wine2.jpg

Δάσος-ψυχολογία: Οι καταστροφικές πυρκαγιές συμβάλλουν σε κρίση ψυχικής υγείας. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στον αντίκτυπο των δασικών πυρκαγιών στη δημόσια υγεία, ειδικά στην ψυχολογική μας υγεία. Οι άνθρωποι που φαινομενικά ήταν αβλαβείς εξέφρασαν αισθήματα ενοχής, θλίψης, φόβου και θυμού για το τι είχε συμβεί στην κοινότητά τους και στους γείτονες (Outside, Μ. Καπάνταης, dasarxeio.com, 23/5/21).

Άδειες στάβλων: Την ανάγκη συμμετοχής των άμεσα ενδιαφερομένων κτηνοτρόφων για το Σχέδιο Νόμου του ΥπΑΑΤ με τίτλο «Ρύθμιση & επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων & νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», αλλά έπειτα από δημοκρατικό και ουσιαστικό διάλογο με τους οργανωμένους πολίτες-κτηνοτρόφους και αφού διασφαλιστούν οι δύο βασικές αρχές της, που είναι η απλούστευση και η επικουρικότητα, με βάση το δίκαιο και την ηθική, επεσήμανε η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κα Μάγδα Κοντογιάννη με έγγραφη επιστολή στο ΥπΑΑΤ μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε πάρα πολλές εφημερίδες και μέσα μαζικής επικοινωνίας σήμερα στις 26/5/21. Ένας ψύχραιμος ουδέτερος παρατηρητής θα μπορούσε να διακρίνει ενδείξεις περιφρόνησης και απαξίωσης του «δημοκρατικού και ουσιαστικού διαλόγου», ενδείξεις περιφρόνησης και απαξίωσης της Κοινωνίας των Πολιτών, ενδείξεις περιφρόνησης και απαξίωσης των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Ο νόμος ψηφίστηκε στις 26/11/21 αυτούσιος, εξευτελίζοντας κάθε έννοια διαβούλευσης και ευτελίζοντας τις λεγόμενες δημοκρατικές διαδικασίες. Ο αυταρχισμός και η αλαζονεία της πλειοψηφίας σε όλο τους το μεγαλείο.

Λάθος τα κεντρικά: Η ικανότητα κάθε περιοχής να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της σε περιφερειακό επίπεδο, ξεπερνώντας κεντρικά μοντέλα, που τελικά περιορίζουν και εγκλωβίζουν προοπτικές, είναι καταλύτης για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας ευρύτερα στην οικονομία, δίνοντας τη διάσταση της περιφερειακής ανάπτυξης, που, σύμφωνα με το Συμβούλιο, αποτελεί κύριο μοχλό για τη βελτίωση των δεικτών της εθνικής οικονομίας (Σ. Αναστασόπουλος, Συζήτηση για τον Ελληνικό Τουρισμό, CompeteGR, Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, Αθήνα, 17/5/21, σ.σ. αν όλοι καταλαβαίνουν ότι όλη η περιοχή είναι αντικείμενο ανάπτυξης και όχι μόνο ένας κλάδος, γιατί ακόμα ταλαιπωρούμαστε με κεντρικά επιμελητήρια και σχέδια;).

«Άθικτοι οίνοι»: Η νέα τάση στην οινική αγορά που κατακτά ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. «Βουνίτης», «Προφήτης» και «Ερημίτης» είναι η νέα σειρά άθικτων οίνων βιοκαλλιέργειας που μόλις κυκλοφόρησαν από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμου, «Μοσχάτο Σάμου», εσοδείας 2019. Η οινοποιητική φιλοσοφία είναι εκείνη της «ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης». Γίνεται δηλαδή χωρίς την προσθήκη οινολογικών ουσιών και δίχως κολλάρισμα ή φιλτράρισμα κατά την εμφιάλωση. Πρόκειται για «φυσικά κρασιά» (ΚΕΟΣΟΕ, 26/5/21).

Θρομβώσεις: Βρέθηκε τι ακριβώς προκαλεί το πρόβλημα με τις σπάνιες θρομβώσεις (1:100.000), αλλά και πώς αυτό μπορεί να διορθωθεί ώστε ο εμβολιασμός με τα Astrazeneca και τα Jonshon & Jonshon να προχωρήσει και ο πλανήτης να τελειώνει με την πανδημία (το πρόβλημα έγκειται στα διανύσματα του αδενοϊού, που και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν για να εισάγουν την ακίδα της πρωτεΐνης του κορονοϊού στο σώμα, δρ Ρ. Μαρσάλεκ, Ινστιτούτο Γκαίτε [Φρανκφούρτη, Γερμανία], Financial Times, Δ. Τσαμποδήμου, makthes.gr, 26/5/21, σ.σ. προχθές πλέον ανακοινώθηκε ότι πρόσφατες μελέτες αποσυνδέουν πλήρως τα εμβόλια από τις θρομβώσεις).

Κότες: Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία «Μην αγκαλιάζετε τις κότες σας», διότι η αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλωσης συνδέεται με την «τρυφερότητα» που δείχνουν οι ιδιοκτήτες πουλερικών προς τα πτηνά τους. Από Φεβ. 2021 έχουν καταγραφεί 163 κρούσματα και 34 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν από διάρροια, πυρετό και εμετούς. Τα CDC συνέστησαν στους πολίτες να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους αφού έρθουν σε επαφή με πτηνά και να μην αφήνουν τα παιδιά να παίζουν μαζί τους (eleftherostypos.gr, texnologosgeoponos.gr, 24/5/21).

Μαϊμού «κρητικά κρασιά»: Το Δίκτυο Οινοποιών Ηρακλείου Κρήτης, που αναφέρει στο καταστατικό του συνεχώς την Κρήτη, τους κρητικούς αμπελουργούς, τις κρητικές ποικιλίες κ.λπ., κάνει αθρόες εισαγωγές ξένων οίνων και τους «κρητικοποιεί». Μετά την αντίδραση ΕΑΣ Ηρακλείου και των μικρών αμπελουργών Ηρακλείου, με έκπληξη καταγράφεται η παρέμβαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου, που τοποθετήθηκε εντελώς απαξιωτικά για την Ένωση Ηρακλείου. Η ΕΔΟΑΕ προφανώς είναι υπέρ των εισαγωγών οίνου ή/και «μούστου»... ΠΑΤΡΙΣ, texnologosgeoponos.gr, 24/5/21 (σ.σ. οι εισαγωγές είναι νόμιμες, αλλά το να γίνονται «κρητικά» κρασιά είναι παραπλάνηση και βαθιά ανήθικη πρακτική. Τελικά, οι οινοποιοί μοιάζει να είναι «εναντίον» των αμπελουργών, απλώς χρησιμοποιούν την ιδιότητα του αγρότη φεουδαρχικά, αποικιοκρατικά, ίσως για να αξιοποιούν ωφέλειες αγροτικές για επιχειρήσεις).

Πάλι: Η οικονομία της φιλοξενίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον γαστρονομικό πολιτισμό και τη γαστρονομική διπλωματία. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα, που πρέπει να δοκιμάζουν οι επισκέπτες ώστε, έχοντας βιώσει μια μοναδική εμπειρία στην Ελλάδα, να τα αναζητούν και μετά την επιστροφή στη χώρα τους. Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα να έχουν πολύ πιο αισθητή παρουσία στον χώρο της φιλοξενίας, καθώς ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η φιλοξενία και τα εξαγώγιμα αγροδιατροφικά προϊόντα αποτελούν αλληλένδετους κρίκους στην αλυσίδα που υποστηρίζει την οικονομία της χώρας (Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σύνδεση της Οικονομίας της Φιλοξενίας με την Οικονομία της Παραγωγής, Ά. Γκερέκου, πρόεδρος ΕΟΤ, Delphi Economic Forum 2021, 15/5/21).

Εκπομπές αερίων: Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες πολυεθνικών εταιριών, όπως BP, Coca Cola και Walmart, ευθύνονται για το 1/5 των εκπομπών CO2 που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές από την εφοδιαστική αλυσίδα της Coca Cola είναι ισοδύναμες με ό,τι εκπέμπει η Κίνα για τις διατροφικές ανάγκες 1,3 δισ. ανθρώπων. Οι θυγατρικές της Walmart εκπέμπουν όσο ο γερμανικός κλάδος λιανεμπορίου. Οι εκπομπές της Samsung είναι μεγαλύτερες από όλες τις μεταποιητικές εταιρίες σε Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη (Thomson Reuters Foundation, University College London, Πανεπιστήμιο Tianjin [Κίνα], independentnews.gr, 8/9/20).

Γυμναστική: Κάθε άνοιγμα μίας φιάλης κρασιού γυμνάζει μέχρι δεκαπέντε (15) μύες κάθε χεριού μας! Στην υγειά σας και καλό βράδυ… με συνεχή γυμναστική (Θόδωρος, 23/5/21).

Ούζο: Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Γεωγραφικές Ενδείξεις «Ούζο» και «Τσίπουρο / Τσικουδιά» προς καταχώριση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Έπειτα από συνεργασία ΣΕΑΟΠ, ΕΝΑΠΑΠΕ και Γενικού Χημείου του Κράτους (in.gr, texnologosgeoponos.gr, 25/5/21).

Απορρίμματα: Παρακολούθησα με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με δημάρχους της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με πρόσκληση των Οικολόγων Πράσινων, την Πέμπτη 27/5/21. Μπράβο σε όλους. Πολύ σοβαροί προβληματισμοί. Συγχαρητήρια. Συζητήθηκαν όλα τα απορρίμματα (οικιακά, βιοτεχνικά, ειδικά, νοσοκομειακά κ.λπ.) εκτός από τα απορρίμματα της αγροτικής δραστηριότητας (γεωργία, κτηνοτροφία). Για μία ακόμα φορά καταγράφεται «ρατσισμός» εναντίον των αγροτών, ακόμα και στα απορρίμματα (27/5/21, σ.σ. αφού απαγορεύτηκε η κυκλική οικονομία των αγροτών και κατασυκοφαντήθηκε, τώρα ξοδεύονται άπειρα λεφτά για να ξαναβρεθούν οι κανόνες της κυκλικής οικονομίας και να διαφημιστούν ώστε να εφαρμοστούν ξανά από όλους).

Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση πρότυπα AGRO, τις οδηγίες πιστοποίησης, και καλεί κάθε πολίτη να διατυπώσει παρατηρήσεις.

Πλέον έχουν εγκριθεί, και τα νέα AGRO είναι:

AGRO 2-5 για μεταποιημένα προϊόντα φυτικής παραγωγής ολοκληρωμένης διαχείρισης.

AGRO 8 για τις απαιτήσεις για την παραγωγή πιστοποιημένου χοιρινού κρέατος.

AGRO 9 για τη συμμόρφωση κάθε γεωργικής επιχείρησης παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και διάθεσης προϊόντων από Natura.

AGRO 10 για τις προδιαγραφές παραγωγής τοπικών ελληνικών προϊόντων που αναδεικνύουν την ελληνική παραγωγή, παράδοση, ιστορία και γαστρονομία.

AGRO 11 για τα προϊόντα από κοτόπουλα με την ένδειξη «ελεύθερης βοσκής».

AGRO 12 για τα πιστοποιημένα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και ψαριών λιμνοθάλασσας (www.opengov.gr/ypaat, elgo.gr, 28/5/21).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,"Αγρονέα"

 

πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/mockup'>Mockup photo created by freepik - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn