agrotika_noe02.jpg

 

Τιμές: Η μεγάλη προσφορά τροφίμων και η πτώση της κατανάλωσης στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ύφεσης θα οδηγήσουν σε ιστορική μείωση των τιμών τους και ένα πιθανό σοκ της αγοράς φέτος το 2020. Η πτώση  στα φυτικά έλαια και τα ζωικά προϊόντα θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε βασικές καλλιέργειες, όπως το ρύζι και το σιτάρι. Ο κορονοϊός έχει ήδη συμβάλει στη μείωση του αμερικανικού καλαμποκιού σε χαμηλό δεκαετίας. Οι FAO και ΟΟΣΑ προβλέπουν ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων θα κινηθούν σταδιακά προς μικρή μείωση την περίοδο 2020-2029. Η αυξημένη παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα θα συμβαδίσει με τη ζήτηση για τα τρόφιμα που θα προκαλεί η αύξηση του πληθυσμού και θα μειώσει τις παγκόσμιες τιμές. Οι τιμές του κρέατος, ιδιαίτερα του χοιρινού, εκτιμάται ότι θα μειωθούν περισσότερο (Έκθεση 10ετίας FAO & ΟΟΣΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, larissanet.gr, 18/7/20).

Ζωοφιλία: Στην εξόφληση του εξοντωτικού προστίμου 270.000 € θα υποχρεωθεί τελικά, μετά και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, ένας συνταξιούχος Λαρισαίος από την περιοχή της Αγ. Μαρίνας, που κατηγορήθηκε για τη θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και την κακοποίηση ενός ακόμα κουταβιού, σε μια υπόθεση που έγινε γνωστή τον Αύγουστο του 2013 και θεωρείται πρωτοφανής πανελλαδικά, με αφορμή και το ύψος του προστίμου. Το δικαστήριο έκρινε ότι η οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου δεν αποτελεί κριτήριο για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου (eleftheria.gr, 17/7/20).

Mόνοι μας: Στις 22/7/12 ο 24χρονος Πακιστανός Αχμέτ Βακάς επιτέθηκε στην 15χρονη Μυρτώ στην Πάρο για να της κλέψει το κινητό, ενώ στη συνέχεια τη βίασε. Έπειτα τη χτύπησε βάναυσα και την πέταξε στα βράχια με σκοπό να τη σκοτώσει. Σήμερα η Μυρτώ χαροπαλεύει στα νοσοκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης, έχοντας μαζί τους γονείς της. Και ο θύτης, με την υποστήριξη των αλληλέγγυων, ΜΚΟ και άλλων Συριζαίων, έπειτα από τη φυλάκιση απολαμβάνει τον νόμο Παρασκευόπουλου και τον νέο Ποινικό Κώδικα του Σύριζα (2019). «Ζεις γιατί ο Θεός το θέλει και σε βοηθά. Όχι το κράτος, αυτό σε ξέχασε, σε άφησε στην άκρη να ξεχαστείς, ανεύθυνα, χωρίς ντροπή, να πολεμάς μόνη σου, λες και δεν έφταιξε αυτό για ό,τι συνέβη. Δυστυχώς γεννήθηκες Ελληνίδα! Όσο για όλες αυτές τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων, αυτές, μάνα μου, δεν έγιναν για σένα, έγιναν για να υποστηρίζουν τους θύτες, τους εγκληματίες αυτού του τόπου. Δικαιοσύνη δεν υπάρχει, την κουρέλιασαν, την ξέφτισαν» (Μ. Κοτρώτσου, «Αλήθεια», 26/7/20).

Κλέφτης: Έκλεψε 10 ρολόγια νερού και χαλκοσωλήνες για να φτιάχνει κουδούνια στα πρόβατα από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τις 25/7/20 στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μίνωα-Πεδιάδος. Ο ημεδαπός συνελήφθη και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων (ΕΛ.ΑΣ., kriti24.gr, 26/7/20).

Φυτοφάρμακα: Στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) ανακοινώθηκε απόρριψη στη Βουλγαρία ακόμα ενός φορτίου πιπεριών από την Τουρκία λόγω υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων. Το τελευταίο 10μηνο απορρίφθηκαν 72 φορτία πιπεριάς Τουρκίας με φυτοφάρμακα. Το Malathion βρέθηκε στις τουρκικές πιπεριές σε αναλογία 0,367 mg/κιλό, με μέγιστο προβλεπόμενο όριο (MRL) 0,02 mg/κιλό. Επίσης βρέθηκε Formetanate 0,091 mg/κιλό, με μέγιστο προβλεπόμενο όριο (MRL) 0,01 mg/κιλό. «Παρά τα συνεχή ευρήματα, αυτό δεν έχει συνέπειες για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας σε χώρες της Ε.Ε.» (Γ. Πολυχρονάκης, Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών & Χυμών Incofruit-Hellas). Η Ελλάδα ούτε βρήκε ούτε δέσμευσε κάποιο τουρκικό φορτίο πιπεριάς (Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 28/7/20, σ.σ. προφανώς είτε οι Τούρκοι στέλνουν στην Ελλάδα προσεγμένα φορτία [!] είτε οι ελληνικές αρχές είναι ανίκανες, και οι Έλληνες τρώνε ό,τι εισάγεται, ενώ τα ελληνικά μένουν απούλητα).

Αστική πτηνοτροφία: Ένα νέο  μοντέλο πτηνοτροφίας, η αστική πτηνοτροφία, της οποίας η Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ είναι στρατηγικός συνεργάτης, αναπτύσσεται. Επισκεφθήκαμε το κτήμα και είδαμε από κοντά τα κοτόπουλα που εκκολάψαμε και μιλήσαμε για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία μας, χαιρόμαστε να βλέπουμε ανθρώπους που αγαπούν την πτηνοτροφία (Heidi Flensburg, Facebook, 28/7/20, σ.σ. πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική, η αστική και η περιαστική κτηνοτροφία και οι αστικοί λαχανόκηποι επαναφέρουν στο μυαλό μας την ένταση της προσπάθειας των ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα Victory Farms με σκοπό να απελευθερώσουν τα logistics, στρατηγικές μεταφορές και να προστατέψουν τη διατροφική ασφάλεια των αστών των μεγαλουπόλεων).

Ας ξεκινήσουν: Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Η συνεργασία επιχειρηματιών και χοιροτρόφων βάζει ουσιαστικές βάσεις και είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια, αναδεικνύοντας ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας) θα προβλέπεται επιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) ειδική επισήμανση. Τα τρόφιμα αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Με στρατηγικές επιλογές, όπως αυτή για την πιστοποίηση του γύρου ως ΠΓΕ κι όχι ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), με συλλογική προσπάθεια, η χώρα μας μπορεί να πετύχει πολλά και στον συγκεκριμένο τομέα προς όφελος συνολικά της οικονομίας και φυσικά των παραγωγών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον κλάδο (Φ. Αραμπατζή, υφυπουργός ΑΑΤ, 30/7/20).

Αχλάδια: «Δυστυχώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας στα αχλάδια Τυρνάβου (το 80% της ελληνικής παραγωγής) και τρίτη μέσα σε μία πενταετία. Εξέλιξη προβληματική για το μέλλον της καλλιέργειας» (Χ. Τασούλας, Γαία Φρουτ, eleftheria.gr, 31/7/20, σ.σ. έχει μαζευτεί στα επιτραπέζια αχλάδια η «κοντούλα» (τιμή 1 €). Στα μέσα Ιουλίου μαζεύτηκαν τα «κόσια» (τιμή γύρω στα 0,40-0,50 €). Τέλος Ιουλίου συγκομίζεται η ποικιλία «Σάντα Μαρία». Από τον Αύγουστο ξεκίνησαν να μαζεύουν το «κρυστάλλι», που στον Τύρναβο έχει 12.000 στρέμματα (από τα συνολικά 17.000). Τα αχλάδια κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα λόγω ανοιχτών τιμών. Το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 1.000 €/στρ. Τα βιομηχανικά αχλάδια θα αρχίσουν στις 10 Αυγούστου με «Σίσσυ» και πριν τις από τις 15 Αυγούστου θα ακολουθήσουν τα Williams και, τέλος, τα αχλάδια Ηiland.

Κορονοϊός;: Το 2ο τρίμηνο του 2020 η σουηδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και 8,2% σε ετήσια βάση (η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1940). Η μεγάλη συρρίκνωση της σουηδικής οικονομίας δείχνει ότι δεν έχει ανοσία στην Covid παρά την ήπια καραντίνα, για την οποία έγινε πολύς λόγος. Η Σουηδία δεν έθεσε σε καραντίνα τον πληθυσμό της και κράτησε ανοιχτά τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, ζητώντας από κάθε πολίτη να αναλάβει την ευθύνη του. Η ανοσία αγέλης αμφισβητείται, με 5.700 νεκρούς και 80.000 κρούσματα (Capital Economics, SCB, presspublica.gr, 5/8/20).

Αγροτουρισμός: Η 23η Έκθεση Αγροτουρισμού είχε οριστεί να γίνει στις 6-16 Αυγούστου 2020 στην Αρχαία Επίδαυρο με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το ΥΠΑΑΤ. Ο στόχος ήταν η ανάδειξη της ποιότητας του τοπικού προϊόντος και της καινοτομίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή ή και την πώλησή του. Η γιορτή αυτή της γευσιγνωσίας και της επαφής με τα τοπικά προϊόντα συνδυάζεται με ποικίλες εκδηλώσεις, όπως μουσικές βραδιές, ακόμα και street art (Ε. Λίτινα, presspublica.gr, 6/8/20).

Πρωτογενής: Η Κίνα εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες σε αξία ίση με το 20% του ΑΕΠ της, με εισαγωγές ίσες με το 14% του ΑΕΠ της (2016). Η Κίνα όσον αφορά την ευημερία της είναι στην 92η  θέση από την άποψη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στην 90η θέση από την άποψη του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (2015). Αν αυτό το πρότυπο «εξαγωγικής χώρας» θέλει να ακολουθήσει η πρόταση για την ενίσχυση των εξαγωγών της ομάδας ειδικών, τότε θα εξυπηρετήσει μόνο την πολύ μικρή ομάδα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι πρόχειρη η σκέψη; Είναι σκέψεις σε περιβάλλον διανοητικών αδιεξόδων; Μήπως ακολουθούν τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων συμφερόντων; Αν συμβαίνει το τελευταίο, μάλλον πρόκειται για «ουδέτερη επιστημονική προσέγγιση». Η «επιστημονική ουδετερότητα βλάπτει σοβαρά την οικονομία» (σχέδιο ομάδας ειδικών, καθ. Ανδρέας Λύτρας, Facebook, 8/8/20, σ.σ. μόνο [!] η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η διατροφική αυτάρκεια δίνουν ελπίδες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

πηγή φώτο:'https://www.freepik.com/photos/green'

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn