16feb_agronea_900x600.jpg

Κατάσχεση αλιευμάτων. Στην κατάσχεση αλιευμάτων από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης προχώρησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής. Κατασχέθηκαν δύο ιχθυοκιβώτια συνολικού βάρους 16 κιλών με Diplodus sargus (σαργός) διαστάσεων 12-15 εκ., μεγέθους κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 23 εκ. (voria.gr, 21/8/21).

Φοροδιαφυγή. 12 στα 13 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη στη Βλυχάδα της Σαντορίνης που πραγματοποιούν μίνι κρουαζιέρες κάνοντας τον γύρο του νησιού σε ξένους τουρίστες βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν. Δεν είχαν εκδώσει 195 εισιτήρια για μία διαδρομή, συνολικής αξίας 31.500 €. Στη Σαντορίνη δραστηριοποιούνται (φοροδιαφεύγοντας;) 250 τουριστικά σκάφη με εισιτήριο 100-200 €/άτομο, με ημερήσια είσπραξη πάνω από 350.000 € (ΑΑΔΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, emvolos.gr, 22/8/21, σ.σ. οι 12 από τους 13 χρησιμοποιούν τους δρόμους που πληρώσαμε όλοι, δέχονται πελάτες που έφτασαν εκεί με τα πλοία και διαμαρτύρονται για καλύτερες υπηρεσίες… Ντροπή!).

Εργάτες γης. Για την παράταση της προσωρινής απασχόλησης των εργατών γης για επιπλέον 90 ημέρες (Ν. 4783/2021, άρθρο 16, παρ. 3, περ. β’, υποπερ. βα’), απαιτείται μόνο αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, φωτοαντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας, φωτοτυπία του διαβατηρίου του εργαζόμενου και φωτογραφία του, που υποβάλλονται στην τοπική Διεύθυνση Αλλοδαπών ή Διεύθυνση Αστυνομίας χωρίς επιπλέον κόστη και επιβαρύνσεις (Ελλην. Αστυνομία, ΥπΑΑΤ, 22/8/21, σ.σ. κάνουμε τα πάντα για να στέλνουμε έξω (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αλβανία κ.λπ.) το ΑΕΠ μας. Τελικά η Ελλάδα τρέφει 10.000.000 στην Ελλάδα και άλλους 6.000.000 εκτός Ελλάδος. Πώς να αντέξει με τόση αιμορραγία;).

Homo economicus. «Οι κύριοι υποστηρικτές του φονταµενταλισµού των αγορών αποµειώνουν τους ανθρώπους στον Homo economicus, ένα ορθολογικό, εγωιστικό ζώο, που αναζητά την ευτυχία του σε ηδονές φτηνών καταναλωτικών αγαθών και συσσώρευσης πλούτου» (για τους φονταμενταλιστές της αγοράς η ελεύθερη αγορά είναι η αρχή των πάντων, Β. Τακτικός, 22/8/21).

Δασολογικό συνέδριο: 20ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις του δάσους στην ελληνική δασοπονία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21», 3-6/10/21. Θα ληφθούν υπόψη και οι τοπικές κοινωνίες ή οι επιστήμονες, απομονωμένοι από την κοινωνία, θα ανταλλάξουν απόψεις για την επίδραση του πετάγματος της πεταλούδας της Κρήτης στους αντικυκλώνες της Ανταρτικής; Θα ενημερωθούν και οι πολίτες ή θα υπάρχει δημόσια προβολή όσων θα διαμειφθούν; Η εμπιστοσύνη στις elite (δημοσιοϋπαλληλικές, επιστημονικές κ.λπ.) έχει περιοριστεί εκρηκτικά (23/8/21).

Μοναξιά. Ατέλειωτες ώρες στην επιτήρηση της βοσκής, με τη φλογέρα, το τρανζίστορ ή το smart τηλέφωνο και τα «κορίτσια», που τα ξέρει ο βοσκός ένα ένα με το όνομά τους, μόνος, 365 μέρες τον χρόνο, κάθε μέρα, χωρίς εναλλαγές weekend. Θέλει πολύ ισχυρά νεύρα και αντοχές. Και οι πυρκαγιές που μπαίνουν σε περιοχές υπό «αξιοποίηση» και καίνε βοσκοτόπους και ζωοτροφές κάνουν την κατάσταση τραγική. Το φορτίο της μοναξιάς λυγίζει τους κτηνοτρόφους με την απομόνωση. Και το πρόβλημα επιτείνεται από το κοινωνικό bullying εις βάρος των αγροτών. «Το 88% των κτηνοτρόφων κάτω των 40 ετών κατατάσσει τα ψυχολογικά προβλήματα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα  που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφική κοινότητα στην Αγγλία» (Farm Safety Foundation, 24/8/21, σ.σ. στην Ελλάδα δεν ασχολείται κανείς από τους επιστήμονες και οι κτηνοτρόφοι «λύνουν» μόνοι τους το πρόβλημα).

Δυστύχημα. Ο 36χρονος Α. Νίκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ανδραβίδας Κυλλήνης στην πεδινή Ηλεία, εργαζόταν στα θερμοκήπιά του στη Μυρσίνη με το τρακτέρ του στις 5 μ.μ., όταν ο «καταστροφέας» χτύπησε πάνω σε μεταλλικό αντικείμενο το οποίο εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον 36χρονο στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα (imathiotikigi.gr, 23/8/21).

Αναρχία. Παρακολουθώ σε 2-3 κανάλια στις ειδήσεις να συζητούν για το «αν πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις αποφάσεις όσων έχουμε αναθέσει με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες που συναποφασίσαμε». Πρόκειται για βαθιά αντιδημοκρατική συζήτηση. Δεν υπάρχει περίπτωση τήρησης ή όχι των αποφάσεων. Μπορούμε να συζητάμε και να έχουμε όποια γνώμη θέλουμε, αλλά δεν επιτρέπεται να μην τηρούνται οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης που έχουμε όλοι μαζί επιλέξει (25/10/2021).

Δυστύχημα. 72χρονος χειριστής θεριζοαλωνιστικής μηχανής τραυμάτισε θανάσιμα τον 52χρονο γιο του την ώρα του θερισμού στο χωράφι της οικογένειας αργά το απόγευμα της 23ης/8ου/21 στο Παλιό Εράσμιο Ξάνθης (ΕΡΤ, LiFO, 25/8/21, σ.σ. καταγράφει κάποιος δημόσιος φορέας τα ατυχήματα στους αγρότες; Ερευνά, μελετά, κάποιος τα αίτια; Τι γίνεται με τις επαγγελματικές αγροτικές ασθένειες;).

Δυστύχημα. 36χρονος βοσκός έχασε τη ζωή του σήμερα 26/8/21, καθώς παρασύρθηκε από τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα-Βόλος στην περιοχή της Μελίας με την Κυψέλη, όταν ο νεαρός βοσκός διέσχιζε με το κοπάδι του τις σιδηροδρομικές γραμμές (ΕΡΤ, protothema.gr, 26/8/21).

Ζωοτροφές. Εκτός πραγματικότητας κινούνται πλέον οι τιμές των ζωοτροφών, σε ένα μοτίβο που συμπαρασύρει μαζί του ολόκληρη την αγορά στη ζώνη του γάλακτος, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κτηνοτρόφους σε ένα εξαιρετικά ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον, που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των μονάδων τους. Καλαμπόκι 0,37 €/Kg, τριφύλλι 0,25 €/Kg, κριθάρι 0, 27 €/Kg, Σόγια 0,50 €/kg. Αυτά επιβαρύνουν με 0,04 €/kg το αγελαδινό γάλα και το κόστος εκτροφής έγινε 0,38 €/kg γάλακτος (agronews.gr, 25/10/21).

Τουρίστες. Οι 4 τάσεις στη διαμονή δίνουν προτεραιότητα (1) κατά 64% δεν θέλουν πλαστικά μίας χρήσης (κάρτες, μαχαιροπήρουνα και μπουκάλια), (2) κατά 20% θέλουν έξυπνες συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας και τρόπους εξοικονόμησης χρήσης νερού, (3) κατά 86% προτίθεται να πληρώσει περισσότερα για μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή ξενοδοχείου και (4) κατά 53% ελέγχει για οικολογική φιλικότητα το κατάλυμα πριν από την κράτηση, με τα πράσινα διαπιστευτήρια να είναι ελκυστικά για τους ταξιδιώτες τού σήμερα και του αύριο (Operto Guest Technologies,  tourismtoday.gr, 24/8/21).

Άνευ νοήματος. Δεν περιλαμβάνονται πλέον στον Κατάλογο Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων στο Σύστημα Ελέγχου για τη Βιολογική Παραγωγή για ένα (1) χρόνο η εταιρία Αντώνιος Ελ. Μανωλιτσάκης και για τρία (3) χρόνια η εταιρία Μανωλιτσάκης Αντώνιος ΑΕΕ για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν στην παραγωγή και επισήμανση βιολογικών προϊόντων (ΥπΑΑΤ, 25/8/21).

Τσελιγκάτα. Στην οθωμανική αυτοκρατορία εμφανίζεται το τσελιγκάτο ως παραγωγικός συνεταιρισμός με πυρήνα του τη διευρυμένη οικογένεια, οικονομικά εύρωστη, με σημαντικά κοπάδια στη διάθεσή της. Ο λόγος που θεωρείται άξιος αναφοράς και ανάλυσης ο τρόπος ζωής των μελών των τσελιγκάτων είναι ο οργανωτικός δυναμισμός τους και η αντοχή του θεσμού στον χρόνο, που είχε ως αποτέλεσμα την προστασία του επαγγέλματος των κτηνοτρόφων ακόμα και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Οι συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες, καθώς ζούσαν σε καλύβες, μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο. Είχαν όμως το πλεονέκτημα να είναι ελεύθεροι, να μην ανήκουν σε φεουδάρχες και να είναι αυτάρκεις. Χαρακτηριστικό της δυναμικής του τσελιγκάτου ήταν η θέσπιση κανόνων αποκλειστικά μεταξύ των μελών του και η απουσία εποπτεύουσας ή άλλης αρχής που να διατάζει για τον τρόπο λειτουργίας τους (el.wikipedia.org, 26/8/21).

Νερά. Ο Πηνειός ποταμός έχει στερέψει εντελώς σε μήκος 25 χλμ., από τις πηγές του ποταμού μέχρι το Διαλεκτό «δεν έχει σταγόνα νερό» στις 23/8/21 (lifo.gr, 26/8/21, σ.σ. ίσως μια λύση θα μπορούσε να είναι να σταματήσουν οι καλλιεργητές επιδοτήσεων να καλλιεργούν φυτά με μεγάλη επιδότηση [βαμβάκι] και να καταστρέφουν έτσι την ισορροπία του περιβάλλοντος).

Πολιτικό μάρκετινγκ. Όταν υπάρχουν περίπου 10-15% πολίτες με κάποια αντίθετη με την κεντρική διοίκηση άποψη και το κόμμα σου είναι κοντά στο 5%, τότε για κομματικούς μόνο λόγους, και όχι πολιτικούς και σίγουρα όχι επιστημονικούς, τάσσεσαι αντίθετος με την κυβέρνηση και ασκείς συνδικαλιστική γυμναστική (βασικό πολιτικό μάρκετινγκ..., 26/8/21).

Αποτυχίες. 17.762 αποτυχίες της μισθοδοτούμενης συντεχνίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (έμειναν άδειες θέσεις στα πανεπιστήμια) και πολλές περισσότερες αποτυχίες μαθητών που δεν μπόρεσαν να πιάσουν ούτε τη βάση. Κρίμα στους λεγόμενους εκπαιδευτικούς (μετά τα αποτελέσματα των εισαγωγικών) (27/8/21).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «Agrobus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn