jun28agronea.jpg

Εκ των υστέρων: «Υπάρχει η εκτίμηση για αύξηση κρουσμάτων λόγω της ελαιοκομιδής στην Κρήτη, κάτι που το είδαμε να συμβαίνει σε Άμφισσα και Μεσσηνία, αλλά και Θεσπρωτία με τα εσπεριδοειδή. Όταν δουλεύουμε στα χωράφια, δηλαδή σε ανοιχτούς χώρους, δεν υπάρχει τόσο πρόβλημα, όσο όταν, για παράδειγμα, οι αλλοδαποί εργάτες διαβιούν πολλοί μαζί σε έναν μικρό χώρο. Αμέσως δημιουργείται μια υγειονομική εστία. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν και να κολλήσουν τον ιό, όπως ιδιοκτήτες των καλλιεργειών και των μελών των οικογενειών τους που πιθανόν τους βοηθούν» (καθ. Γ. Σουρβίνος, ιολόγος, patris.gr, 22/11/20).

Καραντίνα: «Μένουμε διαιτώμενοι εις την οικίαν μας, στραβοπατούντες από δωμάτιον εις δωμάτιον, ως ποταμιαία καβούρια, αλιβάνιστοι, αλειτούργητοι, ακοινώνητοι, με την ελπίδα ότι σύντομα θα  ανθρωπέψουμε και πάλι» (Αλ. Παπαδιαμάντης, «Την εποχήν της επιδημίας», από Δ. Ιωαννίδου, Facebook, 23/11/20).

Όραμα 2040: Στις 9/12/20, στις 12:00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκάλεσε όλους στο Facebook: Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, με την έναρξη της ευρείας δημόσιας διαβούλευσης «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040», που έγινε από 7/9-30/11/20, είπε: Το μέλλον της αγροτικής Ευρώπης μπορεί να διαμορφωθεί μόνο τοπικά. Η πραγματική δημόσια διαβούλευση θα οδηγήσει σε μια νέα στρατηγική και όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040, που θα προκύψει από τον αγροτικό κόσμο. Η διαδικασία ανάπτυξης του «Όραμα 2040», μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα εμπλέξει διάφορες υπηρεσίες, καθώς και συνεισφορές πολλών άλλων ενδιαφερομένων. Αυτό που ξεκίνησε στις 24/6/21 από τη Λάρισα ως «διαβούλευση για την ΚΓΠ» δεν είναι διαβούλευση αλλά λογίδρια κάποιων προς επιλεγμένους κάποιους.

Ψηφιακά: Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εγγραφεί και να παρακολουθήσει τα ψηφιακά μαθήματα εξ αποστάσεως, να επιλέξει ασκήσεις αυτο-αξιολόγησης και, παράλληλα, με την ηλεκτρονική συμπλήρωση ενός σύντομου ερωτηματολογίου να λάβει με αυτοματοποιημένο τρόπο πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης για τα επιλεγμένα αντικείμενα. Η εκπαίδευση αφορά αγροτική παραγωγή, όπως: Βιολογική Γεωργία, Βιο-οικονομία, Πληροφορική στη Γεωργία, Συστήματα Ακριβείας στη Γεωργία, Διαχείριση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Γεωργικές Αγορές, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το Skills for Future Farmers παρέχει χρήσιμες λειτουργίες και ενημερώσεις για αγρότες, καθώς και μια πλατφόρμα e-commerce με δυνατότητα προσαρμογής για την ανάπτυξη ενός πλήρους e-shop (http://future-farmer.eu/).

Οι αγρότες την πλήρωσαν: Οι κυβερνητικές αποφάσεις για αναστολή 75 ηµερών στην πληρωµή των «µεταχρονολογηµένων» επιταγών που κυκλοφορούσαν στην αγορά και για αγορές που έχουν γίνει σε αγροτικά προϊόντα πλήττει τους αγρότες. Το µέτρο αφορούσε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν µε κρατική εντολή, καθώς και επιταγές των επιχειρήσεων που έχουν µείωση τζίρου άνω του 50% λόγω κορωνοϊού (agronews.gr, 22/11/20, σ.σ. το «μαξιλάρι» της κοινωνίας είναι οι αγρότες, το «μαξιλάρι» της προστασίας της φύσης είναι οι αγρότες, το «μαξιλάρι» του πολιτισμού είναι οι αγρότες, τώρα και το «μαξιλάρι» της οικονομίας πάλι οι αγρότες. Καταλήγει εξευτελισμός).

Έμφυλη βία: «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει θέση στην Ε.Ε. ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Μία στις τρεις γυναίκες στην Ε.Ε. έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία. Η πανδημία της Covid-19 έδειξε για ακόμη μία φορά ότι ορισμένες γυναίκες δεν είναι ασφαλείς ούτε στο σπίτι τους. Μέσω της πρωτοβουλίας “Spotlight” καταπολεμούμε τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών. Ο στόχος μας είναι να δοθεί τέλος σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών» (Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, 25 Νοεμβρίου, Τ. Μπορέλ, Ε.Ε., ec.europa.eu, 23/11/20).

Έλλειμμα: Το 2009 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων άγγιξε τα 2,6 δισ. €, το 2019 έκλεισε με έλλειμμα 600 εκατ. €, ενώ φέτος εκτίμησε ότι θα κλείσει στα 200 εκατ. €, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη δεν μειώνει τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ να καταστεί η αγροτική παραγωγή καθαρός συνεισφορέας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας (Μ. Βορίδης, υπουργός ΑΑΤ, ΕλληνοΓερμανικό Forum, 26/11/20, επιβεβαιώθηκε).

Θησαυρός-κοπριά: Το Sanergy από την Κένυα επιδοτήθηκε με 2,5 εκατ. € από το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς και πέτυχε πλήρη κομποστοποίηση ανθρώπινης κοπριάς με το σκουλήκι Μαύρο Στρατιώτη, μια θρεπτικότατη βιολογική  ζωοτροφή και εξαιρετικό λίπασμα με εδαφοθεραπευτικές ιδιότητες! Το κόστος διαχείρισης ανθρώπινης κοπριάς ανά κάτοικο ανά έτος είναι 54$ στο κράτος, ενώ με τον Μαύρο Στρατιώτη είναι μόνο 14$. Η νέα επαναστατική επινόηση της Sanergy περισυλλέγει, επεξεργάζεται και κομποστοποιεί την ανθρώπινη κοπριά με τον Μαύρο Στρατιώτη. Κατάφεραν να ανακτήσουν το 40%  της πρωτεΐνης και το 25% των λιπαρών ουσιών των ανθρωπίνων αποβλήτων σε μορφή υγιέστατης προνύμφης Μαύρου Στρατιώτη, μια τέλεια ζωοτροφή. Το τελικό προϊόν, το άσπρο σκουλήκι Μαύρου Στρατιώτη, μπορεί να  αποτελέσει το 30% της τροφής οποιοδήποτε ζώου. Προάγει την υγεία και αυξάνει την παραγωγή των ζώων κατά 30%. Από 650+ προτάσεις η πρόταση της Sanergy επιλέχθηκε στις 9 καλύτερες και η καλύτερη θα πάρει βραβείο 1 εκατ. € στον διαγωνισμό https://foodplanetprize.org/ (Δ. Φαναριώτης, Bio7nisa, 4/12/20).

Αποταμίευση: Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών εν μέσω πανδημίας λόγω της «ακούσιας και εκούσιας αποταμίευσης». Τον Οκτ. 2020 έφθασαν τα 155,67 δισ. € (121,79 δισ. € τα νοικοκυριά και 33,89 δισ. € οι επιχειρήσεις), με 13,43 δισ. € ή 9,4% αύξηση εν μέσω πανδημίας και δύο lockdown, Φεβ.-Οκτ. 2020 (Τράπεζα της Ελλάδος, sofokleousin.gr, 27/11/20, σ.σ. η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδίδεται στον περιορισμό της κατανάλωσης των νοικοκυριών, στην αναβολή επενδύσεων, ίσως και στην κατακράτηση των οφειλών [ΦΠΑ, εισφορές, δόσεις κ.λπ.] αλλά ίσως και στις «επιστρεπτέες» και άλλες εισπράξεις από το κράτος).

Οδηγός: Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του τουριστικού συνοδού ρυθμίζει το υπουργείο Τουρισμού με Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΥΠ.ΤΟΥΡ., 19/11/20, σ.σ. Πολύ καλά. Αρκεί να μην μπερδεύει τον τουρισμό με τον αγροτουρισμό. Θα ήταν μία ακόμα λεηλασία των αγροτικών επαγγελμάτων και αστικοποίηση των αγροτών. Φαντάσου ότι για να ξεναγήσεις εσύ ο αγρότης τους επισκέπτες σου στο αγρόκτημά σου θα έπρεπε να αποκτήσεις άδεια τουριστικού οδηγού! Είναι η ίδια ανοησία που θα μπορούσε να απαιτούν άδεια μάγειρα από τον αγρότη για να μοιραστεί το φαΐ του με τους φιλοξενούμενους στο αγροτουριστικό κατάλυμά του ή με το τρελό να απαιτούν άδεια σερβιτόρου, έγκριση από την Επιθεώρηση Εργασίας και ανάλογα ένσημα από όποιο αγρότη μοιράσει το φαΐ του στους φιλοξενουμένους του!).

Μολύβια: Φυτά και δέντρα από μολύβια προσφέρει η νεοσύστατη εταιρία Sprout (Δανία). Μόλις τελειώσετε με το μολύβι Sprout, το φυτεύετε. Κρυμμένη στο τέλος του μολυβιού είναι μια φυτική κάψουλα γεμάτη με σπόρους από βότανα, λουλούδια, λαχανικά, ακόμα και έλατα. Χρησιμοποιούμε 14 δισ. μολύβια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο (sproutworld.com, ecozen.gr, 23/11/20).

«Μαϊμού» κρέας: Η Σιγκαπούρη έδωσε το «πράσινο φως» στην αμερικανική start-up εταιρία Eat Just (Σαν Φρανσίσκο) για την πώληση κρέατος κοτόπουλου σε μορφή κοτομπουκιών που έχει παρασκευαστεί σε εργαστήριο, δίνοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως ρυθμιστική έγκριση για την κυκλοφορία στην αγορά του λεγόμενου «καθαρού» κρέατος, που δεν προέρχεται από σφαγμένα ζώα. Η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% ως το 2050, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η τάση αυτή αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς αύξησης της κλιματικής αλλαγής (Σιγκαπούρη, ΑΠΕ, scinews.eu, 2/12/20).

Πάλι κάνναβη: Ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη για ιατρικούς λόγους από τη λίστα του 1961 με τα επικίνδυνα εξαιρετικά εξαρτησιογόνα οπιοειδή ναρκωτικά έπειτα από συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα παράγωγα της κάνναβης. Η εν λόγω απόφαση δεν θα έχει άμεση εφαρμογή στα διάφορα κράτη, ωστόσο πρόκειται για μια συμβολική νίκη όσων έδωσαν μάχη για χρόνια ώστε να αλλάξει η διεθνής πολιτική για τα ναρκωτικά, χαρακτηρίζοντάς τη ως «εκτός πραγματικότητας» (New York Times, ethnos.gr, 5/12/20.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

 

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/water'>Water photo created by wirestock - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn