agrotika_oct19.jpg

 

Τριαντάφυλλα: «Η ζωή είναι ένα τριαντάφυλλο, όπου κάθε ροδοπέταλο είναι μια ψευδαίσθηση και κάθε αγκάθι μια πραγματικότητα» (Αλφρέ Ντε Μυσσέ, σ.σ. κι αν είναι ελληνικά τριαντάφυλλα από Έλληνες αγρότες-ανθοπαραγωγούς, τότε μερικές από τις ψευδαισθήσεις μπορεί να γίνουν πραγματικότητες χωρίς αγκάθια).

Αλκοόλη: Με νέα οδηγία η Ε.Ε. εκσυγχρονίζει τη φορολόγηση των αλκοολούχων προϊόντων, με σκοπό τη μείωση των υφιστάμενων στρεβλώσεων στην ενιαία αγορά και πρόθεση να ισχύει από 1/1/2022. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές: 1. αύξηση του κατώτατου ορίου αλκοόλης για την μπίρα από 2,8% σε 3,5% κατ’ όγκο, 2. επέκταση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης για μικρούς παραγωγούς μπίρας και αιθυλικής αλκοόλης και τους παραγωγούς άλλων ποτών που παρασκευάζονται με ζύμωση, όπως ο μηλίτης, και 3. καθιέρωση ενιαίου συστήματος πιστοποίησης στην Ε.Ε. για την επιβεβαίωση του καθεστώτος των ανεξάρτητων μικρών παραγωγών, το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. (Zdravko Maric, προεδρεύων Συμβουλίου Ε.Ε., blog: marina anastas.kourbela, 28/6/20, σ.σ. οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είναι έμμεσοι φόροι που επιβάλλονται για την πώληση ή τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων, όπως η αλκοόλη, τα καπνά και η ενέργεια. Τα έσοδα εισπράττονται από κάθε χώρα).

Κοινωνικοποίηση με σκύλο: Όσα παιδιά ζούσαν σε σπίτι με σκύλο είχαν 23% λιγότερες δυσκολίες συναισθηματικής έκφρασης και κοινωνικές επαφές σε σχέση με τα παιδιά χωρίς κατοικίδιο. Τα παιδιά με σκύλο είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, 40% λιγότερα προβλήματα στις σχέσεις τους με άλλα παιδιά και 34% καλύτερες θετικές συμπεριφορές, όπως το μοίρασμα με άλλους. Εάν συμμετέχουν στις βόλτες με τον σκύλο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είναι 36% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κακή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Τα παιδιά που παίζουν με τον οικιακό σκύλο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι 74% πιο πιθανό να έχουν θετική και αλληλέγγυα συμπεριφορά προς τους άλλους. «Εκπλαγήκαμε που ακόμα και η απλή παρουσία ενός οικογενειακού σκύλου σχετίζεται με τόσες πολλές θετικές συμπεριφορές και συναισθήματα» (μελέτη PLAYCE, καθ. Χ. Κρίστιαν, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας, Pediatric Research, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 6/7/20, σ.σ. κι αν είναι πρόβατο ή κατσικάκι, ακόμα καλύτερα).

Τουρισμός: «Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έφτασε στο τέλος του. Η μονοκαλλιέργεια, ο μονοδιάστατος χαρακτήρας του τουρισμού, η εποχικότητα, αλλά και η υπερσυγκέντρωση των τουριστικών δραστηριοτήτων σε πέντε μόνο Περιφέρειες της χώρας, αποτελούν μεγάλες παθογένειες» (Μ. Κόνσολας, υφυπουργός Τουρισμού, «Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού», Δελφοί, υπ. Τουρισμού, 30/6/20, σ.σ. το ίδιο ισχύει παντού, και στη γεωργία).

Περίεργα: Σε μια χρονιά που οι αποθήκες των εργοστασίων έχουν κυριολεκτικά αδειάσει, που η πανδημία ενισχύει την αποθεματοποίηση των νοικοκυριών και τις αγωνίες για διατροφική επάρκεια ακόμα και σε επίπεδο κρατών, στην Ελλάδα η βιομηχανία κονσερβών ροδάκινου κρατά «στον τόπο τον χορό», αποκλείοντας κάθε σκέψη για κάτι καλύτερο στις τιμές παραγωγού και κάτι περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η συναλλακτική σχέση (Λ. Λιάμης, Agronews, 10/7/20).

Αντι-αγροτικά: Με διαλυμένο το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, με διχασμένο τον αγροτικό συνεργατισμό, με τον ιδιωτικό τομέα να εκπροσωπεί/πατρονάρει τους συνεταιρισμούς, με τεχνητά υποτιμημένο τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη, με μη ουσιαστική παρουσία αγροτών στη βουλευτική εξουσία, ακόμα και το νέο νομοσχέδιο για τον αγροτικό τομέα που είχε κατατεθεί στις 17/7/20 στη Βουλή προχώρησε ερήμην των αγροτών, έγινε νόμος του ελληνικού λεγόμενου κράτους και μοιάζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα οποιουδήποτε άλλου εκτός από το σύνολο των αγροτών. Κρίμα. Ούτε τα σφυριά ούτε τα δρεπάνια ούτε τα τσεκούρια ούτε οι γκλίτσες σώνουν τους Έλληνες πραγματικούς αγρότες (Δ. Μιχαηλίδης, 18/7/20).

Ελλάδα: Η Ελλάδα επιζεί μέσα από ατομικές περιπτώσεις, που κάνουν θαύματα. Το κράτος σταθερά υπολειτουργεί, το ίδιο και οι συλλογικές προσπάθειες, όπως και οι περισσότεροι θεσμοί, οι οποίοι είναι απλώς συνήθως εισαγωγής και δεν έπιασαν τόπο σε αυτούς τους αναρχικούς εγωιστές που είναι οι Νεοέλληνες. Αν είναι να λάμψει η Ελλάδα, θα το κάνει πάντα μέσα από μεμονωμένους ήρωες, που γίνονται παρανάλωμα, παρά κάθε προσδοκία (Νίκος Καζαντζάκης).

Πληθυσμός: Ο πληθυσμός της Γης προβλέπεται να είναι 8,8 δισ. άνθρωποι το 2100. Δηλαδή δεν θα αυξάνεται συνεχώς, όπως τραγικά προβλεπόταν να είναι περίπου 11 δισ. το 2100. Αυτό σημαίνει «μια καλή είδηση για το περιβάλλον, αφού θα ασκείται λιγότερη πίεση στα συστήματα παραγωγής προϊόντων διατροφής και λιγότερες εκπομπές CO2. Ωστόσο η αναστροφή της πυραμίδας των ηλικιών θα έχει βαθιές και αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και την οργάνωση των οικογενειών, των κοινοτήτων και των κοινωνιών» (Κ. Μάρεϊ, Institute for Health Metrics & Evaluation [IHME], Σιάτλ, The Lancet, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ecozen.gr, 15/7/20).

Καλλιεργείται η Σιβηρία;: Το ρεκόρ κύματος θερμότητας στη Σιβηρία θα ήταν σχεδόν αδύνατο χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση στην αλλαγή του κλίματος. Οι θερμοκρασίες υπερέβησαν τους 38οC στη ρωσική πόλη Βερκχογιάνσκ στις 20/6/20. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ βόρεια του Αρκτικού κύκλου. Η Αρκτική σήμερα θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο (καθ. Σ. Σενιβιράτνε, worldweatherattribution, ecozen.gr, 16/7/20).

Σιτάρι: Στη Θεσσαλία οι παραγωγοί, ύστερα από αρκετά χρόνια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, «στόκαραν» και περιμένουν άνοδο της τιμής στο σιτάρι το επόμενο διάστημα. Σήμερα η τιμή σκληρού σιταριού κυμαίνεται στα 0,25-0,27 €/κιλό, ωστόσο οι παραγωγοί έχουν χτίσει ελπίδες ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει άνοδος (thessaliatv.gr, 17/7/20, σ.σ. θέλουν πολύ προσοχή οι προϋποθέσεις αποζημίωσης λόγω πανδημίας. Υποθέτω ότι οι παραγωγοί σιταριού δεν πρέπει να αποζημιωθούν για τις υψηλότερες τιμές του).

Μουσική vs αγριογούρουνα: Αγρότες στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, για να απωθήσουν τα αγριογούρουνα από τις καλλιέργειες καλαμποκιού και να γλιτώσουν από τις ζημιές/καταστροφές, βάζουν μουσική από ραδιόφωνα στα χωράφια με καλαμπόκια, καθότι δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ τέτοιες ζημιές. Τα αγριογούρουνα άρχισαν να κατηφορίζουν στα πεδινά προς αναζήτηση τροφής, ίσως και πιθανόν λόγω κακής διαχείρισης των δασών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, μαζί με τις επιτόπιες επισκέψεις τις νυχτερινές ώρες στα χωράφια, εφηύραν τον τρόπο με τα ραδιόφωνα, που χαρακτηρίζεται αποτελεσματικός για την απώθηση (tv10.gr, larissanet.gr, 12/7/20).

Βιολειτουργικά απόβλητα: Βιολειτουργική ζωοτροφή σε ενσίρωμα καλαμποκιού ετοίμασε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για το έργο «Inno.trition – Καινοτόμος χρήση των αποβλήτων ελαιοτριβείων, οινοποιείων και τυρογάλακτος στη διατροφή των παραγωγικών ζώων για παραγωγή βιολειτουργικών ζωικής προελεύσεως» στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Ιταλίας. Κατάφεραν να προσδιορίσουν την άριστη ποσοστιαία μείξη των τριών αποβλήτων, α. υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, β. στερεού υπολείμματος οινοποίησης σταφυλιών και γ. αποπρωτεϊνομένου τυρογάλακτος τυριού φέτας, που προκύπτει μετά την παραγωγή της μυζήθρας. Η μεθοδολογία ενσίρωσης είναι απλή και μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, καθώς δεν απαιτείται πολύπλοκος εξοπλισμός και διαδικασίες υψηλού κόστους. Έχει ήδη συνταχθεί εγχειρίδιο και ετοιμάζεται και βίντεο (καθ. Κ. Πετρωτός, Larisanet, tehnologosgeoponos.gr, 12/7/20).

Νοθεία μελιού: Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε μέλι από άνθη και βότανα με την εμπορική ονομασία «Καλημέρα… με μέλι» σε γυάλινη κλειστή συσκευασία των 500 γρ., αριθμό παρτίδας L250619 και ανάλωση πριν από τις 25/6/2022, το οποίο συσκευάζεται στην Ε.Ε. για την Γκαγκανιάρα Κωνσταντίνα (Λεωφ. Καραμανλή 22, Θεσσαλονίκη), διότι βρέθηκε να είναι νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο! (aftodioikisi.gr, 14/7/20).

Για την καταγραφή,
Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Πηγή φώτο:'https://www.freepik.com/photos/nature'

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn