dec31oikonomia900x600.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε στις 26/1/22 η τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση (μέσω Zoom) του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με κύριο θέμα την «Ενεργειακή αυτάρκεια των κτηνοτρόφων», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος στο Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους οι: Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα), Εύα Βρυώνη (Αχαρναί), Αργύρης Μπαϊρακτάρης (Τύρναβος), Νικόλαος Κορδαλής (Μέγαρα), Γιάννης Κοντογιάννης (Μενίδι), Μαρία Τέλιου (Βερδικούσα), Στράτος Τσικουράκης (Χανιά), Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), Θεοδώρα Τσιλιγιάννη (Θεσσαλονίκη), Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα), Κώστας Ακριτίδης (Πρωσοτσάνη Δράμας), Δημήτρης Βαρβιτσιώτης (Αθήνα) και Αριστείδης Σπανός (Λάρισα), με συντονιστή τον γράφοντα.

Η συζήτηση ήταν δημόσια και πολλοί την παρακολουθούσαν μέσω Facebook, ενώ για όσους θέλουν να τη δουν τώρα, βρίσκεται αναρτημένη σε δημόσια χρήση στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/482639569880797 στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος».

Η βάση της συζήτησης έγινε στην ξεκάθαρη θέση ότι: η παραγωγή ενέργειας είναι αντικείμενο του πρωτογενούς τομέα. Ο αγρότης είναι ο τεχνολόγος της διαχείρισης της ροής της ενέργειας, δηλαδή εγκλωβίζει την ηλιακή ενέργεια με χημικές διαδικασίες (φωτοσύνθεση) στα καλλιεργούμενα φυτά, και όταν ο άνθρωπος θέλει ενέργεια για να κινηθεί, απλώς τρώει και χωνεύει τα καλλιεργημένα.

Επίσης είναι παραδεκτό ότι απαραίτητο για την «ανάπτυξη» είναι η ύπαρξη οικονομικά διαθέσιμης ενέργειας. Από την αρχαιότητα (μέχρι πολύ πρόσφατα) η απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη εξασφαλιζόταν είτε με τους δούλους από πολεμικές ή άλλες ενέργειες είτε στην εποχή μας από την ηλεκτρική (ατομική, αιολική, ηλιακή, βιομάζας κ.λπ.) ενέργεια.

Είναι απαράδεκτο οι αγρότες, αντικείμενο των οποίων είναι και η παραγωγή ενέργειας, να εξαρτώνται (αγοράζουν) από έναν κεντρικό οργανισμό παραγωγής ενέργειας και μάλιστα με υπερβολικά μεγάλο κόστος. Από κακή πολιτική επιλογή, αντί να επιδιωχθεί να περιοριστεί η εξάρτηση (αγορά), κατέληξαν οι αγρότες να έχουν αυξημένη εξάρτηση (αγορά ενέργειας και πώληση ενέργειας).

Ο κ. Στ. Ψωμάς, Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), εξήγησε τις δυνατότητες για να μπορέσει ο αγρότης (γεωργός ή κτηνοτρόφος) να προσεγγίσει την ενεργειακή αυτάρκεια, και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι, αξιοποιώντας τις μεγάλες επιφάνειες οροφών που ήδη έχουν στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις.

Ο λογαριασμός που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι στον πάροχο ενέργειας αποτελείται από δύο διακριτά μέρη, το ανταγωνιστικό και το ρυθμιζόμενο. Τυχόν παραγωγή ενέργειας από τον κτηνοτρόφο μπορεί να ελαχιστοποιήσει το ανταγωνιστικό. Πολύ σημαντικό σημείο προσοχής είναι ότι οι επεμβάσεις για τα φοτοβολταϊκά είναι «οικοδομικές εργασίες μικρής κλίμακας» και δεν απαιτούν άδεια από την Πολεοδομία, ενώ μπορούν να γίνουν ακόμα και σε στάβλους χωρίς τυπική αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ακόμα και σε «αυθαίρετα».

Για τους επαγγελματίες ο ΦΠΑ δεν είναι δαπάνη επένδυσης, διότι ο ΦΠΑ συμψηφίζεται. Μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 40 KWh κοστίζει περίπου 40.000 €. Μια εγκατάσταση σε επαγγελματικό χώρο αποσβένεται σε 3-4 χρόνια μόνο! Οι συμβάσεις με τη ΔΕΔΗΕ είναι 25ετείς, επομένως τα επόμενα 21-22 χρόνια υπάρχει καθαρό όφελος για τον κτηνοτρόφο. Μια εγκατάσταση σε οικία (3-4 KWh) έχει χρόνο απόσβεσης περίπου 7 ετών.

Επιπλέον σε επίπεδο νομού (Περιφερειακής Ενότητας) ο ίδιος ΑΦΜ μπορεί να συμψηφίζει (net metering) την παραγωγή με την κατανάλωση ενέργειας. Αυτή την εξαιρετική ρύθμιση μπορούν να αξιοποιήσουν και οι Ενεργειακές Κοινότητες, για τουλάχιστον πέντε συνεταιριστές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Οι τράπεζες θεωρούν τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά καλές επιχειρηματικές προτάσεις και συνήθως χρηματοδοτούν το 80% της επένδυσης, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ήδη εξήγγειλε χρηματοδότηση-επιδότηση αγροτών εντός του 2022 για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των αποδείξεων πληρωμής δαπανών του προηγούμενου έτους και την εκτίμηση όλων των ενεργειακών αναγκών της κτηνοτροφικής εγκατάστασης από κάποιο ειδικό μελετητή. Ακολουθεί αίτηση προς τη ΔΕΔΗΕ. Γίνονται προσπάθειες να αποδεσμευτούν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα εάν είναι μικρές (μέχρι 50KWh), ή εάν έχουν καλό συντελεστή ταυτοχρονισμού παραγωγής-κατανάλωσης, ο οποίος αυξάνεται με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Ακολούθως ξεκινά η εγκατάσταση της επένδυσης, η οποία εξαρτάται από την τοποθεσία, καθόσον μπορεί να απαιτηθούν μετακινήσεις και διανυκτερεύσεις ειδικών εγκαταστατών.

Τυχόν αυτόνομα συστήματα ιδιοπαραγωγής-ιδιοκατανάλωσης ενέργειας είναι ελεύθερα οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά ίσως να είναι ιδιαίτερα ακριβή η επένδυση, διότι απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις σε μπαταρίες.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η πρόσθεση των φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή ενός στάβλου δημιουργεί πρόσθετη θερμομόνωση, που οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας σε επιπλέον -4 έως -10 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και σε αύξηση της θερμοκρασίας στον στάβλο κατά +1 έως +3 βαθμούς σε σχέση με τις θερμοκρασίες πριν από τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Επίσης γύρω και κάτω από τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε φωτοβολταϊκά πάρκα προβλέπεται αξιοποίηση της βόσκησης από πρόβατα ή χήνες για τον καθαρισμό των πάρκων. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποζημιωθούν για αυτή τη συνεργασία, ενώ ο ιδιοκτήτης του πάρκου πρέπει να εξασφαλίσει δεξαμενές και ποτίστρες και άλλα απαραίτητα για την καλή διαβίωση των ζώων. Δεν συνιστώνται αγελάδες λόγω μεγέθους και αποφυγής ζημιών στα πάνελ, ούτε και κατσίκες, διότι έχουν την τάση να πηδούν πάνω στα πάνελ. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές ή βλαπτικά ενεργειακά πεδία.

Ακούστηκαν και πολλά άλλα σημαντικά, που βρίσκονται όλα στο Facebook, ενώ η κα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, 69320 94231) ενημέρωσε ότι, στο πλαίσιο των τακτικών δημόσιων διαδικτυακών συζητήσεων, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 στις 21.00 θα συζητηθεί το Αγροτικό Σύμφωνο 2040 της Ε.Ε. και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 21.00 θα αναζητηθεί ενημέρωση για «Τα χρηματοδοτικά μέσα υποστήριξης της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας». Οι δημόσιες συζητήσεις της Τετάρτης μάς περιμένουν.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης,«ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn