jan20agrotika900x600.jpg

 

Η πιστοποιημένη άτυπη ομάδα ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της Ένωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας, και για τη φετινή ελαιοπαραγωγική εσοδεία 2021, πέτυχε την παραγωγή ελαιολάδου με «Ισχυρισμό υγείας». Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος», έναν φυσικό χυμό ελιάς από την Πιερία, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Δημήτρης Ρουκάς (MSc Τεχνολόγος Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ο Συνεταιρισμός Κάτω Αγιάννη Πιερίας δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, κατάφερε επίσης στην κυριολεξία να εξαγάγει από τα ελαιόκαρπα τον πιο φρέσκο φυσικό χυμό ελιάς. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» είναι ένα από τα λίγα ελληνικά ελαιόλαδα στην αγορά που παράγεται με αειφόρες γεωργικές πρακτικές σε περιορισμένες ποσότητες, οι οποίες είναι στην αδόκιμη (άτυπη) άλλα εμπορικά αναγνωρίσιμη κατηγορία Ultra Premium (οξύτητα ≤0,3) με πιστοποίηση «Ισχυρισμού υγείας» (health claim).

Ο κ. Ρουκάς αναφέρει: «Ολοκληρώνοντας τη φετινή παραγωγή του ελαιολάδου “Θεϊκό Όλυμπος”» και αφού αποθηκεύτηκε για έναν μήνα σε κατάλληλη ανοξείδωτη δεξαμενή, έφτασε η ώρα της τυποποίησής του. Η σωστή αποθήκευσή του του παρέχει τις καλύτερες συνθήκες για να ηρεμήσει. Πριν όμως από την τυποποίησή του έγινε χημική ανάλυση. Για μία ακόμα φορά οι αναλύσεις αποδεικνύουν την κορυφαία ποιότητα του ελαιολάδου “Θεϊκό Όλυμπος”».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντονιστής της πιστοποιημένης άτυπης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της Ένωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας κ. Βασίλειος Γκριμούλας, «το μικροκλίμα και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της Πιερίας, σε συνδυασμό με την αυστηρή εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών κατά την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, η τήρηση ορθών πρακτικών μεταφοράς, καθώς και η εφαρμογή των κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής και αποθήκευσης καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, είχαν ως αποτέλεσμα η χημική ανάλυση του ελαιολάδου “Θεϊκό Όλυμπος” να δώσει ένα Ultra Premium ελαιόλαδο με σχεδόν τον χαμηλότερο αριθμό υπεροξειδίων που μπορεί να έχει ένα φρέσκο ελαιόλαδο».

Το φετινό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» είναι στην ουσία ένας φυσικός φρέσκος χυμός που παρήχθη από φρέσκους και υγιείς καρπούς σωστού σταδίου συγκομιδής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία υπήρχαν και μέσα στον ελαιόκαρπο, όπως διάφορα μικροστοιχεία και βιταμίνες.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» προέρχεται από ελιές που καλλιεργούνται αποκλειστικά σε προσεκτικά επιλεγμένους πιερικούς ελαιώνες και συγκομίζονται την κατάλληλη στιγμή της ωρίμανσής τους. Με αποτέλεσμα, ως φυσικός χυμός ελιάς, να διατηρεί το υπέροχο άρωμα και την εξαίσια φρουτώδη ισορροπημένη γεύση, ελαφρώς πικρό, με μια απαλή πικάντικη επίγευση.

Η χαμηλή του οξύτητα (0,23 σύμφωνα με τις εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν) το καθιστούν ιδανικό για άμεση κατανάλωση ή σε συνδυασμό με σαλάτες, ορεκτικά καθώς για την παρασκευή γευστικών σως (ελληνιστί σάλτσα ή εγκυκλοπαιδικά: αλοιφή υγρό, κρεμώδες, ημιστερεό συνοδευτικό τρόφιμο). Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» με τη μεστή του γεύση προσθέτει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στη διατροφή μας.

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες, έχοντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί έπειτα από τις απαιτούμενες διαδικασίες τυποποίησης και πιστοποίησης να φέρει και φέτος (εσοδεία 2021) με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τον «Ισχυρισμό υγείας», θα διατεθεί αναγράφοντάς το στις συσκευασίες του.

Με βάση τις καλλιεργητικές φροντίδες και τους συλλεκτικούς χειρισμούς, αποτρέπει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων ειδών μικροοργανισμών στον ελαιόκαρπο και οδηγούν στη δημιουργία και παρουσία υπεροξειδίων στο ελαιόλαδο. Με αριθμό υπεροξειδίων τις τάξης 5,5 meq O2%/kg, μιλάμε για ένα πραγματικά φρέσκο ελαιόλαδο. Τα χαμηλά υπεροξείδια υποδηλώνουν ότι σε αυτό η φυσική οξείδωση προχωρεί με αργό ρυθμό, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του.

Ο κ. Ρουκάς τονίζει ότι οι τιμές τόσο της σταθεράς Κ232 όσο και της σταθεράς Κ270 του ελαιολάδου «Θεϊκό Όλυμπος» είναι στα πλέον χαμηλά επίπεδα που έχουν καταγραφεί. Το χαμηλό επίπεδο των τιμών δείχνει ότι είναι ένα γνήσιο και φρέσκο ελαιόλαδο με τον σωστό τρόπο παραγωγής της ελιάς, τη σωστή διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου και τον ενδεικνυόμενο τρόπο αποθήκευσης (προστασία από το φως και τον αέρα, καθαριότητα του χώρου αποθήκευσης, σωστή θερμοκρασία και κατάλληλο υλικό αποθήκευσης).

Τέλος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Ρουκάς επεσήμανε ότι το εξαιρετικά παρθένο πιερικό ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο που αναζητούν τις αρετές ενός μοναδικού προϊόντος για να το προσθέτουν στην ημερήσια διατροφή τους. Όχι μόνο για την υψηλή του θρεπτική αξία, αλλά και για λόγους υγιεινής διατροφής, καθώς και γευστικής απόλαυσης, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να απολαμβάνει μέχρι την τελευταία σταγόνα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του.

Για την αναπαραγωγή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn