mih1.jpg

Τηλέφωνο χωρίς καλώδιο, κουζίνα χωρίς φωτιά, αυτοκίνητο χωρίς κλειδιά, νέοι χωρίς όνειρα, πολιτικοί χωρίς πατρίδα, σχέσεις χωρίς θεμέλια, συμπεριφορές χωρίς ντροπή, μωρά χωρίς πατέρα, παιδιά χωρίς αγάπη, αισθήματα χωρίς καρδιά, παιδεία χωρίς αξίες, έφηβοι χωρίς αξιοπρέπεια, επιχειρήσεις χωρίς λεφτά, τροφές χωρίς λιπαρά, γιαούρτι χωρίς γάλα, ψωμί χωρίς γλουτένη, γλυκά χωρίς ζάχαρη, γάλα χωρίς αγελάδες, αυγά χωρίς κότες, κρέας χωρίς ζωντανά…

Σε βιολογικά εργαστήρια παράγεται «κάτι» που μοιάζει με αγελαδινό «γάλα», με μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς, στους οποίους εισάγεται το γενετικό υλικό που κωδικοποιεί τις βασικές πρωτεΐνες (πρωτεΐνη ορού και καζεΐνη) του αγελαδινού γάλακτος. Μέσα σε δεξαμενές ζύμωσης αναπτύσσονται και παράγουν με τη σειρά τους ποσότητες των πρωτεϊνών, που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, χωρίς να έχει εμπλακεί σε οποιοδήποτε στάδιο η ζωική εκτροφή. Ο κλάδος αυτός της «κυτταρικής γεωργίας» είναι ακόμη νέος, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις που επικεντρώνονται σε αυτόν αυξάνονται και πληθύνονται, το ίδιο και οι επενδύσεις. Στα διαφημιζόμενα «προτερήματα» του νέου τύπου τεχνητού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων συγκαταλέγεται το γεγονός ότι, ως εργαστηριακά προϊόντα, δεν περιέχουν λακτόζη, ορμόνες ή χοληστερόλη. Σίγουρα, υποψιάζεται κάποιος ότι δεν περιέχουν και πολλά ακόμα, ίσως απαραίτητα, που έχουν τα φυσικά ζωικά προϊόντα. (Perfect Day-Καλιφόρνια, New Culture-Καλιφόρνια, Imagindairy-Ισραήλ κ.λπ.).

«Τεχνητό κρέας κοτόπουλου» από ζωικά κύτταρα παράγεται σε εργαστήρια με την επωνυμία Good Meat και ήδη σερβίρεται σε ένα εστιατόριο στη Σιγκαπούρη. Η πυκνοκατοικημένη Σιγκαπούρη, που βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές τροφίμων, έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να ενισχύσει τη διατροφική επάρκεια, καθώς η πανδημική κρίση θέτει εν αμφιβόλω της αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως.

«Τεχνητό κρέας» της Impossible Foods από προϊόντα φυτικής προέλευσης εισήλθε στη λιανική αγορά της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, με τα προϊόντα να είναι διαθέσιμα και στα παντοπωλεία!

«Συνθετικά μπιφτέκια» της Eat Just από υποκατάστατο του βόειου κράτος θα κυκλοφορήσουν σύντομα στη Σιγκαπούρη, όπου οι διαδικασίες έγκρισης είναι λιγότερο χρονοβόρες απ’ ό,τι σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Συνθετικό χοιρινό κρέας» αναπτύσσεται με την ισχυρή υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης (έργο Meat4all, Κέντρο Ανάπτυξης Βιομηχανικής Τεχνολογίας-CDTI) και προέρχεται από την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων. Προβλέπεται και η παραγωγή «συνθετικού βόειου κρέατος» και η παραγωγή «συνθετικού κρέατος κοτόπουλου». Το τελικό προϊόν θα προωθηθεί στην αγορά υπό την ονομασία Ethica Meat («Ηθικό κρέας»!).

H ετήσια αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών και θαλασσινών προβλέπεται να φτάσει τουλάχιστον τα 290 δισ. δολάρια έως το 2035. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί μια έκθεση του 2019 στην οποία αναφέρεται ότι τα περισσότερα κρέατα δεν θα προέρχονται από πραγματικά ζώα το 2040 (FAO του ΟΗΕ). Προβλέφθηκε πως μέχρι το 2035 η βιομηχανία του καλλιεργημένου κρέατος θα καταλαμβάνει περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής κρέατος. Με την κατανάλωση κρέατος να εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί έως το 2050, η τεχνολογία του «καλλιεργημένου κρέατος» φαντάζει ως μια εναλλακτική λύση. Το «συνθετικό» ή «καλλιεργημένο κρέας» (cultured meat) ή «in-vitro κρέας» μέχρι το 2035 θα βρίσκεται στα 9/10 εκ των αγαπημένων πιάτων του κόσμου, από την πίτσα με μπέικον έως το σούσι, και βασίζεται σε «κυτταρική καλλιέργεια» και παράγεται απευθείας από ζωικά κύτταρα.

Τα plant-based προϊόντα είναι κάτι τελείως διαφορετικό, καθόσον βασίζονται σε φυτικά εναλλακτικά προϊόντα, που απλώς «κλέβουν» τα ονόματα των ζωικών προϊόντων και χρησιμοποιούν ομοειδείς συσκευασίες.

Το 2013 ο καθ. Mark Post (Πανεπιστήμιο Μάαστριχτ) παρουσίασε το πρώτο χάμπουργκερ από καλλιεργημένο κρέας. Η διαδικασία παραγωγής του περιλάμβανε την έγχυση μυϊκού ιστού από ένα ζώο σε μια κυτταρική καλλιέργεια, επιτρέποντας στα κύτταρα να «μεγαλώνουν» έξω από το σώμα του ζώου. Τα βλαστικά κύτταρα τοποθετούνται σε έναν βιοαντιδραστήρα στον οποίο αρχίζουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται. Η μάζα κυττάρων κρέατος που συλλέγεται μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα, αποκτώντας τη μορφή μπιφτεκιού, λουκάνικου, φιλέτου κοτόπουλου και όποιου άλλου προϊόντος επιθυμεί κανείς.

Ο άνθρωπος αποτελείται από 3.000.000.000 κύτταρα και συμβιωτικά (και απαραίτητα), ζουν στον κάθε άνθρωπο 100.000.000.000 βακτήρια, ιοί κ.λπ. Κάποιοι από τους φιλοξενούμενους μικροοργανισμούς είναι φιλικοί και απαραίτητοι για την επιβίωση του ανθρώπου, και τους «συμφέρει» να ζει ο άνθρωπος που τους φιλοξενεί, κάποιοι είναι εχθρικοί και απειλούν τη ζωή του ανθρώπου. Πόσοι μικροοργανισμοί από τα 100 τρισεκατομμύρια θα εμφυτευθούν και θα επιδράσουν στο τελικό τρόφιμο «τεχνητό γάλα» ή το «συνθετικό κρέας»; Και τι θα σημαίνει για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους;

Ήδη πολλοί συζητούν την παραγωγή τροφής από έντομα με έναν άλλης μορφής αγροδιατροφικό τομέα.

Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας; Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των αγροτών στην Ελλάδα; Μήπως από κάποιους σχεδιάζονται σενάρια για γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία-δασοπονία χωρίς αγρότες; Χωρίς φροντιστές του περιβάλλοντος;

Οι αγρότες εργάζονται ή/και απασχολούνται 365 μέρες τον χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με το επάγγελμά τους, που είναι και τρόπος ζωής τους, και δεν προλαβαίνουν ίσως να ασχολούνται και με τέτοιους υπαρξιακούς προβληματισμούς, αλλά πρέπει.

Μάλιστα η ανύπαρκτη ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί και ως πολιτική παρέμβαση των κομμάτων για να είναι διαλυμένοι οι αγρότες, δεν επιτρέπουν τη σύσταση μιας δικής τους «δεξαμενής σκέψης» (think tank), ικανής να επεξεργάζεται σενάρια και εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διότι για τον αγροτικό τομέα υπάρχουν πολλοί και ποικιλώνυμοι που έχουν άποψη, αλλά για τους αγρότες (αγροτικός κόσμος) κανείς. Όλοι συζητούν για την αγροτική ανάπτυξη χωρίς τους αγρότες. Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα ίσως να δίνει κάποια λύση.

Σε σενάρια συνωμοσιολογίας θα μπορούσαμε ίσως να σκεφτούμε και κράτη χωρίς πολίτες και «κοινωνίες» χωρίς ανθρώπους;

Ακόμα και στάβλους χωρίς υποδομές.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος (69320 94231, Μενίδι) παρατήρησε: Μέχρι σήμερα έχουμε κτηνοτρόφους χωρίς άδειες στάβλων, κτηνοτρόφους χωρίς υποδομές, κτηνοτρόφους χωρίς εκπαίδευση, κτηνοτροφία χωρίς βοσκοτόπους. Την Τετάρτη 1 Δεκ. 2021, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί σε συζήτηση για τις υποδομές στην Αττική στο https://us02web.zoom.us/j/81379801726, ενώ η Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων προσκαλεί σε συζήτηση την Τετάρτη 1 Δεκ. 2021, στις 21.00, στο https://us02web.zoom.us/j/83206593443, για τις υποδομές της κτηνοτροφίας.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,«Αγρονέα»

 

πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/nature'>Nature photo created by aleksandarlittlewolf - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn