Υποτιμημένη εργασία. Υδραυλικός αλλάζει τσιμούχα σε 5' με 30 € «μαύρα» και παραπονείται διότι δεν βρίσκει εργάτες για τις ελιές με 25 € το 8ωρο (Pagoniko, Facebook, 7/9/2020).
Μετά Covid. Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12.00 με 15.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής Άγιος Γεώργιος μετείχε στο συνέδριο «drive in» (που άλλαξε τόπο λόγω καραντίνας) με θέμα: «Οι αγρότες οδηγούν τη μετά κορονοϊό εποχή». Το πρωτότυπο συνέδριο που οργανώνει το Skywalker - Εργασία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υπάρχει τρόπος» εξασφάλιζε τους κανόνες υγιεινής λόγω πανδημίας, επειδή οι φυσικά συμμετέχοντες θα βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Αλλά ταυτόχρονα εξασφαλιζόταν η διαδραστικότητα των συμμετεχόντων, αφού θα μπορούσαν με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων να υποβάλουν ερωτήματα. Όλα θα ήταν ορατά στο διαδίκτυο, τόσο για διαδραστικές ερωτήσεις μέσω Facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα όσο και για παρακολούθηση μέσω του www.vgainoumemprosta.skywalker.gr. Πολύ ωραία ιδέα.
Ισορροπία. Ο παππούς μου όταν μαζεύαμε το σιτάρι που θερίσαμε, εκεί στον Καταχά Πιερίας, τη δεκαετία του 1950, μου έλεγε: «Άφηνε και λίγο σιτάρι στις άκρες του χωραφιού. Πρέπει να ζήσουν και τα πουλιά του Θεού». Τόσο απλά καταλάβαινε το οικοσύστημα και το εξυπηρετούσε. Διότι τα πουλιά έτρωγαν τα επιβλαβή έντομα και έτσι ζούσαμε όλοι σε ισορροπία. Οι σημερινές απολυτότητες, μονοκαλλιέργειες και αποστείρωση συντελούν, ίσως, στις σημερινές περίεργες καταστάσεις και πανδημίες που ζούμε (13-9-2020, Το «ξαθέρι» κατάλοιπο από τα Θεσμοφόρια - Η προσφορά τμήματος παραγωγής, Y. Totsiou, σ.σ. και δεν ξεχνάμε ότι μετά έμπαιναν για βόσκηση τα πρόβατα τα οποία πρόσφεραν μια είδους λίπανση στα χωράφια).
Αγκαλιά. Η μέση διάρκεια μιας αγκαλιάς μεταξύ δύο ανθρώπων είναι 3’’. Όταν μια αγκαλιά διαρκεί 20’’, ασκείται θεραπευτική επίδραση στο σώμα και το μυαλό, διότι παράγεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, επίσης γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης. Αυτή η ορμόνη μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε ασφαλείς και να διώξουμε τους φόβους και το άγχος μας. Παράγεται κάθε φορά που παίρνεις ένα άτομο στην αγκαλιά σου, που κουνάς ένα παιδί, που χαϊδεύεις ένα σκυλί ή μια γάτα, που χορεύεις με τον συνεργάτη σου, όταν είσαι κοντά σε κάποιον ή όταν απλά κρατάει ένα φίλος τους ώμους σου (Χ. Τσολάκης, Facebook, 2-9-2020, σ.σ. τέτοια θυμόμαστε τώρα με την κοινωνική αποστασιοποίηση).
Άγρια ζώα. Αισιοδοξία προκαλούν τα άγρια ζώα (γεράκια, βίσονες, κάστορες και λύκοι) που επανεμφανίζονται στην Ευρώπη, ενώ η κατάρρευση των οικοσυστημάτων και η μείωση της βιοποικιλότητας είναι ανάμεσα στις πέντε κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Το 1990, στην Αγγλία, απελευθερώθηκαν 13 ψαλιδιάρηδες και σήμερα υπολογίζονται σε 4.600 ζευγάρια. Το 1950, στο δάσος Μπιαλοβιέζα στην Πολωνία, υπήρχαν 54 ευρωπαϊκοί βίσονες ενώ σήμερα ζουν 1.000 άγριοι βίσονες. Το 2013, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν κάστορες να κατοικούν και πάλι σε ποτάμι της νότιας Αγγλίας. Οι λύκοι κυνηγήθηκαν και σχεδόν εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη μέχρι το 1950. Σήμερα απαγορεύεται το κυνήγι λύκου και σε φυσικούς οικότοπους ζουν πολλά άγρια ζώα, ανάμεσά τους και λύκοι. Οι σαρκοφάγοι λύκοι συχνά απειλούν κοπάδια κτηνοτρόφων (World Economic Forum, lifo.gr, texnologowgeoponos.gr, 2/9/2020).
Λύκοι. Επιδρομή λύκου σε στάνη στην Καρυά Υπάτης (Φθιώτιδα) μέσα στον κάμπο του Σπερχειού. Νεκρά 4 πρόβατα ενώ 2-3 ακόμα είναι δαγκωμένα στον λαιμό. Η επιδρομή έγινε αντιληπτή τη Δευτέρα, 7/9/2020. «Βρήκα τα πρόβατα σκοτωμένα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν μουδιασμένα σε μία γωνία. Συνήθως, όταν πλησίαζα τον φράχτη για να τα ταΐσω, άκουγα τα βελάσματα. Αυτή τη φορά δεν ακουγόταν τίποτα και αμέσως υποψιάστηκα ότι κάτι είχε συμβεί και έτσι βρέθηκα μπροστά σε σκοτωμένα και χτυπημένα πρόβατα. Δουλειά λύκου» είπε ο κτηνοτρόφος στο LamiaReport (zougla.gr, 12/9/2020, σ.σ. η κτηνοτροφία είναι τρόπος ζωής, όχι εκμετάλλευση. Μήπως ο κτηνοτρόφος δεν πρέπει να ζει μακριά από τη στάνη;)
Ελίτ σκοποί. Πολλοί νομίζουν ότι η φιλανθρωπία μεταφέρει χρήματα από τους πλούσιους στους φτωχούς. Λάθος. Στις ΗΠΑ, όπου γίνονται στατιστικά οι περισσότερες φιλανθρωπίες ανά τον κόσμο, μόλις το ένα πέμπτο (1/5) των χρημάτων που προσφέρονται από μεγάλους δωρητές πηγαίνει στους φτωχούς. Η φιλανθρωπία των ελίτ εξυπηρετεί ελίτ σκοπούς. Αντί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις προσωπικές ιδιοτροπίες των εξαιρετικά πλούσιων ατόμων. Μερικές φορές αυτές συμπίπτουν με τις προτεραιότητες της κοινωνίας, αλλά άλλες φορές τις αντιβαίνουν ή τις υπονομεύουν (Guardian, enallaktikos.gr, 12/9/2020, σ.σ. όπως συμβαίνει πρόσφατα ακόμα και στις λεγόμενες ΜΚΟ στη Λέσβο και αλλού).
Προ καραντίνας. Η πανδημία Covid 19 έχει προκαλέσει 93 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους στο Περού, στο Βέλγιο 86, στην Ισπανία 64, στη Βολιβία 63, στη Χιλή 63, στη Βραζιλία 63, στις ΗΠΑ μόνο 59 και στην Ελλάδα 3 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους (σ.σ. τότε τον Σεπτέμβριο 2020, με νοσταλγία).
Πλειστηριασμοί. Μήπως πρέπει να ξανασκεφτεί η πολιτεία (βουλευτές) την «ασυλία» της πρώτης και μοναδικής κατοικίας, όποια ανοησία ή ριψοκίνδυνο ελιγμό και αν έκανε ο ιδιοκτήτης της; Είτε το πλειστηριάσει τράπεζα που ο ιδιοκτήτης της (τουρκικής ή άλλης καταγωγής) ζει στη Χονολουλού, είτε το καταλάβει η γειτονική Τουρκία, υπάρχει κάποια ορατή διαφορά στην απώλεια της σύνδεσης με την πατρίδα; Όταν χάσει σπίτι, ή/και χωράφια ή/και ζώα από πλειστηριαμό ή άλλη καταστροφή, χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη, ίσως ο άνθρωπος-πολίτης να δρα διαφορετικά, απρόβλεπτα (21/9/2020, σ.σ. βλέποντας την απαράδεκτη αρπακτικότητα των τραπεζών και την απώλεια περιουσιών από θεομηνίες, πλημμύρες και κορονοϊό).
Η ιδέα περί εαυτού. Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα, όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρονομαστής διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν.
Ψηφιακοί νομάδες. Το 2019 οι ψηφιακοί νομάδες (digital nomads), δηλαδή οι άνθρωποι που επιλέγουν να απασχολούνται από τον υπολογιστή τους, αλλάζοντας συχνά τόπο κατοικίας, έφταναν παγκοσμίως τα 5 εκατομμύρια άτομα (9,6% το 2017). Μετά την πανδημία του Covid 19 θα υιοθετηθεί ακόμα πιο έντονα αυτός ο τρόπος ψηφιακής νομαδικής εργασίας. Μέχρι το 2030, η κατ' οίκον εργασία θα είναι ο κανόνας, με την εργασία από το γραφείο να αποτελεί την εξαίρεση (Forrester sepe.gr, 8/9/2020, σ.σ. αυτά για τις υπηρεσίες, γιατί στην αγροτική παραγωγή -γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία δασοπονία- πάντα θα αναζητούνται άνθρωποι με βαθιά αντίληψη της λειτουργίας της φύσης, με σεβασμό, πρωτοβουλία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και πάθος. Άλλο νομάδες για απόλαυση και άλλο νομάδες από σεβασμό στη φύση).
Ταξίδια 2023. Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού είναι απίθανο να ανακάμψει επαρκώς στα προ Covid-19 επίπεδα έως τα τέλη του 2023. Κάποια δυσοίωνα σενάρια δείχνουν μη πλήρη επαναφορά και βέβαια επιμήκυνση του χρόνου επαναφοράς (Bain & Company, Google, Travel Weekly’s Future, 14-9-2020, travelweekly.co.uk. money-tourism.gr, 15/9/2020, σ.σ. εάν χρειάζονται και επενδύσεις, είναι πολύ άσχημη η κατάσταση. Εάν υπάρχουν οι υποδομές, η ψυχολογία θα επανέλθει πολύ αργά. Μόνο ο αγροτικός τομέας μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε μερικούς μήνες από τη σπορά ή την εκτροφή).
Πολιτικοί. Όταν οι πολιτικοί μετατρέπονται σε φθηνούς μικροπωλητές, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικά τους πολίτες που αγαπούν την πατρίδα τους, που πιστεύουν στην ορθοδοξία, που υποφέρουν από τα οικονομικά, τα εθνικά, τα υγειονομικά και τα μεταναστευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ή από οτιδήποτε άλλο, τότε πραγματικά δεν υπάρχει λύση για τη χώρα μας (Analyst Team, 20/9/2020).
Κτηματολόγιο. Ελεύθερη πρόσβαση στους κτηματολογικούς χάρτες μέσω της γεωπύλης Inspire δίνει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στην ιστοσελίδα του: www.ktimatologio.gr/Έργα υποδομής/ Γεωχωρικές Υπηρεσίες/ Γεωπύλη INSPIRE (aftodioikisi.gr, 18/9/2020).
Μπράβο τους. Πραγματοποιήθηκε, με την υποστήριξη του skywalker.gr, η συζήτηση της Τετάρτης 23/9/2020, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, με θέμα: «Αγροτικά προϊόντα, μεταποίηση, τουρισμός, γαστρονομία». Στη συζήτηση μετείχαν ο Δ. Μιχαηλίδης (Αγρονέα), ο Κ. Μουζάκης (λέσχη Ακρόπολις), η Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος), η Έ. Λαμπροπούλου (Αχαΐα), ο Κ. Μαντζουράνης (ΚοινΣΕπ Κυκεών), ο Δ. Βασιλείου (Δικτύωση) και η Μ. Τριανταφυλλοπούλου (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων). Η συζήτηση είναι διαθέσιμη στο Facebook: https://www.facebook.com/323590504929/videos/4631948903512232/
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»