kathrin12.jpg

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στις 20:00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί όλες τις αγρότισσες στη δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας στο https://us02web.zoom.us/j/89289624332?pwd=L1BFZVZWUFNHbUtFb3VMN3dveVJRZz09.

Ο επίτιμος διδάκτωρ της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Γεωργικής & Βιοτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Bruce Lansdale έλεγε στη δεκαετία του 1990: «Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν εκπαιδεύσεις τους 20 άνδρες μπορεί να έχεις έναν λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό».

Η δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν να επισημάνουν τη σημαντική συμβολή της αγρότισσας στην τοπική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και σε βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας να το εκδηλώσουν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στις 20:00.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 για να δώσει στις αγρότισσες το κουράγιο να επισημάνουν τον σημαντικό τους ρόλο στην τοπική ανάπτυξη, να διεκδικήσουν την αναγνώριση στα ανθρώπινα δικαιώματα και των αγροτισσών, ειδικότερα το δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη, το δικαίωμα στην υγεία (ακόμα και στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς») και στην ιατρική φροντίδα, το δικαίωμα στην ευμάρεια, το δικαίωμα στην υγιεινή διατροφή, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση, το δικαίωμα στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους και το δικαίωμα στην αποτύπωση της ανταμοιβής της αδήλωτης εργασίας των αγροτισσών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες καλλιέργειες και οι πρώτες εκτροφές, 11.000 χρόνια πριν, οφείλονται κυρίως στις γυναίκες. Η διατροφή της οικογένειας στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις που έχει η αγρότισσα. Και βέβαια, η οικογενειακή καλλιέργεια και η οικογενειακή εκτροφή είναι καθαρά πολιτιστική πράξη, και σε αυτό διακρίνεται κυρίως το γυναικείο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα, η χειροτεχνία, η υγιεινή και οι αξίες (και η ηθική) επιβίωσης της οικογένειας και της κοινωνίας φροντίζονται κυρίως από τις αγρότισσες στην αγροτική ύπαιθρο και της πατρίδας μας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής (6906 962549, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) είχε πει: Η Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας γιορτάζεται και φέτος σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Οι παλιές ισορροπίες έχουν χαθεί και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες. Τα παγκόσμια logistics της παγκοσμιοποίησης βρίσκονται στα όριά τους, κάνοντας 10πλασιασμό δαπανών, ενώ η τοπικοποίηση βρίσκεται σε άνοδο, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του Covid-19.

Ο αγροτικός τομέας, σημαντικός στυλοβάτης της πραγματικής οικονομίας, επηρεάζεται άμεσα και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: εσωτερικά με τα μέλη μας, με την εκπαίδευση, ενημέρωση, κατάρτιση και εξωτερικά με τους αστούς που μας περιβάλλουν, με την ενημέρωση σε ανοικτές εκδηλώσεις, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία, όπου όλοι θα μπορούν να ζουν ισότιμα, ακόμα και τα πατροπαράδοτα μέλη τους, οι κτηνοτρόφοι. Η Ελληνίδα αγρότισσα, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες, ίσως μπορεί να προσεγγίσει αποτελεσματικότερα την αστή γυναίκα στο πολιτιστικό και διατροφικό επίπεδο και να υποδείξει στους άνδρες, αγρότες και αστούς την ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία στις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου.

Η Ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με τον πολυλειτουργικό του ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων από οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, στη μεταποίηση σε μικρές τοπικές μονάδες (οικοτεχνία), στη χειροτεχνία και στην παροχή υπηρεσιών τουρισμού (ενδιαίτηση, διατροφή κ.λπ. πραγματικού αγροτουρισμού). Η δράση της αγρότισσας είναι πολύτιμη όσο πάντοτε. Η Ελληνίδα αγρότισσα, νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, σίγουρα πιο κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά.

Τα διαρθρωτικά εμπόδια και τα κοινωνικά πρότυπα που εισάγουν διακρίσεις εξακολουθούν να περιορίζουν τη δύναμη λήψης αποφάσεων και την πολιτική συμμετοχή των γυναικών στα αγροτικά νοικοκυριά και στις κοινότητες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους, δημόσιες υπηρεσίες (όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη), ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει αόρατο και απλήρωτο.

Ο σημαντικός ρόλος των αγροτισσών στην κοινωνία της υπαίθρου πρέπει να αναγνωριστεί με ιδιαίτερη στήριξη των δραστηριοτήτων τους και των γυναικείων συλλογικοτήτων, με την προώθηση ειδικών δομών ενημέρωσης και κατάρτισης και με την ενίσχυση της δημιουργικότητας, του θηλυκού μυαλού και της καινοτομίας τους. Η αγρότισσα είναι θησαυροφύλακας πολιτισμού με ρόλο-κλειδί στην παραγωγή και την αξιοποίηση της τροφής και των φυσικών πόρων.

Ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, δήλωσε ότι με τη στήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα την τελευταία χρονιά καθιέρωσαν κάθε Τρίτη, στις 21:00, δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις μόνο για αγρότισσες για θέματα που απασχολούν τις αγρότισσες. Έχουν γίνει περισσότερες από 70 διαδικτυακές συζητήσεις μόνο με αγρότισσες, ενώ με πρωτοβουλία της κας Μάγδας Κοντογιάννη συμμετείχε ο Σύλλογος στην πρόσκληση (7/9/21) της κας Ursula Von Der Leyen, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Όραμα 2040 για την Ύπαιθρο της Αττικής.

Το Όραμα 2040 για την Αττική Ύπαιθρο στάλθηκε στην Ε.Ε. (31/1/21), παρουσιάστηκε στο ΥΠΑΑΤ (8/2/21), συμμετείχε στην έκθεση στις Βρυξέλλες (25/3/21), παρουσιάστηκε δημόσια (14/4/21), ενώ κομμάτια του αποτέλεσαν τη συμβολή του Συλλόγου στη λεγόμενη διαβούλευση της ΚΓΠ (Μέγαρα, 7/10/21).

Το Όραμα 2040 της Αττικής Υπαίθρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: τα αγροτικά σχολεία μορφής μαθητείας, τις σταθερές χρήσεις γης με κτηνοτροφικά πάρκα και ζώνες παραγωγής τροφής, τα προγράμματα μορφής LEADER/CLLD και τα αγροτικά επιμελητήρια.

Η κα Κοντογιάννη προσκαλεί όλες τις αγρότισσες και όσους θέλουν να τιμήσουν τις αγρότισσες διαδικτυακά δημόσια την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στις 20:00, και όσους θέλουν απλώς να ακούσουν και να γράψουν μια σκέψη να μπουν στο Facebook στο προφίλ Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής Άγιος Γεώργιος.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn