trush8.jpg

 

Στρες Μέλισσας: H Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρ. Κοινοβουλίου καθόρισε ένα ολοκληρωμένο ολιστικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των συνδυασμένων επιπτώσεων των πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων στις μέλισσες, γνωστών ως MUST-B. Το μοντέλο βασίζεται σε έναν προσομοιωτή αποικίας μελισσών, ο οποίος ονομάζεται Apis RAM, που αξιολογεί είτε μεμονωμένα είτε πολλαπλά φυτοφάρμακα σε αλληλεπίδραση με άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Θα είναι έτοιμο σε 2-3 χρόνια (in.gr, texnologosgeoponos.gr, 25/5/21).

Πράσινος Τρύγος: Στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, που αφορά την πρώιμη συγκομιδή (Πράσινος Τρύγος), υπεβλήθησαν φέτος 722 αιτήματα και κρίθηκαν επιλέξιμοι 540 για 5.700 στρέμματα προϋπολογισμού 1.600.000 €. Το μέτρο της πρώιμης συγκομιδής θα περιλαμβάνεται στο εξής για τα επόμενα χρόνια ως μόνιμη επιλογή στον Εθνικό Φάκελο με αρχικό προϋπολογισμό τα 500.000 €, που θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα αιτήματα. Η ΚΕΟΣΟΕ θεωρεί ότι ως μέτρο η πρώιμη συγκομιδή, παρότι πρέπει ν’ αποφεύγεται, αποτελεί ένα ύστατο εργαλείο άμυνας για τον Έλληνα αμπελουργό σε ακραίες συνθήκες (ΚΕΟΣΟΕ, 3/6/21, σ.σ. δηλαδή, πέραν των ΠΣΕΑ, πέραν του ΕΛΓΑ, θα καλλιεργούμε προϋπολογισμένα και… «πράσινο τρύγο»;).

Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί: Στην άτυπη ομάδα προβληματισμού Συνεργατική Κοινωνία, που συζητά Δευτέρα (20.00) και Σάββατο (12.00), όλο και περισσότερο ωριμάζει η προτεραιότητα να προωθηθεί η μαζική δημιουργία καταναλωτικών και ενεργειακών συνεταιρισμών. Καλή προϋπόθεση θα έπρεπε να είναι να επιχειρηθεί η ευρεία επικοινωνία και η επιμόρφωση των πιθανών συμμέτοχων. Η επικοινωνία και η επιμόρφωση θα είναι αποτελεσματικότερες αν γίνουν με επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας (ΚοινΣΕπ, συνεταιρισμοί εργαζομένων, συνεταιρισμοί κ.λπ.) και συμπράξεις (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., michaeld@otenet,gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Εθελοντές: Μπράβο στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (www.otoposmou.gr) και οι κτηνοτρόφοι που έχουν αφιερώσει και τις 365 μέρες του χρόνου στη φροντίδα του περιβάλλοντος αξίζουν πάρα πολλά μπράβο. Άλλωστε όταν τα βουνά τα φρόντιζαν τα τσελιγκάτα, τα δάση δεν καίγονταν ποτέ (πέραν της φυσικής ανανέωσης). Και δεν ξεχνάμε ότι στις 5 Δεκ. είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή.

Ελληνική διατροφή: «Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας. Φυσικά, η ελιά και το ελαιόλαδο κατέχουν κεντρική θέση ανάμεσα σε αυτά. Πρέπει να διαφυλάξουμε τον διατροφικό πλουραλισμό μας και να διατηρήσουμε την ιδιαίτερη αγροδιατροφική κουλτούρα μας. Αποτελεί εθνική μας επιλογή η προστασία και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων» (Σ. Λιβανός, υπουργός ΑΑΤ, 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς, Perrotis College, ΑΓΣ, 3/6/21).

Ζέστη: Στην Αθήνα 1 στους 4 χάνει τη ζωή του από τη ζέστη. Στην περίοδο 1991-2018, κάθε χρόνο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής συμβαίνουν 189 επιπρόσθετοι θάνατοι στην Αθήνα (το 26,1% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη γενικότερα), 172 στη Ρώμη (32%), 156 στο Τόκιο (36%), 177 στη Μαδρίτη (32%), 146 στην Μπανγκόκ (53,4%), 82 στο Λονδίνο (33,6%) και 141 στη Νέα Υόρκη (44,2%). Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων με πολλούς τρόπους, άμεσους και πιο έμμεσους, από το θερμικό στρες του σώματος, τις πυρκαγιές και την αυξημένη ρύπανση του αέρα έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την εξάπλωση ασθενειών από έντομα. Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται συχνά σε μεγάλες θερμοκρασίες, τότε αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου (καθ. Κ. Κατσουγιάννη, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Βέρνης, Nature Climate Change, ΑΠΕ-ΜΠΕ, alfavita.gr, 31/5/21).

Οδηγός παράδοσης: Η λαϊκή-πολιτιστική παράδοση κάθε τόπου περιλαμβάνει την ελληνική οικογένεια, τη φιλία, την παρέα, τη φιλοξενία, καθώς και τη διάσωση και βελτίωση της καλλιέργειας γηγενών ποικιλιών. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας έχει δημιουργήσει το Μανιφέστο της Ελληνικής-Μεσογειακής Διατροφής, έναν δεκάλογο που περιγράφει και αναλύει τις αξίες της με στόχο να αποτελέσει οδηγό για τους φορείς οι οποίοι συμμετέχουν στην ελληνική οικονομία της φιλοξενίας (Ομάδα Πρωτοβουλίας σύνδεσης της Οικονομίας της Φιλοξενίας με την Οικονομία της Παραγωγής, δρ Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Delphi Economic Forum 2021, 15/5/21).

Green Deal: Η Ευρ. Επιτροπή παρουσίασε στους υπουργούς το σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία, που έγινε τον Μάρτ. 2021 και περιγράφει πώς θα αυξηθεί η βιολογική καλλιέργεια στο 25% της γεωργικής γης της Ε.Ε. (φαίνεται στο τελικό ποσοστό της κατανάλωσης που δεν είναι το 25% των τροφίμων, Green Deal). Οι υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο της Επιτροπής (Μ. Κούρμπελα, pelazkarabo.blogspot.com, 29/5/21, σ.σ. υποθέτω ότι το ποσοστό αποδοχής των πιστοποιητικών οργανισμών φαίνεται κυρίως από την κατανάλωση βιολογικής παραγωγής τροφίμων).

Περίεργα: Η Προεδρία του Συμβουλίου κατέληξε (2/6/21) σε συμφωνία με το Ευρ. Κοινοβούλιο για τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ, 2021-2027), για τα Δυτ. Βαλκάνια και Τουρκία, σε ύψος άνω των 14 δισ. €. Αυτή η πολιτική συμφωνία δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση του Συμβουλίου (A.P. Zacarias, υφυπ. Ευρ. Υποθέσεων Πορτογαλίας). Τα κράτη-μέλη θα επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους με ειδική πλειοψηφία (pelazkarabo.blogspot.com, 2/6/21, σ.σ. περίεργη η πολιτική. Αισθάνομαι ότι με δουλεύουν. Από τον ιδρώτα μου θα πληρώνω Άγκυρα και Τίρανα και Σκόπια και άλλες για να με βρίζουν; και να ενισχύουν το τουρκικό τόξο επιρροής; και να αγοράζουν μεταξύ τους εναντίον μου; Πολύ περίεργη η πολιτική…).

Βιοπλαστικό: Re Olivar ονομάζεται το νέο βιοπλαστικό από πυρήνες ελιάς, μετά τη σύνθλιψη των πυρήνων στο εργαστήριο και την προσθήκη κολλαγόνου και φυτικής γλυκερίνης. Παρασκευάστηκε από τη S. Catazine (Βραζιλία) και τον J. Vilar (Ισπανία) (www.stopcambioclimatico.es, www.thesignspeaking.com, olivenews.gr, 20/5/21).

Αγροτουρισμός: Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία και μετρήσεις, άνθρωποι στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ελαιολάδου και του αγροτουρισμού με επίκεντρο τον κόσμο της ελιάς επιβεβαιώνουν την εντύπωση ότι οι τουρίστες, ειδικά μετά την πανδημία, αναζητούν κάτι «διαφορετικό, φυσικό και όχι τυποποιημένο». «Ψάχνουνε εμπειρίες αγροτουριστικής φύσης. Θέλουν να περπατήσουν, να δουν πρωτόγνωρες για αυτούς εικόνες που συνθέτει μια αγροτική εκμετάλλευση. Δεν τους καλύπτει πλέον το τυποποιημένο πακέτο των 5άστερων» (Γ. Τζιανουδάκης, Agrenda, 29/5/21).

Στόχοι: Τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ για το 2030 υπέγραψαν 193 υπεύθυνα κράτη το 2015. Στον στόχο 12 προβλέπεται η μείωση κατά 50% της σπατάλης τροφίμων. Το 2019 οι Έλληνες πετούσαμε 180 kg αγορασμένων τροφίμων κατ’ άτομο ετησίως. Εντελώς ανεύθυνη και μη βιώσιμη (θνησιγενής) συμπεριφορά. Παγκοσμίως πετιέται το 33% των έτοιμων τροφίμων. Απλώς διότι αγοράστηκαν χωρίς να χρειάζονται ως shopping therapy! Στη Δύση κάθε χρόνο πετιούνται ως απορρίμματα 1,3 δισ. μετρικοί τόνοι τροφίμων. Ταυτόχρονα υπάρχουν 2 δισ. παχύσαρκοι / υπέρβαροι, ενώ σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι λιμοκτονούν και 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό (Συνεργατική Κοινωνία, 31/5/21).

Βραβείο καλαμποκιού: Ένας αγρότης που καλλιεργούσε καλαμπόκι κέρδιζε κάθε χρόνο το βραβείο για το καλαμπόκι. Ένας δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι ο αγρότης μοιραζόταν τον σπόρο του καλού καλαμποκιού του με τους γείτονές του. «Γιατί τον μοιράζεστε με δυνητικούς ανταγωνιστές σας», ρώτησε. «Ο άνεμος διαχέει τη γύρη παντού. Εάν οι γείτονές μου αναπτύξουν κατώτερο καλαμπόκι, η διασταυρούμενη επικονίαση θα υποβαθμίσει την ποιότητα του καλαμποκιού μου. Για να βγάλω καλό καλαμπόκι, πρέπει να βοηθήσω τους γείτονές μου να καλλιεργήσουν καλό καλαμπόκι» (enallaktikos.gr, 23/4/21). Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή μας: Όσοι θέλουν να ζήσουν με νόημα και καλά πρέπει να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό των ζωών των άλλων, γιατί η αξία μιας ζωής μετριέται από τις ζωές που αγγίζει. Και εκείνοι που επιλέγουν να είναι ευτυχισμένοι πρέπει να βοηθήσουν τους άλλους να βρουν ευτυχία, γιατί η ευημερία του καθενός συνδέεται με την ευημερία όλων (Cooperative Gardens Commission, ΠΕΛΙΤΙ).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn