mikra-agrotika-gia-olous-23-11-2020.jpg

Τυροκόμηση. Την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12.00, οργανώθηκε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο Facebook - Skywalker, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, με θέμα: «Αγροτική Επιχειρηματικότητα-Τυροκόμηση». Η οικιακή τυροκόμηση προσφέρει άμεση χρηματοδότηση χωρίς να παύσει να είναι αγρότης, δίνοντας μέχρι και κατά 50% αύξηση στο σημερινό εισόδημα των αιγοπροβάτων. Το κόστος είναι από 25 έως 50.000 €, σε χώρο από 40 έως και 100 τ.μ. δίπλα στον στάβλο ή σε σπίτι, όπως ήδη γίνεται τόνισε ο κ. Δ. Ρουκάς. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος στο Μενίδι έχει πραγματοποιήσει 312 επιδείξεις τυροκόμησης και σε σχολεία με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής.

Στέβια. Το 2023 υπολογίζεται η λειτουργία (πλήρης 2025) του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης από το φυτό στέβια στην Ελλάδα στην περιοχή της Λαμίας με την ονομασία «La Mia Stevia» από τη μελέτη που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Είναι το πρώτο στα Βαλκάνια και το δεύτερο στην Ε.Ε., με στόχο τη μείωση των εισαγωγών από Κίνα. H στέβια απαιτεί πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους σε σχέση με άλλες γνωστές καλλιέργειες. Ο «υβριδικός» συνεταιρισμός Stevia Hellas ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα αποτελείται από 55 οικογένειες, απασχολεί μόνιμα 7 άτομα και κατά την περίοδο της συγκομιδής άλλα 10 άτομα. Η παραγωγή ανέρχεται σε 100 τόνους φύλλων στέβια, με 50-60 από αυτούς να εξάγονται κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία, σε εταιρίες τσαγιού και αρωματικών φυτών. Καλλιεργούνται 500 στρέμματα στη Φθιώτιδα, με τζίρο περίπου 500.000 € (ΑΠΕ, zougla.gr, 9/8/2020).

Αγροτικό δυστύχημα πάλι. Νέο ατύχημα με τρακτέρ στο χωριό Καραβάδος (Δήμος Μινώα Πεδιάδας, Ηράκλειο). Το τρακτέρ που έπεσε σε χαντάκι, στοίχισε τη ζωή σε έναν 69χρονο αγρότη. Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί στις 13/8/2020, ωστόσο ο αγρότης εντοπίστηκε αρκετές ώρες μετά, καθώς τον έψαχναν οι συγγενείς του (imathiotikigi.gr, 14/8/2020).

Ρηχοί άνθρωποι. Όσοι γεννήθηκαν το 1900 γνώρισαν τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την παγκόσμια χρεωκοπία του 1929, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο και ίσως και στον πόλεμο της Κορέας. Όσοι γεννήθηκαν το 1950 δεν γνώρισαν πόλεμο, μόνο άκουσαν κάτι για το Βιετνάμ και για άλλα μακρινά μέρη. Όσοι γεννήθηκαν το 2000 δεν μπορούν να καταλάβουν τις θηριωδίες των λεγόμενων Τούρκων, ούτε να συνειδητοποιήσουν με τι γείτονα βρεθήκαμε να ζούμε δίπλα, σε αυτόν τον πλανήτη, και αντιγράφουν άκριτα τρόπους συμπεριφοράς ανθρώπων που δεν γνώρισαν ποτέ τις θηριωδίες των Τούρκων, όπως μας τις περιέγραφε η γιαγιά μου, μερικές φορές. Το βιβλίο «Νούμερο 31328» του επιζήσαντα Ηλία Βενέζη, με είχε συγκλονίσει στα εφηβικά μου χρόνια και διαμόρφωσε σκέψεις που σήμερα ανθέλληνες και διεθνιστές φυλάκισαν νομικά μέσα σε όρους όπως ρατσισμός, εθνικισμός και άλλους που διαφθείρουν μόνο την επιβίωση του ελληνικού έθνους (15/8/2020).

Απαράδεκτο. Ένα άλογο που έσερνε άμαξα με τουρίστες στη Reggia di Caserta (Ιταλία) πέθανε από την εξάντληση και τη ζέστη, στην ουσία «έσκασε». Το άλογο κατέπεσε στο έδαφος λόγω κόπωσης και ζέστη, μπροστά στα μάτια όλων. Ανάλογες εικόνες με άλογα που σέρνουν άμαξες με τουρίστες έχουμε και στην Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και για τα γαϊδουράκια που ταλαιπωρούνται στα ελληνικά νησιά (napoli.repubblica.it, artinews.gr, 14/8/2020).

Τραγικό. «Πογκρόμ» στα κατοικίδια σκυλιά φέρεται να έχει εξαπολύσει η Βόρεια Κορέα διότι αποτελούν σύμβολο καπιταλιστικής παρακμής, ενώ στην πραγματικότητα -λένε οι Νοτιοκορεάτες- «θα τα κάνει κρέας για τους Βορειοκορεάτες που πεινάνε». Στη Βόρεια Κορέα το 60% των Βορειοκορεατών αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα. Στη Νότια Κορέα ήδη τρώνε, χωρίς ελλείψεις, 20.000 σκυλιά ετησίως (Chosun Ilbo, Ν. Κορέα, presspublica.gr, 17/8/2020, σ.σ. και στην Ελλάδα ίσως κάποιοι χρησιμοποιούν τέτοια).

Πίσω από την εικόνα. Η αστυνομία της Κατερίνης συνέλαβε 76χρονο κτηνοτρόφο που πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο 58χρονο κτηνοτρόφο για βοσκοτόπια και τον τραυμάτισε σοβαρά (thestival.gr, ant1news.gr, 15/8/2020, σ.σ. οι ειδήσεις είναι ότι: πρώτον ο 76χρονος ασκεί το επάγγελμα του κτηνοτρόφου ακόμα, προφανώς λόγω ένδειας και δεύτερον οι βοσκότοποι δεν είναι επαρκείς, κυρίως λόγω συντεχνιακής αγκύλωσης των δασαρχών).

Βοσκοτόπια. Την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12.00, οργανώθηκε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο Facebook - Skywalker, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, με θέμα: «Αγροτική Επιχειρηματικότητα-Βοσκήσιμες Γαίες» με τον Δρ. Θ. Παπαχρήστο, όπως μας πληροφόρησε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος.

Κρασί. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (ρεσβερατρόλη) είναι καλύτερο από μία ώρα στο γυμναστήριο για αδυνάτισμα. Η ρεσβερατρόλη, που εντοπίζεται στη μαύρη σοκολάτα, επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και θεωρείται πως μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Η δοκιμή σε ινδικά χοιρίδια σε συνθήκες μη βαρύτητας απέδειξαν πως χάρη στη ρεσβερατρόλη η ομάδα των χοιριδίων που είχε λάβει την ουσία αυτή διατήρησαν τους μυς και τις κινήσεις τους στα πόδια, σε αντίθεση με όσα είχαν υποβληθεί σε δίαιτα χωρίς την πρόσληψή της (Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα, Καναδάς, thessaliatv.gr, 30/7/2020).

Ορεινές περιοχές. Οι πολίτες που επιθυμούν επιδότηση 600 € για τις ορεινές περιοχές, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το 2020 στην πλατφόρμα https://oreina.epidomata.gov.gr/ από 1/9/2020 μέχρι και 30/10/2020. Ως ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές νοούνται όσες είναι στον πίνακα ορεινών δήμων και κοινοτήτων της οδηγίας 81/645/ΕΟΚ όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίησή της από την απόφαση 83/339/ΕΟΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οδηγίες 85/148/ΕΟΚ, 89/588/ΕΟΚ, 93/66/ΕΟΚ και την απόφαση 94/516/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το έτος 2020 και μετά, νοούνται και οι περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, όπως αυτές καθορίστηκαν στα σχετικά παραρτήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (flash.gr, 14/8/2020).

Παραδοσιακή βιωσιμότητα. «Να βασιστούμε στις παραδοσιακές καλλιέργειες. Να επανέλθουμε στη διάρθρωση μιας αγροτικής τυπικής εκμετάλλευσης, όπου υπήρχαν: αμπελώνας, συκεώνας, σταφιδεώνας, ελαιώνας, κηπευτικά και κάποια παραγωγικά ζώα. Να προσέξουμε να γίνει επιτέλους μια διαφοροποίηση των καλλιεργειών. Δεν πρέπει όλα τα καρπούζια να τα κρατάμε σε μια μασχάλη. Δεν πρέπει στο σακούλι να βάζουμε ενός είδους προϊόν, γιατί αν πάει κάτι άσχημα μια χρονιά, θα έχουμε συνέπειες. Όχι στη μονοκαλλιέργεια. Θα πρέπει να διερευνηθούν διαφοροποιήσεις των καλλιεργειών. Να βασιστούμε στις παραδοσιακές καλλιέργειες» (Γ. Κυριακόπουλος, υπό συνταξιοδότηση Δ/ντης ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, eleftheriaonline.gr, 13/8/2020).

Λαθροαλιεία. Κατασχέθηκαν πάνω από 100 κιλά ψάρια μικρότερα από το εμπορεύσιμο μήκος στην ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας Θεσ/νίκης. Ήταν κεφαλάδες 15-20 εκ. (68 κιλά), μουρμούρες 13-17 εκ. (20 κιλά), τσιπούρες 10-15 εκ. (1,5 κιλό) και σπάροι (13 κιλά), για το σύνολο των οποίων δεν τηρούνταν οι ελάχιστες απαιτήσεις επισήμανσης και πληροφοριών επί των ιχθυοκιβωτίων. Τα αλιεύματα θα διατεθούν σε ευαγή ιδρύματα (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ελευθερία Online, texnologowgeoponos.gr, 17/8/2020).

Φαγητό. Το φαγητό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει κάποιες ψυχικές παθήσεις μέχρι το πώς αποδίδουμε στη δουλειά και αλληλοεπιδρούμε με άλλους. Αυτό που τρώμε επηρεάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, δηλ. τους νευρομεταβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ακετυλοχολίνη, οι οποίες επηρεάζουν τη διάθεσή μας, δηλαδή το πόσο χαρούμενοι ή οξύθυμοι νιώθουμε. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου προκαλούν διατροφικές διαταραχές και η έλλειψη λιπαρών οξέων Ω-3 δημιουργεί κατάθλιψη. Ανάμεσα στις τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση είναι: νερό (6-8 ποτήρια την ημέρα), σκουμπρί, σαρδέλα και σολομός με λιπαρά οξέα Ω-3 που βοηθούν στη συγκέντρωση, κοτόπουλο και γαλοπούλα, που περιέχουν τρυπτοφάνη, ξηροί καρποί και σπόροι, για αυξημένη λίμπιντο, βρόμη για πρωινό, μαύρη σοκολάτα και τόφου (Food & Mood Project, ΜΚΟ MIND, aftodioikisi.gr, texnologosgeoponos.gr, 19/8/2020).

Αγροτικό δυστύχημα. 60χρονος πήγε στο κτήμα του στην Αμαλιάδα, για να ταΐσει το γουρούνι του, αλλά όταν το πλησίασε το γουρούνι του επιτέθηκε, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο πόδι. Ο άνδρας οδήγησε μέχρι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και από τα επείγοντα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου (patrisnews.gr, aftodioikisi.gr, texnologosgeoponos.gr, 20/8/2020).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn