ag9.jpg

 

Αγροτικό εισόδημα. Οι Έλληνες αγρότες οι πιο φτωχοί της Ε.Ε. Μόνο 10.000 €/εκμετάλλευση. Στην Ελλάδα η αγροτική εργασία που πληρώνεται είναι μόνο το 20% της προσφερόμενης εργασίας. Το 80% το «κλέβει» η κάθε εκμετάλλευση από την οικογένεια. Το 10.000 €/έτος σημαίνει περίπου 5.000 €/άτομο για διμελή οικογένεια, δηλαδή περίπου 400 €/μήνα, σύμφωνα με το μέσο εισόδημα, τη στιγμή που οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν μέσο όρο περίπου 1.100 €/μήνα και οι δημόσιοι υπάλληλοι πάνω από 1.270 €/μήνα. Έτσι, όλοι θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και να μισθοδοτούνται υψηλά χωρίς να παράγουν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες που δεν αξιολογούνται αν παρέχονται και αν χρειάζονται. Οι αγρότες στην Ολλανδία έχουν εισόδημα 82.000 €/έτος, στο Βέλγιο 64.000 €, Λουξεμβούργο 58.000 €, στην Τσεχία 43.000 €, στη Γαλλία 40.000 €, στη Δανία 38.000 €, στην Αυστρία 32.000 €, με μέσο όρο Ε.Ε. 23.000 € (Eurostat).

Ζωοτροφή. Τυπική χημική σύσταση πούλπας ντομάτας: Ξηρά ουσία 18%, πρωτεΐνες 5,5%, λίπος 2,3%, ινώδες 13.7% και τέφρα 6,3%. Η πούλπα ντομάτας μπορεί να συμμετέχει ως 40% στο σύνολο των χονδροειδών ζωοτροφών, πετυχαίνοντας αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος. Με 0,02 €/κιλό, τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά φαντάζουν τζάμπα για τον κτηνοτρόφο (Δ. Ρουκάς, 14/8/21, σ.σ. αλλά ποιος να τολμήσει να τα βάλει στο σιτηρέσιο των ζώων όταν μάθαμε στα λάθος τυποποιημένα; Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και γνώση η ελευθερία από τις εισαγόμενες ζωοτροφές).

Φωτιά δάσους 1. «Η φωτιά αποτελεί οικολογικό παράγοντα των μεσογειακών οικοσυστημάτων και η έντασή της εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον άνεμο και τη συσσωρευμένη βιομάζα. Η βιομάζα είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να ελεγχθεί. Η συσσώρευση βιομάζας στα δασικά οικοσυστήματα συμβαίνει λόγω έλλειψης διαχείρισης και έλλειψης ορθολογικής αξιοποίησής τους και χρειάζεται πρόληψη για τη μείωση της καύσιμης ύλης» (https://www.fri.gr/media/rangelands.pdf, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Θεσ/νίκη 2021).

Αγροτική επιχειρηματικότητα –  όχι: «Ολοκληρώθηκε από τα κλιμάκια της Περιφέρειας εντός λίγων 24ώρων η αυτοψία στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές» (Περιφέρεια Αττικής, 12/8/21). Όταν οι δημόσιες υπηρεσίες καθίστανται πρόμαχοι ρατσιστικών συμπεριφορών και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών δεν δείχνουν ικανοί να ελέγξουν τη συστηματική κοινωνική υποτίμηση από συγκεκριμένες συντεχνίες, ενώ ίσως όλοι μαζί καλύπτονται από ημιμάθεια, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ θυμού, οργής και αρνητικότητας. Η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ως επιχείρηση οτιδήποτε εκτός από τις αγροτικές επιχειρήσεις!

Φωτιές 2. Έως 8/8/21 είχαν καεί περίπου 460.000 στρ. στην Εύβοια, 80.000 στρ. στην Αττική και 110.000 στρ. στη Λακωνία, δηλ. 650.000 στρ. Οι πυρκαγιές συνεχίζουν και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν στον απολογισμό του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (naftemporiki.gr, texnologosgeoponos.gr, 14/8/21).

Κυκλική οικονομία. Το έργο αντιμετωπίζει την κοινή πρόκληση να χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία τα απόβλητα βιομηχανοποιημένων μαζικά παραγόμενων προϊόντων, όπως η ελιά, η οινοποιία και τα τυριά, στη διατροφή των ζώων μέσω της παραγωγής βιοενεργών συστατικών ζωοτροφών και λειτουργικών τροφίμων για πουλερικά ή μικρά μηρυκαστικά, τα οποία προκύπτουν με βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Η βασική αλλαγή που αναμένεται να προκύψει είναι να γίνει η τοπική αγροτοβιομηχανία πιο ανταγωνιστική, παράγοντας ζωικά προϊόντα με βιολογικά ενεργά συστατικά ζωοτροφών και λειτουργικά τρόφιμα, που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους τοπικούς ενδιαφερόμενους, προστατεύοντας το περιβάλλον, μειώνοντας τα απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων (θα μεταποιηθούν για την τροφοδότηση στη συνέχεια των ζώων). www.interreginnotrition.eu

Αντεθνικό. «Συχνά η μικροποίηση του χθες δεν γίνεται από αντικειμενικότητα αλλά σκοπιμότητα κρύβει τη δική μας μικρότητα. Κάποιοι, όταν δεν μπορούν να φθάσουν ψηλά, προσπαθούν να κατεβάσουν τους υψηλούς του χθες στα χαμηλά. Αυτό γίνεται σήμερα, εν ονόματι της “νέας διδακτικής” ή εν ονόματι κάποιας νεφελώδους “αποδομητικής ιστορίας”, με την οποία προσπαθούν να εξαλείψουν ό,τι μπορεί να λέγεται “έθνος” και “εθνικό” και πρώτα απ’ όλα την εθνική ιστορία και εθνική λογοτεχνία, που εμπνέουν το εθνικό φρόνημα και την εθνική πολιτική της ανεξαρτησίας. Έτσι σπιλώνονται συστηματικά οι άνθρωποι που δημιούργησαν το 1821» (Σ. Καργάκος «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821», Gutenberg, 16/8/21).

Νοθεία. Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα», αξιολογώντας πληροφορίες, διενήργησαν επιτόπιους ελέγχους στις εγκαταστάσεις εταιρίας στην Κρήτη. Διαπιστώθηκε ότι διακινήθηκαν 12.531 kg ελαιολάδου, που έφεραν καταχρηστικά την ένδειξη «Καλαμάτα ΠΟΠ». Ανακλήθηκε η πιστοποίηση της εταιρίας για τη δραστηριότητα της συσκευασίας ελαιολάδων ΠΟΠ/ΠΓΕ. Η υπόθεση θα διαβιβαστεί στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ για επιβολή κυρώσεων (ΥΠΑΑΤ, 16/8/21, σ.σ. μοιάζουν όλα νομότυπα αλλά είναι αστειότητες, καθόσον αρκούν μερικές ώρες για να γίνει μια καινούργια εταιρία που θα κάνει ακριβώς τα ίδια, ενώ, αν οι κυρώσεις είναι σοβαρές, πιθανόν δεν θα τις πληρώσει η παλαιά εταιρία ακόμα και χρεωκοπώντας!).

Φωτιές πάλι 3. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τις πυρκαγιές που έχουν γονατίσει τη χώρα το φετινό καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν έχουν επηρεάσει και την αγροτική παραγωγή. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση των τιμών, η οποία άρχισε ήδη να φαίνεται στις τιμές των προϊόντων τα οποία πωλούνται στις λαϊκές αγορές της χώρας. Καθώς και ελλείψεις σε ορισμένα είδη. Μάλιστα οι παραγωγοί προαναγγέλλουν νέο κύμα ακρίβειας μέσα στο επόμενο διάστημα (Alfa TV, makthes.gr, 17/8/21).

Φωτιά 4. Ανεξέλεγκτη μαίνεται (19/8/21) η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων Αττικής, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ. Η Πυροσβεστική δήλωσε ότι επιχειρούν 461 πυροσβέστες, 166 οχήματα, δυνάμεις από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και 143 πυροσβέστες από Πολωνία με 46 οχήματα. Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 22 ελικόπτερα, 2 Ε/Π από τη Ρωσία, 1 Ε/Π από τα Αραβικά Εμιράτα και 11 αεροσκάφη με το Beriev-200 (makthes.gr, 19/8/21, σ.σ. πάρα πολλά βυτιοφόρα ιδιωτικά, αγροτικά και των δήμων, ψεκαστικά αγροτών και πάρα πολλοί εθελοντές).

Το παρελθόν πυξίδα για το μέλλον. «Το παρελθόν της αυτονομίας και της αυτοδιαχείρισης των κοινοτήτων, η παρουσία του ανθρώπου καλλιεργητή, βοσκού, ξυλοκόπου, ρητινοσυλλέκτη κ.λπ. και το ευρύτερο σύστημα αξιών μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για μια άλλη πορεία στο μέλλον» (καθ. Β. Νιτσιάκος, in.gr, 22/8/21).

Ταξίδια. Νέες ταξιδιωτικές τάσεις και μετά την πανδημία, όπως η οδήγηση στους ταξιδιωτικούς προορισμούς έναντι της αεροπορικής μετάβασης. Το 82% των οικογενειών έχουν σχέδια διακοπών για φέτος, που δείχνει ότι υπάρχει όρεξη για ταξίδια. Το 59% των οικογενειών είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν. Το 61% των οικογενειών προτιμούν μια ταξιδιωτική εμπειρία σε εξωτερικούς χώρους αντί μια αστική. Το 67% θα ξανακάνουν Flexcations, που σημαίνει μεγαλύτερες διακοπές σε στιγμή εκτός αιχμής, όπου μπορεί κανείς επίσης να επωφεληθεί από την απομακρυσμένη εργασία και το διαδικτυακό σχολείο (Έκθεση VRBO, tourismtoday.gr, 18/8/21).

Πρόβατα – κηπουροί. Άκουγα σήμερα (19/8/21) τον πρόεδρο των δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων που έλεγε πόσα χρήματα δόθηκαν και πόσες εργολαβίες καθαρισμού δασών έγιναν. Προφανώς μας θεωρούν πολύ χαμηλού πνευματικού επιπέδου. Ποια εργολαβία και ποιος δημόσιος υπάλληλος μπορεί να περιποιηθεί και να φροντίσει σαν κηπουρός το δάσος όπως ο κηπουρός-κατσίκα ή ο κηπουρός-πρόβατο. Μπράβο στον κτηνοτρόφο Θωμά με τα κατσίκια του που φροντίζουν με όλους τους κανόνες βόσκησης το δάσος τους. Μόνο αυτοί ξέρουν να κόβουν τα χορτάρια κάτω από τα βράχια.

Καμένη Εύβοια. Το όνομα Εύβοια δίνεται ουσιαστικά από τον Όμηρο και φανερώνει το γόνιμο καλλιεργήσιμο έδαφος και την ανεπτυγμένη βοοτροφία, για την οποία το νησί ήταν ονομαστή. «Ευ» και «βους» σημαίνει καλό βόδι (el.wikipedia.org, σ.σ. με τα «βόδια», αντί να βόσκουν στην Εύβοια, να εντοπίζονται σε άλλα σημεία, η «πράσινη έρημος» τα κάλυψε όλα, οι πηγές στέρεψαν, διότι το επιφανειακό νερό το ρουφούν τα πολλά δένδρα, και οι άνθρωποι έφυγαν από το δάσος).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn