agrotika1706.jpg

 

Ρύπανση και κορονοϊός: Ιταλοί επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εξωτερικούς χώρους σε αστική και σε βιομηχανική περιοχή στο Μπέργκαμο και εντόπισαν ένα γονίδιο που σχετίζεται με τον Covid-19 σε πολλαπλά δείγματα. Η ανίχνευση επιβεβαιώθηκε, και ερευνάται εάν ο ιός θα μπορούσε να διασπαρεί ευρύτερα μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (Λ. Σέτι, Πανεπιστήμιο Μπολόνια, Guardian, planetnews.gr, 24/4/20).

Τουριστικός κόσμος: «Ο τουριστικός κόσμος, όσο μπαίνει περισσότερο στην παραδοσιακή τουριστική περίοδο και συνειδητοποιεί ότι έσοδα δεν φαίνονται στο ορατό μέλλον, ενώ παράλληλα πλησιάζει και ο χρόνος άρσης των απαγορεύσεων λειτουργίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος, τόσο περισσότερο θα πανικοβάλλεται και θα απαιτεί. Το παραδοσιακό όμως κράτος-«πατερούλης» έτσι όπως το ζήσαμε δεκαετίες δεν υφίσταται πλέον. Αποδομήθηκε βίαια τη δεκαετία των μνημονίων. Άρα τι πρέπει να γίνει; Οι μεν ηγήτορες του τουριστικού τομέα να διεκδικούν ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα και όχι μαξιμαλιστικά, η δε Πολιτεία να δράσει άμεσα και ουσιαστικά, οριοθετώντας τους κανόνες και το μέγεθος των προσδοκιών πριν αυτά γίνουν ανεξέλεγκτα. Ταχύτητα και ρεαλισμός λοιπόν!» (Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, money-tourism.gr, 27/4/20, σ.σ. η τροφή πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην Ελλάδα ακόμα και στον τουρισμό. Ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι ανασφαλής επένδυση και πάρα πολύ ακριβή για τους υπόλοιπους Έλληνες).

Προστασία περιβάλλοντος: «Να μη μαζεύουμε αγριολούλουδα και να τα απολαμβάνουμε στη φύση όπως τα βλέπουμε. Μπορούμε να τα βγάζουμε φωτογραφίες. Αυτό είναι το σωστό για το οικοσύστημα. Η νομοθεσία τυπικά απαγορεύει τη συλλογή λουλουδιών χωρίς άδεια, αλλά δεν τηρείται. Αν τελικά μαζέψουμε λουλούδια, είναι πολύ σημαντικό να μην τα ξεριζώσουμε. Πολλά από αυτά είναι πολυετή, που σημαίνει ότι αν βγάλουμε το φυτό από τη ρίζα, νεκρώνει, ενώ αν κόψουμε μόνο το υπέργειο τμήμα, μπορεί την επόμενη χρονιά να ξαναβγάλει βλαστό και άνθη» (καθηγητής Γ. Φωτιάδης, ΓΠΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 1/5/20).

Καραντίνα: Πεντηκοστή όγδοη μέρα «Μένουμε σπίτι» για μένα. 365 ημέρες ετησίως «Μένουμε χωράφι / στάβλο» για τους αγρότες. Ο αγρότης είναι ο φροντιστής του περιβάλλοντος, και το περιβάλλον, η φύση, δεν έχει ρεπό. Έτσι, στο ερώτημα του παιδιού που άκουσε για ρεπό, «Μπαμπά, τι είναι το ρεπό;», η απάντηση είναι, «Δεν ξέρω, γιε μου, είμαστε αγρότες», (σ.σ. όσοι έχουν Σαββατοκύριακο και αργίες, τότε μάλλον δεν είναι αγρότες αλλά αστοί ή υβρίδια που ψάχνουν για εργάτες γης, γιατί αγρότης είναι τρόπος ζωής, όχι απλώς επάγγελμα!

Τοπίο: «”Το τοπίο ορίζεται ως μια περιοχή όπως γίνεται αντιληπτή από τον λαό της, της οποίας ο χαρακτήρας είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης φυσικών ή/και ανθρωπογενών παραγόντων” (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, 2000), αποτελεί επομένως προϊόν αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπινων κοινωνιών, του πολιτισμού τους και του φυσικού περιβάλλοντος. Η προσαρμοστικότητα των αυτοχθόνων ντόπιων ποικιλιών κάθε περιοχής ενισχύει τη συμπληρωματική δράση των ειδών, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για χρήση υψηλών εισροών, μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της χρήσης των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος και διατηρεί τη δομή και τη σταθερότητα του οικοσυστήματος» (Κούτης & Χατζητόλιος, 1999, Ρ. Τσίγκου, γεωπόνου, 16/4/20).

Αγρότισσες: Μόνο το 30% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε. διευθύνονται από γυναίκες, με την Ολλανδία να έχει μόνο 5% και τη Λιθουανία 47% γυναίκες επικεφαλής. Οι νομοθέτες της Ε.Ε. πιστεύουν ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών, καθώς και στην αποφυγή της περαιτέρω αστικοποίησης. Τον Φεβρουάριο του 2017 η Επιτροπή Γεωργίας και η Επιτροπή Γυναικών του Ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν έκθεση στην οποία ζητούσαν ενισχυμένο ρόλο των γυναικών στη γεωργία της Ε.Ε. «Υπογραμμίζεται ο πολυλειτουργικός ρόλος μιας γυναίκας αγρότισσας ως μητέρας, νοικοκυράς, εργαζόμενης, εκπαιδεύτριας, διευθύντριας αγροκτήματος, φύλακα πολιτισμού, κληρονομιάς και παράδοσης. Η ενδυνάμωση των γυναικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων» (Marjiana Petir, ευρωβουλευτής, Eurostat, S. Michalopoulos, EurActiv.com., Σ. Ελανίδου, euractiv.gr, 28/2/19, texnologosgeoponos.gr, 7/3/20).

Φωτολούλουδα: Επιτεύχθηκε η δημιουργία φυτών που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι από ομάδα επιστημόνων της Ρωσίας και της Αυστρίας με τη χρήση του DNA βιοφωταυγών μανιταριών. Το πείραμα έχει πετύχει σε δενδρύλλια καπνού, καθώς έχουν την πιο απλή δομή, από την εταιρία Planta. Η φωτεινότητα των νέων φυτών είναι μόνιμη και ανανεώνεται συνεχώς (zougla.gr, 1/5/20).

Αγροτικό δυστύχημα και πάλι: Τραγικό θάνατο βρήκε (3/5/2020) ένας 69χρονος αγρότης στους Σελλάδες Άρτας όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε. Ο άτυχος άνδρας έφυγε από το σπίτι του στις 10:00, και όταν δεν επέστρεψε, τον αναζήτησαν και τον βρήκαν στις 16:00 σε επικλινές σημείο αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας του (epirus-tv-news.gr, agriniotika-nea-eu.blogspot.com, 4/5/20).

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα 790 εκατ. δολάρια αναμένεται να αγγίξει η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης στη γεωργία ως το 2023, καταγράφοντας ρυθμούς αύξησης πέραν του 20%, ενώ η χρήση των drones στο χωράφι εκτιμάται ότι αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη λύση για τη γεωργία του μέλλοντος. Η χρήση των ανεπτυγμένων τεχνολογιών στην κατεύθυνση της γεωργίας ακριβείας δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους, χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους. «Μετασχηματίζοντας τη γεωργία μέσω ψηφιακών τεχνολογιών» (Deloitte, nautemporiki.gr, 20/3/20, σ.σ. πόσο κοστίζει η επένδυση για να αποκτήσεις τον εξοπλισμό ή έστω να νοικιάσεις τη χρήση του; Τελικά, όλοι θα τρώνε από τους αγρότες ή εξαιτίας αυτών, αλλά όχι οι ίδιοι!)

Περιαστικά δάση: «Τα δάση και τα αστικά και τα περιαστικά άλση μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα δημόσιας υγείας και στις πολιτικές για την προώθηση της ψυχικής και της σωματικής υγείας. Υποστηρίζοντας την πνευματική ευεξία και την άμβλυνση του άγχους, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής, ενθαρρύνοντας τη φυσική άσκηση και δραστηριότητα, μειώνοντας την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, θόρυβο και υπερβολική θερμότητα, τα μικρά και μεγάλα δάση μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της ασθένειας και της θνησιμότητας των κατοίκων» (Χ. Γαλλής, Facebook, 4/5/20, σ.σ. καθώς και οι city farms και οι στάβλοι. Τελικά, μεγάλη η ανωμαλία, αφύσικες και ανισόρροπες οι πόλεις).

Αγροτικό δυστύχημα ξανά: Ένας 43χρονος αγρότης «έφυγε» με τραγικό τρόπο από τη ζωή στον Ορχομενό Βοιωτίας. Είχε πάει μόνος για αγροτικές εργασίες το πρωί της Πέμπτης (30/4/20) και δεν επέστρεψε στο σπίτι. Βρέθηκε στις 20:00 νεκρός στο χωράφι και δίπλα του το κυνηγετικό όπλο του. Όλα δείχνουν ότι ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του. Το δυσάρεστο είναι ότι πριν από περίπου 9 μήνες «έφυγε» με παρόμοιο τραγικό τρόπο από τη ζωή και ο 49χρονος αδελφός του (lamiareport.gr, xiromeropress.gr, 4/5/20).

Ομάδα Εργασίας: Ομάδα Εργασίας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας συγκρότησε το ΥΠΑΑΤ με αντικείμενο την εκτίμηση αυτών στην πατρίδα μας. Θα υποβάλλει τα ευρήματά της κάθε μήνα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Στρατάκο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 (neapaseges.gr, 5/5/20, σ.σ. η κυβέρνηση είναι εργαλείο εκτέλεσης και μάλιστα στο πλαίσιο του εφικτού. Όταν το ΥΠΑΑΤ συστήνει επιστημονικές επιτροπές χωρίς όλους τους εμπλεκόμενους, και ιδίως τους παραγωγούς τροφής, για να προσεγγίζει το εφικτό, τότε μοιάζει να επιζητεί πολιτικό άλλοθι για άσχετες επιλογές).

Σφήκες: Τρομάζουν οι «φονικές σφήκες» από την Ασία. «Εισέβαλαν» για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον. Μελισσοκόμοι ανέφεραν πως βρήκαν πλήθος νεκρών μελισσών με κομμένα κεφάλια, που αποδεικνύει ότι είχαν δεχθεί επίθεση από «φονικές σφήκες» των 5 εκ. Τα γιγάντια έντομα, οι «σφήκες-δολοφόνοι», δείχνουν δολοφονική επιθετικότητα απέναντι σε άλλα έντομα και στις μέλισσες. Κανείς δεν ξέρει πώς έφτασαν στις ΗΠΑ. Εντοπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά τον Μάρτιο του 2020 επανεμφανίστηκαν, οπότε οι βασίλισσες «ξύπνησαν» για να χτίσουν φωλιές και να σχηματίσουν αποικίες. Οι «σφήκες-δολοφόνοι» είναι δραστήριες από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο (CNN, eleftherostypos.gr, 5/5/20, σ.σ. κάθε ζώο είναι προσαρμοσμένο στο περιβάλλον του, αλλά σε άλλο περιβάλλον και χωρίς ανταγωνιστές γίνεται «δολοφόνος». Αυτό συμβαίνει παντού…)

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn