food-forest-facebook-11-12.jpg

Την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020, στις 12.00, η τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής προσεγγίζει τα διεθνώς ονομαζόμενα «Food Forest» ή «Καρποί του Δάσους».

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ξεκίνησε στις 2/6/2020 τις τακτικές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους άλλα και με επίκαιρα θέματα, οι οποίες με την υποστήριξη του Skywalker - Εργασία στην Ελλάδα γίνονται κάθε Τετάρτη, στις 12.00 και προβάλλονται ταυτόχρονα στο Facebook όπου δέχονται σχόλια και ερωτήσεις από οποιονδήποτε συνεννοείται στην ελληνική γλώσσα.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231, κτηνοτρόφος) μας πληροφορεί ότι οι είκοσι δύο -μέχρι σήμερα- δημόσιες συζητήσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής βρίσκονται σε video στη σελίδα Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα για όποιον επιθυμεί να δει κάποιο θέμα (2/6/2020, 26/6/20220, 3/7/2020, 10/7/2020, 22/7/2020, 19/8/20, 26/8/20, 2/9/20, 9/9/20, 16/9/20, 23/9/20, 30/9/20, 30/9/20, 7/10/20, 14/10/2020, 21/10/2020, 4/11/2020, 11/11/2020, 18/11/2020, 25/11/2020, 2/12/2020 και 9/12/2020).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκαλεί όλες και όλους τους φίλους στη διαδικτυακή δημόσια ανταλλαγή ευχών για ένα καλύτερο 2021 την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021, στις 12.00.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής επίσης καθιέρωσε τις συναντήσεις αγροτισσών στο διαδίκτυο κάθε Τρίτη, στις 20.00 μετά από πρόταση κατά τη συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας 2020 προκειμένου να γεφυρώσει τις αγρότισσες στην Ελλάδα. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, στις 20.00 με την κα Αικατερίνη Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών να συζητά για τα ήθη και τα έθιμα και τον Άγιο Μόδεστο, προστάτη των αγροτικών ζώων. Η μεθεπόμενη διαδικτυακή συνάντηση των αγροτισσών θα γίνει την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021, στις 20.00 με συμβολικό διαδικτυακό «κόψιμο βασιλόπιτας».

Εντοπίσαμε τον όρο «Food Forest» σε σχόλιο του κ. Σ. Σεκλιζιώτη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο όρος αυτός ξαναζωντάνεψε μνήμες από παλιότερες εποχές με πιο ισορροπημένο περιβάλλον, κυρίως φυσικό, αλλά και κοινωνικοπολιτιστικό.

Στην ουσία συνειδητοποιήσαμε για άλλη μια φορά ότι η επιβίωση είναι θέμα ισορροπίας και συμβίωσης της πλούσιας βιοποικιλότητας στα διάφορα οικοσυστήματα, όπως αποτυπωνόταν στα ήθη και τα έθιμα της κάθε κοινωνίας.

Μερικά από τα δένδρα και τους θάμνους που ανέφερε ο κ. Σ. Σεκλιζιώτης είναι: καρυδιές, καστανιές, φουντουκιές (corylus avellana), αγριοφουντουκιές ή κόρυλος (corylus colurna), κουμαριές, κρανιές (cornus mas), κράταιγοι, βελανιδιές, κυδωνιές, γκορτσιές (pyrus amygdaliformis), χαρουπιές, μηλιές, μουριές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, κορομηλιές (τζανεριές), βανίλιες, κερασιές, αμπέλια, αρώνια η µελανόκαρπη (aronia melanocarpa), τσουκνιδόδεντρα (celtis australis), βατομουριές (rubus sanctus), μύρτιλα (vaccinium myrtillus), κόκκινα μύρτιλα (vaccinium vitis-idaea), τσαπουρνιά (prunus spinosa), σμέουρα ή φραμπουάζ ή red raspberry (rubus idaeus), σουμάκι ή ρούδι (rhus coriana), σαμπούκος (sambucus nigra), αμελάγχιον το ωοειδές (amelanchier ovalis), σουρβιά σορβιά (sorbus domestica), αγριοκορομηλιές (prunus cocomilia), σκλήθρα (alnus glutinosa), λαγοκέρασα (ribes uva-crispa), τίλιες, αγριοκερασιές (prunus avium), αγριοτριανταφυλλιές (rosa canina).

Ο Δρ. Δημήτριος Φωτάκης εκτιμά ότι απαιτείται να γίνει αειφορική κάρπωση των δασικών, μη ξυλωδών προϊόντων. Μέχρι σήμερα στα έσοδα από τα δάση καταγραφόταν μόνο η παραγωγή ξυλείας. Ίσως, εάν γίνει επαρκής έρευνα να μπορεί να φανεί η συμβολή του δάσους και σε τρόφιμα από το δάσος, τόσο για χρήση από τον άνθρωπο όσο και ως συμβολή στην κτηνοτροφία (κυρίως στην αγελαδοτροφία και στην προβατοτροφία). Μια ακόμα σημαντική δυνατότητα είναι φυσικά και η καλλιέργεια «καρπών του δάσους» σε παρακείμενους χώρους και η εξασφάλιση εισοδήματος στους κατοίκους της υπαίθρου από τους super foods καρπούς του δάσους.

Η αγροτική ύπαιθρος έχει ενσωματωμένη στην επιβίωσή της τους καρπούς του δάσους, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζεται με εθνοβοτανικές πρακτικές και τη διασύνδεση φυτών με την ιστορία και τη μυθολογία της κάθε περιοχής.

Ο βραβευθείς από την Κιβωτό του Κόσμου κ. Δήμος Δήμου (από τα Τρίκαλα) πάντα επιμένει ότι στην Ελλάδα ο φυσικός χώρος συμβιωτικής διαβίωσης των ελληνικών φυλών είναι το δάσος και οι καρποί του δάσους. Για παράδειγμα τα βελανίδια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μια πιο πλούσια ζωοτροφή.

Επίσης στο Facebook βρήκαμε την εξής δημοσίευση από τον Stamati Seklizioti: «Πολλά τα καλλιεργούμενα από τους καρπούς του δάσους για καρποφορία, χυμούς, φλοιούς και ιστούς, χρήσιμα στη διατροφή, την παραγωγή υπερτροφών, αιθέριων ελαίων, στη ζαχαροπλαστική, στη φαρμακευτική, στον χρωματισμό οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και στη βαφή υφασμάτων. Πολλά από αυτά, σημαντικά μελισσοκομικά φυτά, σπουδαίοι συντελεστές και ισχυροί κρίκοι συνοχής του φυσικού μας χώρου και των κατά τόπους δασικών οικοσυστημάτων. Τα περισσότερα απ' αυτά τα φυτά συμβάλλουν στην αντιπυρική άμυνα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αισθητικής προσφέρουν στο τοπίο, στις εποχικές τους εμφανίσεις και φάσεις (ανθοφορίας, καρποφορίας, εποχικές αλλαγές χρωμάτων φυλλώματος για τα φυλλοβόλα, γυμνές σιλουέτες στα χειμωνιάτικα ξημερώματα και σούρουπα). Τα φυτά αυτά αποτελούν τη φυσική μας βιοποικιλότητα και συνεπώς μια τεράστια τράπεζα γενετικού υλικού και βιοαποθέματος που παραμένει περιθωριοποιημένη και αναξιοποίητη στη χώρα μας».

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής θεωρεί σημαντικό να γίνει από όλους (και κυρίως από τους δημοσίους υπαλλήλους - δασάρχες) κατανοητό και αποδεκτό ότι η κτηνοτροφία και τα δάση μας είναι απολύτως συμβιωτικά και ότι τα δάση της Ελλάδας μας δεν είναι μόνο για ξυλεία και μισθοδοσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια συζήτηση της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2020, στις 12.00, στον ιστότοπο Skywalker - Εργασία στην Ελλάδα στο Facebook. Η συζήτηση φιλοδοξεί να αναδείξει και άλλες δυνατότητες συμβιωτικής βιώσιμης διαδικασίας και αξιοποίησης καλλιεργειών τεράστιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας και των ελληνικών δασών, των καρπών του δάσους, του Food Forest.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn