«Βέτο» άσκησε η Ελλάδα μαζί με άλλες δυο χώρες στο εμπρόσθιο σύστημα επισήμανσης Τροφίμων κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου yπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην ίδια κατεύθυνση με την Ελλάδα κινήθηκαν η Ιταλία μαζί με την Τσεχία, με τις τρεις χώρες να μην επιτρέπουν να περάσει το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου με το οποίο προτεινόταν να υιοθετηθεί ένα σύστημα εμπρόσθιας επισήμανσης των τροφίμων που ως κύριο του άξονα θα είχε τον χαρακτηρισμό του τροφίμου σε σχέση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης «προειδοποίησε για τον κίνδυνο το σύστημα αυτό να είναι διαστρεβλωτικό της πραγματικής διατροφικής αξίας του τροφίμου και να οδηγεί σε παραπλάνηση του καταναλωτή» και ζήτησε να εξαιρεθούν «από μία τέτοια επισήμανση τρόφιμα με μοναδικό συστατικό καθώς και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π)».
Επειδή η συγκεκριμένη θέση δεν είχε υιοθετηθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων της γερμανικής προεδρίας, το σύστημα αυτό, το οποίο παρέπεμπε στο σύστημα Nutri-Score, καταψηφίστηκε από τις τρεις χώρες με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών.
«Εάν δεν προσέξουμε την μεθοδολογία του συστήματος αυτού υπάρχει ο κίνδυνος η diet coke να χαρακτηρίζεται πράσινη από πλευράς διατροφικής αξίας και το ελαιόλαδο κόκκινο» τόνισε κατά την παρέμβασή του ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Είναι απαραίτητο να υπάρξει επισήμανση που να προσδιορίζει τη χώρα και τον τόπο παραγωγής του τροφίμου, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σύστημα διατροφικής αξιολόγησης των τροφίμων, αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα σύστημα συνολικής διατροφικής αξιολόγησης, ώστε να μην εξάγονται στρεβλωτικά συμπεράσματα που θα παραπλανούν τον καταναλωτή. Είμαι σίγουρος ότι τόσο το Συμβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να εργάζονται, ώστε να υπάρξει η βέλτιστη λύση στο θέμα αυτό».
ΑΠΕ ΜΠΕ