agronea14-4-20.jpg

Αγροτικό ατύχημα. Τη ζωή του έχασε ένας 40χρονος που καταπλακώθηκε όταν ανετράπη το τρακτέρ του με συρόμενη πλατφόρμα σε αγροτικό δρόμο στις Μουριές Κιλκίς, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες (epiloges.tv, 26/2/2020).

Τουρκικά. Τι εισάγουμε από Τουρκία και τι πληρώνουμε. Φρέσκα ψάρια: 21.454.372 €. Nτομάτες: 2.502.781 €. Kρεμμύδια – πατάτες - λάχανα: 450.000 €. Λοιπά λαχανικά: 5.000.000 €. Ξηροί καρποί: 9.130.189 €. Μάρμαρα-ασβεστόλιθοι: 8.000.000 €. Καπνά ακατέργαστα: 7.250.534 €. Μαλλιά λαναρισμένα - τρίχες: 100.000 €. Σλιπ – πιτζάμες – κομπινεζόν – φανέλες - σώβρακα κ.ά.: 11.000.000 €. Χαρτί-χαρτόνια: 3.788.644 €. Χαρτόκουτα-κιβώτια: 1.842.538 €. Φάκελοι: 780.912 € (Δ. Ράμος, Facebook, 4/3/2020).

Πατάτες. 8.000 τόνοι πατάτες Βροντούς παραμένουν αδιάθετες και οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι υπέστησαν πλήγμα από τις εισαγωγές πατάτας από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Αίγυπτο και ζητούν να σταματήσουν οι εισαγωγές τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Η ποσότητα από τις πατάτες που έμεινε είναι τεράστια και οι πατατοπαραγωγοί κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Μάλιστα οι παραγωγοί πατάτας Βροντούς επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην τιμή και καλούν τους καταναλωτές να στηρίξουν τα σερραϊκά και γενικά τα ελληνικά προϊόντα  (epiloges.tv, 7/3/2020, σ.σ. Το πρόβλημα λύνεται απλά, χωρίς διοικητικές αποφάσεις εάν δώσουν έγκριση στον υπεύθυνο φυτοϋγειονομικού ελέγχου εισαγωγής να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο / συνέδριο για μερικές μέρες σε άλλη πόλη/χώρα. Έτσι η αγορά θα ομαλοποιηθεί. Αρκεί να υπάρχει θέληση από κάποιον αρμόδιο Έλληνα. Άλλωστε είμαι σίγουρος ότι οι Σερραίοι της Βροντούς αγοράζουν μόνο τοπικά ελληνικά προϊόντα).

Παραλίες. Σχεδόν οι μισές αμμώδεις παραλίες της Ελλάδας και γενικότερα του πλανήτη (πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές) μπορεί να έχουν εξαφανιστεί έως το τέλος του αιώνα μας (2100), αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή με τον σημερινό ρυθμό. Τουλάχιστον μία στις δέκα ελληνικές παραλίες με άμμο μπορεί να έχει εξαφανιστεί έως τα μέσα του αιώνα μας (2050). Μεταξύ των περιοχών είναι ο Κόλπος Καλλονής στη Λέσβο, η Νότια Λήμνος, ο Πύργος, η Νότια Αττική, ο Θερμαϊκός Κόλπος, η Δυτική Θράκη και πολλές νότιες παραλίες στις Κυκλάδες. Αυτή είναι η δυσοίωνη εκτίμηση μιας νέας μελέτης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ε.Ε., με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, τον Μ. Βουσδούκα, χημικό ΑΠΘ (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nature Climate Change, protothema.gr, 2/3/2020).

Ζέστη. Τo τρίμηνο Δεκέμβριος 2019 - Φεβρουάριος 2020 ήταν το πιο θερμό στην Ευρώπη από το 1855. Η μέση θερμοκρασία τριμήνου ήταν 1,4ο Κελσίου πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των ετών 2015-16. Ο φετινός χειμώνας ήταν 3,4ο πιο θερμός από τον μέσο όρο των ετών 1981-2010 (Copernicus Climate Change Service, Euractiv.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, texnologosgeoponos.gr, 8/3/2020).

Αναταράξεις. Πλήγμα και στην αγροτική οικονομία είναι η μείωση ζήτησης για τρόφιμα από ξενοδοχεία και μαζική εστίαση εξαιτίας του κορονοϊού. Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε πτώση ακόμα και 30% σε μερικές μετοχές και 13% στον γενικό δείκτη. Η κάθετη πτώση της προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα μειώνει αντίστοιχα τις παραγγελίες για λαχανικά, φρούτα εποχής, όσπρια, ζυμαρικά κ.λπ. τόσο από τα ξενοδοχεία όσο και από τα σημεία μαζικής εστίασης. Περίπου 15 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Το κλίμα πλέον είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα. Στο εσωτερικό η φορτισμένη ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και από την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα (Capital.gr, thessaliatv.gr, 9/3/2020).

Μετάδοση ίωσης. Βαρύτατες ποινικές κυρώσεις που ξεκινούν από φυλάκιση 3 ετών και φτάνουν ακόμα και σε ισόβια, αν προσβληθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων με συνέπεια τον θάνατό τους, προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για ανθρώπους οι οποίοι σπάνε την καραντίνα και παραβιάζουν τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη μετάδοση του κορονοϊού που επέβαλλε το κράτος (Πρώτο Θέμα, 11/03/2020).

Κ.Αλ.Ο. Το άρθρο 9 (N. 4430/2016) προβλέπει τη δημιουργία Ενώσεων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Οι ενώσεις αυτές θα δώσουν φωνή και δύναμη στους φορείς Κ.Αλ.Ο. στον διάλογο με την τοπική, περιφερειακή, εθνική και ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση (άρθρο 12 του N4430/2016), με την κοινωνία των πολιτών καθώς και την ιδιωτική οικονομία. Από το 2016 μέχρι σήμερα υπάρχουν 5 ενώσεις στο σύνολο: Ένωση Κοινσεπ Αττικής «Δυναμική Ένωση», Συντονισμός Φορέων Κ.Αλ.Ο. Αττικής, «Ένωση Συμπολιτεία» Δυτικής Ελλάδας, Ένωση Φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας Στερεάς Ελλάδας (ΕΦΚΑΟ) και «Ένωση Πέλοπας» Πελοποννήσου. Η συνεργασία και η εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων είναι η καρδιά και η ψυχή της κοινωνικής οικονομίας, μην το λησμονούμε. Κανένας δεν θα μας χαρίσει τίποτα, ούτε θα δημιουργήσει για λογαριασμό μας. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να το κάνουμε. Ενωθείτε! (Θ. Σοπιλίδης. Facebook, 12/3/2020).

Νέα Υόρκη. «Μετά λύπης μου ανακοινώνω ότι από αύριο τα 1.800 δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης θα είναι κλειστά μέχρι τουλάχιστον τις 20 Απριλίου 2020 για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς». Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήμαρχος Νέας Υόρκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ. vimapress.gr, 16/3/2020).

Μετακινήσεις. Σχολιάζοντας την κίνηση πολλών πολιτών να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για τα χωριά τους προκειμένου να προφυλαχθούν από τον ιό ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι «αν αυτό έγινε την κατάλληλη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Προφανώς και είναι καλύτερα να είναι κάποιος στο χωριό του όπου είναι πιο αραιοκατοικημένα. Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που ο πολίτης είναι φορέας του κορονοϊού χωρίς να το ξέρει. Στην περίπτωση αυτή μεταφέρει τον ίο σε μια ακόμη περιοχή». Π. Νικολαΐδης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ (ethnos.gr, 16/3/2020, σ.σ. Από όσα καταλαβαίνει κανείς, ο κορονοϊός είναι ασθένεια των αστών των μεγάλων πόλεων, όπου υπάρχει συνωστισμός. Και οι αστοί είναι που πρέπει να μπουν σε καραντίνα, αλλά και πληρώνονται χωρίς να πηγαίνουν στην εργασία τους. Οι πραγματικοί αγρότες ζουν σε αραιοκατοικημένα μέρη και συνεχίζουν να εργάζονται 365 μέρες τον χρόνο, ίσως και απομονωμένοι. Οι αγρότες συνεχίζουν να παράγουν εν μέσω κρίσης κορονοϊού κανονικά και παραμένουν οι μόνοι που παράγουν πλούτο σήμερα).

Πλοία. Τα πλοία δεν βυθίζονται εξαιτίας του νερού που είναι γύρω τους, αλλά εξαιτίας του νερού που μπαίνει μέσα τους. Μην αφήνεις αυτά που συμβαίνουν γύρω σου να μπαίνουν μέσα σου και να σε βαραίνουν.

Μείνετε σπίτι. Για την αντιμετώπιση του κοροναϊού μείνετε σπίτι σας. Ο αυτοπεριορισμός όλων μας τις επόμενες ημέρες είναι πάρα πολύ σημαντικός. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε αυτή τη στιγμή ότι θα πρέπει να μειώσουμε τις κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες κάθε είδους ώστε να υπάρχει μια ανάσχεση στην εξάπλωση του ιού, που εξαπλώνεται ταχύτατα». Α. Εξαδάκτυλος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) (ΑΜΠΕ, 104,9 FM, 12/3/2020).

Κατσίκες. Δύο κατσίκες «απέδρασαν» από το κοπάδι τους για να εξερευνήσουν την περιοχή Μπουρμπουλήθρα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να πέσουν στο νερό από απόκρημνο σημείο. Τα άτυχα ζώα παγιδεύτηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (12/3/2020) σε ένα απόκρημνο σημείο με βούρκο, όπου το νερό έχει βάθος περίπου πέντε μέτρων και δεν μπορούσαν να βγουν. Τα ζώα ανασύρθηκαν από την πυροσβεστική με λάσο (protothema.gr, Βήμα Press, 13/3/2020).

Τουρισμός. «Τον τελευταίο μήνα βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή οι ακυρώσεις των οργανωμένων ταξιδιών, οδικών και αεροπορικών, στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζει το 85%, ενώ έχει χαθεί η σημαντική αγορά της Τουρκίας. Έχουμε χάσει επίσης όλους τους τουρίστες από Βαλκάνια και Ισραήλ, καθώς και τις σχολικές εκδρομές. Έχει χαθεί το Πάσχα». Β. Θεολόγης, Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 13/3/2020, σ.σ. Μόνο ο πρωτογενής τομέας μπορεί να είναι συνεχώς παραγωγικός, λιγότερο ή περισσότερο. Από ό,τι φαίνεται με τον κορονοϊό, ο τουρισμός είναι πάρα πολύ ευαίσθητος και δεν πρέπει να αποτελεί σταθερή βάση στρατηγικής ανάπτυξης αφού είναι επιρρεπής σε υπερβολικά πολλούς αστάθμητους παράγοντες).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn