stav22.jpg

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 14 Ιουλίου 2021

Στις 14 Ιουνίου 2021 ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου υπέβαλε ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με την τραγική κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Αττική, όπου είναι «ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΣΤΑΒΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ», παρά τα εννέα (9) χρόνια από τον Νόμο 4056/2012…

Ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, εξέφρασε τις ευχαριστίες των οργανωμένων κτηνοτρόφων για την ευαισθητοποίηση του βουλευτή κ. Βασίλη Οικονόμου για την απαράδεκτη ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων επιχειρηματιών-παραγωγών πραγματικού πλούτου στην εθνική οικονομία και κυρίως για την δημοσιοποίηση του απερίγραπτου προβλήματος της ελληνικής κτηνοτροφίας με την ερώτηση (από 14/6/2021) του βουλευτή κ. Β. Οικονόμου.

Είχε προηγηθεί, πέραν πολλών άλλων ενεργειών, επιστολή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής σε όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ιδιαίτερα στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό, στις 26/5/2021 με θέμα: «Χρονίζουσες ταλαιπωρίες & αδικίες στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, ενημέρωσε, ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής απορεί και διαμαρτύρεται για την περιφρόνηση των κτηνοτρόφων. Αιτία αποτελεί το γεγονός, ότι ως άμεσα ενδιαφερόμενη, η τυπικά και νόμιμα λειτουργούσα οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, σαράντα εννέα (49) ημέρες μετά την έγγραφη υποβολή αιτήματος για ενημέρωση ή έστω αποστολή διαθεσίμων στοιχείων για το φημολογούμενο Σχέδιο Νόμου «Ρύθμιση & επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων & νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Ένας ανεξάρτητος παρατηρητής που δεν έχει προσωπικές σχέσεις με τον Υπουργό ΑΑΤ, δεν αποκλείεται να ερμήνευε την μη θετική ανταπόκριση του Υπουργού, ως περιφρονητική ένδειξη και έλλειψη σεβασμού προς πολίτες (στην προκειμένη περίπτωση των κτηνοτρόφων), αλλά και προς τις νόμιμα και τυπικά λειτουργούσες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (στην περίπτωση αυτή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής).

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Βασίλειος Οικονόμου στις 14/6/2021, στηριζόμενος σε στοιχεία των μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, στην Ερώτηση έγραψε:

«Είναι γεγονός, ότι οι νόμοι 4056/2012 και 4711/2020 δεν βοήθησαν, όσο αναμένονταν τις επιτακτικές ανάγκες της Ελληνικής κτηνοτροφίας, καθώς και την ανάγκη υποστήριξης της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικό είναι, ότι για το χρονικό διάστημα 2012-2021 για τις 125.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εκδόθηκαν σε όλη την Ελλάδα μόλις 15.136 άδειες στάβλων.

Πιο συγκεκριμένα για το παραπάνω διάστημα στο νομό Αττικής εκδόθηκαν μόλις 376 άδειες, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, από τους 225 υποβληθέντες φακέλους με βάση τον ν.4056/2012 εκδόθηκαν μόνο 29 σε εννέα χρόνια! Με το νόμο 4711/2020 καταργήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι χωρίς μάλιστα δικαίωμα ένστασης ενώπιον του ΥπΑΑΤ, οι οποίοι, είτε θα υποβάλλουν ξανά αιτήσεις με επιπλέον δαπάνες και ταλαιπωρία, είτε θα εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία.

Με βάση τα παραπάνω το 90% περίπου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Αττική, δεν μπορούν να κάνουν χρηματοδοτικά Σχέδια Βελτίωσης, δεν μπορούν να έχουν αγροτικά ευεργετήματα, όπως ρεύμα, δεν μπορούν να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους με οικοτεχνία, ενώ υπόκεινται σε εκβιασμούς για τα ζωικά προϊόντα, διότι βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας».

Σε Δελτίο Τύπου της 13/7/2021, αναφέρεται, ότι «ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Σ. Λιβανός σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ (ράδιο), με αφορμή ερώτηση ακροατή αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση και μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, με ιδιαιτέρως οξύ πρόβλημα στην περιαστική κτηνοτροφία και στην ύπαιθρο της Αττικής δήλωσε, ότι δεν γνωρίζουν καμιάς μορφής διαβούλευση με τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων της περιαστικής κτηνοτροφίας, ούτε έχει κληθεί κάπου ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής να συμμετέχει για την συζήτηση για αδειοδότηση των στάβλων.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη έδειξε πλήθος επιστολών και δημοσιεύσεων, όπου ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου ΑΑΤ να ενημερώσει τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής για τις πιθανές προτεινόμενες διαδικασίες τακτοποίησης των υπαρχόντων και λειτουργούντων πατροπαράδοτων στάβλων στην Αττική, από τους γηγενείς Αρβανίτες, Βλάχους και Σαρακατσάνους. Ακόμη περιμένουν την «μαρτυρική» εξόντωση της κτηνοτροφίας στην Αττική.

Οι σημερινές εκλεγμένες διοικήσεις μοιάζει να εφαρμόζουν εκλεπτυσμένες τεχνικές εξόντωσης της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας στην Αττική με εξοντωτικές ποινές, δυσβάστακτα πρόστιμα και βέβαια απειλές «εκποιήσεων»… Ίσως διότι, αυτοί που είναι στενά συνδεδεμένοι με τον τόπο τους και την πατρίδα είναι οι γεωργοκτηνοτρόφοι.

Τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής κ. Βασίλη Οικονόμου και την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο) συναντήσαμε στις 10/7/2021, στο Μενίδι Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας στο τρισάγιο που τέλεσε η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών για τους δεκαεπτά (17) κτηνοτρόφους που «εκτελέστηκαν» στις 23/7/1944 από την τότε κατοχική γερμανική ναζιστική διοίκηση. Τότε εκποιήθηκαν 2.500 περίπου πρόβατα.

Ίσως, αξίζει να επαναληφθεί (παραφρασμένος;) ο όρκος των αρχαίων Αχαρνέων, «θα μάχομαι όσο ζω και δε θα προτιμήσω τη ζωή από την ελευθερία…», που υπηρέτησαν πιστά οι Σαρακατσάνοι κτηνοτρόφοι από τα Λεχαινά Αττικής στην Πάρνηθα στις 23/7/1944, όταν ήταν η Πάρνηθα ήταν αειφόρος (βιώσιμη), όπως διαβάζουμε σε ανταπόκριση στον τοπικό ιστότοπο www.acharnaika-nea.gr. Από εκεί και η φωτογραφία, όπου διακρίνονται -από δεξιά- η κτηνοτρόφος κα Μάγδα Κοντογιάννη, ο βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου, ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός και ο δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382.

Φωτογραφία από Edward Lich από το Pixabay 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn