meli1.jpg

Την Κυριακή 5 Δεκ. 2021, στις 11.45, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στο 12ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το θέμα: «Οργάνωση μελισσοσμηνών ή/και μελισσοκόμων» ο γράφων (συγγραφέας, «Αγρονέα») και η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος περιαστικής κτηνοτροφίας, Μενίδι), και για όσους δεν μπορούν, φυσικά, στο https://www.youtube.com/watch?v=jmL1kWuaC-I.

Το 12ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κάθε ενός και κάθε μιας που ενδιαφέρεται για τη μέλισσα και το μέλι στο www.greekhoneyfestival.gr. Ανάμεσα στα πάρα πολλά ενδιαφέροντα θέματα εντοπίσαμε:

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=2jGi7my3qgU

  • «Τεχνητό μέλι που δεν προέρχεται από μέλισσες κυκλοφορεί από τον Δεκ. 2020 στις ασιατικές αγορές»
  • «Η διαδρομή του ελληνικού μελιού τα τελευταία 50 χρόνια… με το βλέμμα του συσκευαστή»
  • «Υπάρχει μέλλον για την ελληνική μελισσοκομία; Τι την εμποδίζει για μια ανοδική πορεία»
  • «Η αναγεννητική μελισσοκομία από τη θεωρία στην πράξη
  • «Επιστήμη των πολιτών και πώς τη χρησιμοποιούμε στη μελισσοκομία – Το πρόγραμμα Insignia»
  • «Ανάδειξη της ποιότητας & αυθεντικότητας του ελληνικού μελιού, μελέτη του πτητικού κλάσματος και των αρωματικών ενώσεων ως ένας βασικός δείκτης προώθησης»
  • «Ποιοτικός έλεγχος μελιού: Νοθεία και φυσικές αποκλίσεις»
  • «Βελτιστοποίηση μελισσοκομικών πρακτικών για τη μείωση του μικροβιακού φορτίου της νωπής γύρης»
  • «Επίδραση της τροφοδότησης των μελισσιών στο μεταβ. προφίλ του βασιλικού πολτού»
  • «Αντιμικροβιακή δράση αμιγών κατηγοριών μελιού έναντι των παθογόνων Pseudomonas Syringae & Paenibacillus Larvae και συσχέτισή της με το υδατανθρακικό τους προφίλ»
  • «Ποια είναι η βιοδραστικότητα του ελληνικού μελισσόψωμου»
  • «Μελετώντας την ποιότητα πρόπολης, γύρης και βασιλικού πολτού στον “Παράδεισo” της Φυτικής Βιοποικιλότητας των Πρεσπών»
  • «Μέλι και πρόπολη Σαμοθράκης: Αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινολικό φορτίο και αντιμικροβιακή δράση κατά τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων»
  • «Εξέταση μελισσοκομικών δειγμάτων από όλη τη χώρα: Ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στον τομέα της μελισσοκομίας»
  • «Καραμελόχρωμα στο μέλι: Γιατί προκαλεί ανησυχία και πώς ανιχνεύεται»
  • «Διεγερτικά & αντιβιοτικά στο μέλι: Ανακλήσεις σε Ελλάδα και Ευρ. Ένωση»

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=jmL1kWuaC-I

  • «Βιωσιμότητα και μελισσοκομία: η αρχή μιας συζήτησης»
  • «Βασιλικός πολτός: Μύθος ή πραγματικότητα;»
  • «Τα ελληνικά μελισσοκόφινα»
  • «Δασικές πυρκαγιές & μελισσοκομία: Έννοιες συμβατές; Προτεινόμενες δράσεις για την ανάκαμψη της μελισσοκομίας σε καμένες περιοχές: Η περίπτωση της βόρειας Εύβοιας»
  • «Η εξάχνωση του οξαλικού οξέος», και στο κλείσιμο του 12ου Συνεδρίου
  • «Οργάνωση μελισσοσμηνών ή/&... μελισσοκόμων»

 

20 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη Γη, λένε, πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια. H μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες, τα μελίσσια. Μια μέλισσα μόνη της δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο από λίγες ώρες ή μέρες. Έτσι ζουν πολλές μαζί, δημιουργούν κοινωνίες, τα μελισσοσμήνη, όπου μέσα σε αυτά κάθε άτομο είναι επιφορτισμένο με συγκεκριμένες εργασίες. Όμως όλες μαζί έχουν έναν και μονό σκοπό, τη βιωσιμότητα και εξέλιξη του μελισσιού. Υπάρχουν εργάτριες μέλισσες, καθαρίστριες μέλισσες, παραμάνες μέλισσες, μέλισσες αρχιτέκτονες, μέλισσες αποθηκάριοι, αερίστριες μέλισσες, μέλισσες φρουροί, συλλέκτριες μέλισσες κ.λπ. Όλες με την οργάνωση της βασίλισσας και βέβαια έχουν και διαδικασίες αντικατάστασης της βασίλισσας.

2 Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού και το Παγκόσμιο Συνέδριο του Συνεργατισμού γίνεται αυτές τις ημέρες (1-3 Δεκ. 2021) στη Σεούλ Κορέας.

Μια κοινωνία ανθρώπων χαρακτηρίζεται από την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών και τη διάθεση για αλληλοβοήθεια των συγκατοίκων ενός τόπου. Ένας τόπος έχει (1) κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, (2) κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και (3) πίστη ότι έχουν όλοι οι συγκάτοικοι κοινό μέλλον.

Για την ικανοποίηση των αναγκών των συγκατοίκων μπορεί να οργανωθεί επιχειρηματικά ο δημόσιος τομέας με τους δήμους, τις περιφέρειες και τα υπουργεία ή ο ιδιωτικός τομέας, αποβλέποντας κυρίως στο ιδιωτικό κέρδος και οι ίδιοι οι συγκάτοικοι σύμφωνα με τον ορισμό, τις αξίες, τις αρχές και τους άξονες της συνεταιριστικής κοινωνικής οικονομίας.

Το ανθρώπινο «τοπικό μελίσσι», όχι το παγκόσμιο, λέγεται συνεργατισμός (ελληνιστί συνεταιρισμός) και ίσως αξίζει να ξανατονίσουμε μερικά από τα σημαντικά του στοιχεία, όπως ο ορισμός, οι συνεταιριστικές αξίες (values), οι συνεταιριστικές αρχές (principles) και οι άξονες της συνεταιριστικής κοινωνικής πολιτικής. Στους συνεταιρισμούς τα μέλη είναι ιδιοκτήτες, διευθύνοντες και ταυτόχρονα πελάτες. Οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις για να πετύχουν την ικανοποίηση των αναγκών των μελών τους και την ευημερία τους, που συμπίπτει να είναι τα μέλη της τοπικής κοινότητας.

Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: Γιατί δεν οργανώνονται σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν μπροστά τους καθημερινά το μεγαλείο της λειτουργίας του μελισσοσμήνους, της κυψέλης;

Ο γράφων («Αγρονέα») και η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος) προσκαλούν σε ραντεβού για κοινό προβληματισμό στο 12ο Συνέδριο Μελιού στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Πειραιάς) στις 5 Δεκ. 2021, στις 13.00, στην «Οργάνωση μελισσοσμηνών ή/και μελισσοκόμων», και διαδικτυακά στο https://www.youtube.com/watch?v=jmL1kWuaC-I.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn