stentoras-diadiktyakh-syzhthsh-dasikoi-xartes-15-4-2021.jpg

Την Τετάρτη, 21 Απρ 2021, στις 12.00 οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τους δασικούς χάρτες με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Αναζητώντας την αιτία της καθημερινής διαχρονικής ταλαιπωρίας πολλών συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων εντοπίσθηκε στο site της ΠΕΔΔΥ (https://www.peddy.gr/pages/peddy1.asp?id=148&cat=2) το Δελτίο Τύπου/26-2-2006/ΠΕΔΔΥ όπου μεταξύ πολλών άλλων αναφέρεται ως μονομερής ο χαρακτηρισμός (απόσπασμα) από πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος … «ο κλάδος των δασικών είναι διεφθαρμένος κατά 90%» και ότι «οι δασικοί μάχονται για ίδιο όφελος- και βέβαια θα χάσουν την μάσα».

Αν ως συντεχνία οριζόταν «η ένωση επαγγελματιών, που κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα αποσκοπούσε στην προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της» και μπορεί πλέον να ορίζεται ως «οποιαδήποτε ένωση & οργάνωση επαγγελματιών» και αν επικράτησε σήμερα συντεχνία να είναι «ένωση και οργάνωση επαγγελματιών που υποστηρίζει και προωθεί τα δικά της συμφέροντα σε βάρος άλλων ή του κοινωνικού συνόλου» (https://el.wiktionary.org/wiki/συντεχνία), τότε η αίσθηση κάθε ενεργού Έλληνα πολίτη είναι ότι οι δασικοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι μια οργανωμένη συντεχνία που υποστηρίζει και προωθεί τα δικά της συμφέροντα εις βάρος άλλων και εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Η σημερινή απαράδεκτη εικόνα του δασικού κτηματολογίου, που ξεσηκώνει κάθε σκεπτόμενο πολίτη, οφείλεται στο ότι με γενικές ρυθμίσεις έγινε προσπάθεια να αποτυπωθούν οι επί μέρους ρυθμίσεις των τοπικών συντεχνιαζόμενων δασικών, για να αποκτήσει και η Ελλάδα κάποιας μορφής κτηματολόγιο, και η δημοσιοποίηση έκανε αντιληπτό το τί γινόταν … Ενόσο ο κάθε πολίτης αντιμετώπιζε τον τοπικό δασικό νόμιζε ότι απλά του έτυχε κακιά περίπτωση, μέχρι που δημοσιεύτηκαν οι δασικοί χάρτες και έγινε αντιληπτό το μέγεθος των εις βάρος όλης της κοινωνίας ρυθμίσεων παντού και άρχισαν να ξεσηκώνονται οι εχέφρονες πολίτες.

Αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες ο υπουργός ΑΑΤ κ Σ. Λιβανός είπε ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. «Το κράτος δεν μπορεί από τη μια να δίνει άδειες και από την άλλη να βγάζει δασικό το ίδιο οικόπεδο. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από την κυβέρνησή μας. Συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον κ. Σκρέκα». Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός επανεξετάζονται όλα αυτά και διαβεβαίωσε και πάλι τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για τις εκτάσεις που χρησιμοποιούν και έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. «Οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο είναι χρήσιμα. Μην αναθεματίζουμε. Μια κυβέρνηση όπου γίνονται λάθη πρέπει να τα διορθώνει και έτσι κάνουμε». Δελτίο Τύπου ΥπΑΑΤ, 11/4/2021.

Στους δημοσιοβίωτους επιδοτούμενους μοιάζει ότι το κύριο πρόβλημα είναι οι επιδοτήσεις και έτσι «σκουντιέται» πίσω η ουσία που είναι η αποστέρηση των πόρων και μέσων παραγωγής από τον έλεγχο του αγρότη-παραγωγού, και η εξώθηση του αυτάρκη επιχειρηματία αγρότη σε απλό εξαρτώμενο εργάτη γης …

Οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί την συντεχνιακή αύξηση του χώρου ευθύνης των δασικών με την αποξένωσή τους από κλασικούς χώρους βόσκησης και το στρίμωγμά τους σε μικρούς χώρους και σε εξ ανάγκης μόνο σταβλισμένη κτηνοτροφία, που αύξησε κατακόρυφα το κόστος διατροφής (το 70% των δαπανών είναι εκτροφή). Αυτό διαφοροποίησε την ποιότητα των τελικών ζωικών προϊόντων και κατέστησε τους κτηνοτρόφους εξαρτώμενους από πολυεθνικές ζωοτροφών και αύξησε τις ασθένειες. Ταυτόχρονα υποβιβάσθηκε το περιβάλλον, καθόσον η χλωρίδα των δασών είναι συμβιωτική με την πανίδα, και η απομάκρυνση των ζώων δημιούργησε συνθήκες ανισορροπίας στο περιβάλλον.

Τα βοσκοτόπια της Αττικής με διάφορες μεθοδεύσεις είχαν απορροφηθεί- ενσωματωθεί στις δασικές εκτάσεις και κατέληξαν … οικισμοί. Οι δε «τσιμεντοποιητές» για λόγους real estate πιέζουν ασφυκτικά για «ξεκλήρισμα» των παραδοσιακών γηγενών κτηνοτρόφων, εξαφανίζοντας τα βοσκοτόπια.

Η ισόρροπη υγιής «μη τσιμεντωμένη» Αττική ύπαιθρος συμβάλει στην επιβίωση της υπερσυγκέντρωσης ανθρώπων και «όγκων» στην μεγαλούπολη της Αττικής.

Η εξασφάλιση της ισόρροπης ζωής στην Αττική ύπαιθρο απαιτεί ελάχιστες ισορροπίες στην χρήση γης, οι οποίες μοιάζουν ανύπαρκτες ή ταχέως μεταβαλλόμενες, σε επίπεδο αρνητικού προθέματος στην αβεβαιότητα αγροτικής επιχειρηματικότητας και στην περιβαλλοντική ισορροπία.

Αλλά ακόμα και οι γεωργοί εάν έπαυσαν για δικούς τους λόγους να καλλιεργούν ένα αγροτεμάχιο αυτό σήμερα κινδυνεύει να εμφανίζεται πλέον ως δάσος.

Πολλές απορίες δημιουργεί η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, 30/3/2021 (Μητσοπούλου 10, 11474 ΑΘΗΝΑ, 6944 737 208) η οποία αναφέρει: Με αφορμή  την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος για την τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας η Ένωση μας επισημαίνει τα έξης:

  1. Εσφαλμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξακολουθεί να εμπιστεύεται τους δασολόγους, οι οποίοι εμμένουν στις διαχρονικές απόψεις τους,
  2. Καταγγέλλει ότι οι δασολόγοι ψεύδονται και σήμερα, με τις ανακοινώσεις των δασικών υπηρεσιών, τόσο για την έκταση που καταλαμβάνουν τα Δάση στη Χώρα και σε κάθε νομό της, όσο και για τη δήμευση της αγροτικής περιουσίας.
  3. Καταγγέλλει ότι υπό τις ισχύουσες διατάξεις Δημεύεται το σύνολο της Αγροτικής Περιουσίας, καθώς και η χρήση της.
  4. Καταγγέλλει ότι ψεύδονται οι δασικές υπηρεσίες ισχυριζόμενες ότι δεν δημεύεται η αγροτική περιουσία στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και σε ορισμένες ακόμη περιοχές, τις οποίες ο νόμος εξαιρεί από το τεκμήριο ιδιοκτησίας, διότι ο Άρειος Πάγος έχει εκδώσει απόφαση για την περιφέρεια Κυκλάδων και αξιώνει για την απόδειξη της ιδιοκτησίας αγροτικής έκτασης το Σουλτανικό Συμβόλαιο (Ταπί)
  5. Ψεύδονται οι δασικές υπηρεσίες, όταν διακηρύττουν και βεβαιώνουν τους πολίτες, ότι δεν απαγορεύεται η αλλαγή της χρήσης της αγροτικής περιουσίας, η οποία έχει ενταχθεί στους δασικούς χάρτες.
  6. Προτείνει την ανάρτηση ως δασικών χαρτών αυτών που συνέταξε η Ευρ. Ένωση για την Ελλάδα, όπως για τα άλλα Κράτη της και την νομοθέτηση ως ορισμό δάσους- δασικής έκτασης, τον ορισμό που έχει αποδεχτεί η Ε.Ε.

Την Τετάρτη, 21 Απρ 2021, στις 12.00 προσκλήθηκε ο κ Δημ. Κατσαντώνης (πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος) σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για να ενημερώσει σε μερικά σημεία, από το σύννεφο αποριών από την λεγόμενη ανάρτηση δασικών χαρτών … με ταυτόχρονη συμμετοχή στο facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Αγρονέα

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn