noe18_agronea.jpg

Τουρισμός: Το διεθνές βραβείο Global Champion Award for Covid-19 Crisis Management παρέλαβε ο υπ. Τουρισμού από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTCC) ως παγκόσμιο παράδειγμα ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού μετά την πανδημία του Covid-19 (Greek Hotelier, 5/5/21).

Αντι-δίαιτα: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας, 6/5/2021, αλλά με λιγότερο αλάτι. Ο Γ.Γ. του ΠΟΥ είπε: Η βιομηχανία τροφίμων & ποτών πρέπει να μειώσει τα ποσοστά νατρίου στα επεξεργασμένα προϊόντα. Τα πατατάκια θα πρέπει να περιέχουν το μέγιστο 500 μgr νατρίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, οι πίτες και τα γλυκά έως 120 μgr και το επεξεργασμένο κρέας έως 360 μgr. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για το 32% όλων των θανάτων. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με την παχυσαρκία, χρόνιες ηπατικές νόσους και τον γαστρικό καρκίνο. Συνιστάται κατανάλωση μέχρι 5 γρ. αλατιού καθημερινά (ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 6/5/21).

Αγροτικά δυστυχήματα: Τα θανατηφόρα αγροτικά δυστυχήματα που καταγράφονται είναι 3 φορές (200%!) περισσότερα από τον μέσο όρο όλων των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Και 1,7 φορές (+70%) περισσότερα από τον μέσο όρο των μη θανατηφόρων ατυχημάτων. Και η έρευνα δεν αναφέρει τίποτα για επαγγελματικές ασθένειες από τα φυτοφάρμακα. Εννέα στους δέκα εργαζόμενους σε αγροκτήματα (89%) είναι μέλη του οικογενειακού μη αμοιβόμενου εργατικού δυναμικού (Ευρ. Οργανισμός για την Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία, in.gr, texnologosgeoponos.gr, 5/5/21, σ.σ. έτσι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις φαίνονται «βιώσιμες» αλλά όλοι θέλουν να φύγουν. Ο αγρότης είναι «πολυεργαλείο». Εκτός από τη φροντίδα π.χ. του αρμέγματος, πρέπει να ξέρουν από πρώτες βοήθειες, από ιατρικές φροντίδες, από ισορροπημένη διατροφή, από ξεγεννήσεις, από ηλεκτρικά, από υδραυλικά, από ξυλουργικά, από χειρισμό μηχανημάτων, από οδήγηση, από κομπιούτερ, από λογιστικά, από φορολογικά, από επενδύσεις κ.λπ.).

Κλιματική αλλαγή: Η θερμοκρασία θα είναι πάνω από τους 35ο Κελσίου για περισσότερες από 45 μέρες τον χρόνο σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη. Σε 16 από τους 38 δήμους της Κεντρ. Μακεδονίας η θερμοκρασία τη νύχτα δεν πέφτει κάτω από 20οC. Η Πιερία και η Θεσ/νίκη θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ξηρασίας στην Κεντρ. Μακεδονία, ενώ από πλημμύρες θα κινδυνεύσουν Πέλλα και Ημαθία. 70 μέρες τον χρόνο θα έχουν τροπικές νύχτες (Ευρωμεσογειακό Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών [Ιταλία], EnvironPlan, ΑΠΘ, Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας, timesnews.gr, 6/5/21, σ.σ. αγαπητέ Θάνο, η καλλιέργεια των ανθέων θέλει επενδύσεις σε «ψυχροκήπια» και μετακίνηση σε ψυχρότερες ορεινές περιοχές. Και βέβαια, ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και κυρίως του εμπορίου ανθέων. Αργούν).

Μέλισσες: Μέλισσες εκπαιδεύτηκαν να εντοπίζουν βιολογικά δείγματα που έχουν μολυνθεί από τη λοίμωξη Covid-19, που θεωρητικά θα μείωνε τον χρόνο αναμονής για τα αποτελέσματα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι Ολλανδοί εκπαίδευσαν τις μέλισσες στο εργαστήριο βιο-κτηνιατρικής έρευνας, δίνοντάς τους ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή για κάθε επιτυχή ανίχνευση. Η προέκταση της προβοσκίδας είναι αυτό που τελικά σηματοδοτεί ότι το δείγμα είναι θετικό στον SARS-CoV-2. Η απάντηση από τις μέλισσες είναι άμεση, ενώ η μέθοδος είναι φθηνή και για χώρες όπου οι δοκιμές είναι σπάνιες (Wim van der Poel, Πανεπιστήμιο Βαγκενίνγκεν, ecozen.gr, 6/5/21).

Δάση: Η εκτελεστική και η δικαστική ηγεσία πρέπει να προστατέψουν το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας από τις αδηφάγες βλέψεις των «μεγαλοτσιφλικάδων» δασαρχών. Η έμμεση δήμευση των περιουσιακών στοιχείων αφενός θέτει τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και αφετέρου ναρκοθετεί το πολίτευμα της δημοκρατίας μέσω της καταστρατήγησης του ανθρώπινου δικαιώματος της ατομικής ιδιοκτησίας με τους λεγόμενους δασικούς χάρτες. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα που θα οδηγήσουν σε ερήμωση και αφελληνισμό της ελληνικής υπαίθρου (Θ. Λαγός, eleftheriaonline.gr, 6/5/21).

Ζυμούμενα: Η ιστορία των ζυμούμενων τροφίμων είναι τόσο βαθιά όσο η ιστορία του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, οι τοπικές παραγωγές τροφίμων ανέπτυξαν ποικίλους δρόμους ζύμωσης, προσαρμοζόμενες σε ανάγκες, μέσα και ειδικές συνθήκες, καθώς και στην παράδοση. Η ανάπτυξη ζυμούμενων προϊόντων με χαρακτηρισμένο μικροβίωμα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της αγοράς των ελληνικών τροφίμων και τον ρόλο τους στη μελλοντική «προστατευτική» διατροφή ή διατροφή «διαχείρισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων» του ανθρώπου. Μια συλλογική εργασία που συνδέει τα ζυμούμενα τρόφιμα με την υγεία του ανθρώπου και τις προοπτικές τους είναι το έργο Fermentative Foods (καθ. Γ. Σκούφος, Facebook, 6/5/21).

Στατιστική: Η απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας υλοποιείται με ενιαία πρότυπα και μεθόδους κάθε δέκα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στην Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί μέχρι 22 Ιουν. 2021 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Για διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι καλούν στο 210 3001515 ή απευθύνονται στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Αναλυτικές πληροφορίες: www.statistics.gr/el/ agricultural-2021

Έλεγχοι: Στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος (Αιτωλοακ., Αχαΐα, Ηλεία) οι εντατικοί έλεγχοι (200 αυτοτελείς & 12 σφαγεία) απέδωσαν 200 κιλά ακατάλληλα κρέατα και 1.800 σφάγια Ρουμανίας (1 περίπτωση) («Τα Νέα Αιτωλοακαρνανίας», σελ. 4, 7/5/21, σ.σ. άραγε ήταν επαρκείς και ικανοποιητικοί οι υλοποιηθέντες έλεγχοι; Σαφώς από την πλήρη ανυπαρξία ελέγχων είναι μεγάλη πρόοδος αλλά…).

«Αν δεν γίνουμε πράσινοι, δεν θα έρθει κανένας»: Οι τρεις σχετικές λίστες (πράσινη, πορτοκαλιά & κόκκινη) θα αναθεωρηθούν σε τρεις εβδομάδες. Άρα ο ελληνικός τουρισμός θα στερηθεί την παρουσία Άγγλων ταξιδιωτών, τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου. Ήδη μάλιστα υπάρχουν και ακυρώσεις κρατήσεων μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Αγγλικής κυβέρνησης να μην «πρασινίσει» την Ελλάδα (Γ. Τάσιος, ΠΟΞ, sofokleousin.gr, 10/5/21, σ.σ. Οι δηλώσεις έγιναν σε εφημερίδες. Γιατί δεν τις κάνει στα κορονοπάρτι και σε συγκεντρώσεις υποψηφίων δολοφόνων μου; Τώρα φτάσαμε στο καφέ…).

Ανηθικότητα: Στις 05.00 τα ξημερώματα της 13/5/21 ένας άτυχος ηλικιωμένος (60) άντρας έκανε παρατήρηση σε νεαρούς για τον συνωστισμό (έκαναν κορονοπάρτι) στη Νέα Σμύρνη Αθήνας και εκείνοι τον μαχαίρωσαν και τον λήστεψαν (protothema.gr, 13/5/21, σ.σ. οι κοινωνικοί αλήτες-χούλιγκαν και υποψήφιοι δολοφόνοι μου [λόγω διασποράς Covid-19] τελικά είναι πραγματικοί φυσικοί δολοφόνοι (όπως δείχνει η επίθεση σε νομοταγή πολίτη και σε αστυφύλακα μετά την κάλυψη που τους παρέχουν διάφορες ομάδες (και μεταξύ αυτών και πολιτικοί).

Συνεργατισμός: Το συνεργατικό πνεύμα είναι δραματικά μειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία. Μόλις το 9,5% δηλώνει συνεργατικότητα ως επιλογή. Το 90% πιστεύει στην ανταγωνιστικότητα. Το 70% πιστεύει στην ελεύθερη αγορά. Το 65% επιλέγει τη μισθωτή εργασία για βιοπορισμό και το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό τη δημοσιοϋπαλληλική σχέση εργασίας. Πλήρης παραλογισμός. Η ελληνική κοινωνία κατά συντριπτική πλειονότητα πιστεύει στην ελεύθερη αγορά & την ανταγωνιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα αυτό που επιθυμεί είναι να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Ο συνεργατισμός στην οικονομία είναι μια λύση (Β. Τακτικός, coopsociety.gr, 7/5/21).

Εμπιστοσύνη: Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν (Ευρωβαρόμετρο 94, Απρ. 2021):

49% δηλώνει δυσπιστία σχετικά με τον θεσμό της δικαιοσύνης.

64% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αισθάνονται πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

63% δεν εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση.

66% δηλώνουν δυσπιστία απέναντι στα θεσμικά όργανα της Ευρ. Ένωσης.

71% δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση.

73% δεν εμπιστεύονται τη Βουλή των Ελλήνων.

76% δεν εμπιστεύονται τις περιφερειακές/τοπικές δημόσιες αρχές.

88% δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα.

(«Νέα Αιτωλοακαρνανίας», 12/5/21, σ.σ. ίσως η μόνη ορατή λύση να είναι η οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών).

Χρυσή αναλογία: Τα ζώα και τα φυτά αναπτύσσονται ακολουθώντας τη χρυσή αναλογία (1,61803398). Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο νόμο της φύσης, τον Power cascade, που έχει σχέση με τη βιολογική ανάπτυξη κοφτερών δομών, όπως στα δόντια, τα κέρατα, τα νύχια, τα ράμφη θηλαστικών, πουλιών & δεινοσαύρων και στα αγκάθια των φυτών. Ο power cascade (κώνος ισχύος) είναι ένα μαθηματικό μοτίβο στο οποίο υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του λογάριθμου του πλάτους και του μήκους του δοντιού. «Ήμασταν αρκετά σοκαρισμένοι που το βρήκαμε σχεδόν παντού, σε ζωντανά ζώα και σε αυτά που εξαφανίστηκαν εδώ και εκατομμύρια χρόνια» (A. Evans, Πανεπιστήμιο Monash, BMC Biology, scitechdaily.com, ecozen.gr, 9/5/21).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn