agr26.jpg

Σκέφτονται μόνο… «αστικά»: Η Πρωτομαγιά έπεσε το Μεγάλο Σάββατο, η αργία μετατέθηκε για την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την Ανάσταση. Με απόφαση του ΥΠΕΚΥ Κ. Χατζηδάκη η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021 πήγε την Τρίτη 4 Μαΐου. Όλα γίνονται για τους αστούς, οι αγρότες δεν μπορούν να έχουν τέτοιες αργίες, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης αγροτικών εργασιών. Οι αγρότες γιορτάζουν όταν μαζέψουν την αγροτική σοδειά και σε σημαντικές αγροτικές εργασίες (σπορά, κούρεμα, μετακίνηση στα θερινά λιβάδια, μαρκάλεμα).

Συν ΕΛΓΑ και χείρα κίνει: Όλοι μοιάζει να καταλήγουν να γίνονται «υπάλληλοι» του κράτους είτε ως δημόσιοι υπάλληλοι είτε ως επιδοτούμενοι από το κράτος είτε ως προμηθευτές του κράτους. Οι αγρότες ήταν κάποτε αυτάρκεις, μη εξαρτώμενοι. Και επειδή η κάθε μορφής εξουσία χρειάζεται εξαρτώμενους, οι αγρότες έμοιαζαν «τρομοκράτες» του συστήματος κομματικής εξουσίας. Με τις επιδοτήσεις οι πολιτικοί κατέστησαν τους αγρότες, από αυτάρκεις και αυτοδύναμους, εξαρτώμενους μέρα τη μέρα. Τώρα και με τις αποζημιώσεις ειδικής καταστροφής εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ οι αγρότες, αντί να πουλάνε στην αγορά, απλώς εισπράττουν αποζημιώσεις από τους πολιτικούς. Και για να το πετύχουν, δεν κάνουν τη δουλειά τους. Στη Βουργουνδία οι αντίστοιχοι αμπελουργοί (9/4/21) ξενύχτησαν ανάβοντας φωτιές ανάμεσα στα αμπέλια για να σπάσουν την παγωνιά. Στην Ελλάδα ο κ. Σπ. Λιβανός δήλωσε για τον παγετό στη Νεμέα στις 17/4/21: «Οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με βάση τα δεδομένα της ειδικής καταστροφής, εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ».

Αντι-συνεργατισμός: Σήμερα άκουσα ότι μια ενεργειακή κοινότητα είναι αστικός συνεταιρισμός που μπορεί να γίνει από 5 πολίτες ή από 3 αν συμμετέχει και ένας ΟΤΑ ή 2 αν είναι 2 ΟΤΑ. Νόμιζα ότι οι συνεταιρισμοί είναι μορφές της κοινωνικής οικονομίας που απαιτούν λειτουργία κοινωνίας. Αν δύο ΟΤΑ μπορούν να θεωρούνται λειτουργική κοινότητα, τότε έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη νόθευση των εννοιών, που πιθανόν να οδηγήσουν σε πλήρη ευτελισμό των μορφών της κοινωνικής οικονομίας, να οδηγήσουν στη σταδιακή απαξίωση και τελικά στην εξουδετέρωση αυτού του εργαλείου των πολιτών απέναντι στο κράτος ή απέναντι στην κερδοσκοπική ιδιωτική πρωτοβουλία (Δ. Μιχαηλίδης, Δ. Τσέκερης, 17/4/21).

Αμπέλια: Νέα μελέτη-ντοκτορά: Η καλλιέργεια φυτών εδαφοκάλυψης κάτω από τα πρέμνα στα αμπέλια αντικαθιστά το άζωτο που προέρχεται από τα χημικά λιπάσματα, αποθηκεύει υγρασία και θρεπτικά συστατικά και μειώνει το κόστος χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου οίνου. Η καλλιέργεια φυτών εδαφοκάλυψης είναι ικανή να βελτιώσει τόσο τις φυσικές όσο και τις χημικές ιδιότητες του εδάφους, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα αποθήκευσης και απελευθέρωσης των θρεπτικών συστατικών, την αποθήκευση και τη διαθεσιμότητα του νερού, και να διεγείρει τον βιολογικό κύκλο του αζώτου γρηγορότερα, υποστηρίζοντας μια μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών. Η δοκιμή γίνεται σε αμπελώνα με τρεις προσεγγίσεις: 1. καλλιέργεια οσπρίων, 2. όσπρια και χορτάρι και 3. ζιζανιοκτόνο (P. French, Πανεπιστήμιο Τασμανίας, Wine Australia, Δ. Καραχάλιος, oinologia.gr, 9/4/21).

Μη-μέλι: Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση παρτίδων μελιού, διότι βρήκε πρόσθετες χρωστικές (καραμελόχρωμα Ε150c και Ε150d) είτε τη νόθευσή του με εξωγενή σάκχαρα. Πρόκειται για προϊόντα με ονομασίες: Ανθέμια, Regina, Κουραντίδης Χ. Νικόλαος, Κυψέλη των θεών, Riva Mini, Economy Ανθέων, Μυγδονία, Καπετάνιος-Χαλβαδοποιία Β. Ελλάδος ΙΚΕ. Παράλληλα, κλήθηκαν οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά να μην τα καταναλώσουν (ΑΜΠΕ, 16/4/21).

Γεωργικό σχολείο: Στήριξη από την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, αλλά και όποιο φορέα έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα, ζητά ο καθ. Δ. Πετρόπουλος για να λειτουργήσει γεωργικό σχολείο από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Το γεωργικό σχολείο θα περιλαμβάνει 15 θεματικές ενότητες, που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους και την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου –μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια– δεν υπάρχει δομή η οποία να παρέχει εξειδικευμένες και σύγχρονες γνώσεις και κατευθύνσεις στους επαγγελματίες αγρότες». Στην 1η/7/21 θα ξεκινήσει στις αίθουσες της Σχολής Γεωπονίας & Τροφίμων στην Καλαμάτα. Αλλά και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα υποδείξουν η περιφέρεια, οι δήμοι και οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών (gargalianoionline.gr, 14/4/21, σ.σ. το επίσημο κράτος είναι ανίκανο να προσφέρει εκπαίδευση στους γεωργούς, κι ό,τι γίνει ίσως γίνει με πρωτοβουλία ανεξάρτητων δομών με την υποστήριξη από δήμους, περιφέρεια και τους ίδιους τους γεωργούς. Για κτηνοτροφία ούτε καν λόγος, είναι δύσκολο).

Αντιπυρική: Από 1/5/21 έως 31/10/21 θα διαρκέσει φέτος η αντιπυρική περίοδος. Το πεδίο εφαρμογής της είναι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις (§ 1-5, άρθρο 3, Ν. 998/1979), οι χορτολιβαδικές και οι βραχώδεις-πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, ανώμαλα εδάφη και λόφοι (§ 3, άρθρο 3, Ν. 998/1979) και οι αγροτικές εκτάσεις (άρθρο 2 του Ν.Δ. 3030/1954). Αλλά η καλύτερη προστασία από τη φωτιά είναι η πρόληψη, και γι’ αυτό έπρεπε να φροντίζουν οι λεγόμενοι δασάρχες συνεχώς, όλο τον χρόνο, και βέβαια η συμβιωτική κτηνοτροφία θα μπορούσε να κρατά καθαρό τον υπόρροφο με τη βόσκηση των χόρτων από πρόβατα και άλλα επιλεγμένα κοπάδια.

Αγροτική πάλη: Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης (17 Απριλίου) ήταν μια ακόμα «τζούφια» ημέρα, όπως η 9η Μαρτίου (Ελλήνων Αγροτών Κιλελέρ). Ο αγροτικός κόσμος ανυπόληπτος, χωρίς ήρωες, χωρίς ιδανικά, σέρνεται. Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης / «La Via Campesina», «Αγροτική Οδός» μνημονεύει τη σφαγή των άκληρων χωρικών στη Βραζιλία στις 17/4/96. Είναι η ημέρα για τους μικρομεσαίους αγρότες και εργάτες γης απ’ όλο τον κόσμο. «Η διατροφική κυριαρχία και ο τερματισμός της πείνας στον κόσμο, καθώς και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να είναι οι κύριοι στόχοι κάθε κυβέρνησης για έναν κόσμο που θα πρέπει να βασίζεται στην ισότητα, στη βιώσιμη γεωργία με επίκεντρο τον σωστό τρόπο καλλιέργειας γης και ζωής των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή (Θ. Αλέκος, δήμαρχος Μετεώρων, emvolos.gr, 17/4/21).

Αγριογούρουνα: Μέχρι το προαύλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έφτασαν απόψε τουλάχιστον δύο αγριογούρουνα. Αναφορές έγιναν από τις περιοχές της Πυλαίας, της Κηφισιάς, της Βούλγαρη, ενώ στο τέλος έφτασαν μέχρι τη Βασιλίσσης Όλγας. Τα αγριογούρουνα συνέχισαν αμέριμνα τη βόλτα τους στην άδεια λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας Θεσσαλονίκης (grtimes.gr, 18/4/21, σ.σ. η απαγόρευση ισχύει και εφαρμόζεται από τις 21:00, αλλά άλλα «ζώα» –κοινωνικοί αλήτες–, υποψήφιοι δολοφόνοι, ξενυχτάνε μέχρι τις 06:00 σε πλατείες στην Αθήνα).

Χωρίς αγρότες: Με απόφαση ΥΠΑΑΤ συγκροτήθηκε 15μελής μη αμειβόμενη ομάδα εργασίας για ελέγχους εισαγόμενων αμνοεριφίων και αυγών και αποτροπή των «ελληνοποιήσεων». Μετέχουν στελέχη: Οικονομικής Αστυνομίας, ΣΔΟΕ, Γεν. Δ/νσης Τελωνείων, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειών (ΥΠΑΑΤ, 20/4/21, σ.σ. εσωτερική, υπηρεσιακή, χωρίς συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης και διαφάνειάς της).

Ραδιενεργά: Στις 26/4/86, πριν από 35 χρόνια, έγινε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας και η Ελλάδα δέχθηκε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Στις 11/3/11 έγινε το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Σε λίγο ανοίγει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού της Τουρκίας. Εμείς δεν τολμάμε να πούμε τίποτα για το κοινό μας περιβάλλον. Ένα πυρηνικό ατύχημα καταστρέφει τεράστιες εκτάσεις για εκατοντάδες χρόνια και προκαλεί χιλιάδες θανάτους και αναπήρους, αλλά και χρόνιες ασθένειες που ταλαιπωρούν τις επόμενες γενιές όλης της ανθρωπότητας χωρίς σύνορα.

ICC: Το International Chamber of Commerce (ICC, Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο) είναι ένας παγκόσμιος επιχειρηματικός οργανισμός που εκφράζει τις επιχειρήσεις από όλους τους τομείς σε κάθε μέρος του κόσμου. Βασική αποστολή του ICC είναι η προώθηση του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων. Βοηθά επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης. Η ICC Women Hellas είναι ένωση γυναικών επαγγελματιών, ηγετικών στελεχών και επικεφαλής εταιριών (σ.σ. τι σχέση μπορεί να έχει το ICC με αγρότισσες, που παράγουν πραγματικό πλούτο;).

Αγρότισσες: Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας γιορτάστηκε φέτος από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής με δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση στις 15/10/21, όπου ακούστηκαν σκέψεις από τους: Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη Γιάννα (Ελλάδα 2021), Καμηλάκη-Πολυμέρου Αικατερίνη (τ. ΚΕΕΛ Ακαδημίας), Κοντογιάννη Μάγδα (Μενίδι), Κοντογιάννη Κατερίνα (συνταξιούχο αγρότισσα), Λαγγουράνη Αργυρώ (κτηνοτρόφο, Λιδωρίκι), Μιχαηλίδου Ελισάβετ-Ειρήνη (χειροτέχνη, Σέρρες), Μυλωνάκη Αντώνη (βουλευτή Αττικής), Σαραντοπούλου Όλγα (γραμματέα ΣΑΕ, Αυστρία), Σερέτη Ειρήνη (κτηνοτρόφο, Ξανθόγεια), Τσιρώνη Γιάννη (πρ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

πηγή φώτο:

https://www.freepik.com/free-photo/women-farmers-are-researching-soil_4284053.htm

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn