mnews21.JPG

Άμεσα μέτρα για να γίνει βιώσιμη η αγορά του αρνιού βρήκαμε να προτείνει ο κ. Νίκος Κορδαλής (http://provio-kordalis.gr) στο τεύχος 97, Οκτ. 2021, ISSN 2241-4495, σελ. 36 και 38, του μηνιαίου περιοδικού «MeatNews».

Ανάμεσα στις 68 σελίδες του «MeatNews» ο αρχισυντάκτης κ. Γιώργος Κατερίνης (210 8210028) επισημαίνει: «Πτώση 40% στην κατανάλωση μετρά ο κ. Νίκος Κορδαλής, ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας στην αγορά του πρόβειου και του αρνίσιου κρέατος. Η υπερβολική αύξηση της τιμής κάνει την αγορά μη βιώσιμη, όπως λέει, και ζητά μια σειρά άμεσων μέτρων, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να βάλει στο καθημερινό του τραπέζι το ελληνικό πρόβειο κρέας».

Με σχεδόν πλήρη αυτάρκεια στο υγιεινό και φιλοπεριβαλλοντικό πρόβειο και αρνίσιο κρέας και με μόνο 15% αυτάρκεια στο μοσχαρίσιο κρέας, τυχόν επιλεκτική πρόταση διαφοροποίησης στον ΦΠΑ μόνο του αρνίσιου και πρόβειου εκτιμάται ότι έχει επαρκή τεκμηρίωση και μπορεί να υποστηριχθεί επιτυχώς.

Και στην εκτατική αιγοπροβατοτροφία «οι χορτολιβαδικές εκτάσεις μπορούν να απορροφήσουν έως και 2 tn CO2/τόνο βιομάζας, ενώ παράλληλα παράγουν 1,5 tn οξυγόνου. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 35% της γεωργικής έκτασης εντός της Ε.Ε. μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από τα μηρυκαστικά. Η βελτιωμένη διαχείριση των κοπαδιών, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων και οι νέες τεχνολογίες σίτισης αποδίδουν ήδη υγιή αποτελέσματα στη μείωση του μεθανίου» (υπ. ΑΑΤ, Σ. Λιβανός, «Στρατηγική Ε.Ε. για μείωση ρύπων μεθανίου», 8/10/21).

Αφού κατασυκοφάντησαν την κτηνοτροφία, αφού κυνήγησαν τους κτηνοτρόφους, αφού εξύμνησαν τους ακραίους φυτοφάγους, τώρα αναγνωρίζουν σιγά σιγά την κτηνοτροφία ως απαραίτητο συστατικό της ισορροπίας του πλανήτη μας. Όπου ισορροπία σημαίνει ζωή και ανισορροπία σημαίνει θάνατο στο οικοσύστημα.

Από τη συνέντευξη του κ. Ν. Κορδαλή στο «MeatNews» αντιγράφουμε:

MeatNews: Οι τιμές στο αιγο-πρόβειο κρέας όλων των ειδών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα από την πασχαλινή αγορά και μέχρι σήμερα και με τάσεις ανόδου. Ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την άνοδο;

Νίκος Κορδαλής, http://provio-kordalis.gr: Η άνοδος στις τιμές οφείλεται κυρίως στις τιμές δημητριακών. Το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα και όλα αυτά που συμβάλλουν πολύ ή λίγο για να παραχθεί κρέας ανεβαίνουν συνεχώς και κάνουν ράλι με τα δημητριακά, το χορτο-σανό και το κόστος μεταφοράς. Όλα αυτά πιέζουν προς τα πάνω την τιμή του κρέατος και ήδη στην αγορά παρουσιάζονται αυξήσεις στα τελικά προϊόντα (σουβλάκια κ.λπ.).

Φυσικά, δεν είναι η αγορά σε κατάσταση ισορροπίας. Η αγορά έχει πτώση πάνω από 40% στην κατανάλωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η άνοδος των τιμών στα δημητριακά και στις ζωοτροφές είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε θα υπάρξει άνοδος και στο χοιρινό και στο μοσχαρίσιο κρέας.

Ακόμα και τα εισαγόμενα ζώα είναι ακριβότερα τόσο λόγω των ζωοτροφών όσο και λόγω αύξησης του κόστους μεταφοράς, επειδή η επιτρεπτή χωρητικότητα στα αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών ζώων μειώθηκε – οι νταλίκες από τετραώροφες έγιναν τριώροφες για λόγους ευζωίας των μεταφερόμενων ζώων. Επίσης φαίνεται ότι τα ζώα από τις χώρες εισαγωγής κατευθύνονται σε καλύτερες αγορές από την Ελλάδα, όπου πωλούνται ακριβότερα, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, οι Αραβικές Χώρες κ.λπ.

Στα εγχώρια πρόβατα, λόγω της χαμηλής τιμής του γάλακτος τα προηγούμενα χρόνια, οι παραγωγοί έκαναν σημαντικές μειώσεις ζώων στο κοπάδι τους, κι έτσι τη φετινή χρονιά δεν είχαν αρκετά μη παραγωγικά ζώα. Λόγω της αύξησης στην τιμή του γάλακτος κρατούν στη ζωή για άρμεγμα ακόμα και αυτά που είναι με χαμηλή γαλακτοπαραγωγή.

Αυτό που βλέπουμε για την καινούργια χρονιά σε σχέση με τα αρνιά είναι ότι οι παραγωγοί θα τα δίνουν το δυνατόν συντομότερα και σε μικρά βάρη για να πάρουν συντομότερα το γάλα που έχει τιμή και άρα στην αγορά θα φτάσουν μικρά σφάγια με μεγάλο κόστος, αφού τα κόστη του σφαγείου και των μεταφορών θα αναλογιστούν σε μικρότερο βάρος σφαγίου. Προβλέπω ότι θα κοιτάξουν οι παραγωγοί να κυνηγήσουν τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες πριν από τα Χριστούγεννα, που θέλουν μικρά σφάγια και σε καλή τιμή, και άρα στην εγχώρια αγορά των Χριστουγέννων τα αρνιά θα είναι μικρά, λίγα και ακριβά. Στα  ίδια βήματα θα κινηθούν και τα κατσίκια.

 

MeatNews: Μπορεί να είναι βιώσιμη η αγορά με τόσο υψηλές τιμές;

Νίκος Κορδαλής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.: Η αγορά σίγουρα δεν είναι βιώσιμη με αυτή την τιμή στο κρέας. Το αγοραστικό κοινό δεν έχει τη δύναμη να αγοράσει τόσο ακριβό σφάγιο και στρέφεται σε εναλλακτικές, όπως κοτόπουλο, χοιρινό και διάφορα παρασκευάσματα, για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες. Αποτέλεσμα, ούτε ο κρεοπώλης έχει περιθώριο κέρδους, αφού πρέπει να κρατήσει την τιμή το δυνατόν χαμηλότερη, ούτε ο έμπορος έχει κέρδος, αφού πρέπει να πουλήσει σε ανταγωνιστική τιμή το προϊόν, ούτε ο παραγωγός έχει κέρδος, αφού το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά. Και φυσικά, για τον καταναλωτή είναι ακριβό και θα το επιλέξει μόνο για το γιορτινό του τραπέζι και όχι για το καθημερινό. Ακόμα και στο πρόβειο, όπου είχε φανεί μια αύξηση στην κατανάλωση τα προηγούμενα χρόνια, τώρα με την αύξηση στην τιμή δεν αποτελεί πρώτη επιλογή της νοικοκυράς.

 

MeatNews: Θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις;

Νικόλαος Κορδαλής, 6972 204310: Θα ήταν μια ανάσα για τον καταναλωτή και θα ενίσχυε τη ζήτηση η μείωση του ΦΠΑ στα εγχώρια κρέατα για λόγους περιβαλλοντικούς (τροφοχιλιόμετρα), αφού θα μείωνε την τελική τιμή. Δηλαδή, αν το αρνί σήμερα πουλιέται 12 € στο κρεοπωλείο τελική τιμή με ΦΠΑ 13%, προτείνεται το ΦΠΑ να γίνει 6%, όπως έγινε και στις ζωοτροφές, ώστε η τελική τιμή του σφαγίου στον καταναλωτή να γίνει 11 €, δηλαδή 1 ευρώ φθηνότερο μόνο από την αλλαγή του ΦΠΑ, και μόνο για τα εγχώρια σφάγια. Έτσι, θα ενισχύαμε τον Έλληνα παραγωγό αλλά και τον κρεοπώλη, αφού θα ανέβαινε η ζήτηση, κι ο καταναλωτής θα είχε φθηνότερο ελληνικό κρέας για το τραπέζι του. Και φυσικά, οι ενδιάμεσοι έμποροι και κρεοπώλες θα επέλεγαν την προώθηση ελληνικών κρεάτων, αφού θα είχαν ανταγωνιστικότερη τιμή για τον καταναλωτή/πελάτη τους.

Άλλη διορθωτική ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει για να μειωθεί το τελικό κόστος του κρέατος για τον καταναλωτή, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους της αλυσίδας εμπορίας του, είναι, με εξαίρεση την περίοδο του Πάσχα, τα αμνοερίφια να πωλούνται όπως και όλα τα υπόλοιπα σφάγια, χωρίς το κεφάλι. Η τιμή του σφαγίου επιβαρύνεται από το κεφάλι κατά 8% συν το ανάλογο ΦΠΑ, αυτό σημαίνει περίπου 1 ευρώ στο κιλό για τον καταναλωτή.

Το 1973 υπήρχε νομοθεσία στην Ελλάδα που απαγόρευε τη σφαγή σε αμνοερίφια με τελικό βάρος σφαγίου κάτω των 10 κιλών και υπήρχαν κυρώσεις αγορανομικές για πώληση σφαγίων κάτω των 10 κιλών. Σήμερα αυτή η νομοθεσία δεν υπάρχει. Έτσι, φτάνουμε σε σφάγια μικρού βάρους (π.χ. 6-7 κιλών), με μεγάλο ποσοστό της τιμής του να επιβαρύνεται από τα κόστη σφαγής και μεταφοράς.

Αν είχαμε σφάγια από 10 κιλά και πάνω και με μέσο όρο τα 12 κιλά, τότε το ποσοστό μεταφοράς και σφαγής θα είναι σημαντικά μικρότερο και δεν θα επιβάρυνε την τιμή του κρέατος. Επίσης, ο αριθμός των αμνοεριφίων που σφάζονται ετήσια στην Ελλάδα θα μας έδινε μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος και άρα μεγαλύτερη προσφορά και κατά συνέπεια καλύτερη τιμή για τον καταναλωτή. Ακόμα και με 6% ΦΠΑ στο εγχώριο αρνίσιο κρέας με σφάγια 12 κιλών, το κράτος θα είχε περισσότερα έσοδα παρά σήμερα που ο ΦΠΑ είναι στο 13%, αλλά μέσο βάρος τα 6-7 κιλά ανά σφάγιο.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 69320 94231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, υποστηρίζει σθεναρά την αειφόρο αιγοπροβατοτροφία για την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα καταγράφει η ΕΔΟΚ στην ευρωπαϊκή προσπάθεια Signed by Nature.

Οι εξαιρετικές προτάσεις στο «MeatNews» από τον κ. Ν. Κορδαλή, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ξαναφέρνουν στην επιφάνεια την ελληνική «ανωμαλία» να μην υποστηρίζεται επαρκώς η αγροτική επιχειρηματικότητα στα επιμελητήρια (δεν δέχονται τους αγρότες) και δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα αγροτικά επιμελητήρια.

Με θέμα τα αγροτικά επιμελητήρια προσκαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή 22 Οκτ. 2021, στις 22:00, στο https://us02web.zoom.us/j/84957537643?pwd=eHlwN2ZUQzFPMU5nbFdTOXpzN01XZz09.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn