Φόρος δασών: Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 215/2017 ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας δασών και δασικών εκτάσεων, όπως και των χορτολιβαδικών εκτάσεων που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών και συγκροτούν φυσικά οικοσυστήματα, αποτελούμενα από φρυγανική, ποώδη ή άλλη αυτοφυή βλάστηση ή από δασική μεν βλάστηση που δεν συνιστά δασοβιοικοινότητα, καθώς και των βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων των ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών, γίνεται κατά τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 998/1979, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει, δηλαδή με βάση τη θέση τους, τις παραγωγικές, προστατευτικές, υδρονομικές, αισθητικές και λοιπές λειτουργίες τους και όχι μόνο την παραγωγή ξύλου και βοσκήσιμης ύλης, όπως μέχρι σήμερα προβλεπόταν για τα δάση. (6/2/2018).
Ελληνοποιήσεις: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών με αφορμή την υπόθεση «ελληνοποίησης» 10.000 αμνοεριφίων, που αποκάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, από εγχώρια εταιρία επεξεργασία κρέατος, παρακαλεί την Πολιτεία όπως άμεσα προβεί στην πλήρη διαλεύκανση – εξιχνίαση αυτής. Η Π.Ο.Κ.Κ. εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τέτοιου είδους ενέργειες και τάσσεται ως υπερασπιστής της διαφάνειας (σε ό,τι έχει να κάνει με την προέλευση των κρεάτων, που πωλούνται σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας) και επιθυμεί το συντομότερο δυνατό την άμεση και άρτια λειτουργία του συστήματος «Άρτεμις» (8/2/20180).
Συνεργασία: Το 1912 το IQ (βαθμός ευφυΐας) προτάθηκε ως ο απαραίτητος παράγων για την επιτυχία ενός ανθρώπου στην εργασία και στη ζωή του. Απεδείχθη όμως πως άνθρωποι που έχουν υψηλό βαθμό ευφυΐας δεν πετυχαίνουν κατ’ ανάγκην το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το 1965 προτάθηκε το EQ (βαθμός συναισθηματικής νοημοσύνης) ως ο παράγων εκείνος που αναζητούσαν οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων στους νεοπροσληφθέντες, ώστε να εξασφαλίσουν υψηλή παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα. Όμως στην πράξη απεδείχθη πως ούτε αυτός ο παράγων κάνει τους ανθρώπους πιο επιτυχημένους. Σήμερα ο απαραίτητος παράγων που χρειάζεται να διαθέτει ο άνθρωπος για να εξασφαλίσει την προσωπική του εξέλιξη στην εργασία του και στη ζωή του, για να ανταποκριθεί στα αντίστοιχα καθήκοντά του και για να αυξάνει μονίμως και σταθερά την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητά του, είναι το CQ, δηλαδή ο βαθμός συνεργασίας (Π. Ρεγκούκος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Ταυρομαχίες: Ο ταύρος δεν είναι επιθετικό ζώο. Ο λόγος που είναι θυμωμένος είναι γιατί μέρες είναι νηστικός και απίστευτα, βάναυσα ταλαιπωρημένος. Αυτό που βλέπουμε στην ταυρομαχία δεν είναι ένα δυνατό ζώο, αλλά ένα ταλαιπωρημένο, βασανισμένο και εξαντλημένο ψυχικά ζώο. Σε αυτό το υπερήφανο και δυνατό πλάσμα βάζουν υγρές εφημερίδες στα αυτιά του και τα μάτια του είναι γεμάτα βαζελίνη για να θολώνουν την όρασή του. Τα ρουθούνια του είναι γεμάτα βαμβάκι, ώστε να του κόβει την αναπνοή και στα γεννητικά του όργανα έχουν κολλήσει μία βελόνα. Υποσιτίζεται για μέρες, ώστε να είναι αδύναμος, και είναι φυλακισμένος για μέρες σε ένα σκοτεινό κουτί, ώστε να χάσει τον προσανατολισμό του και να του δημιουργηθεί στρες. Έτσι, όταν βγαίνει στην αρένα από το κουτί, τρέχει απεγνωσμένα νομίζοντας πως το μαρτύριό του έχει τελειώσει. Αντ’ αυτού το εξαντλημένο και κακοποιημένο ζώο έχει να αντιμετωπίσει τις ιαχές του πλήθους και τους δολοφόνους του, που το εξαντλούν περισσότερο με τα χτυπήματα τους. Πώς γίνεται αυτοί οι λαοί να ονομάζονται πολιτισμένοι; Ο ταύρος στην ελληνική κοσμοθέαση ήταν ιερό ζώο, ήταν και είναι ακόμη σύμβολο του μινωικού πολιτισμού. Τελικά οι της ελληνικής παιδείας (όχι των συντεχνιών των δασκάλων ούτε της «στοάς» των καθηγητών ούτε της παπαδίστικης ηθικής) συμμετέχοντες είμαστε Έλληνες.
Διαχρονικό 1.: «Όταν κάποιος με πείρα συναντά κάποιον με λεφτά, σύντομα αυτός με την πείρα θα έχει τα λεφτά και αυτός με τα λεφτά θα έχει την πείρα» (Estee Lauder, 1908-2004, Αμερικανίδα επιχειρηματίας, σ.σ. σε καθεστώς ανοικτής αγοράς, καπιταλιστικής, στην κοινωνική οικονομία όλοι θα είναι πλουσιότεροι και εμπειρότεροι).
Διαχρονικό 2.: «Εάν ο άνθρωπος λάβει την ορθή παιδεία, μέσα του ξυπνάει σφοδρή η δύναμη και η θέληση να αναπτυχθεί ως το θεϊκότερο και ημερότερο ζώο. Αλλά αν δεν τύχει καλής και επιμελούς ανατροφής, γίνεται το πιο άγριο από όσα γεννάει η γη» (Πλάτων, σ.σ. κάτι σαν έναν γνωστό μου Γιάννη).
Και οι κτηνοτρόφοι; Ο ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» αποφάσισε το Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής (Ι.Ζ.Π.) να πρωτοστατήσει στη διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών παραγωγικών ζώων για να αναχαιτιστεί η αθρόα εισαγωγή ξένων φυλών. Επίσης θα επιδιωχθεί και η περαιτέρω συνεργασία με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης οικονομίας (spin-off εταιρίες, δημιουργία incubators/θερμοκοιτίδων, κέντρων καινοτομίας και μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης/R&D με εταιρίες του ιδιωτικού τομέα). Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε προβλέπει μέχρι το Πάσχα να κατατεθούν όλες οι εισηγήσεις και προτάσεις και μέχρι τον Ιούνιο να εκπονηθεί η τελική μελέτη. Αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης για τη χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης του Ι.Ζ.Π. υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας & Κοινωνιολογίας σε συνεργασία με το Ι.Ζ.Π. και ιδιώτη μελετητή, προκειμένου να υποδειχτούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης του ερευνητικού και αναπτυξιακού έργου του εν λόγω ινστιτούτου. (meatnews.gr, 8/2/2018, σ.σ. μήπως το σημαντικότερο είναι να ερωτηθούν αλλά και να συμμετέχουν ενεργά οι χρήστες των υπηρεσιών, οι κτηνοτρόφοι; λέω, μήπως, ή έχουν διαγραφεί πλήρως οι κτηνοτρόφοι;)
Μαθητεία: Η μαθητεία διαρκεί 9 μήνες και περιλαμβάνει πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε 4 ημέρες και 1 ημέρα παρακολούθηση εργαστηριακών μαθημάτων στο ΕΠΑ.Λ. Ειδικότερα, οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει μέρους του ποσού. Ο μαθητευόμενος επιδοτείται ανά ημέρα εργασίας κατευθείαν από την επιτελική δομή Ε.Σ.Π.Α. του υπουργείου Παιδείας. Η Τάξη Μαθητείας παρέχει πτυχίο επιπέδου 5 από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π («Η μαθητεία ως μέσο ανάπτυξης δεξιοτήτων των μαθητών και η ένταξή τους στην επαγγελματική ζωή», Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Χαλκίδα, 31/1/2018).
Σχέδια βελτίωσης; Οι γεωπόνοι – μελετητές απηύθυναν ερώτηση προς την αρμόδια υπηρεσία του Yπ.A.A.T. για το αν προβλέπεται η εκχώρηση της οικονομικής ενίσχυσης του δικαιούχου σε τρίτα πρόσωπα (π.χ. προμηθευτές εξοπλισμού). Το υπουργείο απάντησε ότι η εκχώρηση της δημόσιας δαπάνης απευθείας σε τρίτα πρόσωπα (προμηθευτές, συμβούλους κ.λπ.) δεν επιτρέπεται. Οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε κανέναν άλλον πλην των δικαιούχων (5/2/2018).
Πυρκαγιές: Ένας κτηνοτρόφος συνελήφθη στα Χανιά για πυρκαγιές στο Επανωχώρι (Σέλινο) με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Αντιμετωπίζει την κατηγορία εμπρησμού από πρόθεση, καθώς είχε σκοπό να βελτιώσει τον βοσκότοπό του, κάτι που οδήγησε σε 2ήμερη και πλέον μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στο σημείο, που απείλησαν μάλιστα το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης (9/2/2018).
Καλοσύνη: Το να φέρεται κανείς αλτρουιστικά ή με υπερβολική καλοσύνη και κατανόηση μπορεί να δημιουργήσει και όχι να λύσει προβλήματα, ειδικά στο επαγγελματικό πεδίο (Πανεπιστήμιο Κεντ). Μερικοί από τους λόγους: Με το να είναι κάποιος πολύ καλός μένει στάσιμος στη δημιουργία σοβαρών ανθρώπινων σχέσεων. Με το να είσαι μονίμως ευγενής και τίποτα άλλο, μοιραία «θυματοποιείσαι», ενώ η υπερβολική καλοσύνη μάς αποξενώνει από τον ίδιο μας τον εαυτό. Με το να κάνουμε συνεχώς τα χατίρια των άλλων, στο τέλος ξεχνάμε ποιοι είμαστε εμείς, επιμένει η μελέτη το Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Η υπερπροσπάθεια να μην κακοκαρδίσουμε κανέναν στο τέλος της ημέρας αφήνει μία πολύ πικρή γεύση σε μας (10/2/2018).
Χρόνος εργασίας: Στις Η.Π.Α. οι εργαζόμενοι εργάζονται 1.783 ώρες τον χρόνο, κοντά στο μέσο της κατάταξης. Οι Έλληνες εργάζονται 2.035 ώρες, οι Γερμανοί μόλις 1.363 ώρες. Στην Ελλάδα το 11% της εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, στην Ολλανδία 37,7%, στην Ελβετία 27% και στην Αυστραλία 25,9%. Οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας ανέρχονται στο 34,1% της συνολικής εργασιακής απασχόλησης, με την Ελλάδα να είναι στη δεύτερη θέση, πίσω από την Κολομβία, όπου η αυτοαπασχόληση ανεβαίνει στο 51,3% (Ο.Ο.Σ.Α., 3/2/2018).
Κλιματική αλλαγή: Το κόστος της κλιματικής αλλαγής σωρευτικά (μέχρι το 2100) θα είναι 701 δισ. € για την ελληνική οικονομία εάν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπισή της, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος (Γ. Στουρνάρας, Λισαβόνα, 16/2/2018).
Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»