mih5.jpg

Βιοκαύσιμο: Βιοκαύσιμο για αεροσκάφη από μετατροπή άχρηστων τροφίμων και την κοπριά των ζώων σε ένα είδος παραφίνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κινητήρες των αεροσκαφών. Το νέο καύσιμο μπορεί να μειώσει κατά 165% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή η μεγάλη μείωση προέρχεται τόσο από τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τα αεροπλάνα, όσο και από τις λιγότερες εκπομπές άνθρακα κατά την απόρριψη των τροφίμων στις χωματερές. Επίσης, το νέο καύσιμο παράγει 34% λιγότερη αιθάλη. Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πεταμένων τροφίμων που αξιοποιείται για παραγωγή ενέργειας μετατρέπεται σε αέριο μεθάνιο. Το νέο βιοκαύσιμο θα δοκιμαστεί το 2023 (Αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο, περιοδικό PNAS, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 16/3/21).

Ανιστόρητα δικαιώματα: Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και οι αγρότες έχουν κοινό στόχο να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων. Ωστόσο η διαδικασία δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από εφέτος, αφού επιβάλλεται να προηγηθεί συγκεκριμένη προεργασία (Σ. Λιβανός, Πέλλα, ΥΠΑΑΤ, 17/3/21 (σ.σ. ο σημερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως ειδικός γραμματέας ΥΠΑΑΤ, σε συμπαιγνία με την τότε ΠΑΣΕΓΕΣ, «έθαψε» τους νέους αγρότες, υπεραμυνόμενος των ακατονόμαστων «ιστορικών δικαιωμάτων». Έτσι, σήμερα δεν έχουμε στην ουσία διαδοχή στον αγροτικό κόσμο και ψάχνουμε λύση με προσέλκυση καινούργιων και ανυποψίαστων στην αγροτική ζωή και στα αγροτικά επαγγέλματα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία, διότι δεν θα έχουμε τι να φάμε).

Ωραία λόγια: Επιδίωξή μας είναι μέσα από την εμπειρία επισκεπτών με τη γη και με την παραγωγή, αλλά και μέσω προώθησης της ελληνικής διατροφής, να ενισχύσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσουμε τουριστική περίοδο 12 μηνών. Είναι ανάγκη να αποκτήσουν τα προϊόντα μας ταυτότητα, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται πολλές από τις επιχειρήσεις της περιοχής (Σ. Λιβανός, Ημαθία, ΥΠΑΑΤ, 17/3/21).

Άνθη: Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αγνώμονος – οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πάνσοφοι. Δεν ευεργετείς αγνώμονα ποτέ, είναι ασφαλής μέθοδος για να τον κάνεις εχθρό. Τελικά, πόσοι από τους ευεργετηθέντες ανθοπαραγωγούς (περίπου 350 μη ενεργά συνεργαζόμενοι) εξέφρασαν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη τους για την υπεράνθρωπη τότε προσπάθεια αποζημίωσής τους λόγω Covid-19, παίρνοντας μια μερίδα στον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών; Σκέψεις έναν χρόνο μετά την πρώτη καραντίνα. Μπράβο στον τότε Θάνο, ήταν υπερπρόεδρος (18/3/21).

Νέα εκπομπή: Συγχαρητήρια στον κ. Κώστα Τζανακούλη, γεωτεχνικό, π. δήμαρχο Λάρισας, για την καινούργια εκπομπή «Γεωργία / κτηνοτροφία σε πρώτο πλάνο», που είδα στο TRT την Κυριακή στις 09:00. Εξακολουθεί να υπάρχει εμφανής έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης στα αγροτικά. Χωρούν πάρα πολλές ακόμα ενημερωτικές εκπομπές. Βέβαια, πέραν της ενημέρωσης, επιθυμούμε να συμβάλλουμε ως ενεργοί πολίτες και στην πολιτική. Δηλαδή πριν διαμορφωθούν οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας να μετέχουμε στην επεξεργασία των θεμάτων συμβουλευτικά. Εγώ φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα, όπου το μόνο –ευτυχώς και γι’ αυτό– που γίνεται είναι να ενημερωθώ για την καλύτερη εφαρμογή των αποφάσεων που παίρνουν οι εκλεγμένοι. Το πρόβλημα είναι ότι άνθρωποι που δεν ζουν την αγροτική ζωή (συνήθως ασχολούνται ως αστοί με τους αγρότες) αποφασίζουν από επαρκή απόσταση γι’ αυτούς. Πρέπει να εκφραζόμαστε ως πολίτες μιας ευνομούμενης δημοκρατίας για θέματα που μας απασχολούν. Μπράβο και πάλι για την καινούργια ενημερωτική εκπομπή.

Ελιές: Ξεκινά η διάθεση δέκα πιστοποιημένων ποικιλιών ελιάς στα φυτώρια. Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» καλεί φυτωριούχους να αγοράσουν τις πρώτες πιστοποιημένες ελιές στη χώρα μας, που είναι οι Αμφίσσης, Χονδρολιά Χαλκιδικής, Κορωνέικη, Κουτσουρελιά, Λιανολιά Κέρκυρας, Μεγαρείτικη, Στρογγυλολιά, Τσουνάτη, Arbequine και Picual, για να εγκαταστήσουν «βασικές» μητρικές φυτείες. Πρέπει να κάνουν αίτηση στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, δρ Γ. Κουμπούρης, 28210 83434, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή www.elgo.gr.

Φέτα: Το ΥΠΑΑΤ, μόλις έλαβε γνώση των καταγγελιών, τις διαβίβασε άμεσα στον ΕΛΓΟ. Βρέθηκε ανακόλουθη η «Όμηρος» και ανακλήθηκε προσωρινά η πιστοποίηση ΠΟΠ ΦΕΤΑ (ΥΠΑΑΤ, 24/3/21, σ.σ. Τα γερμανικά Aldi βρήκαν 50%-80% αγελαδινό γάλα στη φέτα «Όμηρος» στις 12/2/21 και ανακάλεσαν όλες τις «φέτες». Έγινε καταγγελία από μια εταιρία με έδρα το Αμβούργο, που εισάγει επίσης ελληνική φέτα στη γερμανική αγορά, για την αδράνεια των ελληνικών αρχών, που προκαλεί καχυποψία στους καταναλωτές και δημιουργεί αρνητική εικόνα στο κορυφαίο ελληνικό γαλακτομικό προϊόν συνολικά. Η ελληνική πρεσβεία το έμαθε στις 10/3/21. Στις 19/3/21 έγιναν συσκέψεις στο ΥΠΑΑΤ (Σ. Γιαννάτος, emea.gr, 23/3/21, τελικά τι έκαναν επί 42 και πλέον ημέρες οι ελληνικές αρχές και γιατί δεν υπήρχαν επαρκείς έλεγχοι από πριν; Αλλά οι υπηρεσίες υπάρχουν και μισθοδοτούνται κανονικά).

Σπίτι-εργασία: Εκατομμύρια άνθρωποι αισθάνονται τις επιπτώσεις της εργασίας στο σπίτι, με τη μειωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και στη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς ο προσωπικός χώρος γίνεται χώρος εργασίας (Κ. Κουσκούκης, Deal News, 18/3/21, σ.σ. οι αγρότες ζουν φυσικά εργασία και κατοικία, ενώ μέχρι σήμερα οι αστοί ζούσαν αφύσικα, τεχνητά, και επανέρχονται).

1821: Τον Ξεσηκωμό δεν τον έκαναν άεθνοι προλετάριοι. Τον έκαναν νοικοκυραίοι και απλοί χωριάτες, οι φορείς ενός πολιτισμού με τις ρίζες του στο άμεσο ιστορικό παρελθόν μας, που αναγνώριζαν πως ο βασιλιάς μας εσκοτώθη και καμιά συνθήκη δεν έκαμε με τους Τούρκους (Κολοκοτρώνης προς Άμιλτον).

Τον Ξεσηκωμό δεν τον έκαναν άεργοι ρεμπεσκέδες επειδή δεν είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν. Ήταν ο ανθός της ελληνικής νεολαίας που διαβιούσε στις ακμάζουσες ελληνικές παροικίες της Ρωσίας, της κεντρικής Ευρώπης και της Ιταλίας και σπούδαζε στα πανεπιστήμιά τους. Τα εικοσάχρονα αυτά παιδιά προέλαυσαν και πέθαναν στα Βαλκάνια εμπνεόμενα όχι από το αόριστο γι’ αυτούς και ξένο κίνημα του Διαφωτισμού, αλλά από τη δόξα και πολεμική ισχύ της Αρχαίας Θήβας. Εμπνεόμενα από το πολίτευμα του Τίμιου Σταυρού, που αποτύπωσαν στην πολεμική τους σημαία με τη βυζαντινή επιγραφή «Τούτω νίκα» (Δραγατσάνι, 1821) (defence-point.gr, 12/2/21, «Αγρονέα» 2/4/21).

Βάδισμα: 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19 και 3,75 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο έχουν όσοι περπατούν αργά, άσχετα με την παχυσαρκία. Αναλύθηκαν στοιχεία από 412.596 μεσήλικες (δείκτης μάζας σώματος, ταχύτητα βαδίσματος). Οι γρήγοροι βαδιστές έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία και υγεία καρδιάς, πράγμα που τους κάνει πιο ανθεκτικούς στους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως μια λοίμωξη από ιό (Πανεπιστήμιο Λέστερ, ecozen.gr, 17/3/21).

Έλληνες: «Ως οι Ινδοί εις κάστας-φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις τοιαύτας: α) εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντες κοχλιάριον βυθίζωσιν τούτο εις την χύτραν τού προϋπολογισμού, β) εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον ζητούν επί παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον, γ) εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχουν κοχλιάριον ούτε ζητούν τοιούτον, αλλά είναι επιφορτισμένοι να γεμίζωσι την χύτραν διά τού ιδρώτος των» (Εμ. Ροΐδης).

Εγκληματίες: Συνελήφθη εγκληματική οργάνωση 4 ανδρών που δρούσε στην περιοχή του Αγρινίου από 18/12/20 έως 15/3/21 και έκλεβε εργαλεία και μεταλλεύματα εύκολα εκποιήσιμα. Πραγματοποίησε 10 κλοπές σε αντλιοστάσιο, επιχείρηση φωτοβολταϊκών, αγροτικό συνεταιρισμό, αγροκτήματα, αποθήκες, οχήματα και ευθύνεται για μια υπόθεση ζωοκλοπής. Δρούσαν κυρίως πρωινές ώρες εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ιδιοκτητών, αφαιρώντας κυρίως γεωργικά εργαλεία, μπαταρίες και λοιπά αντικείμενα που μπορούν να εκποιηθούν λόγω της περιεκτικότητάς τους σε διάφορα μεταλλεύματα (καλώδια, σωλήνες κ.λπ.) («Τα Νέα της Αιτωλοακαρνανίας», 30/3/21, σ.σ. ο αποσυντονισμός, η ανασφάλεια και η επιδίωξη τάξης κοστίζουν υπερβολικά πολύ σήμερα).

Εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων: Ο παππούς μου έλεγε αν πάω να παίξω χαρτιά κι έχω στην τσέπη μου 5.000, όσο καλός κι αν είμαι, αν έχω απέναντί μου έναν με 5.000.000, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα χάσω. Έτσι θα λειτουργήσει και το νομοσχέδιο εις βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έχουν να κοντραριστούν με τιτανο-επιχειρήσεις. Το τυρί για να ωριμάσει θέλει τουλάχιστον 60 μέρες από την επεξεργασία του γάλακτος συν ένα διάστημα για να εισπράξει ο τυροκόμος από το σημείο πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται 70-240 ημέρες για να ρευστοποιήσει και να πληρώσει τον παραγωγό. Δυνατότητα πληρωμής σε 30-60 μέρες έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα μπορούν και να δανειοδοτηθούν. Άρα σιγά σιγά θα σβήσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις. Αν έχει η πολιτεία τα κότσια, ας υποχρεώσει τα υπερμάρκετ να πληρώνουν άμεσα. Δήθεν λύση για τους παραγωγούς οι 30 ημέρες, που στην ουσία εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο (Κώστας, 31/3/21, σ.σ. γιατί δεν προχωρούν οι αγορές αγροτών;).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

 

πηγή φώτο:

https://www.freepik.com/free-photo/farmers-hands-wheat-crops-field_11450862.htm#page=1&query=farmers&position=1&from_view=search

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn