dasos10.jpg

Γάλα: Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001 (sansimera.gr, οι  αγρότισσες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής προσκάλεσαν όλους και όλες την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, στις 21:00, σε ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συνάντηση με μεγάλη επιτυχία).

Συνεργατισμός: Την Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού (3/7/21) είχε ως θέμα η τακτική Τρίτη των αγροτισσών στις 6 Ιουλίου 2021, 21:00, με τίτλο «Rebuild better together» («Ανοικοδόμηση καλύτερα μαζί»). Οι περισσότεροι από 1.000.000.000 συνεργατιστές παγκοσμίως συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι κανείς δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια κρίση όπως η πανδημία μόνος του. Το ICA εκπροσωπεί πάνω από 300 ομοσπονδίες σε 112 κράτη. Η Ελλάδα δυστυχώς  δεν εκπροσωπείται. Οι συνεταιρισμοί εκπροσωπούν το 12% των ανθρώπων του πλανήτη. Στους 3.000.000 συνεταιρισμούς εργάζονται πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού.

Babywearing: 3-9 Μαΐου 2021, Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Babywearing, είναι μια ετήσια γιορτή. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θέλουμε να βλέπουμε φωτογραφίες μωρών να μεταφέρονται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο είτε ως μέρος της κανονικής ζωής είτε σε ειδικά διαμορφωμένες θήκες. Το 2017 το σύνθημα ήταν «Σας μεταφέρω πάντα». Το 2018 ήταν «Carrying connects». Το 2019 το θέμα ήταν «Η χαρά του babywearing». Το 2021 το θέμα ήταν «Ασφαλές στην αγκαλιά μου» με το hashtag #EBW2021 (Ε.Ε. Μιχαηλίδου, Elisabeth-Irene Michaelidou, Facebook, 1/5/21).

Βιοαέριο: H δημιουργία γεωργικών κοινοτήτων «Zeffiros» είναι το αντικείμενο του έργου διασυνοριακής συνεργασίας, που λήγει στις 16/12/21, όπου κυρίαρχη είναι η κατασκευή μονάδας βιοαερίου στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σερρών. Συμμετέχουν ΑΠΘ, Σφαγείο Νέου Σκοπού, δήμος Δοϊράνης και το σχολείο Koco Racin. Στις 22/4/21 ακούστηκε ότι έγινε προμήθεια κάδων κομποστοποίησης, είναι σε εξέλιξη η έρευνα απόψεων για την κυκλική οικονομία, έγινε πλατφόρμα με εκπαιδευτικό υλικό στην κυκλική οικονομία, το σφαγείο Νέου Σκοπού ενισχύθηκε με εξοπλισμό επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων, ενώ ετοιμάζεται προμήθεια οχημάτων και κάδων κομποστοποίησης, καθώς επίσης και έρευνες και εκπαιδευτικά σεμινάρια (ertnews.gr, 1/5/21, σ.σ. όλο soft ενέργειες, έρευνες, εκπαιδεύσεις κ.λπ. κ.λπ.).

Κτήματα: Από 26/4/21 διατίθεται ψηφιακά το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου με 5 € (μέσω πιστωτικής) μέσω της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr). Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από το ktimatologio.gov.gr. Το πιστοποιητικό φέρει εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Κτηματολογίου, καθώς και χρονοσφραγίδα (eleftheria.gr, texnologosgeoponos.gr, 2/5/21, σ.σ. τι συμβαίνει; Το αντικείμενο των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξάνονται συνεχώς. Οι φόροι αυξάνονται συνεχώς. Οι πολίτες πρέπει μόνοι να εκδίδουν τα πιστοποιητικά. Πρέπει να πληρώνουν extra (5 €) για καθετί που εκδίδουν μόνοι. Πρέπει να έχουν οι πολίτες κάρτα πιστωτική και να πληρώνουν προμήθειες στις τράπεζες. Τι συμβαίνει;).

Δασικές αυθαιρεσίες: Σύμφωνα με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, το 95% (!) των εκτάσεων της Μεσσηνίας είναι δάσος. Ακόμα και αν αφαιρεθούν οι γκρίζες ζώνες των δασωμένων αγρών (Α∆) και των εκχερσωμένων εκτάσεων (∆Α), τα δάση θα καταλαμβάνουν το 80% της μεσσηνιακής επικράτειας. Μόνο για την ιστορία, από τα 2.996.000 στρ. της Μεσσηνίας έχουν χαρακτηριστεί δασικά 2.866.801 στρ., και από αυτά, τα 349.409 είναι δασωμένοι αγροί και τα 90.899 εκχερσωμένες εκτάσεις. Οι δασωμένοι αγροί είναι άριστη πρώτη ύλη για πυρκαγιές. Μόνο η ανθρώπινη δραστηριότητα προστατεύει τις δασικές εκτάσεις. Τα χωριά του Ταϋγέτου κάηκαν όταν ερήμωσαν, όχι όταν οι χωρικοί ξελόγγωναν εκτάσεις για να ταΐσουν τις φαμίλιες τους. Και οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο απέδειξαν απλώς ότι τα απέραντα δάση... όμορφα καίγονται. Η Μεσσηνία, λοιπόν, είναι 95% δάσος («Καθημερινή», Θ. Λαγός, eleftheriaonline.gr, 28/4/21, σ.σ. ακόμα και η απαγόρευση της ελεγχόμενης βόσκησης βοήθησε στις πυρκαγιές. Όταν τα βουνά τα έλεγχαν τα τσελιγκάτα, δεν καίγονταν τα δάση).

Greece 2.0: Η Ελλάδα ονειρεύεται να γίνει «Καλιφόρνια της Μεσογείου» με το σχέδιο «Greece 2.0» με τα 30 δισ. € του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σχέδιο Πισσαρίδη με τις 4.104 σελίδες είναι ευκαιρία, μία σε κάθε γενιά (Κυρ. Μητσοτάκης), με εστίαση σε καινοτομία, θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα («Süddeutsche Zeitung», Deutsche Welle, texnologosgeoponos.gr, 2/5/21, σ.σ. Οι επιλογές Πισσαρίδη προσκολλούν την ελληνική οικονομία στην παγκοσμιοποίηση και την εξάρτηση [μεγάλες δομές, εξαγωγές κ.λπ.] και παρά την εμπειρία της πανδημίας Covid-19 «εξαφανίζει» την αυτάρκεια και την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, που είναι αναγκαίες για τις τοπικές κοινωνίες).

Φάβα: Δημοσιεύτηκε (9/4/2020) η πρώτη επιστημονική έρευνα για το μπιζέλι (φάβα) της Σχοινούσας και Αμοργού έπειτα από παρότρυνση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ). Έτσι, στοιχειοθετείται σιγά σιγά η μοναδικότητα της βιοποικιλότητας των Κυκλαδονήσων, μας είπε ο κ. Δημ. Ρουκάς, που συμμετείχε στην αποστολή το 2018 (Ομάδα εργασίας από τον υφυπ. ΑΑΤ Ι. Τσιρώνη για πιλοτικό πρόγραμμα  για τη δηµιουργία συνεργατικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τοµέα στα µικρά Κυκλαδoνήσια έπειτα από πρόταση του κ. Πασχάλη Συρίγου). Το μπιζέλι (P. sativum L.), μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες οσπρίων παγκοσμίως, καλλιεργείται παραδοσιακά στις Μικρότερες Κυκλάδες από την αρχαιότητα. Έπειτα από έρευνα σε 39 δείγματα μπιζελιών (κατσούνι) από την Αμοργό και 86 από τη Σχοινούσα αποδείχθηκε ότι οι δύο πληθυσμοί είναι διαφορετικοί και ταυτοποιήθηκαν τα αντίστοιχα δείγματα (www.ncbi.nlm.nih.gov, 9/4/20, PMC7238155, PMID: 32283704).

Covid-19: Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται ακόμα και σήμερα η παγκόσμια αγροτοδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα από τον Covid-19, που μερικοί θεωρούν «γριπούλα». Οι κτηνοτρόφοι ξέρουν ότι η σόγια, που έρχεται κυρίως από Βραζιλία, από 340 €/τόνο έφτασε τις 500 €/τόνο. Το έγκυρο περιοδικό «Exportnews.gr» αναφέρει για τα τρόφιμα: Οι ημερήσιοι ναύλοι για τα παραδοσιακά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Panamax έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Σύμφωνα με τον Bloomberg, το κόστος αποστολής ενός στάνταρ κοντέινερ 40 ποδιών μέσω του Ειρηνικού έχει αυξηθεί από τα 2.000 $ έως τα 13.000 $. Οι τιμές προς την Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τα 9.000 $ («Financial Times»). Ενδεικτικά, η μεταφορά ενός κοντέινερ με τρόφιμα μεταξύ Ελλάδας και Ασίας κοστίζει ακόμα και 7.000 $ έναντι των 1.500 $ προ της πανδημικής κρίσης (Δ. Καραβασίλης, τεύχος 17, ISSN 2653-987X, σελ. 11., σ.σ. μήπως πρέπει να ξαναδούμε ψυχραιμότερα τις τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες παρά τα Νόμπελ μιας άλλης εποχής του «Πισσαρίδη»;).

Μεσόγειος: Στις παραδόσεις των λαών της ανατ. Μεσογείου (εξαιρούνται οι επιδρομείς Μογγόλοι) υπάρχουν τουλάχιστον 16 θεοί που βιώνουν το δράμα του θανάτου και ταυτόχρονα τη λύτρωση της αναστάσεως. Στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, εκτός από τον Δία/Φελχανό και τον Διόνυσο/Ζαγρέα, ο σημαντικότερος θεός που πεθαίνει και ανασταίνεται είναι ο Άδωνις, που η λατρεία του ήταν διαδομένη σε Συρία, Φοινίκη, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο τάφος του βρισκόταν στη Βηθλεέμ σε μια υπόγεια σπηλιά στα θεμέλια του Ναού της θεάς Αστάρτης. Την ημέρα του «Αφανισμού» οι λατρευτές, κυρίως γυναίκες, περιέφεραν με θρήνους και οδυρμούς τα ομοιώματα του θεού και τους «Κήπους Αδώνιδος», ψάλλοντας τον «Επιτάφιον Αδώνιδος». Η Εύρεσις (Ανάσταση) ήταν ημέρα χαράς για την ανάσταση του θεού και την ανάληψή του δίπλα στη θεά Αφροδίτη για τον μισό χρόνο. Σε κάποια από τα ανά τόπους «Αδώνεια» γίνονταν και μυήσεις (ο Λουκιανός διασώζει ότι οι μύστες θυσίαζαν πρόβατο και έπαιρναν μετάληψη) (Κ. Λάμπος, timesnews.gr, 2/5/21).

-κτόνα εντός οικισμών: Εντός οικισμών εφαρμόζονται κατά προτεραιότητα μέτρα βιολογικού ελέγχου και χρησιμοποιούνται γεωργικά φάρμακα χαμηλού κινδύνου. Ελαχιστοποιείται, ή ακόμα και απαγορεύεται, η χρήση γεωργικών φαρμάκων εντός οικισμών και λοιπών ειδικών περιοχών. Ως ειδικές περιοχές χαρακτηρίζονται αυτές που βρίσκονται κοντά σε κατοικίες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και αυτές που χρησιμοποιούνται από ευπαθείς ομάδες ή από το ευρύ κοινό, όπως δημόσια πάρκα, κήποι, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, σχολεία και παιδικές χαρές (texnologosgeoponos.gr, in.gr, 2/5/21).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,«Αγρονέα»

 

πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/tree'>Tree photo created by bearfotos - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn