agrotika3108.jpg

 

Πλαστικά: Κίνα και Ινδονησία είναι οι πηγές του 1/3 των πλαστικών αποβλήτων που ρυπαίνουν τα νερά των ωκεανών σε σημαντικό βαθμό, αφού αναλύθηκε η προέλευση των ρύπων. Το 2010 8,8 εκατ. μετρικοί τόνοι κακής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων προήλθαν από την Κίνα, με περίπου 3,53 εκατ. αυτών να καταλήγουν στον ωκεανό, ενώ συνολικά 3,2 εκατ. μετρικοί τόνοι αντίστοιχων σκουπιδιών προήλθαν από την Ινδονησία, με το 1,29 εκατ. εξ αυτών να βρεθούν στο νερό. Οι ΗΠΑ εισφέρουν με 0,11 εκατ. τόνους σκουπιδιών να καταλήγουν στους ωκεανούς (Τ. Τζάμπεκ, Πανεπιστήμιο Γεωργίας, ΗΠΑ, «Wall Street Journal», ecozen.gr, 12/5/20).

Αντικρέας: Την απογοήτευσή της για τη νέα στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» που δημοσίευσε (20/5/20) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει η CLITRAVI – Ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος. Δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες του κλάδου για μια ισορροπημένη, ρεαλιστική και πραγματικά βιώσιμη στρατηγική που θα βοηθούσε τον ευρωπαϊκό τομέα του κρέατος να βαδίσει σε ένα «πράσινο μονοπάτι». Η CLITRAVI χαρακτηρίζει τη νέα στρατηγική ως μια «χαμένη ευκαιρία». «Η αντίθεση μεταξύ προϊόντων ζωικής προέλευσης και φυτικών προϊόντων διαπνέει όλο το κείμενο της νέας στρατηγικής. Τα πρώτα είναι κακά, τα δεύτερα είναι καλά. Θα προτιμούσαμε μια πιο ισορροπημένη και λιγότερο διχαστική προσέγγιση και θα περιμέναμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι πιο αντικειμενική και να λάβει δεόντως υπόψη ότι μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, παρά μόνο άμεσες κατηγορίες μόνο στα δικά μας προϊόντα» (meatnews.gr, 21/5/20).

Δημοσιονομικά: Τα προγράμματα σταθεροποίησης που βασίζονται στην περικοπή δαπανών έχουν μικρότερη αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ και μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας από αυτά που βασίζονται στην αύξηση των φόρων. Η επιλογή της μείωσης του ελλείμματος με οριζόντιες περικοπές και νέους φόρους, αντί να συρρικνώσει το κράτος και να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ήταν συνταγή για μέγιστη μείωση του ΑΕΠ. Αν οι μειώσεις στο Δημόσιο είχαν γίνει στην αρχή, η ύφεση δεν θα ήταν τόσο βαθιά και η ανεργία δεν θα είχε φτάσει στα σημερινά επίπεδα. Για κάθε θέση εργασίας που διατηρείται στο Δημόσιο χάνονται τρεις στον ιδιωτικό τομέα, τον μόνο που παράγει πλούτο (Μ. Ξαφά [πρώην ΔΝΤ, Eurobank], imerisia.gr., Σ. Καλεντερίδης, infognomonpolitics.gr, 15/4/16, σ.σ. παλιό αλλά ιστορικό επαναλαμβανόμενο λάθος).

Μεσογειακή: Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Predimed» προσδιόρισαν 67 χημικές ενώσεις στο αίμα που υποδεικνύουν πόσο μεσογειακή είναι η διατροφή μας, κάτι σαν ένα μεταβολικό «αποτύπωμα». Τo εύρημα έχει ήδη βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων (Πανεπιστήμιο Νavara, Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili, Harvard University και MIT, Οlimerca, olivenews.gr, 25/5/20).

Κτηνοτροφικός: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια διαδικτυακή ανοικτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στις 2/6/20 με θέμα «Η μετά τον κορονοϊό εποχή της αττικής (περιαστικής) κτηνοτροφίας» με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα (και τώρα και εξεύρεση εργασίας στον αγροτικό τομέα). Ακούστηκαν: 1. προώθηση του γάλακτος και προϊόντων γάλακτος, 2. δημιουργία «νέων» καινοτόμων προϊόντων γάλακτος, 3. ανάπτυξη τοπικών αγορών αγροτών και πωλήσεων στο αγρόκτημα, 4. υποστήριξη γιορτών τοπικής ανάπτυξης μόνο με τοπικά προϊόντα, 5. δημιουργία city farms και θέσπιση επισκέψιμων αγροκτημάτων στην Αττική, 6. ανάγκη επιτάχυνσης αδειοδοτήσεων ή εξειδικευμένων πάρκων, 7. οργάνωση εκστρατείας για τα ελληνικά προϊόντα και τη γαστρονομία, 8. σημασία στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων, 9. εξειδικευμένη προσέγγιση στην περιαστική κτηνοτροφία και 10. ιδιαιτερότητα σε γηγενείς πολιτισμούς και πληθυσμούς. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν διαδικτυακά 67 στο Facebook, με 700 περίπου θεάσεις και πολλές γραπτές επισημάνσεις.

Glamping: Το glamping (glamourous camping, πολυτελής διαμονή στη φύση, δηλαδή σε σκηνή αλλά με πολυτέλεια). Σύμφωνα με το άρθρο 37 νομοσχεδίου για τον τουρισμό, στόχος του glamping είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την ανταπόκριση στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, όπως, ενδεικτικά, θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες κ.ά, εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό (athensvoice.gr, 22/5/20, σ.σ. μια αστική διαστροφή).

Διαδικασίες: Να απλοποιήσουν και να ψηφιοποιήσουν διαδικασίες χρονοβόρες και «χάρτινες» προς διευκόλυνση των e-εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μ’ ένα κλικ αποφάσισε το ΥΠΑΑΤ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκεί που σήμερα απαιτούνται τουλάχιστον 200 πιστοποιητικά. Π.χ. θα αντλούν απευθείας το ηλεκτρονικό κτηνιατρικό πιστοποιητικό, θα διευκολυνθεί το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και θα αποτυπώνεται online το ισοζύγιο εξαγωγών/εισαγωγών (ΥΠΑΑΤ, 22/5/20).

Αγροτικές τιμές: «Η πανδημία του κορονοϊού, εκτός από τον τουρισμό, έχει πλήξει βαριά και τον αγροτικό τομέα. Σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα η τιμή έχει κατρακυλήσει σε χαμηλά επίπεδα λόγω περιορισμού της ζήτησης στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά, ενώ έχει διπλασιαστεί το κόστος συγκομιδής λόγω δυσεύρετων εργατών γης. Το πρόβλημα του αγροτικού τομέα δεν έχει αναδειχθεί σε όλη του τη διάσταση, μια και, εκτός του ότι οι αγρότες δεν έχουν οργανωμένη πρόσβαση στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, δημιουργείται ταυτόχρονα πρόβλημα στην ιδεολογική αφήγηση της “λαθεμένης μονοκαλλιέργειας του τουρισμού”. Το πρόβλημα της οικονομίας στη χώρα, αλλά και στην περιοχή μας, δεν είναι “η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού” αλλά το ότι δεν αξιοποιούνται συνδυαστικά όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αφορούν ιστορία, περιβάλλον και διατροφικά προϊόντα» (Γ. Παναγόπουλος. eleftheriaonline.gr, 22/5/20, σ.σ. προφανώς τίθεται το διαχρονικό αγροτικό πρόβλημα με την ευκαιρία του κορονοϊού αλλά από μη αγρότες και χωρίς να καταγράφεται μείωση τιμών αλλά, αντιθέτως, πολύ μεγάλη αύξηση τιμών και εξαγωγών. Προσοχή!)

Γαλακτοκομικά: Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεταβολικού συνδρόμου. Η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά. Τα προϊόντα ήταν γάλα, γιαούρτι, ροφήματα γιαουρτιού, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τυριά (δρ Ά. Μέντε, Πανεπιστήμιο Μακμάστερ, Οντάριο, Καναδάς, BMJ Open Diabetes Research & Care, Π. Δρακόπουλος, amna.gr, 19/5/20).

Κρεατοτεχνική: Στο «MasterChef Greece» της Κυριακής 24/5/20 ήταν καλεσμένος ο Σ. Μαστοράκος, τεχνικός σύμβουλος της εταιρίας The Mart, ο οποίος αποκάλυψε, ως διευθυντής σπουδών σχολής κρεοπωλών, όλες τις σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουν οι παίκτες για το κρέας και τα μυστικά για τις κοπές (https://www.youtube.com/watch?v=cmAMKpWkzDs&feature=share&fbclid=IwAR118fVPoQ9ebs8JCXR71dA0_CVswB-2m1rFzw2D9QgfdCT3nySTRAfos-s).

Φύκια: «Αναπαραγάγαμε χιλιάδες φορές σε εργαστήριο το συμβιωτικό φύκι, που ζει μαζί με τα κοράλλια, βοηθώντας τα να αναπνεύσουν σε υψηλότερη θερμοκρασία. Το φύκι εξελίχθηκε, μεταλλάχθηκε, έμαθε να ζει και να ευδοκιμεί σε τόσους βαθμούς παραπάνω. Μετά το βάλαμε στα κοράλλια. Τα φύκια βοήθησαν τα κοράλλια να ξεπεράσουν το σοκ της υπερ-θερμοκρασίας και κατάφεραν να μη συμβεί σε αυτά το φαινόμενο του καψίματος (bleaching) εξαιτίας της υπερθέρμανσης. Φυσική οικολογική μετάλλαξη χωρίς γονιδιακή τροποποίηση» (U. Chrobak, www.popsci.com, 15/5/20, Δ. Φαναριώτης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Εργάτες γης: Ίδια τα προβλήματα συγκομιδής του καφέ με τα ροδάκινα. Οι Κολομβιανοί παραγωγοί καφέ φοβούνται ότι η σοδειά θα ξεραθεί, καθώς εμποδίζονται οι εποχικοί εργάτες λόγω κορονοϊού. «Τι κερδίζουμε με αυτή την καλή φετινή τιμή στον καφέ εάν δεν μπορούμε να τον συλλέξουμε, δεδομένου ότι υπάρχουν λιγοστά χέρια;» Από τον καφέ ζουν περίπου 540.000 οικογένειες στην Κολομβία. Μία λίβρα πράσινου καφέ (1,40 $) παράγει 55 φλιτζάνια αλλά οι παραγωγοί λαμβάνουν λιγότερο από το 1% από την αξία ενός φλιτζανιού στην Ευρώπη. «Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με αυτό που βιώνουμε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα» (Χ. Ρούιθ, διευθυντής φυτείας Villa Tatiana, Γαλλικό Πρακτορείο, zougla.gr, 23/5/20).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn