mai24_agroneaB.jpg

Νούμερα κτηνοτροφίας: Η Ε.Ε. έχει 143 εκατ. χοίρους, 77 εκατ. βοοειδή, 62 εκατ. πρόβατα και 12 εκατ. κατσίκες (Δεκ. 2019). Η πλειονότητα των ζώων της Ε.Ε. εκτρέφονται σε λίγα μόνο κράτη-μέλη της. Η Ισπανία έχει το 22% των χοίρων, το 9% των βοοειδών, το 25% των προβάτων και το 23% των αιγών της Ε.Ε. Η Γερμανία έχει το 18% των χοίρων και το 15% των βοοειδών. Η Γαλλία το 9% των χοίρων, το 24% των βοοειδών και το 12% των προβάτων. Μερικά κράτη είναι εξειδικευμένα, όπως: η Δανία έχει το 9% των χοίρων της Ε.Ε., η Ιρλανδία το 9% των βοοειδών, η Ελλάδα το 14% των προβάτων και το 31% των αιγών (Eurostat, newshub.gr, texnologosgeoponos.gr, 4/10/20).

Καλαμπόκι: Αλωνισμός αραβοσίτου στο Βαλτοτόπι Σερρών. Παραγωγός: Δ. Γκιοργκίνης. Ποικιλία: Kebeos = 1.956 κιλά/στρέμμα, υγρασία: 15, Kefrancos = 1.680 κιλά/στρέμμα, υγρασία: 13,5 (Π. Γκιοργκίνης, Facebook, 16/10/20).

Χωρίς έλεγχο: Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκε στις 7 και 9 Οκτωβρίου στη Βουλγαρία η απόρριψη τριών φορτίων εισαγωγής στην Ε.Ε. μανταρινιών από την Τουρκία λόγω υψηλών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Δεν επεστράφησαν, κατεστράφησαν (Incofruit–Hellas, ypaithros.gr, 13/10/20, σ.σ. γιατί το σύστημα RASFF καταγράφει απορρίψεις κυρίως μέσα από τη Βουλγαρία προς Ε.Ε. και όχι μέσα από την Ελλάδα; Είναι αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι στη Βουλγαρία ή συμβαίνει κάτι άλλο;).

Εκπαίδευση: Οι επικρατούσες παιδαγωγικές μέθοδοι στα σχολεία μας τα τελευταία 200 χρόνια μοιάζει να ήταν προσανατολισμένες στο να προετοιμάζουν καλούς στρατιώτες, καλούς εργάτες, καλούς υπαλλήλους, καλούς οπαδούς (κομμάτων και ομάδων…), καλούς τσιμενταρισμένους κατοίκους πόλεων υπό τις οδηγίες κάποιων «πεφωτισμένων» από «καθ’ έδρας» εντολείς σε μια αυστηρή πυραμιδική ιεραρχημένη τάξη. Γι’ αυτό και οι αίθουσες διδασκαλίας είναι προσαρμοσμένες για να ακούνε όλοι μόνο τον δάσκαλο. Αλλά τα αγροτικά επαγγέλματα απαιτούν εκπαιδευτική μέθοδο μορφής μαθητείας με χώρο εκπαίδευσης τα ίδιο το χωράφι ή τον στάβλο. Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, στις 12:00, στο Facebook, στο Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Αγροτική εκπαίδευση» από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής.

Ελληνικός καφές: Άραβες ακτιβιστές λένε όχι στον τουρκικό καφέ: μόνο «ελληνικός καφές» γράφουν. «Ο καφές ήρθε από την Αβησσυνία και μέσω Μόχα (Υεμένη) εξαπλώθηκε. Αρχικά τον έφτιαχναν οι Άραβες και τον πήραν οι Έλληνες. Οι Τούρκοι προτιμούσαν το χασίς και το όπιο και τον απαγόρευαν με φετφάδες. Ύστερα τον υπέκλεψαν, όπως σε όλες τις άλλες κλοπές των Τούρκων, από τους πολιτισμούς των λαών της περιοχής. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να αυξηθούν οι εξαγωγές ελληνικού καφέ στον αραβικό κόσμο. Πριν από λίγες μέρες ο διοικητής του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, αρνήθηκε δημόσια να πιει «τουρκικό καφέ» (tribune.gr, 18/10/20).

Γυναίκες: «29 εκατ. γυναίκες και κορίτσια είναι θύματα σύγχρονης δουλείας, ιδιαίτερα με πρακτικές όπως σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία και καταναγκαστικός γάμος. 1 στις 130 γυναίκες και κορίτσια ζει σήμερα στη σύγχρονη δουλεία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 71% όλων των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας. «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στη δουλεία σήμερα από κάθε άλλη φορά στην ανθρώπινη ιστορία» (Walk Free). Σύμφωνα με την έκθεση «Stacked Odds», οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν: το 99% όλων των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, το 84% καταναγκαστικού γάμου και το 58% αναγκαστικής εργασίας. Το πρόσωπο της σύγχρονης δουλείας έχει αλλάξει. Οι πιο ευάλωτοι υποφέρουν ακόμα περισσότερο λόγω της Covid-19 (ΟΗΕ, ecozen.gr, 11/10/20, κάθε Τρίτη, στις 21:00, οι αγρότισσες έχουν διαδικτυακή συνάντηση και στις 15 Οκτωβρίου 2021 προετοιμάζεται η γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη, 69320 94231, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Αυξήσεις στα τρόφιμα: Νέες ανατιμήσεις θα έλθουν το επόμενο διάστημα από μεμονωμένες επιχειρήσεις σε: ελαιόλαδο 4%-10%, σοκολατοειδή 6%, απορρυπαντικά 5%, καραμέλες 5%, ντοματίνια 4% και εμφιαλωμένα 3%. Μέσα στο 2020 (μέσα στην Covid-19) σημειώθηκαν αυξήσεις κατά: 21,5% στα φρούτα, 12,3% στις ελιές, 6,8% στα αλλαντικά, 4,6% στο χοιρινό, 4,5% στο αρνί-κατσίκι, 3,2% στα λαχανικά, 2,3% στα τυριά, 2,2% στο νωπό γάλα, 2% στα ψάρια και 1,1% στο ψωμί («Realnews», sofokleousin.gr, 18/10/20).

Τριφύλλι: Μέχρι 0,19 € στο χωράφι χτυπά το τριφύλλι, σημάδι ελλείψεων τον χειμώνα. Μεγάλες εκτάσεις και αποθήκες με τριφύλλια στη Θεσσαλία καταστράφηκαν λόγω του «Ιανού». Στην Πέλλα δεν υπάρχουν γενικώς τριφύλλια και η ζήτηση είναι πάρα πολύ έντονη, με τις τιμές να φτάνουν 0,22 €/κιλό (κοπή Αυγ. 2020) και 0,16-0,21 € τα άλλα. Στις Σέρρες γίνονται πράξεις με 0,20-0,21 €. Ίσως τον χειμώνα να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά του τριφυλλιού. Στη Βοιωτία, στο χωράφι παίζει μεταξύ 0,15-0,19 €/κιλό, ενώ το αποθηκευμένο πάει 0,26 €/κιλό. Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι συμφωνίες για απορρόφηση αιγοπρόβειου γάλακτος με σαφώς υψηλότερες τιμές από πέρσι και τα προηγούμενα έτη. Στην Καρδίτσα όσα υπάρχουν πηγαίνουν 0,16 € στο χωράφι, με εκτιμήσεις ότι τον χειμώνα θα φτάσουν τα 0,22-0,23 €/κιλό (Α. Μπίκας, agrotypos.gr, 19/10/20).

Όραμα υπαίθρου 2040: Το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, στις 12:00, η Συνεργατική Κοινωνία οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο https://us02web.zoom.us/j/87405346845?pwd=MUNMd202NEQ3MDFVK3hnRTZSY0FpQT09 με θέμα «Όραμα υπαίθρου για το 2040» με συντονιστή τον γράφοντα.

Συνεργατισμός: Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε μονόδρομο επιβίωσης. Επιβάλλεται να επεκταθεί στην αλυσίδα αξίας και διανομής του πλούτου που παράγει. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να γίνουν μικρές βιομηχανίες τροφίμων, ενισχύοντας τη θέση του παραγωγού στην αλυσίδα αξίας. Οι αγρότες καλούνται πλέον να επενδύουν στην επεξεργασία, την τυποποίηση και τη συμμετοχή στην αλυσίδα διανοµής των προϊόντων τους. Αν τα µεγέθη των εκµεταλλεύσεων δεν επιτρέπουν µεµονωµένα την επίτευξη µέρους ή του συνόλου των νέων στόχων, τότε ο συνεργατισµός αποτελεί µονόδροµο («Financial Times», Δ. Μιχαηλίδης, 16/10/20).

Αηδία για τον υπάλληλο: Χάραξαν νέα γραμμή στον δρόμο περνώντας πάνω από νεκρό ζώο… Κάποιος είχε μια δουλειά να κάνει και την έκανε όσο πιο άσχημα μπορούσε. Αυτό λέει ο κόσμος στα κοινωνικά μέσα, πυροδοτώντας κύματα κατακραυγής για τον άνθρωπο που έφτιαξε νέα λευκή γραμμή σε δρόμο της Νέας Ζηλανδίας και δεν μπήκε στον κόπο να αποθέσει λίγο παρακεί το νεκρό ζώο και πέρασε την μπογιά της γραμμής από πάνω. Τη φωτογραφία ανέβασε εξοργισμένος χρήστης στο Facebook, σχολιάζοντας ειρωνικά: «Ωραία δουλειά!» (newsbeast.gr, 21/10/20).

Γυναίκες υπαίθρου: Πέντε τρόποι δράσης για να στηριχθούν έμπρακτα οι γυναίκες της υπαίθρου:

✱ Ισορροπία μεταξύ εργασιακού και οικογενειακού βίου και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών για καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όσες ζουν στην αγροτική ύπαιθρο.

✱ Η κατοχύρωση της πολυλειτουργικότητας των αγροτών δίνει ευκαιρίες όπως ο αγροτουρισμός, το άμεσο μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων ή η κοινωνική γεωργία.

✱ Οι συνεταιρισμοί μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη των αγροτισσών και στην παροχή ευκαιριών στις αγροτικές περιοχές.

✱ Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλες τις αγρότισσες στην περιφέρεια και στις αγροτικές περιοχές.

✱ Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των γυναικών της υπαίθρου για την αντιμετώπιση της ανισότητας στις αγροτικές περιοχές (CopaCogeca, Ν. Γαργαλάκος, ypaithros.gr, 25/10/20, οι αγρότισσες δημιούργησαν την ομάδα «Γυναίκες Υπαίθρου» στο https://www.facebook.com/groups/1260404191008954 και έχουν τακτική εβδομαδιαία συνάντηση κάθε Τρίτη, στις 21:00, με ταυτόχρονη εκπομπή στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής Άγιος Γεώργιος».

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/flower'>Flower photo created by wirestock - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn