«Την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, αλλά έπειτα από δημοκρατικό και ουσιαστικό διάλογο και αφού διασφαλιστούν οι δύο βασικές αρχές της, που είναι η απλούστευση και η επικουρικότητα, επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρέμβασή του στο κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες (26 και 27 Μαΐου 2021)» (δελτίο Τύπου 26/5/21, ΥΠΑΑΤ). Το παραπάνω δελτίο Τύπου εκδόθηκε από το ΥΠΑΑΤ έπειτα από τη συζήτηση και την αλληλοενημέρωση των ενδιαφερομένων στο συμβούλιο.
Την ανάγκη συμμετοχής των άμεσα ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων για το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ρύθμιση και επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», αλλά έπειτα από δημοκρατικό και ουσιαστικό διάλογο με τους οργανωμένους κτηνοτρόφους και αφού διασφαλιστούν οι δύο βασικές αρχές της, που είναι η απλούστευση και η επικουρικότητα, με βάση το δίκαιο και την ηθική, επεσήμανε η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» και κτηνοτρόφος κα Μάγδα Κοντογιάννη με έγγραφη επιστολή στο υπουργείο μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε πάρα πολλές εφημερίδες και μέσα μαζικής επικοινωνίας στις 26/5/21.
Η ανταπόκριση καταγράφεται διότι δεν προηγήθηκε καμιά πρόσκληση για συμμετοχή, ούτε καν ενημέρωση, των άμεσα ενδιαφερόμενων νομότυπα οργανωμένων κτηνοτρόφων.
Ένας ψύχραιμος, ουδέτερος παρατηρητής θα μπορούσε να διακρίνει ενδείξεις περιφρόνησης και απαξίωσης του «δημοκρατικού και ουσιαστικού διαλόγου», ενδείξεις περιφρόνησης και απαξίωσης της Κοινωνίας των Πολιτών, ενδείξεις περιφρόνησης και απαξίωσης των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Στην ουσία, ενδείξεις περιφρόνησης και απαξίωσης του δημοκρατικού και ουσιαστικού διαλόγου, που στο δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ φέρεται να έχει επισημάνει ο υπουργός στις 26/5/21.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη ενημέρωσε ότι, παρά τις επανειλημμένες επιστολές και επισημάνσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής προς το ΥΠΑΑΤ, δεν προσκλήθηκε ποτέ ο Σύλλογος από το ΥΠΑΑΤ να εισφέρει με προτάσεις για τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην περιαστική κτηνοτροφία της Αττικής, παρότι ακόμα και η Ελληνική Βουλή (Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου) γνωρίζει τη λειτουργία του Συλλόγου.
Μάλιστα επισημάνθηκε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής εγγράφως εκδήλωσε το ενδιαφέρον του προς το υπουργείο και δήλωσε τη διαθεσιμότητά του για κάθε μορφής και είδους συμμετοχή στη διαμόρφωση εφαρμόσιμων προτάσεων για τη ρύθμιση και επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην περιαστική κτηνοτροφία στην Αττική.
Η Αττική, με το ξηροθερμικό κλίμα της και την ιδιαίτερη βλάστηση, παραδοσιακά φιλοξενούσε μεγάλη κτηνοτροφία με τους γηγενείς Αρβανίτες και τους εγκατεστημένους Βλάχους, αλλά και τους κυρίως μετακινούμενους (χειμαδιά) Σαρακατσάνους.
Η παγκόσμια μοναδικότητα της συγκέντρωσης πάνω από τον μισό πληθυσμού της χώρας στην Αττική έχει επηρεάσει δυσμενέστατα τόσο το φυσικό περιβάλλον στην ύπαιθρο της Αττικής και την ισορροπία στην απασχόληση, όσο και την επιθετική τσιμεντοποίηση, με ραγδαία αύξηση του real estate. Οι γηγενείς πληθυσμοί έγιναν μειονότητες σε πολλές περιοχές και η ψηφοθηρία έχει αλλάξει δημογραφικά την Περιφέρεια Αττικής, ενώ αλλάζει δραματικά και τον τρόπο ζωής των πριν από λίγα χρόνια μόνιμων κατοίκων σε διάφορες περιαστικές περιοχές.
Η περιαστική κτηνοτροφία έχει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά από την κτηνοτροφία, όπως στατιστικά θα μπορούσε να καταγραφεί για την πλειονότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την Ελλάδα.
Μια γενική προσέγγιση ρύθμισης και επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, απ’ ό,τι φάνηκε μέχρι σήμερα, δεν κάλυψε και δεν έκανε σεβαστές τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε Περιφέρειας ξεχωριστά.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσε για τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιαστικής κτηνοτροφίας στην Αττική με πολλές έγραφες αναφορές προς το ΥΠΑΑΤ και η πληροφόρηση από τις εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης επιτρέπει σε κάποιο νοήμονα να υποθέσει ότι το υπουργείο, παρά ακόμα και τις δηλώσεις του, δεν δρα και δεν ενεργεί με σεβασμό στις αρχές ενός δημοκρατικού και ουσιαστικού διαλόγου, ενώ δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό το ενδιαφέρον για αποτελεσματικές ρυθμίσεις και εφικτή επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην περιαστική κτηνοτροφία στην Αττική.
Και πέραν της αναποτελεσματικότητας και της μη εφικτότητας, μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκαν χωρίς πνεύμα δικαιοσύνης, που αγγίζει τα όρια της ανηθικότητας, οι λειτουργούσες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Καταστράφηκαν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που λειτουργούσαν από τη δεκαετία του 1960 και διακόπηκε η παραγωγική δραστηριότητά τους βιαίως στην Αττική. Και όλα αυτά απλώς επειδή οικοπεδοποιήθηκαν αυθαίρετα και παράνομα αγροτικές εκτάσεις και οι παράνομοι τσιμεντοποιητές-ψηφοφόροι «τακτοποιήθηκαν» εκ των υστέρων, διακόπτοντας τη δραστηριότητα της κτηνοτροφίας.
Η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, ακόμα και στην Αττική, επιβάλλει την αειφόρο ισορροπία. Το μέχρι προ τινός αειφόρο (βιώσιμο) αττικό περιβάλλον, που επιτρέπει και συντηρεί την πολυπληθή Αθήνα, απαιτεί να συνυπάρχουν όλες οι δραστηριότητες που το καθιστούν ενεργό και ισόρροπο.
Η περιαστική κτηνοτροφία απαιτεί αποτελεσματικές ρυθμίσεις και εφικτές λύσεις χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που από όσα πληροφορούμαστε από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, πιθανόν (ίσως και όχι) σχεδιάζονται χωρίς ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων όχι μόνο για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αλλά και για τον τρόπο ζωής τους. Διότι τα αγροτικά επαγγέλματα δεν είναι μόνο δουλειές αλλά συνυφασμένος τρόπος ζωής.
Η κα Κοντογιάννη (69320 94231, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
- κάλεσε τους κτηνοτρόφους την Παρασκευή 28/5/21, στις 22:00, για να προσπαθήσουν να καταλάβουν «τι γίνεται με την ΚΓΠ (CAP)» μεσοπρόθεσμα στο https://us02web.zoom.us/j/89167234996?pwd=KzVpY09UK2o0eHFZdGpydmZGOFVIZz09
- επίσης το Σάββατο 29/5/21, στις 12:00, θα παρουσιάσουν το μακροπρόθεσμο «Όραμα της υπαίθρου για το 2040» στη Συνεργατική Κοινωνία στο https://us02web.zoom.us/j/87405346845?pwd=MUNMd202NEQ3MDFVK3hnRTZSY0FpQT09
- στην τακτική συνάντηση των αγροτισσών της Τρίτη 1/6/21, στις 21:00, το θέμα θα είναι «Το γάλα στη διατροφή μας» στο https://us02web.zoom.us/j/89186143859?pwd=Ui9QOGp4dURmdG45dXZyV2RSc0djQT09
- Την Τετάρτη 2/6/21, στις 12:00-13:00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής καλεί όσους έχουν άποψη για την ανύπαρκτη ουσιαστική «Εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των κτηνοτρόφων».
Η κα Κοντογιάννη ενημέρωσε ότι ακόμα και στην περίοδο της καραντίνας ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποίησε 120 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις, των οποίων τα video είναι αναρτημένα στο Facebook, στο προφίλ του «Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής “Άγιος Γεώργιος”» και στο προφίλ «Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα». Φαίνεται ότι μόνο το ΥΠΑΑΤ απουσιάζει στην ουσία επιδεικτικά από αυτή τη συνεχή κοινωνική ζύμωση και δραστηριότητα της Κοινωνίας των Πολιτών.
Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»
Πηγή φώτο:
<a href='https://www.freepik.com/photos/nature'>Nature photo created by wirestock - www.freepik.com</a>