«Προετοιμάζοντας τους ανθρώπινους πόρους για την επόμενη μέρα»: Το βίντεο της τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε το Skywalker.gr βρίσκεται στο Facebook, στο https://www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/651643798732663/?t=56, από τις 30/4/20, με 17 κύριους εισηγητές και περίπου 242 χρήστες να την παρακολουθούν ταυτόχρονα, ενώ πάνω από 10.000 είδαν το βίντεο ακολούθως. Απόλαυσα τη συζήτηση και όσα ακούστηκαν, μια πραγματική πνευματική όαση μέσα στην πανδημία και στο «πλυντήριο» των ΜΜΕ (5/5/20).
Φάουλ: Όμορφη Τετάρτη με υγεία. Κι όταν η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση σωστές προτεραιότητες, όλος ο κόσμος συντάχθηκε. Μόλις όμως ξεκίνησε με τα «φάουλ», όπως το εξακοσάρι των επιστημόνων, καταργήθηκε η συμπαράταξη ή η ανοχή και ξεφύτρωσαν κάθε μορφής άκαιρα αιτήματα χωρίς προτεραιότητα. Η λογική της αρπαχτής ή του «Γιατί όχι κι εμείς» οδήγησε σε έναν «μύλο» περίεργων αιτημάτων (επιδότηση καλλιτεχνών λόγω του ιού, εξαγορά ζημιών της Aegean) λες και όταν κερδίζονταν τρελά λεφτά, τα κέρδη μοιράζονταν με την κοινωνία (Αθήνα, 6/5/20).
Άλλο φάουλ: Φεστιβάλ ανευθυνότητας ή ανεύθυνου οπορτουνισμού παρακολουθούμε αυτές τις μέρες με πρωταγωνιστές ανόητους που θυμούνται κάθε μορφής αιτία για να ζητήσουν χρήματα από την Πολιτεία με την ευκαιρία του κορονοϊού. Διαβάζουμε εκκρεμότητες επταετίας, ή και περισσότερων ετών, που ξαφνικά γίνονται σημαίες διεκδικήσεων ή ακόμα και αμφισβητήσεων θεσμών μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού. Κι έτσι, εξαντλούνται τα υπόλοιπα του κοινωνικού κεφαλαίου του αγροτικού κόσμου και δεν απομακρύνεται η σκέψη ότι όλα αυτά γίνονται για να μη εστιάσει ο αγροτικός κόσμος στα μείζονα και κυρίως στη διαμόρφωση της μετά τον ιό επανεκκίνησης με προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα (7/5/20).
Εργαζόμενοι: Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι; Οι Gen Z (18-24 ετών) είναι φιλόδοξοι και επιθυμούν οικονομικές απολαβές και επαγγελματική εξέλιξη. Οι Millennials (25-34 ετών) θέλουν ευελιξία και εργασία με προκλήσεις. Οι Younger Xers (35-44 ετών) αναζητούν ευελιξία και εργασία εξ αποστάσεως. Οι Older Xers (45-54 ετών) προσέχουν τις οικονομικές απολαβές, ζητούν εργασία με προκλήσεις, τους ενδιαφέρει η ομάδα εργασίας και η ευέλικτη εργασία. Οι Boomers (ηλικία 55-64 και 65+) κινητοποιούνται από τις οικονομικές απολαβές και επιζητούν την ηγεσία και τη διαχείριση ομάδας. Οι άνω των 65 ενεργοποιούνται από ένα όραμα-στόχο (ManpowerGroup, sepe.gr, 21/2/20).
Δέντρα: Το Κογκρέσο Φιλιππινών ψήφισε νόμο που απαιτεί από τους μαθητές να φυτεύουν 10 δέντρα για να αποφοιτήσουν από το σχολείο. Έτσι, νομοθετήθηκε μια παράδοση φύτευσης δέντρων για την αποφοίτηση από κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης (δημοτικό, γυμνάσιο, πανεπιστήμιο). Στις Φιλιππίνες αποφοιτούν κάθε χρόνο περίπου 12.000.000 μαθητές από το δημοτικό, 5.000.000 από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 500.000 φοιτητές από τα πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο λοιπόν θα φυτεύονται περίπου 175.000.000 δέντρα σε υπάρχοντα μακρόβια δάση, προστατευόμενες περιοχές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταλελειμμένα ορυχεία και επιλεγμένες αστικές περιοχές, με προτίμηση στα αυτόχθονα είδη (filoitexnisfilosofias.com, 6/5/20).
Μια σύνδεση παραγωγών μαγείρων: Ομάδα Παραγωγών Μπριγάδας δημιουργήθηκε και περιμένει όλους στο Facebook (https://www.facebook.com/groups/583704578915575/permalink/584544742164892/). Σε αυτή μπορούν να γίνονται μέλη οι παραγωγοί και να ανεβάζουν τα προϊόντα και τα στοιχεία τους ώστε να επικοινωνούν με τα μέλη και τους φίλους της (Ν. Φωτιάδης, σεφ, 7/5/20).
Τότε, τα χρόνια της καραντίνας: Ακόμη στο σπίτι, συντηρητικά, ακούω στα ΜΜΕ έναν εστιάτορα από τη Σαντορίνη να περιγράφει τη φετινή ερήμωση και την πρόβλεψή του ότι θα προσλάβει μόνο 4 άτομα, ενώ άλλες χρονιές δούλευε με 10. Γι’ αυτό ζητά επείγουσα οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, δηλαδή από όλους εμάς – διότι η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά, διαχειρίζεται ό,τι εισπράττει από εμάς. Είναι ακατανόητος ο τρόπος σκέψης. Δηλαδή τις προηγούμενες χρονιές που γέμισε χρήματα τα μοιράστηκε μαζί μας; δεν δημιούργησε αποθεματικό; τα «έτρωγε» όλα; δεν ασφάλισε την επιχείρησή του έναντι πιθανών ή απίθανων κινδύνων; δηλαδή τα κέρδη των προηγούμενων ετών ήταν ιδιωτικά αλλά η πιθανή φετινή ζημιά είναι κρατική – όλων; (Αθήνα, 8/5/20).
Υπάρχουν και καλά: Στις 7/5/20 στην τηλεόραση Ε TV απολαύσαμε τον κ. Θάνο Κελμάγερ, πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών, να ενημερώνει για την ελληνική ανθοπαραγωγή κομμένων λουλουδιών και τη μετά τον κορονοϊό εποχή για τους Έλληνες αγρότες με τη δημοσιογράφο κα Τζέφη Ζαχαροπούλου. Έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η έκκληση του κ. Κελμάγερ για προώθηση των ελληνικών προϊόντων από όλους μαζί (Αθήνα, 8/5/20).
Άνοδος τιμών: Ο γεωργικός τομέας δέχεται τη μεγαλύτερη άνοδο. Από την αρχή του τριμήνου ο τομέας στο σύνολό του έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 17%, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος καταλύτης που θα αναγκάσει τις τιμές να υποχωρήσουν. Για την ίδια περίοδο ξεχώρισαν οι αποδόσεις του καφέ Arabica κατά +76%, των βοοειδών κατά +32% και του καλαμποκιού κατά +17% (O. Hansen, Saxo Bank, agrocapital.gr, 8/5/20, σ.σ. αν είναι ακριβή τα στοιχεία, γιατί μερικοί λαϊκιστές προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στον κορονοϊό ή μόνο στη σημερινή κυβέρνηση;)
aCera: Στη μετα-κορονοϊό εποχή (after Coronavirus era, aCera) η Ελλάδα για να κάνει επανεκκίνηση πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της στη βάση της πραγματικής παραγωγής πλούτου (αγροτικός τομέας) ή των… «τυχερών» παιχνιδιών (τουρισμός).
Άνθη: «Το να τακτοποιείς λουλούδια σε ένα βάζο το πρωί μπορεί να σου χαρίσει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης όλη την ημέρα, όπως όταν γράφεις ένα ποίημα ή όταν λες μια προσευχή» (Anne Morrow Lindbergh).
Νέα μοντέλα: «Σε μια τέτοια περίοδο που όλοι προσπαθούμε να προσανατολιστούμε σε πιο ανθεκτικά μοντέλα οικονομικής διαχείρισης, έχει έρθει η στιγμή να μελετήσουμε διαφορετικά μοντέλα οικονομίας, πιο οικολογικά, πράσινα, φιλικότερα προς το περιβάλλον και αποτελεσματικότερα προς τον άνθρωπο» (Κ. Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, greenagenda.gr, 4/5/20).
Περίεργες απαιτήσεις: Στο σπίτι, συντηρητικά, ακούω στα ΜΜΕ τον πρόεδρο μιας ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων από μεγάλο νησί που παράγει κυρίως λάδι και κρασί –και έχει πάρα πολύ τουρισμό– να απαιτεί από το ΥΠΑΑΤ επείγουσα δωρεάν οικονομική επιδότηση διότι δεν πούλησαν και δεν εισέπραξαν τίποτα από τη σοδειά λαδιού που μάζεψαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ σε τρεις μήνες θα έχουν τρύγο με μεγάλη αβεβαιότητα. Είναι ακατανόητος ο τρόπος σκέψης. Δηλαδή τι θα πάθει το λάδι που δεν πούλησε ακόμη; Μπορεί να μείνει ως περιουσία του τα επόμενα χρόνια και να πουληθεί όποτε θέλει και μπορεί. Τι ζημιά έπαθε ο ελαιοπαραγωγός και ζητά κρατική ενίσχυση; Τι θέλει να προεισπράξει ο αμπελουργός; Προβλέπει πρόβλημα έπειτα από 3 μήνες και είναι ανίκανος να το λύσει σε αυτό το διάστημα και ζητά κρατική ενίσχυση; (Αθήνα, 8/5/20).
Εναντίον του περιβάλλοντος: Εντός δημόσιου ψυκτικού θαλάμου ιχθυόσκαλας της Νέας Μηχανιώνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 58 ιχθυοκιβώτια συνολικού βάρους 464 κιλών με ιχθύες κεφάλους (Bagellus bogaraveo) διαστάσεων 18-26 εκ., δηλαδή μικρότερους από το επιτρεπόμενο των 33 εκ., και χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις επισήμανσης και πληροφοριών επί των ιχθυοκιβωτίων (thermaikosnews.gr, 9/5/20).
Κοινωνική οικονομία: Να στηριχθεί η κοινωνική οικονομία ζητά με επιστολή στους υπουργούς Εργασίας των κρατών-μελών ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ν. Schmit. Ειδικότερα, ζητά να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και οι οργανισμοί θα είναι καλά εξοπλισμένοι και υποστηριζόμενοι, ώστε να μπορούν να παίξουν τον κρίσιμο ρόλο τους στη διαχείριση και την υπέρβαση της κρίσης της πανδημίας. Η κοινωνική οικονομία συνεισφέρει με 13.600.000 αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. και έχει ρόλο-κλειδί στην οικονομία αλλά και στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού (24/4/20).
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»