jun23_agronea.jpg

Τιμές σταφυλιών: Η Ισπανική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου (OIVE) και το Πολυτεχνείο Βαλένθιας προσδιόρισαν το μέσο κόστος σταφυλιών στα 0,50 €/κιλό. Βέβαια, το συνολικό κόστος καλλιέργειας στη Γαλικία είναι 930 €/στρέμμα, στη Χώρα Βάσκων 614 €, στη Μαδρίτη 187 € και στην Estrémadure μόνο 151 €/στρέμμα. Η καλλιέργεια με υποστήλωση σε αρδευόμενες εκτάσεις κοστίζει 0,39 €/kg, ενώ σε μη αρδευόμενες εκτάσεις κοστίζει 0,5179 €/kg. Για αμπέλια σε κύπελλο σε μη αρδευόμενες περιοχές το κόστος εκτιμάται στα 0,513 €/kg (ΚΕΟΣΟΕ, 12/11/20).

Χοιρινά Covid: Εκατοντάδες χιλιάδες γουρούνια οδηγούνται σε ευθανασία στις ΗΠΑ, καθώς έχουν κλείσει ή περιορίσει τη λειτουργία τους τα εργοστάσια μεταποίησης του χοιρινού κρέατος, θεωρούμενα ως υπεύθυνα για την εκτόξευση των κρουσμάτων Covid-19. Φέτος δεκάδες εργοστάσια μεταποίησης κρέατος έκλεισαν, καθώς μόνο στους τρεις πρώτους μήνες της πανδημίας πάνω από 25.000 εργάτες σε αυτά είχαν κολλήσει τον κορονοϊό. Ο συνωστισμός των εργατών σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ευνοεί τη μετάδοση του ιού, πράγμα που έχει εντοπιστεί σε αντίστοιχες βιομηχανίες και στην Ελλάδα (Η Καθημερινή, Business Insider, texnologosgeoponos.gr, 15/11/20).

Κοτόπουλα Covid: Η Δανία (δυτική) διέταξε να θανατωθούν 25.000 κοτόπουλα, αφού εντόπισε κρούσματα γρίπης των πτηνών H5N8 σε ένα αγρόκτημα, σταματώντας τις εξαγωγές πουλερικών και αυγών σε χώρες εκτός της Ε.Ε. για τουλάχιστον 3 μήνες. Η Γερμανία διέταξε να σφαγιαστούν 16.100 γαλοπούλες αφότου εντοπίστηκε η ίδιου τύπου γρίπη των πτηνών σε ένα αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία. Δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων στην Ευρώπη (Δ/νση Κτηνιατρικής & Τροφίμων Δανίας, voria.gr, 16/11/20).

Γρίπη Η5Ν8: Πάνω από μισό εκατομμύριο κοτόπουλα έχουν σφαγεί τον Νοέμβριο του 2020 σε 5 χώρες με το υψηλής παθογένειας στέλεχος Η5Ν8 και σε 2 έχει εμφανιστεί το ήπιο Η5Ν3, ενώ κυκλοφορούν τα Η5Ν1 και Η7Ν9 στον κόσμο. Τα στελέχη αυτά κυκλοφορούν από τον Ιανουάριο του 2020 και κρούσματα υπάρχουν σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς ετοιμαζόμαστε ή όχι, αυτό είναι το ερώτημα (Γ. Σκούφος, Facebook, 17/11/20, παλαιό ερώτημα, σύγχρονες απορίες).

Ψηφιοποίηση: 6 στις 10 μικρομεσαίες εταιρίες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ψηφιοποίησή τους. Το Νο1 εμπόδιο (22%) οφείλεται στην έλλειψη οικονομικών πόρων και μετά (19%) έρχεται η έλλειψη υποδομών (Ν. Φραγκούλη, sepe.gr, 19/11/20, σ.σ. και βέβαια η κατάσταση είναι τραγική στις μικρομεσαίες στον αγροτικό χώρο και ακόμα χειρότερη στις επιχειρήσεις των αγροτών, όπου η προτυποποίηση, ακόμα και οι δεξιότητες, απουσιάζουν σχεδόν πλήρως).

Περίεργα: Η ηλιακή γεωμηχανική για τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι κάτι σαν χημειοθεραπεία σε καρκινοπαθή. Δηλαδή ρίχνεις μια βόμβα που σκοτώνει τα πάντα, ελπίζοντας να σκοτώσεις και τα καρκινικά κύτταρα! Βάζει τεράστιους αέριους «ανακλαστήρες» ηλιακής ακτινοβολίας για να ψύξει τον πλανήτη, αφού οι «ηλίθιοι» λοβοτομημένοι καταναλωτές δεν σταματούν να αποβάλλουν αέρια του θερμοκηπίου, που εγκλωβίζουν τη θερμότητα και αυξάνεται η θερμοκρασία στη Γη. Κάποτε θεωρούνταν υπερβολικά επικίνδυνη. Ήδη γίνεται έρευνα (Πανεπιστήμιο Cornell, Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, Πανεπιστήμιο Rutgers, Sabin Center for Climate Change Law, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, nytimes, ecozen.gr, 2/11/20).

Εμείς και τα ζώα: https://www.youtube.com/watch?v=sLAH2juoh3c&feature=youtu.be&fbclid=IwAR029iH1zvrXQK_bw-gYHf8MsSLr2IUlGg-1dYRkZXozhD94tSMCB-6dxsQ, 14/4/2020. «Οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν πώς συμπεριφέρονται στα ζώα. Πώς τα εκτρέφουν, πώς τα εμπορεύονται. Βασικά ολόκληρη η σχέση ανάμεσα στο ζωικό και στο ανθρώπινο βασίλειο επιβαρύνεται» (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Α. Μπιλίσης, Α. Kαράγιωργας, Facebook, 8/11/20, σ.σ. Πρόκειται για ομιλία με ελληνικούς υπότιτλους, 14/4/20, αξίζει να αφιερώσετε μια ώρα για να τη δείτε).

Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι: Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που αξίζει να διαβαστεί και λόγω της αντικοινωνικής συμπεριφοράς μερικών που θέλουν να με «δολοφονήσουν» με την ηλιθιότητά τους να μην τηρούν όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης από εμένα και από άλλους που πιθανόν να με πλησιάσουν. Το βιβλίο «Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας» του C. Cipolla (ISBN 978.960.04.4325.7, εκδόσεις Κέδρος) ομαδοποιεί τους ανθρώπους σε 4 κατηγορίες: ευφυείς: οι άνθρωποι αυτοί ωφελούν τον εαυτό τους και τους άλλους, ανήμποροι: οι άνθρωποι αυτοί ωφελούν τους άλλους αλλά ζημιώνουν τον εαυτό τους, κακοποιοί: οι άνθρωποι αυτοί ωφελούν τον εαυτό τους αλλά ζημιώνουν τους άλλους και ηλίθιοι: οι άνθρωποι αυτοί ζημιώνουν και τον εαυτό τους και τους άλλους.

ΑΒΓΔ…: «Νοητέ ήλιε, εσύ που είσαι το φως, έλα στη Γη! Κι εσύ, ήλιε ορατέ, ρίξε τις ακτίνες σου στον πηλό που ψήνεται. Ας γίνει ένα καταστάλαγμα για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη. Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν, και κινδυνεύσει να χαθεί το καταστάλαγμα της φωτιάς μέσα στην αναβράζουσα λάσπη, κι ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο, το σημαντικότερο όλων!» Αυτή την ευχή λέμε κάθε φορά που λέμε την αλφαβήτα. Και στα αρχαία ελληνικά: «Αλ φα, βη τα Γα! Αμα δε Ελ, τα εψιλών. Στη ίγμα, (ίνα) ζη τα, η τα, θη τα Ιώτα κατά παλλάν Δα. (Ινα) μη νυξ η, ο μικρόν (εστί) πυρός δε ίγμα ταφή εψιλών, φυ (οι) Ψυχή, ο μέγα (εστί)!» (foulcode, Χ. Γαρδικιώτη, 16/11/2020).

Ακόμα σε ισχύ: «Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται, τα νοσοκομεία να γνωρίζουν τα στοιχεία τους και να μην τους παρέχεται κρεβάτι ΜΕΘ» (Ελβετός «Τσιόδρας», Γουίλι Όγκιερ, «Όλα τα άτομα –ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τον νέο κορονοϊό– καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους, γραπτά ή τηλεφωνικά, για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας» (Ελβετική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (SGI), swissinfo.ch, newsbeast.gr, 18/11/20, σ.σ. είναι λογικό, αν κάποιος ανήκει στους αρνητές του ιού, να χάνει το δικαίωμα σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ιδιαίτερα αν συνελήφθη να παραβαίνει το απαγορευτικό).

Αγροτικά: Το 94% της επιφάνειας της Ελλάδας ανήκει στον αγροτικό τομέα και το 55% του καταγεγραμμένου πληθυσμού (Βουλή, Συζήτηση Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για την ΚΓΠ [CAP], 26/11/2020).

Εργασία αστών: Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαφόρων τομέων/κλάδων απασχόλησης αποκάλυψε ότι το 74% των εργαζόμενων αστών θέλουν νέους τρόπους εργασίας. Θέλουν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους (47%), θέλουν να εξοικονομούν χρήματα (41%) ή θέλουν να εργάζονται εξ αποστάσεως (32%). Το 39% θέλουν να αφήσουν πίσω το 09.00-17.00, το (34%) είναι έτοιμο να αφήσει τα κλασικά γραφεία και το 32% θέλει να μπει ένα τέλος στο κλασικό εργασιακό πενθήμερο. Τo 38% του αστικού εργατικού δυναμικού επιδιώκει τεχνολογική υποστήριξη από τον εργοδότη. Μοιάζει ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής γίνεται πιο σημαντική (Έρευνα Kaspersky, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 14/11/20, σ.σ. η έρευνα δεν αφορά τα αγροτικά επαγγέλματα. Εκεί η επαγγελματική και προσωπική ζωή συμπίπτουν απολύτως. Αν δεν συμπίπτουν, δεν μιλάμε για αγροτική ζωή αλλά για αποικιοκρατική ιδιοκτητών τσιφλικιών ή απλά φυτειών).

Αληθινές σχέσεις: Όταν πέθανε ο παππούς, το κριάρι πήγαινε κάθε μέρα στον τάφο του. Γι' αυτό το ζώο και αυτόν τον άνθρωπο έχει γράψει και έχει πει η τηλεόραση (Facebook, Μαρία, 17/11/20, σ.σ. οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, που είναι προσαρμοσμένες στο ελληνικό περιβάλλον έλλειψης πόρων, είναι ιδανικές και φιλικές στο περιβάλλον, μάλιστα ωφελούν πάρα πολύ στην κυκλική οικονομία, όπως ακριβώς δουλεύει, σε ισορροπία, όλη η φύση, όχι οι βιομηχανικές).

Εργάτες γης: Οι εργάτες γης είναι ίσως κερκόπορτες του ιού. Στα σύνορα οι καθημερινές μετακινήσεις πρέπει να ελέγχονται τρίδιπλα. Όχι ότι δεν υπάρχουν άλλες αιτίες μετάδοσης του Covid-19. Οι εποχικές αγροτικές δραστηριότητες όμως είναι ιδιαίτερα έντονες τους φθινοπωρινούς μήνες στη βόρεια Ελλάδα (Ν. Παυλίδου, Facebook: «Μια ακόμη πηγή ανησυχίας είναι η μεγάλη διασπορά του ιού στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και στις περιοχές όπου παρατηρούνται μετακινήσεις από εργάτες γης», iefimerida.gr, 18/11/20, σ.σ. τελικά οι αγρότες μπορούν να είναι αγρότες και να κάνουν τις δουλειές μεταξύ τους ή θέλουν να το παίζουν τσιφλικάδες και ιδιοκτήτες φυτειών με αλλοδαπούς εργάτες γης;).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα» 6998 282382

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/food'>Food photo created by aleksandarlittlewolf - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn