agrotika_oct05.jpg

 

Μια άλλη ανάγνωση: Ο «χρυσός ζουρλομανδύας» που επιβλήθηκε στα κράτη μέσω της απελευθέρωσης των αγορών αγαθών, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίων προς όφελος ελίτ, στο πλαίσιο της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης, έχει χάσει εντελώς τη λάμψη του, οπότε βιώνουμε μια αλλαγή εποχής, με ατμομηχανή τις ΗΠΑ και την Αγγλία. Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, το φαινόμενο αποτελεί μια πολύ χαρακτηριστική τερατογένεση, επομένως είναι θέμα χρόνου η διάλυσή του εάν δεν αλλάξει εντελώς μορφή λόγω των τεράστιων ανισορροπιών που έχει προκαλέσει. Οι ανισορροπίες αυτές κλιμακώθηκαν μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους προς όφελος της Γερμανίας, ενώ θα εκτοξευτούν στα ύψη μετά την πανδημία, καθιστώντας τη χώρα που ξεκίνησε τους δύο παγκόσμιους πολέμους και αιματοκύλισε την Ευρώπη πανίσχυρη οικονομικά, με καταστροφικά αποτελέσματα για την Ε.Ε., τον πλανήτη και την ειρήνη (Β. Βιλιάρδος. https://wp.me/p9q4AF-z6E, 22/6/20).

Σιβηρία: Στις 20/6/20 στο Verkhoyansk στη βόρεια Σιβηρία η θερμοκρασία ήταν 38οC. Ήταν η πρώτη φορά για ένα τόσο πολύ παράδοξο φαινόμενο από τότε που έχουμε μετρήσεις, ενώ μαίνονται 6.000 δασικές πυρκαγιές. Εκτός από τη ζέστη, η επίμονη ξηρασία επηρεάζει, επίσης, τα δάση της Σιβηρίας. Στην Αρκτική τα στρώματα τύρφης συχνά αναφλέγονται στα εδάφη που αποψύχονται. Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται ενισχύουν έτσι την κλιματική αλλαγή της Αρκτικής (wetteronline.de, ecozen.gr, 25/6/20, σ.σ. και οι αριστεροί και οι μη Έλληνες ασχολούνται συστηματικά με τις παρελάσεις υπερηφάνειας, τα δικαιώματα των λαθροεισβολέων και τα επιδόματα των ασυνόδευτων [νέα επικερδής business, με 2.000 € τον μήνα ανά ασυνόδευτο παιδί]).

Όταν η «εξάρτηση» ονομάζεται βοήθεια: Έως 7.000 € για μεμονωμένους αγρότες από το Ταμείο Αγροτικής ανάπτυξης της Ε.Ε., έως και 50.000 € για ΜΜΕ γεωργικών τροφίμων, πληρωτέα έως τις 30/6/21, ενέκρινε η Ευρωβουλή (19/6/20). Είναι για αγρότες και μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του Covid-19 από λεφτά που μένουν απλήρωτα από το ΠΑΑ 2014-2020 και μέχρι του ορίου του 2% για τον πυλώνα αγροτικής ανάπτυξης (όχι της ενιαίας ενίσχυσης) (neapaseges.gr, 22/7/20).

Οργανωμένη κλοπή: Η Τουρκία κατοχυρώνει στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας το όνομα «Cesme Damla Sakizi» ως ΠΓΕ για το αντίγραφο του ΠΟΠ «Μαστίχα Χίου». Η Τουρκία (Τσεσμές) δηλώνει για μεγάλες δυνατότητες στην παραγωγή «Μαστίχας Sakiz» από τα «φαρμακευτικά φυτά» με ιστορία 300 ετών στον Τσεσμέ. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει μέχρι και 200 gr ετησίως, με τιμή πώλησης τις 1.500 τουρκικές λίρες/κιλό. Η Τουρκία συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχει φυτεύσει στην ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ περί τα 30.000 μαστιχόδεντρα. Το τελικό προϊόν που προκύπτει από τα συγκεκριμένα δέντρα αφορά σε ρητίνη κατώτερης ποιότητας και σαφώς υποδεέστερης της μαστίχας Χίου (politischios.gr, newsbeast.gr, 23/6/20, σ.σ. η ανικανότητα του δημόσιου συστήματος εξουσίας [εκλεγμένοι πολιτικοί και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι] επιτρέπει σε ανταγωνιστές να ζημιώνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες).

Διεπαγγελματική: Η κατάθεση αίτησης για την αναγνώρισή της ως εθνικής της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) έχει στόχο τη δυναμική προάσπιση των συμφερόντων ενός από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της αγροτικής οικονομίας μας. «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, η οποία κοινό στόχο έχει το άνοιγμα νέων αγορών για τα ποιοτικά προϊόντα μας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους και τη μεγιστοποίηση του εισοδήματος των παραγωγών» (M. Βορίδης, ΥΠΑΑΤ, ΔΟΕΠΕΛ, neapaseges.gr, 23/6/20).

Ακρίδες: Η επαρχία Corrientes στην Αργεντινή δέχτηκε «επίθεση» από την Παραγουάη με σμήνος από 40 εκατ. ακρίδες, και, σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν προκληθεί ζημιές στις καλλιέργειες. Η Αργεντινή και η Βραζιλία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σόγιας και καλαμποκιού στον κόσμο. Στην Αργεντινή οι αρχές ανέφεραν ότι ανησυχούν λιγότερο για τις ακρίδες σε σχέση με την ξηρασία, που επηρεάζει τις καλλιέργειες (ecozen.gr, 26/6/20).

Η φύση: Αγέλη 6 λύκων κατασπάραξε τα 30 από τα 50 πρόβατα σε κτηνοτροφική μονάδα στο Εμπόριο Πτολεμαΐδας. Ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας αναφέρει ότι οι επιδρομές αγριοχοίρων σε Πύργους, Άρδασσα, Αναργύρους και Βαρυκό Φλώρινας είναι καθημερινές, προκαλώντας μη υπολογισμένες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλαμποκιών, με αγρότες να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση (Μ. Κεσκιλίδου, ΕΡΤ Κοζάνης, texnologosgeoponos.gr, 26/6/20).

Αγροτικές επενδύσεις: Ο αγροτικός κόσμος (αγρότες, ομάδες παραγωγών και αγροτικές επιχειρήσεις) επενδύει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και εν γένει της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδύσεις στο Υπομέτρο 4.1, γνωστές και ως Σχέδια Βελτίωσης, γίνονται με περίπου 8.600 επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης με 840 εκατ. € (επιχορήγηση 70 εκατ. €) και πλέον αυτών επενδύσεις από το πρόγραμμα LEADER (tharrosnews.gr, texnologosgeoponos.gr, 26/6/20).

Δυστύχημα: Τραγωδία το απόγευμα στην Καρυά Κ. Βούρλων. Τρακτέρ που εκτελούσε αγροτικές εργασίες ανατράπηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο 63χρονος οδηγός από το Καινούριο βρέθηκε εγκλωβισμένος κάτω από το αλέτρι. Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ κ.λπ. ανέσυραν τον νεκρό αγρότη (lamianow.gr, odigos-pierias.gr, 28/6/20).

Πρωτογενής: Η κτηνοτροφία και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας αποτελούσαν ανέκαθεν τον βασικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στις μη αστικές περιοχές, ενώ τα προϊόντα τους θεωρούνται από τους βασικότερους παράγοντες υγείας και αποδοτικότητας ενός λαού. Με την πανδημία, το κλείσιμο των συνόρων, έγινε ακόμα πιο σαφές ότι η πρωτογενής παραγωγή ήταν και θα είναι μια δικλίδα ασφαλείας και ποιότητας όσον αφορά στη βασική σίτιση αλλά και σε μια τοπική αυτάρκεια. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η κτηνοτροφία στην εποχή του κορονοϊού ήταν μεγάλος (Giannis Cherouvim/ Γ. Χερουβείμ, «Aegina stops Covid-19» (επεισόδιο 49: «Κτηνοτροφία, πυλώνας κατά της πανδημίας»). Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/tuLbSyWksNw.

Ετήσια «δακοπαιχνίδια»: Η φετινή ελαιοπαραγωγή θα είναι δύσκολη όσον αφορά στον δάκο. Στις 26/6/20 αρχίζουν οι ψεκασμοί δακοκτονίας σε παραλιακές περιοχές της Μεσσηνίας, στη Μάνη, κοντά στην Καλαμάτα και στη νοτιοανατολική Πυλία, γιατί οι συλλήψεις στις παγίδες έδειξαν αυξημένους πληθυσμούς δάκου σε παραλιακές περιοχές. Παρά τις ζημιές που έγιναν από τον καύσωνα, το πρόγραμμα δακοκτονίας θα υλοποιηθεί κανονικά σε όλες τις κοινότητες του νομού, όπως έχει καθοριστεί. Παρά τις καταστροφές στον ελαιόκαρπο κατά περιοχές, δεν έχει γίνει γενικευμένη ζημιά που να αποκλείει μια ολόκληρη περιοχή από το πρόγραμμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης των 12 τομεαρχών γεωπόνων, που θα εργαστούν φέτος σε αυτό (eleftheriaonline.gr, texnologosgeoponos.gr, 26/6/20, σ.σ. μήπως η δακοκτονία είναι περισσότερο θέμα προσλήψεων και όχι πραγματικής προστασίας της παραγωγής;)

Αγρο-επενδύσεις: Επενδυτική έκρηξη άνω των 2 δισ. € έρχεται τα επόμενα 2-3 χρόνια στον πρωτογενή τομέα. «Εμείς πρόκειται να ρίξουμε στην αγορά πάνω από 1 δισ. € δημόσια δαπάνη από ευρωπαϊκούς πόρους, τα οποία θα κατευθυνθούν στον πρωτογενή τομέα, στους κτηνοτρόφους, στους γεωργούς και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία, από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγή. Ετοιμάζουμε ένα ολόκληρο σχέδιο για τις αγροτικές υποδομές για να μπορεί ο αγροτικός τομέας της χώρας να πάει στην επόμενη φάση και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή» (Κ. Σκρέκας, υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, ΕΡΤ1, larissanet.gr, texnologosgeoponos.gr, 25/6/20).

Ατυχήματα: Σε πανευρωπαϊκή έρευνα για τα αγροτικά ατυχήματα συμμετέχει η Ελλάδα με 37 ερωτηματολόγια σε πρώτη φάση. Πλέον το εν λόγω ερωτηματολόγιο δημοσιοποιείται ώστε όποιος αγρότης επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει στην έρευνα απαντώντας στις ερωτήσεις και στέλνοντας τις απαντήσεις του επώνυμα ή ανώνυμα στην υπεύθυνη του έργου καθ. Ε. Πετρίδου, Προληπτική Ιατρική, ΕΚΠΑ, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (agro24.gr, 19/6/20, COST Action CA16123, Safety Culture & Risk Management in Agriculture [SACURIMA]). Για όσους θέλουν να συμμετάσχουν το ερωτηματολόγιο είναι στο www.agro24.gr/sites/default/files/media/final_q_word_cost_action_ca16123gr_.pdf.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998 282382

Πηγή φώτο:'https://www.freepik.com/photos/food'

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn