dec27agrotika900x600.jpg

 

Φροντίδα χωρίς φροντιστές … Όλοι μιλούν για «πρασίνισμα», για Green Deal, για περιβάλλον, για την φροντίδα του περιβάλλοντος, σαν κάτι άψυχο, και κανένας σχεδόν δεν μιλά για τους φροντιστές του περιβάλλοντος, που είναι οι αγρότες.

Κτηνοτρόφοι. Μια εξαιρετική ανταπόκριση από την ζωή των κτηνοτρόφων της Μυκόνου, στο video https://www.youtube.com/watch?v=zAARsdt_7DI

του ειδησεογραφικού emvolos.gr. Θαλασσινό ταξίδι με πρόβατα και κτηνοτρόφους στην Ρήνεια Μυκόνου, με το καράβι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρήνειας. Ρεπορτάζ της κας Σίσσυ Νίκα

Άσχημη πληροφορία στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ. Η κα Ιωάννα Μάνδρου εξήγησε ότι η λέξη "ισόβια" σημαίνει για τους νομικούς κάτι μεταξύ 8-16 χρόνια στην φυλακή, και εάν αναγνωρισθούν ελαφρυντικά τότε η λέξη "ισόβια" σημαίνει κάτι μεταξύ 4-8 χρόνια φυλακή. Με τους νομικούς ευτελισμούς των λέξεων καταστρέφουν συστηματικά την υπάρχουσα κοινωνία ... 19-6-2021, 20.15. (σ.σ. Με τέτοια "παιχνίδια" με την ερμηνεία των λέξεων, ενώ όλοι θέλουμε να προστατευθεί το "δάσος" τελικά ορίσθηκε ότι "δάσος" είναι και πολλά άλλα που δεν είναι δάσος και καταλήξαμε διωκόμενοι οι αγρότες από το "σπίτι" μας).

Αποανάπτυξη. Η αποανάπτυξη προτάσσει: (1) τον περιορισμό της παραγωγής και της κατανάλωσης στις «ανεπτυγμένες» χώρες, (2) με δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, που (3) θα στοχεύει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία

Αγρ. Δυστύχημα. Την τελευταία του πνοή άφησε στο χωράφι, εκεί που έβοσκε τα ζώα του, ένας 59χρονος βοσκός, στα Κανάλια Μαγνησίας. Ο άτυχος βοσκός εντοπίστηκε από διερχόμενο, ο οποίος και ενημέρωσε τις αρχές. Στο σημείο που βρέθηκε ο βοσκός μετέβησαν διασώστες με ασθενοφόρο, αλλά ήταν ήδη αργά. Το ασθενοφόρο παρέλαβε την σορό του, την οποία και μετέφερε στο Νοσοκομείο του Βόλου. Για τα διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του θα διαταχθεί η διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής. ΕΡΤ. newshub.gr, 27/6/2021.

Επισήμανση βιομηχάνων. Ο ΥπΑΑΤ συνέστησε Συμβουλευτική Ομάδα Εργασίας για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων (Nutri-score), για την παρακολούθηση και γνωμοδότηση επί της εν εξελίξει νομοθετικής πρωτοβουλίας της ΕΕ. H συμβουλευτική ομάδα συγκροτείται από τους εξής: Ζαμπέλας Αντώνης (ΕΦΕΤ, ΓΠΑ), Χαρουτουνιάν Σέρκος (ΕΛΓΟ, ΓΠΑ), Κουρέτας Δημήτρης (Καθ Θεσσαλίας), Χουρδάκης Μιχάλης (Αν Καθ Χαροκόπειο), Δριχούτης Ανδρέας (Αν Καθ ΓΠΑ), Μαγριπλή Εμμανουέλα (Επ Καθ ΓΠΑ), για δύο χρόνια. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής συζήτησε το θέμα Nutri Score σε συνδυασμό με τα Foodomics σε δημόσια συζήτηση στις 10/2/21 (https://www.facebook.com/323590504929/videos/1252429561819426). Και βέβαια στις 1/2/21 είχε ήδη γίνει συζήτηση στον ΣΕΒΕΚ. Συγχαρητήρια στον ΣΕΒΕΚ και στους κτηνοτρόφους για την έγκαιρη και έγκυρη κινητοποίηση. Οι πρωταγωνιστές της πραγματικής ζωής κινούνται σωστά, αν και το ΥπΑΑΤ δεν τους περιλαμβάνει στην επεξεργασία των πραγματικά δυνατών πιθανών λύσεων. Κρίμα.

Ανύπαρκτη. Με 6-7 αγροτικά σχολεία και μερικά 150ωρα σε αίθουσες, κυριολεκτικά δεν μιλάμε για αγροτική εκπαίδευση, αλλά για ανύπαρκτη αγροτική εκπαίδευση, για τους 650.000 περίπου δηλώνοντες και εισπράττοντες αγροτικές επιδοτήσεις. Εμμέσως καταδικάζεται όλος ο παραγωγικός αγροτικός τομέας σε καταστροφή, με υπονόμευση της τροφοδότησης της αγροτικής κοινωνίας με πραγματικούς νέους αγρότες. ΟΧΙ με απλά επιδοτούμενους από το ΠΑΑ περιστασιακά. Άλλωστε τα αγροτικά επαγγέλματα δεν είναι απλά επαγγέλματα, αλλά τρόπος ζωής. Δ. Μιχαηλίδης, 29/6/2021.

AgroKnow Hub. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύει τον Κόμβο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα «AGROKNOW HUB» με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής (RIS3, 1.000.000€), για την βελτιστοποίηση της παραγωγής προϊόντων γεωργίας, κτηνοτροφίας, υδατοκαλλιέργειας & αλιείας, με τη χρήση των Ενεργών Εργαστηρίων Living Labs. 23/6/2021.

ΑΡΤΕΜΙΣ. Τη δυνατότητα να βλέπουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων ελέγχου ποιότητας γάλακτος της κτηνοτροφικής τους μονάδας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος, εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», δίνει στους παραγωγούς ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι παραγωγοί θα πρέπει να συνδεθούν στην εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TaxisNet, όπου και θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για κάθε δειγματοληψία, από το έτος 2019 και εφεξής. Η αναζήτηση μπορεί να γίνεται ανά είδος Γάλακτος, πρώτο Αγοραστή και Εργαστήριο. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 1/7/2021.

Τουρισμός. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλήγμα που κατάφερε στον παγκόσμιο τουρισμό η Covid-19 προκάλεσε απώλεια του ΑΕΠ μεγαλύτερη των 4 τρις $ μόνο για τα έτη 2020 και 2021, μέχρι σήμερα». Έκθεση Διάσκεψης ΟΗΕ για Εμπόριο & Ανάπτυξη (UNCTAD) & Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO). «Σήμερα ο παγκόσμιος τουρισμός μοιάζει με αυτόν πριν 30 περίπου χρόνια. Έτσι ήμασταν τη δεκαετία του 1980 σε ό,τι αφορά τη ροή, Ζ. Ουρόσεβιτς, UNWTO. ΑΠΕ-ΜΠΕ. atlantea.news, 30/6/2021. (σσ Πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι επενδύσεις σε έναν κλάδο τόσο ευαίσθητο σε έναν ιό?)

ΚΥΚΛΙΚΗ. Οι γύπες επιβιώνουν συμβιωτικά με την κτηνοτροφία. «Οι γύπες στην Κοιλάδα του Κομψάτου, Ροδόπης, βρίσκουν τροφή μόνο εκεί που υπάρχουν κτηνοτρόφοι, καθώς τρέφονται με νεκρά ζώα, «είναι οι καθαριστές της Φύσης». Οι γύπες μπορούν να καταναλώσουν ένα νεκρό ζώο σε δύο τρεις ώρες, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης των ζωονόσων, τρώγοντας όλα τα νεκρά ζώα της Φύσης». WWF, κα Σκάρτση. ertnews.gr. texnologosgeoponos.gr, 30/6/2021. (σ.σ. η μη επιβίωση των κτηνοτρόφων οδηγεί τους γύπες σε αφανισμό. Η βίαιη ραγδαία καταστροφή της ισορροπίας του περιβάλλοντος οδηγεί σε «θάνατο» το περιβάλλον, τις εξαρτώμενες ανθρωποκοινότητες, όλη την κοινωνία της Ελλάδος, και τους κτηνοτρόφους ….)

Οινικά. Δέκτες έγιναν όλες οι αιτήσεις για πράσινο τρύγο, μετά από επιτόπιους ελέγχους. Έτσι 1.285 δικαιούχοι θα λάβουν συνολικό ποσό 1.504.823€ από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης (αρχικά 369.000€), για 5.827,2 στρέμματα σε όλη την χώρα. Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 2/7/2021. (σ.σ. Τί είναι ο πράσινος τρύγος? Τί ήταν η απόσυρση των ροδακινών? Ωφελούν τους αγρότες οι πρακτικές επιδοτούμενης καλλιέργειας χωρίς τελική παραγωγή στην κατανάλωση?)

Στερεό ελαιόλαδο. Η εταιρεία Healthy Food Iberica ανέπτυξε ένα στερεό λίπος με βάση το ελαιόλαδο που παρέχει μια λύση στη βιομηχανία τροφίμων και τους καταναλωτές όπως και στη HORECA που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στα άλλα στερεά λίπη (σπορέλαια, ζωϊκά). Το νέο προϊόν έχει λάβει το βραβείο Hazi υγιεινής διατροφής στην πρώτη έκδοση των FoodTech Innovation Awards 2021, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Expo FoodTech, στο Μπιλμπάο. olivenews.gr, 30/6/2021.

Μυρίζει «απάτη». Ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι ΚΥΔ-Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων έχουν δηλώσει χιλιάδες στρέμματα δημοσίων εκτάσεων και έχουν καταχραστεί χρήματα γεωργών & κτηνοτρόφων. Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν σε συγγενικά τους πρόσωπα, ακόμα και στους ίδιους τους υπαλλήλους και ιδιοκτήτες του ΚΥΔ, χωρίς αυτοί να έχουν καμία αγροτική δραστηριότητα». Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου, κα Διαμάντω Κρητικού, 23869 23813, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Βορειοδυτικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Τοπαλίδης.

Μπράβο. Από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας χρηματοδοτούνται με 158.720€, οι διαδικασίες καταχώρησης νέων αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας στο Μητρώο ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ & Ορεινών Περιοχών της Ε.Ε. Περιλαμβάνονται η διερεύνηση των προϋποθέσεων ώστε να λάβουν σήμα πιστοποίησης τα προϊόντα: ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, γραβιέρα Αμφιλοχίας, τυρί τσαλαφούτι Αιτωλοακαρνανίας, ελιά ποικιλίας Καλαμών (ΠΓΕ), μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας, παστή γίδα Μεσολογγίου, αρνάκι Ξηρομέρου, κατσικάκι Ερυμάνθου, παστό χοιρινό Ηλείας & καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας. Επίσης, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα υποβάλλει φάκελο για την πιστοποίηση των παρακάτω προϊόντων: πατάτα Αχαΐας, πατάτα Ηλείας, χονδροελιά Αγρινίου, ελαιόλαδο Αχαΐας, ελαιόλαδο Ηλείας, ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, φράουλα και καρπούζι Ηλείας, μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Αχαΐας, μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Ηλείας. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 30/6/2021.

Με την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού φωτοβολταϊκών αλλάζει το μικροκλίμα και δημιουργούνται χαλαζοπτώσεις, τυφώνες & καταιγίδες. Νέες υπερσύγχρονες επενδύσεις δεν θα επιτρέπουν την αντανάκλαση της ακτινοβολίας και θα απαιτούν μικρότερες επιφάνειες». Γ. Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας. West Channel. Ι. Παπαδημητρίου. prlogos.gr, 3/7/2021.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

 

πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/tree'>Tree photo created by jcomp - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn