mai24_agronea.jpg

Δηλώσεις: Αυστηρά πρόστιμα έως και 5.000 € προβλέπονται για τους κατόχους αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων που δεν υπέβαλαν δήλωση συγκομιδής στο www.minagric.gr «Δήλωση συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων» έως 30/11/20. Απαλλάσσονται μόνο οι αμπελουργοί μέχρι 1 στρέμμα, που το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή. Εάν έχουν οι αμπελουργοί αθροιστικά πάνω από 1 στρέμμα για οποιαδήποτε χρήση, υποβάλλουν δήλωση (patrisnews.com, texnologosgeoponos,gr, 27/9/20).

Ζώα συντροφιάς: «Ο πρόσφατος άγριος βασανισμός ζώου που συνέβη στην Κρήτη αναδεικνύει την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός βαρύτερου ποινικού πλαισίου που θα καθιστά αποτελεσματικότερη τη δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προτείνουμε στη Βουλή να υιοθετήσει τέτοια βαρύτερη νομοθεσία» (Μ. Βορίδης ΥπΑΑΤ, 8/10/20, σ.σ. έγινε με ταυτόχρονη μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου στο υπουργείο Εσωτερικών με υπουργό Εσωτερικών τον κ. Βορίδη).

Κλέφτες: Τρία νεαρά άτομα 28, 26 ετών και ανήλικος συνελήφθησαν (8/10/20) στο Βέλο, Βόχα Κορινθίας, για κλοπή 250 κιλών σταφυλιών. Ο 28χρονος δεν είχε άδεια οδήγησης (texnologosgeoponos.gr, 12/8/20, σ.σ. η έλλειψη σεβασμού είναι πολιτιστικό θέμα και όχι μόνο οικονομικό).

Πολιτικά;: Επιστημονικές ανησυχίες: Περίπου 2.500 νέα ξενικά είδη (ιδίως έντομα, αρθρόποδα, πουλιά, ψάρια και σε αρκετά μικρότερο βαθμό θηλαστικά) θα «εισβάλουν» στην Ευρώπη έως το 2050. Τα ξενικά είδη βοηθιούνται στις μετακινήσεις τους από τους ανθρώπους (π.χ. από τα πλοία), με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε μέρη που δεν αποτελούν τη φυσική κατοικία τους, διαταράσσοντας συχνά την ισορροπία των οικοσυστημάτων, αλλά και των ανθρώπινων οικονομικών δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία). Επιπλέον, αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες για τις εξαφανίσεις ζώων και φυτών τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό με τα ξενικά είδη. Η υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών και η συστηματική επιβολή τους μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τη ροή νέων ειδών (Ερευνητικό Κέντρο Σένκενμπεργκ Βιοποικιλότητας & Κλιματικής, Χ. Σίμπενς, Global Change Biology, protothema.gr, 1/10/20, σ.σ. μήπως το άρθρο είναι ξενοφοβικό ή ρατσιστικό ή φασιστικό ή οι φόβοι για τους εισβολείς περιορίζονται μόνο σε οτιδήποτε δεν είναι ισλαμικό;).

Πανώλη: Σε έξαρση φαίνεται να βρίσκεται ανά τον κόσμο η αφρικανική πανώλη των χοίρων και δεν αποκλείεται το σουβλάκι να φτάσει στα 5 €. Η Κίνα έκλεισε τις εισαγωγές από τη Γερμανία, ενώ η υπολειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα σφαγεία στη Γερμανία λόγω Covid-19 αναστάτωσε την αγορά. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο (Euro Meat News, Open TV, aftodioikisi.gr, 9/10/20).

Κτηνοτροφία στην Πελοπόννησο: Ο αριθμός των ζωικών μονάδων στην Πελοπόννησο ανέρχεται σε 123.000, ενώ έχει σημαντικό κύκλο εργασιών στα αιγοπρόβατα (626 εκατ. €), το γάλα (969 εκατ. €) και τα χοιροειδή (240 εκατ. €). Σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα επένδυσης 30-40 εκατ. € θα δημιουργήσει ετήσιο κύκλο εργασιών 15 εκατ. €. Η κτηνοτροφική παραγωγή στην Πελοπόννησο αποτελεί το 6% του κτηνοτροφικού κύκλου εργασιών στην Ελλάδα, ενώ η Αρκαδία είναι υπεύθυνη για το περίπου 20% της παραγωγής με βάση την κατανομή ζώων, επομένως για 30 εκατ. € (agronews.gr, 13/10/20).

Αφελληνισμός;: Τον κίνδυνο αφελληνισμού των ξενοδοχείων έβλεπαν και οι 18 υποψήφιοι της ΠΟΞ σε διαδικτυακή συζήτηση στις 12/10/20 ενόψει των εκλογών στην ΠΟΞ στις 15/10/20 (money-tourism.gr, 14/10/20, σ.σ. με τη διάθεση μόνο του 7% των εξόδων των ξενοδοχείων που κερδίζουν από τη λειτουργία τους στην Ελλάδα σε ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και με «δίδυμες» επιχειρήσεις στο εξωτερικό που κατακρατούν μέρος των ταξιδιωτικών εσόδων, ποια είναι η έννοια του αφελληνισμού μιας τουριστικής επιχείρησης;).

Αγροτικά μεροκάματα: Ο αρωματικός «μπασμάς» της Ροδόπης απέδωσε φέτος 80-150 κιλά/στρέμμα. Μέχρι 10 στρέμματα μπορεί να καλύψει εργατικά μια οικογένεια, για περισσότερα χρειάζονται εργάτες. «Για τον αγρότη δεν υπάρχει μεσημεριανή ώρα ξεκούρασης, ίσα ίσα που προλαβαίνουμε να βάλουμε μια μπουκιά στο στόμα μας». Πέρσι ο καπνός εκεί πουλήθηκε 4,5 €/Kg. «Δυστυχώς, δεν καλύπτεται το κόστος. ΕΦΚΑ, πότισμα, λίπασμα, εργάτες, φάρμακα κ.ά. Πώς θα καλυφθούν όλα αυτά;» (Χ. Σελτζούκ, Κομοτηνή, «Καθημερινές Ιστορίες», ert.gr, texnologosgeoponos.r, 3/10/20).

Μόνο ιταλικά: Τα 5 πιο υγιεινά τυριά είναι: κατσικίσιο τυρί, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, τσένταρ και ρικότα. Το κατσικίσιο τυρί διότι περιέχει λιγότερη λακτόζη, ενώ έχει καζεΐνη Α2. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Α (για το ανοσοποιητικό) και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η μοτσαρέλα έχει γαλακτώδη γεύση και απαλή υφή. Επίσης, χαμηλότερο νάτριο (αλάτι), ενώ καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο/μερίδα. Η παρμεζάνα όσο ωριμάζει μειώνεται η λακτόζη της, ενώ περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο. Το τσένταρ μοιάζει με την παρμεζάνα, καθώς ανήκει στα τυριά ωρίμανσης. Επίσης έχει βιταμίνη Κ2, η οποία βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά. Η ρικότα παρασκευάζεται από υπολείμματα άλλων τυριών, αλλά είναι πιο υγιεινή από άλλα είδη τυριών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος για την ενδυνάμωση των μυών. Αποτελεί πηγή λευκίνης, που προάγει την αποκατάσταση των μυών και των οστών. Η ρικότα είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου (Medical Daily, Υγεία & Διατροφή, OliveMagazine, 29/5/20, σ.σ. μόνο ιταλικά τυριά αξιολόγησε το περιοδικό;).

Λουλούδια: Η καλλιτέχνης Δ. Στράτου παρουσίασε την έκθεση «Λουλούδια Ελλάδα/Ολλανδία» με φωτογραφίες από λουλούδια στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Έκανε διερεύνηση μέσω της αντιπαραβολής των εικόνων, που ίσως μπορεί να φωτίσει τόσο τα κοινά όσο και τις διαφορές στο χάσμα Βορρά-Νότου, το οποίο δημιουργείται σε αυτή την εποχή της αποδόμησης της Ευρώπης. Αυτόχθονες ποικιλίες παραμένουν στη φυσική τους μορφή στο ελληνικό τοπίο, ενώ μεταφέρονται εδώ και αιώνες στην Ολλανδία και καλλιεργούνται σε ατελείωτες εκτάσεις σε γενετικά τροποποιημένη μορφή με σκοπό την πώληση και την εξαγωγή παγκοσμίως. Η έκθεση έγινε το 2016 στο Ντόρντρεχτ (Ολλανδία) και 10-16/10/20 στην Αθήνα (www.kappatosgallery.com).

Τουρισμός: ΣΕΤΕ: Η επόμενη ημέρα απαιτεί αλλαγή τουριστικού μοντέλου σε Ελλάδα και Ευρώπη (14/10/20, Γ. Ρέτσος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ευρωκοινοβούλιο, news.travelling.gr, σ.σ. πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπορεί να αντλήσει κάποιος από τη συζήτηση. Μοιάζει το κύριο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών τουρισμού να βρίσκεται στη ληστρική αξιοποίηση των κοινών αγαθών [υποδομές, πολιτισμός, παραδόσεις και φύση], στην απορρόφηση κρατικών χρημάτων και στην εκπαίδευση από το κράτος των εργαζομένων στον τουρισμό. Δεν διέκρινα πουθενά την ανάγκη να προσφέρουν μια ελάχιστη ανταπόδοση προσλαμβάνοντας Έλληνες εργαζόμενους και ελληνικά προϊόντα. Δεν ξεχνάμε ότι οι «Έλληνες» επιχειρηματίες τουρισμού ξοδεύουν συνολικά στην Ελλάδα για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες μόνο το 7% των εξόδων τους, ενώ οι Ιταλοί ξενοδόχοι ξοδεύουν το 70% των συνολικών εξόδων τους για ιταλικά προϊόντα και υπηρεσίες [έρευνα PwC, Ιούνιος 2017]).

Σεβασμός: Ένα ελάφι βρέθηκε νεκρό (11/10/20) και ένα άλλο γλίτωσε στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας λόγω της απερισκεψίας ορισμένων να τα ταΐσουν με τυρόπιτες, ζαμπόν και γαριδάκια. Το ελάφι έπαθε στομαχικό ίλιγγο, πρήξιμο εντέρου, πρήξιμο κοιλιάς από το ψωμί που έδωσαν οι εκδρομείς σε συνδυασμό με τυριά και φρούτα. Πριν επτά μέρες χάθηκε ένα ακόμα ελάφι από παρόμοια κατάσταση. Μην ταΐζετε άγρια ζώα! Σεβαστείτε τα ζώα και τις οδηγίες των αρχών (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής, aftodioikisi.gr, 16/10/20).

Δόνηση, δονήσεις: Το Covid έχει δόνηση των 5,5 Hz, άνω των 25,5 Hz δεν μπορεί να επιβιώσει. Για τους ανθρώπους που έχουν υψηλότερη δόνηση ο ιός είναι μια απλή γρίπη. Οι λόγοι που έχουμε χαμηλή δόνηση μπορεί να είναι κούραση, φόβος, νευρική ένταση, οργή, μίσος και ζήλια. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε να δονούμαστε υψηλά, να αποφεύγουμε τα αρνητικά νέα, ώστε να μη μειώνουμε τη συχνότητά μας. Η συχνότητα της Γης σήμερα είναι 27,4 Hz αλλά υπάρχουν μέρη που δονούνται πολύ χαμηλά, στα 20 hz, όπως νοσοκομεία, κέντρα βοήθειας, μπαρ (με εξαιρέσεις), φυλακές, υπόγεια κ.ά. Για ανθρώπους με χαμηλή δόνηση ο ιός γίνεται επικίνδυνος: πόνος 0,1-2 Hz, φόβος 0,2 Hz, εκνευρισμός  0,9-6,8 Hz, θόρυβος 0,6-2,2 Hz, ψευτοϋπερηφάνεια 0,8 Hz, εγκατάλειψη 1,5 Hz  και υπεροψία 1,9 Hz. Ενώ: γενναιοδωρία 95 Hz, αληθινή ευγνωμοσύνη 150 Hz και ενσυναίσθηση 150 Hz. Αγαπώντας τον εαυτό μας, τους ανθρώπους και όλα τα ζωντανά όντα, 150 Hz και περισσότερο. Αγάπη άνευ όρων από 205 Hz και πάνω. Μας βοηθά να δονούμαστε σε υψηλότερα επίπεδα: αγάπη, χαμόγελα, ευλογίες, παιχνίδι, να ζωγραφίζουμε, να τραγουδάμε, να χορεύουμε, να απολαμβάνουμε και η κατανάλωση τροφίμων της Γης, όπως σπόροι, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Η δόνηση της προσευχής κυμαίνεται από 120 έως 350 Hz (Βιβλίο «Power vs strength» του David R. Hawkins, σ.σ. συγκλονιστικό, τελικά το να στεναχωριόμαστε και να θυμώνουμε μας βλάπτει).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

 

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/tree'>Tree photo created by wirestock - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn