Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1/12/2020 η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση αγροτισσών, όπως κάθε Τρίτη, στις 20.00, στην πλατφόρμα Zoom που έχει εξασφαλίσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής για όλες τις αγρότισσες.
Οι συζητήσεις γίνονται κάθε Τρίτη. Στην τελευταία μετείχαν 45 περίπου αγρότισσες μεταξύ των οποίων η Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι), Μαρία Καραντάνη (κτηνοτρόφος, Καλάβρυτα), Φιλιώ Κρασσά (κτηνοτρόφος, Γαλάτσι), Αργυρώ Λαγγουράνη (κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι), Μαρία Τέλιου (κτηνοτρόφος, Ελασσόνα), Ειρήνη Σερέτη (κτηνοτρόφος, Πέλλα), Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (γεωργός, Σέρρες), Φωτεινή Τσιρόγιαννη (αγρότης, Βοιωτία) και Κατερίνα Κατσανδρή (ανθοπαραγωγός, Αχαρναί).
Στη συζήτηση παρέστη και ενημέρωσε για το «Όραμα 2040 για την αγροτική Ευρώπη» η κα Μαρία-Χριστίνα Μακρανδρέου από το Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όραμα 2040 για την αγροτική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώθηκε δημόσια διαβούλευση από 7/9/2020 έως 30/11/2020 για να εκφραστούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον των αγροτικών περιοχών με ορίζοντα το 2040.
Ειδικότερα, οι τοπικοί φορείς και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να συγκαλούν οργανωμένες εκδηλώσεις και να καταγράφουν προτάσεις και επιθυμίες των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, ακόμα και στις περιαστικές αγροτικές περιοχές, και να τις προωθούν στο Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο μέχρι τον Ιανουάριο 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσει ένα συνέδριο συμπερασμάτων την άνοιξη 2021 και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τον Ιούνιο 2021. Το «Όραμα 2040» θα αποτελέσει σημείο προσανατολισμού για όλες τις ενέργειες που θα έχουν σχέση με την ύπαιθρο της Ευρώπης και βέβαια και με την Κοινή Γεωργική Πολιτική και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο 2023.
Οι επόμενες δημόσιες διαδικτυακές συναντήσεις αγροτισσών θα γίνουν στις 15/12/2020 κυρίως για τον Άγιο Μόδεστο και στις 5/1/2021 για ανταλλαγή ευχών νέου έτους, ενώ κάθε Τρίτη, στις 20.00 οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσες από όλη την Ελλάδα συζητούν για κάθε θέμα που τις απασχολεί επικοινωνώντας με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., κτηνοτρόφος) γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.
Το βήμα συζήτησης των αγροτισσών, κάθε Τρίτη, στις 20.00, δεν συζητά για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες επαγγελματίες αγρότες, αλλά μόνο για τα θέματα που απασχολούν αποκλειστικά τις κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσες. Ούτε όλες τις γυναίκες της υπαίθρου, ούτε όλες τις γυναίκες.
Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι) είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού κ.λπ.) και επιθυμούν να προσεγγίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα του επαγγέλματός τους.
Την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, στις 20.00 προσκεκλημένη στη συζήτηση είναι η κα Αικατερίνη Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, για να φέρει την πλούσια εμπειρία της από την ελληνική παράδοση.
Ο Άγιος Μόδεστος είναι προστάτης των ζώων, ιδιαιτέρως των μεγαλόσωμων ζώων, των ζώων των κτηνοτρόφων και γεωργών, που η επιβίωσή τους ήταν ύψιστης σημασίας για τη διαβίωση των ανθρώπων. Αυτές τις ημέρες γίνεται το «συλλείτουργο», δηλαδή κάνουν κόλλυβα που προσφέρουν και αγιασμό. Με τον αγιασμό τούτο ραντίζουν τα ζώα και τους στάβλους. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, ραντίζουν με αγιασμό και τα σπαρμένα χωράφια.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα»