march1.jpg

Ψηφιακά στα αγροτικά. Μια ψηφιακή πλατφόρμα, η farmit.gr, μέσω της οποίας οι Έλληνες αγρότες θα μπορούν να διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εξασφαλίζουν την προμήθεια φρέσκων προϊόντων απευθείας από το χωράφι με ένα μόνο κλικ, δημιούργησαν πέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μ. Φωτίου, Δ. Κατσακιώρη, Δ. Τροβιάς, Φ. Κουφόπουλος, Έ. Γιαννακοπούλου) και θα είναι λειτουργικά έτοιμη το 2022 (Χ. Διαμαντόπουλος, agro24.gr, 5/7/2021).

Γαστρονομικές κοινότητες. Μέσα από τη δημιουργία γαστρονομικών κοινοτήτων όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους ανθρώπους της εστίασης και τους ξενοδόχους, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται προκειμένου να αναδείξουν τον τόπο τους επ’ ωφελεία όλων. Γιατί μία καλή ταβέρνα δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. «Πολλοί επαγγελματίες λένε, “Κάνω καλά τη δουλειά μου, άρα κάνω καλό στον τόπο μου”. Όμως, αν θέλεις να κάνεις καλό στον τόπο, πρέπει να σκεφτείς και την εικόνα του τόπου συνολικά. Αν γίνει ένας τόπος γαστρονομικός προορισμός, θα βοηθηθείς κι εσύ, ενώ αν δουλεύεις μόνος σου και δεν συγκροτηθεί μια ομάδα κάποιων ανθρώπων, δεν θα ανέβει ο τόπος» (Γ. Πίττας, Τ. Γεωργιοπούλου, ypaithros.gr, 20/8/2021, σ.σ. μπράβο στον κ. Πίττα. Πριν από 20 χρόνια η οριζόντια πανελλήνια προσπάθεια που έγινε στο πλαίσιο του LEADER λεγόταν Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και ενεργοποιούσε όλη την τοπική κοινωνία).

!!! Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε γεωχωρικά δεδομένα από τις Περιφέρειες με στόχο τη διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων όσων δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές. Αφού έφαγαν εκατομμύρια από το λεγόμενο «εθνικό απόθεμα», που τα έχασαν οι κτηνοτρόφοι όλης της Ελλάδος, το ΥπΑΑΤ προσπαθεί να δείξει ότι ξυπνάει. Τα ζητάει μέχρι 20/9/2021 (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 3/9/2021).

Μελισσοκομία. Πυραμίδες λέμε συνήθως χρηματοδοτικά παιχνίδια που όσο απλώνονται κερδίζουν κάποιοι πρώτοι και οι μετά τα χάνουν όλα. Στον αγροτικό τομέα αναπτύχθηκαν διάφορες πυραμίδες για να «κλέψουν» τα χρήματα των αγροτών. Ζήσαμε την πυραμίδα της τρούφας, την πυραμίδα των σαλιγκαριών, την πυραμίδα των ροδιών, έφτασε να ζήσουμε και την πυραμίδα των κυψελών. Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι περίπου 5.000 στην Ελλάδα. Το 2014-6 έγιναν 11.301. Το 2017-9 έφτασαν τους 24.582 και προβλέπεται (από την Ε.Ε.) το 2020-2 να μείνουν 9.266. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά πυραμίδας, όπου οι περιστασιακοί κερδοσκόποι ήταν διπλής απασχόλησης: γεωργοί, κτηνοτρόφοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, καθώς και αρκετές χιλιάδες καθαρά ερασιτέχνες. Γιατί τα αγροτικά επαγγέλματα είναι ανοιχτά σε πυραμίδες; Ίσως διότι επιμελώς δεν υπάρχει αγροτική εκπαίδευση. Ίσως διότι δεν υπάρχει κατοχύρωση επαγγελματική για τους παραγωγούς τροφής-διαχειριστές δηλητηρίων. Ίσως διότι έχουν συστηματικά διαλυθεί οι αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ίσως διότι δεν υπάρχει επαρκής αγροτική επιχειρηματική υποστήριξη με αγροτικά επιμελητήρια. Ίσως διότι με τεχνικές μεθόδους τους κλέβουν τον πλούτο.

Βιομηχανική αγροτιά! Με επτά μυστικά οι Κινέζοι μετέτρεψαν το αγελαδινό γάλα από αγροτικό προϊόν σε «βιομηχανικό», που προέρχεται από σταβλισμένες αγελάδες σε μονάδες με δεκάδες χιλιάδες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, μέσης παραγωγής γάλακτος 12 tn/ζώο/έτος. Τα 7 μυστικά είναι (1) ελαχιστοποίηση του στρες, (2) ελεγχόμενη διατροφή, (3) η συχνότητα αρμέγματος (4 φορές) και σίτισης (21 φορές), (4) η εμπειρία των εργαζομένων, (5) η αναπαραγωγική στόχευση, (6) η επιτυχημένη διαχείριση (SOP & LEAN) και (7) το σωστό κτηνοτροφικό νομοθετικό πλαίσιο και η σταθερή πολιτική (DairyGlobal, ypaithros.gr, 3/8/21).

Δικαιώματα. Τα δικαιώματά σου σταματούν στο δικό μου δικαίωμα. Η ζωή σου ανήκει σε σένα. Σε μένα ανήκει η δική μου ζωή και δεν επιτρέπεται να μου την απειλείς. Το παρήγορο και ενθαρρυντικό είναι, πρώτον, πως οι άνθρωποι της άρνησης είναι στην κοινωνία μας οι λιγότεροι και οι άνθρωποι των αξιών οι περισσότεροι. Απλώς υπάρχει υπερπροβολή του κακού (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 24/7/2021, σ.σ. ισχύει και για τους μη εμβολιαζόμενους. Επιπλέον, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να μην τηρούμε τις αποφάσεις που παίρνονται με δημοκρατικές διαδικασίες).

Εισβολείς. Ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO, ΟΗΕ) εκτιμά ότι έως και το 40% των καλλιεργειών εδωδίμων φυτών χάνεται κάθε χρόνο λόγω επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών και ασθενειών, με αποτέλεσμα την έλλειψη τροφίμων και την πρόκληση ζημιών στις αγροτικές κοινότητες και στην οικονομία. Η Ε.Ε. (κανονισμός 2019/1702) έχει κατάλογο με τους πλέον επιβλαβείς για τα φυτά εισβολικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων: Xylella fastidiosa, ιαπωνικό σκαθάρι, ασιατικό κερασφόρο σκαθάρι, το πρασίνισμα εσπεριδοειδών και η μελανή κηλίδωση εσπεριδοειδών. Όλοι έχουν σοβαρές οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις στο έδαφος της Ε.Ε. (Μ. Κουρμπέλα, pelazkarabo.blogspot.com, 8/7/2021, σ.σ. οι κάθε μορφής εισβολείς διαταράσσουν την τοπική ισορροπία, δημιουργούν οικονομική σπατάλη στον τόπο και οδηγούν σε θάνατο το τοπικό οικοσύστημα).

Τοπικοποίηση. «Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει πια αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς αυξήσεως, των τιμών, στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα ναύλα και στις πρώτες ύλες, και δεν είναι στη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβερνήσεως» (Α. Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, Βουλή, Κέρδος, 3/9/2021). Η «ασπιρίνη» για το πρόβλημα είναι η εφαρμογή e-katanalotis, όπου μπορεί ο καταναλωτής, «πριν πάει να κάνει τα ψώνια του (αν έχει λεφτά), να πατήσει το κουμπί με τα αγαθά που θέλει να αγοράσει, και η εφαρμογή αυτομάτως θα τον κατευθύνει στη γειτονιά του, στο σημείο που θα έχει καλύτερες τιμές». Η λύση είναι η τοπικοποίηση. Να αγοράζουμε όχι απλώς ελληνικά αλλά τοπικά. Τρόφιμα που παράγονται στον τόπο, υφίστανται επεξεργασία στον τόπο με τοπικές συνταγές για να καταναλωθούν τοπικά, σύντομα, χωρίς τροφοχιλιόμετρα και μάλιστα μόνο εποχιακά. Εμπρός.

Φοροδιαφυγή. Στο 50,6% κινείται η γενική φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ενώ στο 78,6% είναι η «σπέσιαλ» φοροδιαφυγή, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σε 590 ειδικές έρευνες («σπέσιαλ») διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 464 υποθέσεις, δηλαδή στο 78,6% των ελεγχόμενων με φοροδιαφυγή 366,3 εκατ. €, σχεδόν 800.000 €/υπόθεση (sofokleousin.gr, 6/9/2021, σ.σ. και όλοι αυτοί οι φοροδιαφεύγοντες ζητούν, απαιτούν, υποστήριξη από το κράτος, δέχονται δωρεάν διαφήμιση για να έχουν την πελατεία, εισέπραξαν μη επιστρεπτέα προκαταβολή, στήριξη επανεκκίνησης και έχουν ίσα δικαιώματα με εμάς, που πληρώνουμε τα πάντα. Ανεπίτρεπτη βαριά αδικία).

Κόκκινο κρασί. Οι πολυφαινόλες των ερυθρών οίνων καίνε τις θερμίδες του φαγητού. Μέτρια κατανάλωση οίνου παρέχει προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων και διαβήτη όταν συνδυάζεται με γεύματα. Μια τυπική μέση συγκέντρωση ρεσβερατρόλης σε ερυθρούς οίνους είναι 200 mg/100 ml και σε λευκούς 30 mg/100 ml. Για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση οίνου, ο οίνος πρέπει να είναι ερυθρός και να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων (PREDIMED, Prevención con Dieta Mediterránea, 2013, καθ. R-M Lamuela-Raventós, Wine in Moderation, The drink business, Δ. Καραχάλιος, oinologia.gr, 15/7/2021).

Ισορροπία στη φύση. Το 2016 στο έργο Olivares Vivos του Life της Ε.Ε. επιλέχθηκαν 20 αγροκτήματα ελιάς στη Χαέν (Ισπανία) για να μην οργώνουν τους ελαιώνες, να αφήνουν τη χλόη και τα αγριολούλουδα, τοποθέτησαν φωλιές και έγιναν λίμνες για να ενθαρρύνουν έντομα και  φυτά. Σε 3 χρόνια διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες αυξήθηκαν κατά 47%, τα πουλιά κατά 10% και οι ξυλώδεις θάμνοι κατά 172%, επέστρεψαν τα κουνέλια και εμφανίστηκαν αρπακτικά πουλιά. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι τα ζιζανιοκτόνα σκότωναν τα έντομα που τρώνε τις προνύμφες της μύγας της ελιάς (Bactrocera oleae). «Το μη όργωμα κάνει καλύτερη την κατακράτηση νερού και προκαλεί λιγότερη διάβρωση. Η φυτική κάλυψη κάνει το έδαφος να λειτουργεί σαν σφουγγάρι και να απορροφά τη βροχή» (Πανεπιστήμιο Χαέν, Συμβ. Επιστ. Έρευνας [CSIC], iefimerida.gr, 27/8/2021).

Ύπαιθρος. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μέσα σε ένα φυσικό και όχι αστικό περιβάλλον φαίνεται πως έχουν «καλωδιώσει» έτσι τον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε ενστικτωδώς, ακόμα και σήμερα, να προτιμά τη γαλήνη της εξοχής παρά τη σύγχυση των πόλεων. Τα φυσικά περιβάλλοντα ασκούν θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική, νοητική υγεία των ανθρώπων. Η έρευνα έδειξε ότι η περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γαλήνια ηρεμία, ενεργοποιείται αυθόρμητα πολύ γρήγορα στη θέα της εξοχής και ενός αγροτικού τοπίου. Αντίθετα, στη θέα ενός αστικού περιβάλλοντος δραστηριοποιείται με σημαντική καθυστέρηση η εγκεφαλική περιοχή των πολύπλοκων οπτικών ερεθισμάτων, καθώς ο άνθρωπος προσπαθεί να ξεδιαλύνει τι ακριβώς βλέπει στο οπτικό πεδίο του (δρ Ίαν Φράμπτον, Πανεπιστήμιο Έξετερ, Αγγλία, Independent, iatrognosi.gr, news.gr, 11/12/2013).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn