agrotes8.jpg

Zero waste: Στις 23/2/21 οι Γυναίκες της Υπαίθρου συζήτησαν για το zero waste/ μηδενικά απορρίμματα με την κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου. Τα 9 «R» του zero waste είναι: 1) Refuse, άρνηση, 2) Reduce, μείωση, 3) Reuse, επαναχρησιμοποίηση, 4) Recycle, ανακύκλωση, 5) Rot, κομποστοποίηση, 6) Repair, επιδιόρθωση, 7) Rehome, επανασχεδίαση σπιτιού, 8) Replant, επαναφύτευση και 9) Rethink, αλλαγή τρόπου σκέψης.

Ελληνική Επανάσταση: Τον Ξεσηκωμό δεν τον έκαναν κυριλέδες νησιώτες έμποροι που κάτεχαν από διεθνείς συναλλαγές, ναυτικό δίκαιο και χρηματοπιστωτικές αξίες. Τον έκαμαν θαλασσοδαρμένοι πειρατές, που έσπαγαν με τη ναυτοσύνη τους αποκλεισμούς της θαλασσοκράτειρας Αγγλίας για να μπουν στα λιμάνια, γιατί δεν κάτεχαν κανέναν αξιότερο από τον εαυτό τους να τους δίδει διαταγές (Θ. Γιαννακόπουλος, defence-point.gr, 12/2/21).

Διατροφή όπως στη φύση: «Διερεύνηση καινοτόμων στρατηγικών διατροφής με βάση τα βότανα, ώστε να μειωθεί η χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών στην παραγωγή χοιρινού και ορνίθειου κρέατος με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιδράσεις, GreenPro». Το έργο επιδιώκει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, αξιοποιώντας τη μοναδικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας για να βελτιώσει τα υφιστάμενα και να προσδώσει νέα επιθυμητά χαρακτηριστικά στο ορνίθειο και το χοιρινό κρέας (καθ. Γ. Σκούφος, καθ. Γ Αρσένος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΑΠΘ, ΕΛΓΟ «Δήμητρα», edokhellas.com, 28/1/21).

Δασικοί χάρτες: Αναρτήθηκαν χθες οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες της Μεσσηνίας και, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση, λύθηκε ένα μεγάλο ποσοστό του προβλήματος με τις επιδοτούμενες εκτάσεις ελαιώνων που χαρακτηρίζονταν δάσος (ΔΑ, δάσος που έγινε αγρός – εκχέρσωση), αλλά παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν δασωθεί (ΑΔ, αγρός που δασώθηκε) χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας. Μετά την πρώτη ανάρτηση των δασικών χαρτών είχαν υποβληθεί στη Μεσσηνία περίπου 14.500 ενστάσεις! Αξίζει να σημειωθεί ότι η διόρθωση των δασικών χαρτών έγινε με τον νόμο 4685/2020, που μεταξύ άλλων αποχαρακτηρίζει από δασικές όσες εκτάσεις επιδοτούνται. Οι δασάρχες (ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΓΔΥ κ.λπ.) έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος 4685/2020. Το δικαστήριο ορίστηκε για τις 5/3/21. Παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κύρους του πρόσφατου νόμου για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών έχει κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ελλάδος (ΠΟΜΙΔΑ) (Θ.Λ., eleftheriaonline.gr, 13/2/21).

Οινογνωσία: Έγιναν επιδοτούμενα σεμινάρια οινογνωσίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα από 15/2 έως 15/3/21. Εκπαιδεύτηκαν 507 εργαζόμενοι από δέκα περιφέρειες (εκτός Αττικής, Δυτ. Μακεδονίας και Κρήτης). Τα προγράμματα ήταν για γευσιγνώστη οίνων, στέλεχος διαδικτυακού marketing οινοποιητικών προϊόντων, στέλεχος ανάπτυξης οινοτουρισμού, στέλεχος εξαγωγικού εμπορίου οινοποιητικών προϊόντων και στέλεχος πωλήσεων οινοποιητικών προϊόντων. Οι εκπαιδευόμενοι πήραν 5 €/ώρα (για 100 ή 80 ώρες αποκλειστικά μέσω τηλεκατάρτισης) (ΚΕΟΣΟΕ, www.keosoe.gr).

Σπατάλη τροφίμων: Τα αγορασμένα φρούτα κατά 48,9% και τα λαχανικά κατά 38,7% καταλήγουν στα σκουπίδια των ελληνικών νοικοκυριών. Επίσης πετιούνται το 40,9% από το γάλα-γιαούρτι και το 35% του ψωμιού ως αποφάγια. Το κρέας (35%) και τα ψάρια (31,8%) καταλήγουν κι αυτά στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων, αφού πρώτα μαγειρευτούν, ως αποφάγια. Κυρίως πετούν τρόφιμα οι νέοι, ενώ το 70% των ηλικιωμένων (65+ άνω) δεν πετά τρόφιμα ποτέ. Το 72% αγοράζει παραπάνω ποσότητες από τις αναγκαίες, επηρεαζόμενο από τις προσφορές και τα διαθέσιμα χρήματα κατά τη διάρκεια των αγορών. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής είναι «Οικιακά απορρίμματα τροφίμων: Κοινωνικο-οικολογικές διαστάσεις μεταξύ αγροτικών και αστικών νοικοκυριών του δήμου Εορδαίας» (Γεωπονία ΑΠΘ, Β. Αϊτσίδου, καθ. Ό.  Ιακωβίδου, auth.gr, authentic-greece.gr, 12/1/21).

Online: Ετήσια αύξηση 262% στις αγορές Ελλήνων από τα online supermarket το 2020 και έφτασε τα 163 εκατ. € σε τιμές λιανικής. Τα online supermarket στην Ελλάδα αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 669% τον Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. Περιλήφθηκαν και οι πλατφόρμες delivery που ξεκίνησαν το 2020 να δέχονται παραγγελίες super market (Convert Group, infocom.gr, 18/2/21).

Αγροτικό δυστύχημα: Με τον πιο τραγικό τρόπο κόπηκε η ζωή ενός 17χρονου, ο οποίος οδηγούσε τρακτέρ που εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει και να επέλθει ο θάνατός του. Το τραγικό συμβάν συνέβη νωρίς το πρωί της Παρασκευής 19/2/21 σε αγροτικό δρόμο στην περιοχή Παράδεισος προς Ρουσοσπίτι στον νομό Ρεθύμνου (neakriti.gr, ethnos.gr, 19/2/21).

Περιβαλλοντικά σωστό: Το αντιπαγετικό αλάτι δεν βλάπτει μόνο τις χειμωνιάτικες μπότες σας αλλά και το έδαφος, τις ρίζες των δέντρων και τους θαμνώδεις φράκτες. Όταν συμπαρασύρεται από το λιωμένο χιόνι, δημιουργεί προβλήματα στα υδρόβια οικοσυστήματα. Ο καθαρισμός του χιονιού από τα πεζοδρόμια με ένα φτυάρι ή μια βούρτσα συμβάλλει στην καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας. Για να μη γλιστράτε στο πεζοδρόμιο, ρίξτε άμμο ή χαλίκια (Γ. Σχίζας, oikologein.blogspot.com, 17/2/21).

Τι επιδοτούμε;: Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι επιδοτούμε γύρω στα 9.000.000 πρόβατα αλλά καταγράφεται μέση γαλακτοπαραγωγή 100 lt/πρόβατο, που είναι απαράδεκτο. Είναι σαν να επιδοτείς σήμερα ένα επιβατηγό αυτοκίνητο του οποίου η μέγιστη ταχύτητα είναι 10 km/ώρα, τη στιγμή που γύρω κυκλοφορούν αυτοκίνητα με 80 km ή 130 km (καθ. Γ. Σκούφος, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, 19/2/21).

Alzheimer-φύκια: Φάρμακο από φύκια αναμένεται να εγκριθεί τα επόμενα τρία χρόνια για να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με τη νόσο Alzheimer. Το χάπι ALZ-801 (τραμιπροσάτη) βελτιώνει κατά 125% τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα, ενώ βρίσκεται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών (καθ. Μ. Τσολάκη, ΑΠΘ, 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ecozen.gr, 17/2/21).

Κοινή Γεωργική Πολιτική, όχι Αγροτική: Κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της ΚΓΠ στις αγροτικές περιοχές: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει νέα μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο της ΚΓΠ (CAP) στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών όσον αφορά τις κοινωνικοοικονομικές πτυχές. Δείχνει, λέει, ότι μπορεί να συμβάλει σε μια ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη και βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής και κοινωνικής ένταξης. Ωστόσο τα αποτελέσματα ποικίλλουν. Η αξιολόγηση θα μετρήσει την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνοχή, τη συνάφεια και την προστιθέμενη αξία της ΚΓΠ από την Ε.Ε. όσον αφορά τον πολιτικό της στόχο για ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη. Δηλαδή τη μείωση της διαφοράς εισοδήματος μεταξύ του γεωργικού τομέα και άλλων τομέων της οικονομίας. Η έκθεση θα δημοσιευτεί το φθινόπωρο του 2021 (texnologosgeoponos.gr, in.gr, 21/2/21, σ.σ. από μελέτες πάμε καλά. Οι «ειδικοί» πληρώνονται. Οι αγρότες αποξενώνονται από τα κέντρα εξουσίας και όλο και χάνουν συγκριτικά πραγματικό εισόδημα, ενώ η ζωή τους γίνεται «πλαστική», αφύσικη).

Επανάσταση: Τον Ξεσηκωμό δεν τον έκαναν διορισμένοι άριστοι. Τον έκαναν μπαρουτοκαπνισμένοι βετεράνοι που τη στρατηγία τους την επιβεβαίωναν στη μάχη και τα αριστεία τα λάμβαναν μετά την έκβασή της (Κεφαλόβρυσο, 1823). Τον Ξεσηκωμό τον έκαναν στρατιώτες που δεν ήξεραν από ασκήσεις ακριβείας και πυκνής τάξεως αλλά καταλάβαιναν άριστα το παράγγελμα «Φωτιά, Έλληνες!» (Μάχη της Γράνας, 1821, Θ. Γιαννακόπουλος, defence-point.gr, 12/2/21).

Συλλογική δράση: Η συλλογική δράση, η καθετοποιημένη παραγωγή, η ταυτότητα, η ποιότητα και η ιχνηλασιμότητα είναι σημεία που θα χαρακτηρίσουν το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας. Σχεδόν σε όλα υπάρχει αισθητή υστέρηση σήμερα στην Ελλάδα. Το ξεκίνημα του μέλλοντος μπορεί να προκύψει από τη συλλογική δράση (συνεταιρισμοί, συμβολαιακές σχέσεις, συμβατοποιημένα δίκτυα, cluster κ.λπ., καθ. Γ. Σκούφος, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, 19/2/21).

Τουρισμός 2020: Τα έσοδα των ξενοδοχείων το 2020 ανήλθαν μόλις σε 1,8 δισ. €, -78,1% σε σχέση με το 2019, όπου το σύνολο εσόδων ήταν 8,3 δισ. € (ΙΝΣΕΤΕ, 26/2/21, σ.σ. δηλωμένα). Την ίδια περίοδο η μείωση του τζίρου του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών ήταν πάνω από 75%, αλλά κανένας δεν μιλά γι’ αυτό και τις εξαρτημένες από αυτόν οικογένειες και εργαζόμενους. Ο τουρισμός πήγε πολύ καλύτερα το 2021, αλλά πόσα λεφτά εισφέρει όταν δεν φοροδιαφεύγει και πόσα προσφέρει στην Ελλάδα, αφού μόνο το 7% των εξόδων του αγοράζει από Ελλάδα η «ελληνική» τουριστική βιομηχανία;

Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

 

πηγή φώτο:

https://www.freepik.com/free-photo/farmers-hands-wheat-crops-field_11450862.htm#page=1&query=farmers&position=14

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn