Λαϊκή θυμοσοφία: Πιες νερό εκεί που πίνει το άλογο. Στρώστε το κρεβάτι σας όπου η γάτα κοιμάται ήσυχη. Φάτε το φρούτο που έχει ακουμπήσει ένα σκουλήκι. Άφοβα διαλέξτε μανιτάρια όπου προσγειώνονται τα έντομα. Φύτεψε ένα δέντρο όπου ο τυφλοπόντικας σκάβει. Φτιάξτε ένα σπίτι όπου τα φίδια ζεσταίνονται. Σκάψτε πηγάδι όπου κρύβονται τα πουλιά από τη ζέστη. Κοιμηθείτε και σηκωθείτε σαν τα πουλιά (Direitos dos Animais).
Προβατοτροφία: Ένα πολύ ωραίο παιδικό βιβλίο για την αειφόρο αιγοτροφία και την προβατοτροφία δημιούργησε η ΕΔΟΚ για να υποστηρίξει την αιγοπροβατοτροφία, δείτε το: https://signedbynature.eu/el/paidiko-vivlio-aeiforos-aigotrofia-kai-provatotrofia/
Ποιότητα (βιβλίο): «Διαχείριση ποιότητας στις επιχειρήσεις γεωργίας, τροφίμων και ποτών». Την ποιότητα από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο τη συνδημιουργούν οι αγροτικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις τροφίμων και κάθε επιχείρηση που εμπλέκεται στην παραγωγή, παρασκευή και πώληση τροφίμων και ποτών. Συνεισφέρουν επίσης οργανισμοί παροχής υπηρεσιών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Μέσα από μια διεπιστημονική, πελατοκεντρική, διοργανωσιακή θεώρηση της ποιότητας, το βιβλίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μαθησιακές ανάγκες. Δίνεται έμφαση στη συστημική και δυναμική προσέγγιση. Συγγραφείς: Καρυπίδης Φίλιππος, Κοντογεώργος Αχιλλέας, Τσελεμπής Δημήτριος. Εκδόσεις ΖΗΤΗ, ISBN 978-960-456-552-8, σελ. 712.
Κρέας: Στις 12/3/21 οργανώθηκε διαδικτυακό event με θέμα «Η υπεραξία στο κρέας» και ειδικά «Από την εκτροφή στη βιτρίνα» με μία τουλάχιστον προσέγγιση για τη σημασία της σωστής εκτροφής και διαβίωσης στην ποιότητα του κρέατος (περιοδικό «Meat Place»).
Αξίες: «Το ιδανικόν μου δεν είναι να πλουτίζω ούτε να ζήσω ευτυχής, αλλά να εργασθώ, να δράσω, να δημιουργήσω, να κάμω κάτι τι αντάξιον ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού» (Γεώργιος Παπανικολάου).
Νερό: Όλα δείχνουν ότι το νερό θα είναι το εμπόρευμα του μέλλοντος. Πρόκειται για κλάδο που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών την επόμενη δεκαετία, ενώ στην Κομισιόν κάνουν ήδη σχέδια για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία. Έως το 2050 αναμένεται ότι η ζήτηση για το νερό θα αυξηθεί κατά 55% λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Έως τότε ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν θα έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις 1 τρισ. $ σε μία δεκαετία για να καλυφθεί η ζήτηση του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δυστυχώς, η χαρά της κερδοσκοπικής εταιρίας (ecozen.gr, 18/4/21).
Φραγκοσυκιά: Τη φραγκοσυκιά (Opuntia ficus-indica) με προέλευση τη νότια Αμερική ερευνούν τα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παπαδόπουλος Α.Ε., Unilever-Knorr & Paxman στο έργο Expore Opuntia. Παράγουν άλευρα, χρωστικές και βιο-προϊόντα από τον καρπό, τους νεαρούς βλαστούς (nopalitos) και τον φλοιό του καρπού. Επίσης παράγουν διαιτητικές ίνες, υποκατάστατο σακχάρων, ενισχυτικό χρώματος και γεύσης. Το φραγκόσυκο αξιοποιείται ως γέμιση μπισκότου, μπισκότο με ίνες, σούπες, σιρόπι ζαχαροπλαστικής, αφέψημα και ρόφημα («Νέα Αιτωλοακαρνανίας», 23/4/21).
Γαστρονομία: Το IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism) είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που στοχεύει στην ενδυνάμωση και τη διευκόλυνση των τοπικών κοινοτήτων ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων. Το IGCAT ανακήρυξε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης για το έτος 2019. Το ν. Αιγαίο είναι ένα σύμπλεγμα 52 μικρών και μεγάλων νησιών με ιστορία και πολιτισμό τουλάχιστον 3.500 χρόνων (pop-products.gr, omadesparagogon.gr, 24/4/21).
Μετά Covid: Στον καιρό της κρίσης συζητήθηκαν πολύ τόσο τα αίτια όσο και διέξοδοι. Όλα οξύνθηκαν με την πανδημία του Covid-19. Αναφέρονται προ-νεωτερικοί κώδικες αξιών, συστήματα κοινωνικής συγκρότησης και πολιτισμικής έκφρασης που πιθανόν να μπορούν να μας οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους από αυτούς που οδήγησαν στην πολύπλευρη συνεχιζόμενη «χρεωκοπία». Συζητείται πολύ η «κοινότητα» που στήριξε τις τοπικές κοινωνίες επί οθωμανικής κυριαρχίας και συστηματικά πολεμήθηκε και καταστράφηκε τα τελευταία 200 χρόνια (Β. Νιτσιάκος, in.gr, 22/4/21).
Κοινότητα: «Η κοινότης προϋπήρχε του κράτους, το οποίον δημιουργήθηκε απ’ αυτήν, καθώς και η θρησκεία και το έθνος και η γλώσσα, που διαμορφώθηκαν από την εξέλιξη και τον πολλαπλασιασμό του αρχικού κυττάρου, το οποίον όμως κύτταρο για να είναι υγιές πρέπει να είναι η αρμονική σύνθεση ως μονάδος παραγωγής» (όχι ως πτωχοκομείου ούτε ως διεκπεραιωτή κρατικών υποθέσεων). Η κοινότητα είναι «βίωμα και όρος υπάρξεως» των ιδίων των παραγωγικά εργαζομένων, γι’ αυτό διαμορφώνεται μόνον από τα κάτω, από τη ζωή, από καταστάσεις που γεννιούνται αυθόρμητα και αυτόνομα. Η κοινοτική αυτονομία/αυτάρκεια είναι μήτρα όχι της διεκδικητικής αλλά της έμπρακτης βιωματικής ελευθερίας (Κ. Καραβίδας, dasarxeio.com, 22/4/21).
Θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας: Το δεκαεπτάμηνο Ιούνιος 2020-Οκτώβριος 2021 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποίησε για θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας 150 δημόσιες διαδικτυακές ανοικτές συζητήσεις, «Τρίτη, 20:00», «Τετάρτη, 12:00» και «Παρασκευή, 22:00» με προδημοσίευση και ανοιχτή πρόσκληση, με ανοιχτή συμμετοχή και ευρεία δημοσιοποίηση, ενώ τα video είναι στο Facebook, στο Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και στο «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής». Μερικά θέματα ήταν: Δάση και κτηνοτροφία, Όραμα 2040, Σπουδή πρόβειου κρέατος, Nutri score & foodomics, Δασικοί χάρτες, Λαϊκές αγορές, Επισκέψιμα αγροκτήματα, Χρήσεις γης, Αγροδιατροφή, Tοπική αυτάρκεια.
Προβατοτροφία: Η ΕΔΟΚ μας καλεί να ταξιδέψουμε με το περιηγητικό ντοκιμαντέρ «Signed by nature» με μια μοναδική παρέα, τον γνωστό παρουσιαστή Η. Μαμαλάκη. Θα ανακαλύψουμε μέσα από την περιπλάνησή του τα οφέλη της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας στη φύση, στα ζώα και στον άνθρωπο (https://youtu.be/xXKrRw6xRx0).
Κοινότητα: Ανθρωπολογικά η κοινότητα είναι μικρής κλίμακας, βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή (τροφή, ενέργεια, υπηρεσίες), χαρακτηρίζεται από στενές διαπροσωπικές σχέσεις και εμφανίζει μια διακριτή από τα έξω και ισχυρή εσωτερικά συλλογική συνείδηση. Ένα τέτοιο κύτταρο παραγωγικής και κοινωνικής συγκρότησης συνιστά και είναι συστατικό της πολιτισμικής ταυτότητας του συνόλου αλλά και του κάθε μέλους, που γίνεται πρόσωπο μέσα από την ταύτιση με την κοινότητα (dasarxeio.com, 22/4/21).
Αντηλιακά: Τα δάση και τα λιβάδια των θαλασσών μας, οι Ποσειδωνίες, απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα συγκριτικά με τα τροπικά δάση. Περισσότερα από 300 είδη φυκών και 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων βρίσκουν καταφύγιο στα λιβάδια, ενώ στη στεριά οι «δασάρχες» έχουν καταστήσει τα δάση «απαγορευμένες» «ανισόρροπες» ζώνες. Η οικονομική αξία των υπηρεσιών οικοσυστήματος που προσφέρουν στον άνθρωπο τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι 150.000.000 €/χλμ.2. Τα αντηλιακά καταστρέφουν τις Ποσειδωνίες. Τελικά, ο τουρισμός είναι σαν να πουλάμε την επιβίωσή μας για λεφτά (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, «Αρχιπέλαγος»).
Σωστή μέτρηση μεθανίου: Το μεθάνιο δεν παίζει κανένα ρόλο στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα του CO2, άμα δεν αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των εκτρεφόμενων αγελάδων. Σε σταθερό αριθμό αγελάδων οι παραγόμενες ποσότητες CO2 και CH4 εξισορροπούνται σε 10 χρόνια, άρα σήμερα είναι ισοδύναμες, δεν είναι αυξητικές και ο σταθερός αριθμός μηρυκαστικών δεν επιφέρει καμιά δυσμενή επίδραση στο περιβάλλον από αυτήν που έφερνε πριν από 10 χρόνια (Γ. Σκούφος, Facebook, 28/4/21, σ.σ. πέραν τούτων, εάν οι μετρήσεις γίνονται περιλαμβάνοντας και την απορρόφηση CO2 κατά τη φωτοσύνθεση, όταν αναπτύσσεται το γρασίδι που τρώνε τα μηρυκαστικά, τότε το τελικό αποτέλεσμα είναι υπέρ των αγελάδων).
Ελαιόδεντρα: Το Πακιστάν ανακάλυψε περισσότερες από 70 εκατ. αγριελιές σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές και το υπουργείο Γεωργίας με τη βοήθεια της Ιταλίας θα προχωρήσει σε μπολιάσματα σε πάνω από 40 εκατ. δένδρα. Επίσης, το Πακιστάν ιδρύει Εθνικό Συμβούλιο Ελαιολάδου και 8 εργαστήρια πιστοποίησης, ενώ παράλληλα θα χορηγηθούν στους αγρότες ενισχύσεις για τη δημιουργία υποδομών, απαραίτητων για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου (Olimerca, olivenews.gr, 28/4/21, σ.σ. φημολογείται ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι εντοπισμού των αγριελιών ήταν ιδιοκτήτες ΚΥΔ από την Ελλάδα).
Δημήτρης Μιχαηλίδης
πηγή φώτο:
<a href='https://www.freepik.com/photos/abstract'>Abstract photo created by freepik - www.freepik.com</a>