agronea-synexizoun-stentora-11-5-2020.jpg

Ανθοφορία. Στο site https://biokipos.blogspot.com/2020/03/blog-post.html υπάρχει πίνακας ανθοφορίας φυτών.

Αλεύρι. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αλεύρι πολλά χρόνια κάνουμε το εξής: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα δοχείο τυριού, βάζουμε πάνω χοντρό αλάτι και φρέσκα φύλλα δάφνης, κλείνουμε καλά και το σφραγίζουμε με κερί (Έρη Καβρικά, Facebook, 3/4/2020).

Βρώσιμα λουλούδια. «Η μαγειρική χρήση των λουλουδιών χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια στους Κινέζους, Έλληνες, Σύριους και Ρωμαίους και πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν λουλούδια στην παραδοσιακή τους μαγειρική. Σκεφτείτε ανθούς κολοκυθιού σε ελληνικό φαγητό και ροδοπέταλα σε ινδικό. Σκεφτείτε σαλάτες και πιάτα διακοσμημένα με βρώσιμα λουλούδια! Καλλιεργούμε διάφορες ποικιλίες βρώσιμων λουλουδιών, όπως βοράγκιο, πανσέδες, βιόλες, κατιφέδες, καπουτσίνο, κολοκυθοανθούς και πολλά άλλα. Bartenders σερβίρουν κοκτέιλ με τα βρώσιμα λουλούδια μας, απογειώνοντας τη φαντασία των θαμώνων τους» (Ν. Ιωάννου και Λ. Κουΐδου, The Chilli Factor Organic Farm, Νέοι Επιβάτες, Δήμος Θερμαϊκού, Έ. Αλεξιάδου, amna.gr, 27/2/2020).

Κήπος και κότες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον (και λόγω της ιδιότητάς του) είχε η αναφορά του κ. Γ. Κασαπίδη, περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, στη μείωση των πρώτων υλών για τρόφιμα λόγω της αυξημένης ζήτησης. «Μετά το καλοκαίρι αν δεν προλάβουμε την καλλιεργητική περίοδο, θα έχουμε έλλειψη τροφίμων. Τον χειμώνα πιθανόν να πεινάσουμε κιόλας». Ο κ Γ. Κασαπίδης, κάλεσε όλους τους Δυτικομακεδόνες: «Τώρα φροντίστε να βάλετε κήπο και κότες, να υπάρχει μια αυτάρκεια γιατί υπάρχει μείωση κατά 54% στις πρώτες ύλες για τα τρόφιμα» (Antennes FM, 29/3/2020, prlogos.gr, tribune.gr, 30/3/2020).

Ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, έχουν μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Παρίσι, το Μιλάνο ή τη Μαδρίτη, όπως καταγράφει ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-5, κατά την περίοδο 14 έως 25 Μαρτίου 2020. Και στην Αθήνα παρατηρείται σημαντική μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Όπως ανέφερε η Δ/νση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας Ατμόσφαιρας (ΚΑΠΑ) του ΥΠΕΝ, μεταξύ 11/3 και 30/3/2020, στους σταθμούς Πατησίων και Αριστοτέλους παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του αζώτου, της τάξης του -31,36% και -23,45% (ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 1/4/2020).

Αυγά. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ εντόπισαν 324.000 αυγά Βουλγαρίας, σε έρευνα αποθήκης χονδρικού εμπορίου αυγών στην Αττική. Τα αυγά δεν έφεραν κωδικό εκτροφής, ούτε συνοδεύονταν από τα παραστατικά ιχνηλασιμότητας. Τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ ως αποτέλεσμα παρεμπορίου. Κατασχέθηκαν φορολογικά στοιχεία με υπόνοια εικονικότητας, που αναφέρονται σε συναλλαγές πολλών εκατομμύριων ευρώ. Τα κατασχεμένα στοιχεία παραπέμπουν σε παράνομη διακίνηση αυγών (ελληνοποιήσεις) (neapaseges.gr, 2/4/2020).

Ισορροπία. Οι αστικές περιοχές αντιμετωπίζουν έντονες διαταραχές που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, όπως τα κύματα καύσωνα, οι πλημμύρες, οι ανεμοθύελλες και η γενική υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που, όπως αποδεικνύεται από την εκτεταμένη βιβλιογραφία, σχετίζεται άμεσα με την εξάπλωση των πανδημιών. Τα οφέλη των δέντρων στη δημόσια υγεία είναι ανυπολόγιστα. Για να εκφραστεί επιτέλους αυτό το κατάλοιπο της φύσης που ζει ακόμα μέσα μας (Arboriculture & Urban Forestry, Μ. Καπάνταης, biokipos.blogspot.com, 23/3/2020, σ.σ. και τα ζώα είναι κομμάτι της φύσης, όπως και η περιαστική κτηνοτροφία και είναι απαραίτητα για την εξισορρόπηση της τεχνητής απάνθρωπης ζωής στην πόλη).

Κορονoϊός. Το άχρωμο άοσμο αέριο μονοξείδιο του αζώτου (NO) δοκιμάζεται ως πειραματική θεραπεία για τη νόσο COVID-19, σε νοσοκομεία σε Βοστώνη, Αλαμπάμα, Λουιζιάνα, Σουηδία και Αυστρία. Oι συμμετέχοντες θα το εισπνέουν για 30 λεπτά 2-3 φορές την ημέρα! Στην Ιταλία, το αέριο χρησιμοποιήθηκε τυχαία και η θεραπεία φαίνεται να αυξάνει εντυπωσιακά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα των ασθενών με COVID-19 (Δρ. L. Berra, Νοσοκομείο Μασαχουσέτης). Στο Πανεπιστήμιο Leuven (2004, Βέλγιο) ανακάλυψαν ότι το ΝΟ σκότωσε τους κορονοϊούς SARS. Επίσης, στην Κίνα διερευνάται το Βιάγκρα ως θεραπεία για τη νόσο COVID-19 (Docmed+, Θ. Ξυδόπουλος, zougla.gr, 8/4/2020).

Πορτοκάλια. Αυξήθηκαν οι πωλήσεις πορτοκαλιών κατά 50% όπως και της τιμής τους λόγω κορονοϊού (ΑΓΡΟέκφραση, 4/4/2020, σ.σ. πόσο σωστό είναι να μιλάμε εν μέσω κρίσης ότι όλοι οι αγρότες πρέπει να δεχτούν οικονομική ενίσχυση, ίδια, οριζόντια, ισοπεδωτικά; Ανάλογα, ίσως, με τις πωλήσεις του 2019; Ανάλογα με την ποσοστιαία κατανομή πωλήσεων ανά μήνα; Με βάση τη δηλωθείσα καλλιέργεια στο ΟΣΔΕ? Με βάση κάτι άλλο ίσως; Πρέπει άραγε να γίνουν συζητήσεις για ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία για τον ρόλο του αγροτικού τομέα; Πιθανότατα να πρέπει να επανακαθοριστούν οι τιμές αγροτικών προϊόντων. Δεν μπορεί ο μέσος μηνιαίος μισθός αγρότη να είναι γύρω στα 600 €, του ιδιωτικού υπαλλήλου γύρω στα 1.000 € και του δημοσίου υπαλλήλου γύρω στα 1.200 €. Είναι μέγα λάθος. Θα φύγουν όλοι από την αγροτική παραγωγή πραγματικού πλούτου και τότε θα πεινάσουμε πραγματικά).

Ανεργία και εργάτες γης. Στην Ιταλία όσοι λάβουν επίδομα ανεργίας πρέπει να βοηθήσουν στη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλοι οι πολίτες που θα πάρουν οικονομικό βοήθημα να συμβάλλουν στη συγκομιδή, διότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Είναι ανάγκη να διαπιστωθεί προσεκτικά ποιες είναι ανάγκες της κάθε περιοχής και πόση εργασία μπορεί να προσφερθεί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε προσεκτικά μια μέθοδο για να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση, φτάνοντας σε λύση» (Τ. Μπελανόβα, υπουργός Γεωργίας Ιταλίας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ypaithros.gr, 4/4/2020, σ.σ. προτείνω για να εισπράξει την επιδότηση όποιος επιδοτείται να πρέπει να πάρει υπογραφή πιστοποίησης από αγρότη ότι προσέφερε εργασία στους στάβλους ή στα χωράφια).

Άγρια ζώα. Όσο οι αστοί σε όλο τον κόσμο μένουν σε καραντίνα στο σπίτι, τόσο και περισσότερα άγρια ζώα εμφανίζονται στις μεγαλουπόλεις. Ελάφια περιφέρονταν στη Νάρα (Ιαπωνία). Ρακούν καταγράφηκαν σε παραλία του Σαν Φελίπε (Παναμάς). Γαλοπούλες εμφανίστηκαν στο Όκλαντ (Καλιφόρνια). Μαϊμούδες «παλεύουν» για ένα σνακ στη Λοπμπούρι (Ταϊλάνδη). «Τα ζώα ζουν στα τμήματα των πόλεων που δεν χρησιμοποιούμε. Έχουν μια αθέατη παρουσία, κάτι σαν φαντάσματα. Τα ζώα πάντα ζούσαν στην περιοχή μας. Μπορεί να μη θεωρούμε τη φύση μέρος των πόλεών μας, όμως τα ζώα είναι μέρος τους» (Σ. Μανγκλ, Ινστιτούτο Αστικής Άγριας Ζωής, Σικάγο, theguardian.com, Κ. Δημητρακόπουλος, ecozen.gr, 25/3/2020).

Διατροφική αυτάρκεια. Η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε (27/3/2020) ποσοστώσεις εξαγωγών 7 εκατ. tn σιτηρών (σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι), για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο 2020. Ο Νο 1 εξαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως προετοιμάζεται για την πανδημία του κορονοϊού. Με την κίνηση αυτή της Μόσχας, οι τιμές για τις εξαγωγές σιτηρών fob θα αυξηθούν σημαντικά. Πέρσι, η Ρωσία είχε εξαγάγει 27,4 εκατ. tn σιταριού (άλλοι λένε 35 εκατ. tn). «Οι ποσοστώσεις θα εγγυηθούν τα σιτηρά για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς και θα αποφευχθεί αύξηση τιμής στο αλεύρι και το ψωμί για τους Ρώσους» (D. Patrushev, υπουργός Γεωργίας Ρωσίας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftikachronika.gr, agrocapital.gr, 6/4/2020, σ.σ. μόνο οι αγρότες παράγουν και μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωση των Ελλήνων. Είναι αναγκαία η ύπαρξη αγροτικών συλλόγων να το υποστηρίξουν).

Σιτάρι. Η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε τον περιορισμό της εξαγωγής σίτου, σικάλεως και αλεύρων στο 70% της ποσότητας που παράχθηκε το προηγούμενο έτος. Το 30% θα παραμείνει στη χώρα τους. Το μέτρο εφαρμόζεται για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού κατά το επόμενο χρονικό διάστημα (pronews.gr, 4/4/2020).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn