agrotikab_2202.jpg

 

Αγρότισσες. Οι γυναίκες απαρτίζουν πάνω από το 40% του γεωργικού εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες και επανεπενδύουν έως και το 90% των εσόδων τους στις οικογένειες και στην κοινωνία. Την Τετάρτη 6/10/2021 γυναίκες ομιλήτριες από το U.N. Women εξέφρασαν θέσεις για την «Οικοδόμηση σύγχρονων αγροτικών οικονομιών μέσω της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας» (AgriBusiness Forum 2021, 6-7/10/2021, Χ. Μάγκου, σ.σ. Στην Ελλάδα αμείβεται μόνο το 20% της συνολικής οικογενειακής εργασίας, το υπόλοιπο είναι η δωρεάν συμβολή των αγροτισσών και μελών της οικογένειας, Eurostat).

Διαφθορά. Η διαφθορά θερίζει τη χώρα. Το χρέος της ανέρχεται σε 380,79 δισ. €, με συνολικό ετήσιο εγχώριο ΑΕΠ 168 δισ. €. Η θέση της Ελλάδας στην κλίμακα της διαφθοράς (59η ανάμεσα σε 180), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας, στοιχίζει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 15 δισ. € ετησίως, ποσό που χάνεται στο βάραθρο μιας απερίγραπτης γραφειοκρατίας, αποτελώντας την κινητήρια δύναμη της διαφθοράς (καθ. Δ. Μάρδα, π. αν. υπουργός Οικονομικών και π. υφυπουργός Εξωτερικών, 26/8/2021).

Ανταπόδειξη της αναποτελεσματικότητας διαχρονικά του συστήματος της δημόσιας διοίκησης (πέραν των πυρκαγιών), δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων και των εκλεγόμενων πολιτικώνν είναι ότι για να μπορέσει να σχεδιάσει κάποια επιθυμητά αποτελέσματα, η εκτελεστική εξουσία / κυβέρνηση χρειάζεται: 21 υπουργεία, 59 υπουργούς και υφυπουργούς, πολλούς γενικούς γραμματείς και αμέτρητους συμβούλους και άμισθους συνεργάτες (που όμως κοστίζουν πολλά). Και επιπλέον, οδηγούς, αυτοκίνητα, γραμματείς, επιτροπές κ.λπ. και βέβαια όλη τη δημόσια διοίκηση με τις χιλιάδες των δημοσίων υπαλλήλων. Και όλοι αυτοί μισθοδοτούνται, παίρνουν άδειες, παίρνουν εφάπαξ και συντάξεις από τη μοναδική πραγματική παραγωγή, που είναι η πρωτογενής παραγωγή (31/8/2021, κρίμα).

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από τον Covid-19, ενώ η παρουσία της μπορεί να αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων επιπλοκών. Μελέτη σε 191.509 μαθητές στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ, κατέδειξε σημαντική αύξηση του βάρους τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Λ. Πάσχου, Θ. Ψαλτοπούλου, Θ. Δημόπουλος, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, περιοδικό JAMA, atlantea.news, 31/8/2021).

Κρασιά. Στις 16 Αυγούστου η Wine GB ανακοίνωσε την πιστοποίηση 10 κρασιών που παράγονται από 4 παραγωγούς σύμφωνα με το πρότυπό της, το οποίο ονομάζεται Sustainable Wines of Great Britain-SWGB, κρασιά βιώσιμης ανάπτυξης. Η διαδικασία πιστοποίησης έχει μια ετήσια αυτοαξιολόγηση εκπλήρωσης των στόχων της SWGB. Οι στόχοι αφορούν την προστασία του εδάφους, του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα στους αμπελώνες. Στοχεύουν επίσης στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, στη βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού (ειδικά στο οινοποιείο), στη διαχείριση των υδάτων και της ενέργειας, καθώς και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέρχεται από τις συσκευασίες. Τα μέλη της SWGB πρέπει να επιτυγχάνουν συγκεκριμένο αποτύπωμα άνθρακα στον αμπελώνα και στο οινοποιείο κάθε χρόνο. Κάθε τρία χρόνια μια ανεξάρτητη επιτροπή επαναξιολογεί (ΚΕΟΣΟΕ, 31/8/2021).

Ναρκωτικά. Viral έχει γίνει ένα βίντεο το οποίο απεικονίζει μελαψούς εμπόρους να κρύβουν και να μεταφέρουν ναρκωτικά μέσα σε καρπούζια στην Ιταλία. Το βίντεο αυτό κοινοποιήθηκε στο Unexpected, όπου ένας Ιταλός αξιωματικός της Αστυνομίας κόβει στη μέση ένα φαινομενικά συνηθισμένο καρπούζι, μόνο που το καρπούζι είναι κούφιο και έχει μέσα μια πλαστική σακούλα με μεγάλη ποσότητα ινδικής κάνναβης (gazzeta.gr, patris.gr, 1/9/21).

Όραμα. Στις 18/9/2021 έγινε στο δημαρχείο Δωρίδας, Λιδωρίκι, το συνέδριο «1821-2021, Το όραμα της Ρουμελιώτισσας και οι σύγχρονες προοπτικές της» (πληρ. Αργυρώ Λαγγουράνη, 6948 403759, Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου). Η Δωρίδα Φωκίδας έχει να επιδείξει τη μάχη των γυναικών στο Κάγιο (Λευκαδίτι), οι οποίες πολέμησαν με πέτρες (λιθάρια) εναντίον των Τούρκων και συνεχίζουν να πολεμούν στη δύσκολη καθημερινότητα.

Αγρότισσες: Η κα Alia El-Yassir, U.N. Women Regional Director (Ευρώπη, Κεντρική Ασία), ήταν ομιλήτρια στο διήμερο συνέδριο AgriBusiness Forum (6-7 Οκτ. 2021, Μουσείο Μπενάκη, και διαδικτυακά, www.agribusinessforum.org) με θέμα «Οικοδόμηση σύγχρονων αγροτικών οικονομιών μέσω της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας». Εξαιρετική ευκαιρία εστίασης στη γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα λίγες μόνο μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας (15 Οκτ.).

Fast vs slow. Ο «αγώνας» να επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς, που προκλήθηκε από ταινίες ή από βιβλία υποχωρεί, δίνοντας τη θέση του στον αργό τουρισμό, «slow travel», ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει την αυξητική πορεία του με ετήσια ανάπτυξη 10%, αποτελώντας την εναλλακτική σε πιο παραδοσιακές διακοπές. Το slow travel δίνει έμφαση στη σύνδεση με τους ντόπιους, την κουλτούρα, το φαγητό και τη μουσική. Ένα ταξίδι slow travel αποσκοπεί να μορφώσει και να έχει συναισθηματικό αντίκτυπο στους ταξιδιώτες, παραμένοντας βιώσιμο για τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον (J. Dickinson, ehotelier.com, tornosnews.gr, 26/8/2021).

Κάποτε είπε… «Κύριος στόχος των δημόσιων πολιτικών τα επόμενα χρόνια είναι να αφήσουμε για τις μελλοντικές γενιές ένα αποτελεσματικότερο μοντέλο αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ανθεκτικών, ασφαλών και δίκαιων συστημάτων τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα έχουμε θέσει ως μέγιστη προτεραιότητά μας τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα με στόχο τη διασφάλιση ασφαλέστερων, θρεπτικότερων και ποιοτικότερων τροφίμων, δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα θρεπτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων μας. Αν τρώμε καλά τρόφιμα, δεν είμαστε μόνο εμείς υγιείς αλλά και ο πλανήτης μας» (Σ. Λιβανός, ΥπΑΑΤ, Σύνοδος Κορυφής ΟΗΕ για τα Τρόφιμα, Ρώμη, 28/7/2021).

Δίκαια μετάβαση. Η Ευρ. Επιτροπή καθόρισε την ετήσια κατανομή ανά κράτος-μέλος των διαθέσιμων κονδυλίων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), ώστε να γίνει κοινωνικά αποδεκτή από όλους. Το ΤΔΜ θεσπίστηκε με σκοπό να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής μετάβασης, παρέχοντας στήριξη σε εκείνα τα εδάφη και σε εργαζόμενους που πλήττονται περισσότερο και να προωθήσει μια ισορροπημένη κοινωνικοοικονομική μετάβαση, να είναι δίκαιη και να μην επιφέρει αποκλεισμούς (Μ. Κουρμπέλα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 10/7/2021).

Φυτά Ολύμπου. Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου ως Πρόκληση για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας-Olympus+ ονομάζεται το χρηματοδοτούμενο έργο από το Πράσινο Ταμείο (50.000 €). Στόχοι του Olympus+ είναι μεταξύ άλλων: να προστατευθεί η βιοποικιλότητα του ΝΔ Ολύμπου, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλοι (πολίτες, παραγωγοί, εκπαιδευτικοί, μαθητές κ.ά.) για τους κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, να δημιουργηθεί επιχειρηματικότητα με τα ΑΦΦ, η δημιουργία εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό και η αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής του ΝΔ Ολύμπου, αποτελώντας καλή πρακτική για παρόμοιες ανά την Ελλάδα περιοχές. Συντονιστής εταίρος: Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας & Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας «Περραιβία» (www.perrevia.net.gr).

Τιμές αγροτικών. Καλοδεχούµενη η άνοδος που καταγράφεται διεθνώς στις τιµές αγροτικών προϊόντων, ωστόσο κρύβει και πολλές παγίδες. H άνοδος στα εµπορεύµατα συµπαρασύρει και τις τιµές των εισροών, αυξάνοντας δυσανάλογα µάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις και τα κόστη παραγωγής και διότι σε αυτή την αναµπουµπούλα το εµπόριο και τα δίκτυα βρίσκουν αφορµή για µεγάλες εισαγωγές και εκτοπισµό της ντόπιας παραγωγής από τα ράφια των σούπερ μάρκετ (Γ. Πανάγος, agronews.gr, 30/8/2021).

Εισβολή. Ο λαγοκέφαλος είναι ένα θαλάσσιo αλλόχθονο εισβολικό σαρκοφάγο ψάρι του οποίου η σάρκα και τα εντόσθια περιέχουν πολύ ισχυρή νευροτοξίνη. Η τετροδοτοξίνη, εάν καταναλωθεί από ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση, ακόμα και τον θάνατο. Οι αλιείς αναφέρουν ότι οι ποσότητες κυμαίνονται από 10-50% του συνολικού αλιεύματος. Στην Κύπρο εφαρμόζονται πρακτικές «επικήρυξης». Στην Ελλάδα οι γραφειοκράτες βρήκαν τη «λύση»: δημιούργησαν το πρόγραμμα LagoMeal, που χρηματοδοτείται από την ΥΠΑΑ-ΕΠΑΛΘ 2014-2020 (Έργα Καινοτομίας στην Υδατοκαλλιέργεια) με προϋπολογισμό 390.000 €. Έτσι, θα πληρώνονται οι αλιείς για να μαζεύουν λαγοκέφαλους! (δρ Ι. Νέγκας, ΙΘΑΒΒΥΚ-ΕΛΚΕΘΕ, patris.gr, Ιούνιος 2021, σ.σ. η μόνη «σοφή» λύση δεν μπορεί να προέρχεται πάντα με πληρωμή από τον φορολογούμενο).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn