noe18_agrotika.jpg

Κτηνοτρόφοι από το Μενίδι (Αχαρνές), από το Γαλάτσι, από τη Γλυφάδα με το διοικητικό συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής έκαναν μια πρώτη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας χθες 16 Νοε. 2021, στις 11.30, για τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας στην Περιφέρεια Αττικής (Λεωφ. Συγγρού 15-17, Αθήνα).

Η ωραιοποιημένη κατάσταση για την κτηνοτροφία, που καλλιεργεί διαχρονικά η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ με κάθε επικοινωνιακό μέσο που διαθέτει, έρχεται αντιμέτωπη με τη μη βιώσιμη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής και μέλος της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας Κτηνοτρόφων, έστειλε ενημερωτικό δελτίο Τύπου στις 12/11/21 στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δημοσιεύτηκε από όσους καταλαβαίνουν και σέβονται ομόλογα τους Έλληνες πολίτες.

Επίσης, η κα Κοντογιάννη ανέφερε ότι ενημερώθηκαν εγγράφως όλοι οι βουλευτές της υπαίθρου της Αττικής για τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και τα ειδικά προβλήματα της περιαστικής κτηνοτροφίας της Αττικής. Αμέσως μετά ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής επιζητά να ενημερώσει όλους τους βουλευτές για την ανάγκη της ισορροπίας στο περιβάλλον, ακόμα και της Αττικής.

Η παράσταση στην Περιφέρεια Αττικής είχε σκοπό να ενημερώσει την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας. Δυστυχώς από έναν μακροχρόνιο ιδιότυπο αποκλεισμό των κτηνοτρόφων από τον περιφερειάρχη, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής δεν ενημερώνεται ούτε μετέχει σε κάποιες διαδικασίες, παρότι είναι ο μόνος σύλλογος επιπέδου Περιφέρειας ούτε ο περιφερειάρχης δέχθηκε ποτέ (μέχρι σήμερα;) τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής ως μια οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Την πολυμελή αντιπροσωπία του οργανωμένου Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δέχθηκε στο γραφείο του (Λεωφόρος Συγγρού 84, Αθήνα) ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα Αγροτικά Αττικής κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας και η γενική διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας Αττικής κα Όλγα Ζαλούμη.

perifereia18Οι εκπρόσωποι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής: κ. Γιάννης Κοντογιάννης (προέδρος), κα Μάγδα Κοντογιάννη (γραμματέας), κ. Τάκης Περλορέτζος, κα Φιλλιώ Κρασσά, κ. Θανάσης Νόβας και κ. Κώστας Μαντζουράνης ζήτησαν την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής στα γενικά θέματα ελληνικής κτηνοτροφίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με ειδικότερη αναφορά στα:

  • • Πρόβλημα των ακριβών εισροών (ζωοτροφές, ενέργεια, πετρέλαιο κ.λπ.).
  • • Απόσυρση άρθρων της ΚΥΑ 873 & ΚΥΑ 1217 στα σημεία που αφορούν τους κτηνοτρόφους. Διατήρηση των άρθρων για τους επιτήδειους των ενισχύσεων.
  • • Κατανομή εθνικού αποθέματος.
  • • Εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους φορείς και επιτροπές του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας.

Η κτηνοτροφία της Αττικής υφίσταται έναν ανηλεή διωγμό για να τσιμεντοποιήσουν τα βοσκοτόπια, για να οικοπεδοποιήσουν τους στάβλους και τα μαντριά και για να ομογενοποιήσουν το περιβάλλον ενάντια στη βιώσιμη / αειφόρα ποικιλότητα.

Στα σοβαρότερα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Αττική είναι η έλλειψη σταθερών χρήσεων γης, η επιθετική επέκταση του τσιμέντου, που ισοπεδώνει τις υπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και καταστρέφει τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων και η πολυπλοκότητα της αδειοδότησης της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας που ισοδυναμεί με απαγόρευση της παραγωγής τροφής ζωικών προϊόντων.

Ο κ. Βοϊδονικόλας και η κα Ζαλούμη ενημέρωσαν ότι ήδη κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥπΑΑΤ το σχέδιο νόμου για «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Σημειωτέον ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα αναζητούσε εναγωνίως θεσμική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, στην οποία συμμετείχε ενεργά ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής χωρίς να μπορεί να βρει κάποια θεσμική ανταπόκριση.

Ο κ. Βοϊδονικόλας προσφέρθηκε να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων της Αττικής στο ΥπΑΑΤ (1) για την αποφυγή της βίαιης αλλαγής του τρόπου ζωής τους, (2) για τον σεβασμό των λειτουργούντων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, (3) για τη δημιουργία χώρων παραγωγής τροφής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο της Αττικής (κτηνοτροφικά πάρκα κ.λπ.) και (4) για τη σύνδεση της τοπικής κατανάλωσης (τουρισμός, εστίαση, γαστρονομία) με την τοπική αγροτική παραγωγή.

Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής συνεχίζουν τον αγώνα με τις καθημερινές φροντίδες των ζωντανών τους, με την ένταση των εργασιών λόγω εποχιακών γεννήσεων, με τη συστηματική υποτίμηση της κοινωνικής και οικονομικής προσφοράς τους, και κάθε Τετάρτη στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις με θέματα που ενδιαφέρουν. Την Τετάρτη 17 Νοε. 2021 στις 12.00 στο https://us02web.zoom.us/j/85745322229 η ανοικτή δημόσια συζήτηση αφορά στα νέου τύπου ηλεκτρονικά τιμολόγια του MyDATA ακόμα και για τους στάβλους και τα μαντριά.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής εξέφρασε την έκπληξή του που ο Περιφερειάρχης Αττικής στην 6η Διαβούλευση του ΥπΑΑΤ για την ΚΓΠ (Μέγαρα, 7/10/21) δεν ανέφερε καθόλου την κτηνοτροφία Αττικής στην πρωτογενή παραγωγή, απευθυνόμενος στον ευρ. επίτροπο Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Η κα Κοντογιάννη, επεσήμανε την ειρωνεία ότι ταυτόχρονα σήμερα έγινε ημερίδα για το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» στην Εθνική Πινακοθήκη χωρίς να κληθούν οργανώσεις επιπέδου Περιφέρειας Αττικής, όπως ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής. Η κα Κοντογιάννη εξέφρασε φόβους ότι το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, που συντάσσεται ερήμην και χωρίς καν πληροφόρηση των κτηνοτρόφων της Αττικής, ίσως να είναι εχθρικό προς την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα παρά το ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συζήτησε και συνέθεσε το «Όραμα 2040 της υπαίθρου Αττικής», που το κοινοποίησε σε όλους (14/4/21), στο ΥπΑΑΤ (8/2/21) και στην Ε.Ε. (31/1/21).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn