Πραγματοποιήθηκε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τις αγροτικές ασφαλίσεις την 11/11/2020 από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα (κα Ε. Καλαρούτη).
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: κ. Νίκος Δούκας (Αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ), κα Έφη Κοκορέλη (Interamerican), κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, Μενίδι, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι) και Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα, Συντονιστής). Mέσω Facebook (Skywalker: Εργασία στην Ελλάδα) συμμετείχαν 40 άτομα, ενώ είχε 435 αλληλεπιδράσεις και 6.357 θεάσεις (κα Κ. Κουφογιώργου, Skywalker).
Το video της συζήτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Facebook Skywalker - Εργασία στην Ελλάδα (https://www.facebook.com/323590504929/videos/4657631744278074)
Από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση της Τετάρτης, όπως κάθε Τετάρτη από τον Ιούλιο 2020, που καθιέρωσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής Άγιος Γεώργιος (Αχαρναί, Αττικής), βγήκαν τα εξής συμπεράσματα:
- Η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με κάποιες μικροεξαιρέσεις.
- Οι συνολικές ετήσιες εισπράξεις των δημόσιων ασφαλειών είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ και οι ιδιωτικές ασφάλειες περίπου 1,5 - 2% ετησίως, ενώ οι αναγνωριζόμενες ετησίως καλύψεις ανέρχονται σε 190 εκατ. ευρώ.
- Η πολιτεία υποστηρίζει το σύστημα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής μέχρι το επιπλέον 20% των ετήσιων εισπράξεων.
- Η συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι αποτελεί συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών (αστών και αγροτών) στις ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, οι οποίες αποδεδειγμένα οφείλονται στην επιθυμητή ποιότητα ζωής κυρίως των κατοίκων των πόλεων.
- Φάνηκε ότι υπάρχει μια κάποια άγνοια του τρόπου σωστής εξυπηρέτησης των συμπολιτών-αγροτών από τον ΕΛΓΑ και κάποιας μορφής δυσκολία στην κατανόηση των κανόνων που επιβάλλονται χωρίς τη συμμετοχή των ιδίων των αγροτών-πολιτών.
- Και ενώ ο ΕΛΓΑ αποτελεί ένα είδος δημόσιας πρόνοιας για την αγροτική παραγωγή, φάνηκε ότι δεν συμμετέχουν στη διοίκηση του ΕΛΓΑ εκπρόσωποι των αγροτών, αλλά περιέργως δεν μετέχουν ούτε σε κάποιες επιμέρους επιτροπές αλλά ούτε και σε κάποιες θεσμοθετημένες δομές εποπτείας ή/και ελέγχου.
- Επισημάνθηκε η ανάγκη για συνεχείς και τακτικές ενημερωτικές διαδικασίες, ώστε να ενσωματωθούν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των αγροτών οι πρόνοιες ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.
- Μάλιστα εκφράστηκαν σκέψεις:
- για την ασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος,
- για την ασφάλιση της μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής (οικοτεχνία, εργαστήρια κ.λπ.),
- για την ασφάλιση της εμπορίας (μεταφορές λαϊκατζήδων κ.λπ.),
- για την αντιμετώπιση των «επαγγελματικών ασθενειών», πέραν των συνήθων θεμάτων υγείας,
- για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας (δυστυχήματα από ανατροπές τρακτέρ μέσα στο χωράφι κ.λπ.).
- Έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει σήμερα διαθέσιμη μελέτη για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση μέτρων διαχείρισης κινδύνων στον γεωργικό τομέα.
- Έγινε αντιληπτό ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ΕΛΓΑ η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας της εταιρίας «ΕΛΓΑ Α.Ε.», πιθανόν μέσα σε έναν χρόνο (εντός 2021).
- Επίσης έγινε αντιληπτό ότι η σημερινή διοίκηση δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην οργανωτική αναδιοργάνωση, στον εκσυγχρονισμό, στη σωστή τεκμηρίωση, στην αποτελεσματικότητα και στην επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης αποζημιώσεων ασφάλισης.
- Έγινε αντιληπτό ότι ίσως μετά θα μπορούσε να επιληφθεί ο ΕΛΓΑ των θεμάτων που αφορούν τις καλυπτόμενες ζημίες, ασθένειες κ.ά.
- Ακούστηκε ότι παρά το ότι η ασφάλιση γίνεται για όλη την εκτροφή δεν καλύπτονται τα μοσχάρια κάτω των 6 μηνών (παρά το ότι βγαίνουν για βοσκή ήδη από τον 2ο μήνα), ούτε τα άνω των 6 ετών ζώα, ενώ υπάρχει όριο για τον μικρότερο αριθμό απωλειών ζώων, αλλά και όριο για πολλαπλές επιθέσεις άγριων ζώων.
- Πρόβλημα ακόμα δημιουργείται από την ανάγκη «ιατροδικαστικών» διαδικασιών σε συνδυασμό με τον χρόνο διατήρησης των θυμάτων και «μαρτύρων».
- Φάνηκε ότι η εντατική κτηνοτροφία και η εντατική γεωργία δημιουργούν ανισορροπίες στο περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία. Αυτές καταγράφονται ως συνεχείς επιθέσεις από σαρκοβόρα ζώα ή αγριογούρουνα που πρέπει να εξηγηθούν επαρκώς, για να βρεθεί τι πρέπει να γίνει με τους επαγγελματίες αγρότες-φροντιστές του περιβάλλοντος.
- Η στατιστική και ο «μέσος όρος» φαίνεται ότι αδικούν τους κτηνοτρόφους στα θέματα της ασφάλισης (πληρώνουν περισσότερα, αποζημιώνονται με λιγότερα), μια κατάσταση η οποία δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπιστεί σύντομα.
- Έγινε πολύ σοβαρή συζήτηση για τις δραστηριότητες του ΕΛΓΑ ακόμη και στην πρόληψη κινδύνων, πράγμα που συνήθως δεν είναι αντικείμενο των δομών αντιμετώπισης ζημιών, αλλά πρόληψης, η οποία είναι ενσωματωμένη στις επιχειρηματικές δράσεις.
- Ο ΕΛΓΑ προσφέρει προγράμματα αντιχαλαζικών δικτύων, πτήσεων πρόληψης καιρικών φαινομένων, δαπάνες ειδικών περιφράξεων κ.λπ. ως δραστηριότητα κοινωνικής ευθύνης.
- Τονίστηκε η ανάγκη προσαρμογής των καλλιεργειών και των εκτροφών στην κλιματική αλλαγή, όπως νέες καλλιέργειες, προσαρμοσμένες στο κλίμα, ζώνες συγκεκριμένων καλλιεργειών, ζώα μικρότερου ανθρακικού αποτυπώματος κ.λπ.
- Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά μπορεί να καλύψει κάθε πιθανή ανάγκη ασφάλισης πάντα με αναλογιστική μελέτη και αντίτιμο, που ίσως να μην είναι πάντα εύκολα αντιμετωπίσιμο οικονομικά από μικροεπαγγελματίες αγρότες.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (693 2094231) ευχαρίστησε όλους για την πρόθυμη συμμετοχή, το skywalker.gr για την υποστήριξη και απηύθυνε πρόσκληση για την επόμενη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Οι chefs και η ελληνική κτηνοτροφία», την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020, στις 12.00 μέσω της ιστοσελίδας του Facebook (Skywalker – Eργασία στην Ελλάδα).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα