agrotika_noe09.jpg

 

Κινούνται νεκρά: Ερευνητές ανακάλυψαν στη Δυτική Βιρτζίνια ένα νέο πληθυσμό τζιτζικιών που μολύνεται με βάναυσο τρόπο από τον παρασιτικό μύκητα Massospora, ο οποίος ελέγχει το μυαλό τους και τα αναγκάζει να μολύνουν άλλα έντομα. Και είναι η τρίτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο στον κόσμο. Το ανατριχιαστικό είναι ότι, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο από τα σώματά τους αντικαθίσταται με μυκητιακό ιστό, τα μολυσμένα τζιτζίκια συνεχίζουν να κινούνται χωρίς να γνωρίζουν την ασθένειά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μύκητας χειρίζεται τη συμπεριφορά των εντόμων, για να κρατήσει τον ξενιστή ζωντανό και όχι να τον σκοτώσει, ώστε να μεγιστοποιήσει τη διασπορά του (Μ. Κάσον, PLOS Pathogens, cnn.com, gazetta.gr, ecozen.gr, 6/8/20).

Μόνο εξαγωγές;: Με το σχέδιο της ομάδας ειδικών να εισηγείται την ενίσχυση των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών ως μοντέλο για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδος, η ζωή και το επάγγελμα των αγροτών μοιάζουν πλέον με επιβίωση, όπως περίπου στο τηλεοπτικό παιχνίδι «Survivor». Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει διαδικτυακή δημόσια συζήτηση στο Facebook με τον φοροτεχνικό κ. Καλαμαρά την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020, στις 12:00 το μεσημέρι, με την υποστήριξη του Skywalker για συμμετοχή, συζήτηση ορατή και από το site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr, με συντονιστή τον γράφοντα.

Εργάτες γης: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον υπουργό ΑΑΤ παρατείνουν την ισχύ του ΦΕΚ Α' 90/1-5-2020, δίνοντας το δικαίωμα για άλλες 90 ημέρες παραμονής στη χώρα των μετακλητών εργατών γης (texnologosgeoponos.gr, σ.σ. Έλληνες εργάτες γης δεν υπάρχουν, μόνο αστοί και διευθυντές).

Ακόμα και ο μετασχηματιστής: Ένας νεκρός Ρομά και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της παράνομης εισόδου ομάδας Ρομά στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα στις 14:50 για να αφαιρέσει μετασχηματιστή. Ο μετασχηματιστής «αντέδρασε» (newsbeast.gr, 8/8/20, σ.σ. η πολιτεία δεν θέλει να αντιδράσει και αυτή η ιδιότυπη προνομιακή της μεταχείριση καταστρέφει κυρίως αγρότες).

Ζυμαρικά καλαμάκια: Βιοδιασπώμενα καλαμάκια σε τρία χρώματα (φυσικό, κόκκινο και πορτοκαλί) από ζυμαρικά artesian pasta straws από τη βιομηχανία ζυμαρικών «Ήλιος». Είναι ιδανικά για χρήση σε κρύα ροφήματα, όπως παγωμένο καφέ, χυμό, γάλα, αναψυκτικά, νερό, αλκοολούχα ποτά, smoothies κ.ά., ενώ κομποστοποιούνται μετά τη χρήση. Τα artesian pasta straws παράγονται από σιμιγδάλι και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με το κοινό χαρτί και το πλαστικό (ecozen.gr, 31/7/20).

Φυτοφάρμακα: Με φυτοφάρμακο 3 στα 4 μέλια, δείχνουν τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας. Είχαν νεοκοτινοειδή φυτοφάρμακα εντός ορίων ασφαλείας για τον άνθρωπο. Το 30% είχε ένα νεοκοτινοειδές, ενώ στο 45% ανιχνεύτηκε «κοκτέιλ» από δύο ή πολλά νεοκοτινοειδή. Η νικοτίνη επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα των καταστροφικών για τα φυτά εντόμων και άλλων παρασίτων, προκαλώντας τους παράλυση και θάνατο. Πολλοί συσχετίζουν τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών με τα εν λόγω φυτοφάρμακα. Από τις 6 ηπείρους (198 δείγματα) οι υψηλότερες συγκεντρώσεις νεοκοτινοειδών βρέθηκαν στα μέλια της Βόρειας Αμερικής (στο 86%), της Ασίας (80%) και της Ευρώπης (79%), όπου τα νικοτινοειδή έχουν απαγορευτεί από το 2013. Στην Νότια Αμερική είχαν μόνο το 57%. Βρέθηκαν ίχνη νικοτινοειδών ακόμα και σε μέλια από νησιά στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού! «Τα νεοκοτινοειδή ήταν κάτω από το όριο (όπως το ορίζουν!) αλλά η μελέτη είναι μια προειδοποίηση για την ενεργοποίηση της αρχής της προφύλαξης. Τα νεοκοτινοειδή δημιουργούν ενδοκρινικές διαταραχές στις μέλισσες, οπότε ποιος ξέρει» (Α. Αεμπί, Πανεπιστήμιο Νοϊσατέλ, BBC, Science, olivemagazine.gr, texnologosgeoponos.gr, 7/8/20).

Κορονοϊός: Για καλές αποδόσεις στο καλαμπόκι προϊδεάζουν οι τελευταίες αναφορές. Οι τιμές που ζητούν οι παραγωγοί είναι σήμερα 0,18 €, ενώ στη δυτική Μακεδονία φτάνουν τα 0,21 €. Πέρυσι οι αποδόσεις στις Σέρρες ήταν 1.500 kg/στρέμμα μ.ό. και το ίδιο και φέτος. Ίσως η ανάκαμψη της ζήτησης καλαμποκιού στην Κίνα να αυξήσει τις εξαγωγές, πιέζοντας την τιμή (Α. Μπίκας, agrotypos.gr, 7/8/20, σ.σ. στα άρθρα δεν διακρίνω κάτι για τα άνευ νοήματος «7.000 €» ή για ενισχύσεις λόγω κορονοϊού στους αγρότες).

Νέος ιός: Εμφανίστηκε νέος φονικός ιός στην Ανατολική Κίνα, στην επαρχία Anhui, ο bunyavirus, που προέρχεται από τα τσιμπούρια. Το κέντρο αναφοράς στην Ταϊβάν κατέγραψε 60 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού (7 θανατηφόρα). Ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον ιό μέσω σάλιου ή αίματος. Τα πρώτα συμπτώματα είναι  κούραση, πυρετός και εξάνθημα. Δεν υπάρχουν φάρμακα κατά του bunyavirus (Global Times, newsbomb.gr, 7/8/20, σ.σ. υπάρχει άραγε λόγος που μερικοί από τους θανατηφόρους ιούς που ταλαιπωρούν όλη την ανθρωπότητα επισημαίνονται καταρχάς στην Κίνα; είναι καλοί επιστήμονες ή είναι απάνθρωπες οι συνθήκες ζωής;)

Αγορές καταναλωτών: Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, στις 12:00 το μεσημέρι, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής διοργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο Facebook σε συνεργασία με το Skywalker και στο site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr αλλά μόνο για παρακολούθηση με θέμα «Αγροτική επιχειρηματικότητα: Αγορές καταναλωτών». Ο νόμος 4497/2017, άρθρο 37, γράφει: «Σκοπός των αγορών καταναλωτών είναι η ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών μέσω ενεργής συμμετοχής πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και η δημιουργία ευνοϊκότερων όρων διαβίωσης των μικρών παραγωγών και μεταποιητών μέσω της πρόσβασής τους σε αλληλέγγυες αγορές».

Καταρροϊκός: Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι υπεύθυνοι (κτηνοτρόφοι και ιδιώτες κτηνίατροι) οφείλουν να ενημερώσουν τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (odelalis.gr, 9/8/20).

Μονόπλευρη: «Οι επιχειρηματίες της Πιερίας πήραμε μαζί την πρωτοβουλία να στηρίξουμε τον τόπο μας, και στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε αρωγούς την Περιφέρεια και τον δήμο. Όταν όλοι μαζί συνεργαζόμαστε, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο» (Η. Χατζηχριστοδούλου, Επιμελητήριο Πιερίας, ΕΡΤ3, 20/7/20, σ.σ. μπράβο και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, μόνο που μοιάζει να είναι μονόπλευρη. Αφορά μόνο τους επιχειρηματίες του τουρισμού και δεν αναφέρεται καθόλου στους επιχειρηματίες αγρότες, τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου και διατροφικής αυτάρκειας. Κρίμα).

Μάσκες και «μάσκες»: «Ας φοράμε προσεκτικά τη μάσκα για προστασία της υγείας, αποφεύγοντας επίμονα τις μάσκες κάθε μορφής υποκρισίας, η οποία μολύνει επικίνδυνα τις ανθρώπινες σχέσεις» (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, 8/8/20).

Άνδρας: Έναν άνδρα να βρείτε που να σας πηγαίνει για προβατίνα στα κάρβουνα. Λουλούδια και σοκολάτες φέρνουν όλοι. Το αρνί έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε L καρνιτίνη και απογειώνει το σπέρμα στην κυριολεξία. Η δε γίδα, με τα υψηλότερα ποσοστά σε τρυπτοφάνη, δεν θα σε αφήσει ποτέ να πέσεις σε μελαγχολία! Αυτά τα λίγα για να μη μας κουνιούνται με τα εισαγόμενα super food και άλλες ανοησίες (σ.σ. το βρήκα στο Facebook φίλου, Δημήτρης, 11/8/20).

«Λαϊκές»: Διατίθενται από το ΥΠΑΑΤ και το ΥΠ.ΟΙΚ. 14.800.000 € για την οικονομική ενίσχυση με 500 € των παραγωγών λαϊκών αγορών που η δραστηριότητα διεκόπη από Περιφέρεια σε Περιφέρεια ή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ή περιορίστηκε λόγω του κορονοϊού (ΥΠΑΑΤ, 11/8/20, σ.σ. οι παραγωγοί αγορών βιοκαλλιεργητών δεν περιλαμβάνονται;)

Αγροτικό δυστύχημα: Σοβαρά τραυματίστηκε (ακρωτηριάστηκε) 55χρονος αγρότης στην περιοχή της Μεσαράς (Γόρτυνα Κρήτης) ενώ έριχνε λίπασμα στο χωράφι του (στις 07:00) και η φρέζα τού «έπιασε» το πόδι (cretapost.gr, 12/8/20, σ.σ. συνεχής ο φόρος αίματος και ζωών των αγροτών κατά την επαγγελματική απασχόληση. Γιατί δεν υπάρχει κάποια επίσημη πανεπιστημιακή ή από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» έρευνα για τα ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες των αγροτών; Είναι πολλά τα λεφτά των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών ή απλώς οι Έλληνες αγρότες είναι β’ ή ακόμα και γ’ κατηγορίας;)

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

'https://www.freepik.com/photos/nature'

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn