agr7.6.jpg

Τυρί: Η Μακεδονία έχει παράδοση στην παραγωγή ημίσκληρων τυριών, με πιο σημαντικό το κασέρι (ΠΟΠ), το Βικτώρια (δεν παράγεται πλέον), το Γαής τυρί, κ.λπ. Τα ημίσκληρα τυριά παράγονται με την τεχνοτροπία pasta fillata, δηλαδή τεντωμένου τυροπήγματος. Παράγεται μπασκί από φρέσκο γάλα, το οποίο μετά «ζυμώνουμε» σε ζεστό νερό και το τεντώνουμε ξανά και ξανά, μέχρι να πιάσει την επιθυμητή υφή. Στη Β.Δ. Ιταλία παράγουν το προβολόνε, που το κάπνιζαν. Στη δεκαετία του 1950 ο Ε. Αβέρωφ έστειλε Μετσοβίτες στην Ιταλία για να μάθουν νέες τεχνικές τυροκόμησης. Επιστρέφοντας δημιούργησαν το τυρί Μετσοβόνε, που παρήγαγαν με την τεχνική του καπνιστού προβολόνε. Σήμερα το Μετσοβόνε είναι ΠΟΠ. Το Τυροκομείο Αρβανίτη παράγει και προωθεί το καπνιστό τυρί Θεσσαλονίκης με την τεχνοτροπία pasta filata και κάπνισμα (arvanitis.gr, 30/10/2020).

ΚΓΠ: Στις αρχές Νοεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα για την τελική μορφή που θα λάβει η νέα ΚΓΠ-CAP, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/23, βάσει της οποίας θα δίνονται οι ενισχύσεις στους παραγωγούς. «Ο κύκλος των ιστορικών δικαιωμάτων θα πρέπει σταδιακά να κλείσει. Στόχος μας να πάμε σε μια ήπια εσωτερική σύγκλιση, ενώ το νέο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων θα εξεταστεί από μηδενική βάση» (Κ. Μπαγινέτας. Γ. Ρούστας, eleftheria.gr, 29/10/2020).

Ενεργός άνθρακας: Στην εξάλειψη ρυπαντών από το νερό συμβάλλει ενεργός άνθρακας που έγινε από υπολείμματα της ελαιοπαραγωγής (ελαιοπυρήνες, υπολείμματα από το κλάδεμα και υποπροϊόντα ελαιοτριβείων). Απορροφά ρύπους όπως η ιβουπροφαίνη, η τρικλοζάνη και η δικλοφαινάκη. Η δύναμη απορρόφησης είναι συγκρίσιμη με άλλων ενεργών ανθράκων του εμπορίου, μόνο που ο νέος άνθρακας προέρχονται από απλές διεργασίες. Βελτιστοποιούνται οι υδάτινοι πόροι με την ελαχιστοποίηση της δαπάνης, ενώ αξιοποιεί τα απόβλητα (Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας, Zaidín, Olimerca, olivenews.gr, 29/10/20).

Μια απάτη: Με φυλάκιση 14 μηνών καταδικάστηκε προχθές από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας ένας 83χρονος σήμερα αγρότης για απάτη σε βάρος της Ε.Ε κατ’ εξακολούθηση. Ο Τρικαλινός αγρότης εισέπραξε παράνομα επιδοτήσεις 40.673 €, υποβάλλοντας στον ΟΠΕΚΕΠΕ πλαστά ιδιωτικά συμφωνητικά στη Φαρκαδόνα.

Εκτάσεις γης σε μετανάστες. Όπως αναφέρεται σε εφημερίδες, υπάρχει πυρετώδης συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας & Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνουν τα διαδικαστικά ώστε να δοθούν εκτάσεις γης σε Βοιωτία και Μακεδονία σε 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες και να εκπαιδευτούν στην καλλιέργεια της γης. magnesia247.gr, esykpda.blogspot.com/ (14/10/2020).

Πέταμα τροφής: Οι άνθρωποι που τρώνε στο σπίτι σπαταλούν (πετούν) περίπου το 3% του φαγητού τους, ενώ όσοι τρώνε έξω (fast food, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.) πετούν κατά μέσο όρο 40% του φαγητού που επιλέγουν (Ohio State University, PLOS ONE, Φ. Πουρνάρα, Facebook, 3/11/20).

Εργάτες γης. «Η ασφάλεια της πρωτογενούς παραγωγής και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας είναι σημαντικές και θα υπάρχουν μέριμνες και για τους εργαζόμενους στο μάζεμα ελιών» (Κ. Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, διάγγελμα, 5/11/20, σ.σ. δεν είχαμε πάντα οικονομικούς μετανάστες για το μάζεμα των ελιών και τις άλλες αγροτικές εργασίες. Κάποτε δούλευαν ακόμα και οι αγρότες στα χωράφια, και όταν υπήρχε ένταση εργασιών, πήγαιναν όλοι οι συγχωριανοί, μια στο ένα χωράφι, μια στο άλλο. Τώρα υπάρχουν και πολλά εργαλεία. Μήπως μια καινοτομία θα ήταν να μαζέψουν τις ελιές οι αγρότες; Μια ιδέα! Και γιατί ειδική αναφορά για τις ελιές; Μήπως επειδή οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ελαιόδεντρων είναι αστοί και τα εκμεταλλεύονται από την Αθήνα;).

Τοπικά: «Οι βραχείες εφοδιαστικές αλυσίδες (Short Supply Chain, Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα) θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στο μέλλον της γεωργίας» είπε η κα Svetlana Edmeades, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Αγροτικού Τομέα στην Παγκόσμια Τράπεζα την Παρασκευή 6/11/20 στο 7ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας (σ.σ. ένας ύμνος στην τοπική ανάπτυξη, μια απαξίωση των μεγάλων αγροδιατροφικών αλυσίδων και της παγκοσμιοποίησης).

Οι chef και η ελληνική κτηνοτροφία: Σήμερα που όλος ο κόσμος εξυμνεί τη μεσογειακή διατροφή, είναι αδικία, ίσως και μεγάλη ανοησία, να μην προβάλλεται και να μην αξιοποιείται στο έπακρο η ευκαιρία με χρήση τοπικών προϊόντων της ελληνικής γης. Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής πήραν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν chef από μερικές από τις οργανωμένες Λέσχες Αρχιμαγείρων σε μια πρώτη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Οι chef και η ελληνική κτηνοτροφία» την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 στις 12:00 στην πλατφόρμα Ζοom, την οποία όσοι θέλουν μπορούν να παρακολουθήσουν στο Facebook και να υποβάλουν ερωτήσεις μέσω του προφίλ του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα ή στο www.vgainoumemprosta.skywalker.gr.

Αγροτικό δυστύχημα: Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο 56χρονος αγρότης που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε όταν αυτό ανατράπηκε κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών στη Μαρωνιά Σητείας. Τον απεγκλώβισαν συγγενείς, αλλά πέθανε στη διαδρομή από το Νοσοκομείο Σητείας προς το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου (ert.gr, Χ. Βοργιάδης, imathiotikigi.gr, 3/11/20).

Πεζοπορία στο βουνό: «Πάρτε με πάνω στα βουνά, τι θα με φάει ο κάμπος», Κ. Κρουστάλλης (ποιητής). Η πεζοπορία στη φύση κάνει καλό τόσο στη φυσική μας υγεία όσο και στην ψυχική! Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους και απαλύνει την στεναχώρια και την κατάθλιψη. Αυξάνει τη θετική ενέργεια και την αυτοεκτίμηση. Ενδυναμώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πολλά περισσότερα» (Christos Gallis, Facebook, 5/11/20).

Απορρόφηση άνθρακα: Ο Κ. Γκάρετ (45χρονος αγρότης, Αϊόβα, ΗΠΑ) είναι ο πρώτος που θα δηλώσει εισόδημα από την απορρόφηση άνθρακα. Ο Γκάρετ δήλωσε συμμετοχή στο χρηματιστήριο ρύπων των ΗΠΑ. Ο ίδιος, ακολουθώντας σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, κατάφερε να εξοικονομήσει σε βάθος πενταετίας περί τους 5.000 τόνους CO2, το οποίο πούλησε σε καναδική εταιρία ηλεκτρονικών καταστημάτων και τώρα έχει λαμβάνειν τουλάχιστον 290.000 $. Το πέτυχε περιορίζοντας το όργωμα στα χωράφια του και αξιοποιώντας προϊόντα θρέψης αργής αποδέσμευσης και αυξημένης απορρόφησης άνθρακα από το έδαφος (Bloomberg, agronews.gr, 3/11/20).

Λεμόνια: Οι αγορές έχουν γεμίσει λεμόνια αμφιβόλου ποιότητας με μεθόδους παραγωγής εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε πολύ χαμηλή τιμή, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής είναι ακόμα στα δέντρα, μια και οι παραγωγοί δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα εισαγόμενα λόγω κόστους. Οι έλεγχοι εισαγόμενων είναι ανεπαρκέστατοι και χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, το φαινόμενο των κλοπών κυρίως στα λεμόνια και άλλα αγροτικά προϊόντα (σταφύλια, βερίκοκα κ.λπ.), όσο και σε εγκαταστάσεις των παραγωγών, όπως μηχανήματα, εργαλεία, καλώδια γεωτρήσεων, μετασχηματιστές κ.λπ., προκαλεί μεγάλη καταστροφή (σε ερώτηση προς ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη, Γ. Ψυχογιός, βουλευτής, texnologosgeoponos.gr, 5/11/20).

Αγροτικό δυστύχημα: Τραγικό θάνατο βρήκε 22χρονη το απόγευμα της Παρασκευής 6/11/20 στην Αύρα Καλαμπάκας, όταν καταπλακώθηκε από τρακτέρ, ενώ τραυματίστηκε ο αδελφός της (kalabakacity.gr, topontiki.gr., xiromeropress.gr, 8/11/20, σ.σ. πολλά, πάρα πολλά τα δυστυχήματα αγροτών κάθε ηλικίας που φτάνουν στη δημοσιότητα).

Τουρισμός: Οι 6 κορυφαίες τάσεις που θα καταγραφούν στα ταξίδια μετά το 2020 είναι: -Τουρισμός στην άγρια φύση, -Νομαδικός τουρισμός: ταξίδια με τροχόσπιτο, -Οικολογικός τουρισμός: «cultivacations», -Αυθεντικός τουρισμός: επαφή με την κοινότητα, -Τουρισμός ευεξίας: καταφύγια μακροζωίας και -Συνειδητός τουρισμός. Η εικόνα των πολυτελών ταξιδιών έχει αλλάξει, ενώ διαφαίνεται επίσης ανάδυση των ταξιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (tornosnews.gr, Euronews, 10/11/20, σ.σ. ο αγροτικός χώρος κερδίζει ακόμα και τους εθισμένους αστούς στον μαζικό τουρισμό αναψυχής. Αλλά ο αγροτικός κόσμος είναι ανοργάνωτος και δεν εκπροσωπείται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μονίμως τον λεηλατούν, όπως με τον αγροτουρισμό, που τον υφάρπαξαν, τον άλωσαν και τον αλλοίωσαν από τον τουρισμό υπαίθρου των μεσοαστών και πολιτικάντηδων).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα

 

Πηγή φώτο:

https://www.freepik.com/free-photo/beautiful-tree-middle-field-covered-with-grass-with-tree-line-background_13005861.htm#page=1&query=country&position=27

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn