kt20.jpg

 

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 έλαβε χώρα διαδικτυακή δημόσια συζήτηση, ενημέρωση, προβληματισμός για τον αγροτικό κόσμο και ειδικότερα για την κτηνοτροφία με τίτλο «Αγροτική επιχειρηματικότητα στην κτηνοτροφία» έπειτα από πρόταση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (κα Μάγδα Κοντογιάννη) και υποστήριξη από το skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα.

Το Skywalker προσφέρει τώρα στο πολυπληθές ενδιαφερόμενο κοινό του, όπως παλαιότερα με τα γνωστά Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας και άλλες δράσεις του, νέες προτάσεις διαδικτυακών συζητήσεων για επίκαιρα θέματα, με τον γενικό χαρακτηρισμό «after-Coronavirus era» (aCera), τις οποίες πραγματοποιεί στην πλατφόρμα Zoom, με ταυτόχρονη δημόσια προβολή στο Facebook: Skywalker με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και παρατηρήσεων και στο site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, ασκώντας, όπως είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι), την πιο δύσκολη κτηνοτροφία, την περιαστική, και ερχόμενος σε συνεχή αντιπαράθεση με τα 650 €/τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, έχει αντιληφθεί ότι επιβάλλεται να βρεθεί τρόπος πρόσβασης των επαγγελματιών κτηνοτρόφων τόσο στα κεντρικά σημεία λήψης αποφάσεων όσο και στα περιφερειακά και τα τοπικά. Πέρα από την καθημερινή φροντίδα των αγροτικών εργασιών, ο επιχειρηματίας κτηνοτρόφος έχει να αντιπαλέψει μια απίθανη γραφειοκρατία και συνεχείς κανονισμούς και διαδικασίες που τείνουν να του απορροφούν σχεδόν όλο τον χρόνο, εις βάρος της παραγωγικής διαδικασίας δημιουργίας πραγματικού πλούτου.

Και ο κ. Γιάννης Χερουβείμ (κτηνοτρόφος, Αίγινα) ανέφερε: «Αγρότης δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα. Αγρότης (κτηνοτρόφος) είναι τρόπος ζωής. Τελικά, είναι δύσκολο να είσαι νέος στο ξεκίνημα της καριέρας σου. Είναι δύσκολο να ζεις ως αγρότης. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να είσαι κτηνοτρόφος 365 μέρες τον χρόνο. Και σχεδόν απαγορευτικό να επιβιώνεις ως επιχειρηματίας κτηνοτρόφος στην ύπαιθρο της Αττικής και πολύ περισσότερο στα νησιά».

Αν επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες, τότε ο αγρότης είναι ακριβώς ο ορισμός του επιχειρηματία, καθότι δρα, παράγει και επιβιώνει σε περιβάλλον με πάρα πολλές αβεβαιότητες (οι συμβάσεις με τον Θεό είναι ετεροβαρείς και όχι πάντα εκτελεστές).

Χωρίς Αγροτικό Επιμελητήριο. Χωρίς αρκετά αγροτικά σχολεία. Χωρίς ικανοποιητική αγροτική επαγγελματική κατάρτιση. Χωρίς οργανωμένες αγροτικές εφαρμογές. Χωρίς επαρκή αγροτική ενημέρωση-πληροφόρηση. Χωρίς κοινωνικό σεβασμό ή, ακριβέστερα, με ένα περίεργο κοινωνικό bullying εις βάρος των επιχειρηματιών αγροτών (γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων). Χωρίς αποτελεσματική εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα. Χωρίς εξειδικευμένο αγροτικό χρηματοπιστωτικό μέσο. Χωρίς ισχυρή συνεργατική δραστηριότητα. Χωρίς ο συνεργατισμός (το αποτελεσματικότερο εργαλείο επιχειρηματικής δράσης στον αγροτικό τομέα) να απασχολεί σοβαρά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (δευτεροβάθμια, επαγγελματική και τριτοβάθμια εκπαίδευση).

Με –συστηματικό;– αποκλεισμό των γεωργών-κτηνοτρόφων από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων (μπορούμε να δούμε πόσοι δηλώνουν ως επάγγελμα αγρότης στη Βουλή, όχι όσοι έχουν και αγροτικά εισοδήματα). Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στο σήμερα κυβερνών κόμμα, από όλους του υποψήφιους και υποψήφιες διακρίναμε μόνο έναν που δήλωσε ως επάγγελμα γεωργός στο Ηράκλειο Κρήτης και μία υποψήφια που δήλωσε ως επάγγελμα κτηνοτρόφος στην ανατολική Αττική, οι οποίοι μάλιστα δεν εκλέχθηκαν μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Η μέση επένδυση μιας ελληνικής αγροτικής εκμετάλλευσης από τις 650.000 εκμεταλλεύσεις που δήλωσαν ΟΣΔΕ το 2020 απαιτεί τουλάχιστον 150.000 € επενδύσεις, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών δηλώνει οικογενειακό εισόδημα περίπου 10.000 € (δηλαδή ατομικό εισόδημα για τις δύο ΜΑΕ τουλάχιστον μίας αγροτικής εκμετάλλευσης περίπου 5.000 €). Ποιος αστός, επιχειρηματίας ή υπάλληλος, δηλώνει τέτοιο οριακά φτωχό ετήσιο εισόδημα, επενδύοντας μάλιστα ο ίδιος;

Το μέσο μηνιαίο αγροτικό εισόδημα, μας δίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., είναι 600 €, με όλες τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους των επενδυτών-αγροτών, τη στιγμή που το μέσο μηνιαίο εισόδημα των ιδιωτικών υπαλλήλων (χωρίς κινδύνους) είναι περίπου 1.100 € και το μέσο μηνιαίο εισόδημα των χωρίς αξιολόγηση για την επίτευξη των στόχων τους δημόσιων υπαλλήλων είναι πάνω από 1.200 €. Με τέτοια στατιστικά δεδομένα, για ποια επιχειρηματικότητα μπορούμε να συζητήσουμε;

Σε γενικές γραμμές, τα χρήματα τα έχουν οι καταναλωτές και οι τράπεζες. Ο κάθε μορφής επιχειρηματίας για να προσεγγίσει το χρήμα πρέπει να υποταχθεί στις τράπεζες ή να βρει διέξοδο προς τους καταναλωτές, με επώνυμα προϊόντα ή με συμμετοχή στην αλυσίδα αξίας ή φτάνοντας με καθετοποίηση στον τελικό καταναλωτή.

Μέχρι σήμερα, με διαδικασίες ισοδύναμου αποτελέσματος με αποκλεισμό, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι αποκλείονταν από την προσέγγιση του καταναλωτή στην αγροδιατροφική αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς. Εάν μικρύνει η εφοδιαστική αλυσίδα και φτάσει να απευθύνεται σε επαρκή αγορά καταναλωτών αλλά σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή εάν διαμορφωθούν συνθήκες τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας και αγορές αγροτών, τότε ίσως μπορούν οι τοπικοί παραγωγοί πραγματικού πλούτου (δηλαδή οι αγρότες) να προσεγγίσουν τον τοπικό καταναλωτή, επιχειρηματία ή/και επισκέπτη του τόπου τους.

Μια τέτοιας μορφής διαδικασία, που απαιτεί τη συμμετοχή όλων των συμπολιτών, μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες κοινωνίες και συνθήκες ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης αλλά και περιβάλλον για ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας στην κτηνοτροφία.

Τη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση «Αγροτική επιχειρηματικότητα στην κτηνοτροφία» με συντονιστή τον γράφοντα (δημοσιογράφο, συγγραφέα) και συνομιλητές την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, Μενίδι, γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), τον κ. Δημήτριο Ρουκά (ζωοτέχνη, επιστημονικό συνεργάτη Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας), την κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο Κορδαλή) και τον κ. Γιάννη Χερουβείμ (κτηνοτρόφο, τυροκόμο, Αίγινα) παρακολούθησε διαδικτυακά το κοινό και συμμετείχε με ερωτήσεις και παρατηρήσεις στο Facebook: Skywalker και στο site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn