agrotika-0604.jpg

Ευζωία ζώων. Μια ακόμη δράση που αφορά την ευαισθητοποίηση του ΥπΑΑΤ σε θέματα προστασίας και ευζωίας των ζώων είναι η από κοινού διοργάνωση με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διεθνούς συνεδρίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Regional Animal Welfare Center (Περιφερειακό Κέντρο για την Προστασία των Ζώων) όπου και αναμένεται να συγκεντρώσει επιστήμονες και εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους σε θέματα ευζωίας των ζώων, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας που διεξάγεται στις χώρες των Βαλκανίων με ομιλητές που θα αποτυπώσουν την κρατούσα κατάσταση αναφορικά με τις Σφαγές λατρευτικού τύπου (Κοσέρ, Χαλάλ) στη χώρα μας (neapaseges.gr, 26/2/2020).

Ο Θησαυρός των 60+. Το νέο αφιέρωμα-ανάλυση του ΔΙΚΤΥΟΥ «Ο Θησαυρός των 60+» δόθηκε σε κυκλοφορία. Εκεί τίθενται οι προκλήσεις της μακροβιότητας και παρουσιάζονται καινοτόμες και σύγχρονες λύσεις. Εστιάζει στην ανάγκη σχεδιασμού μιας θετικής στρατηγικής για την αξιοποίηση των 60+, αναλύοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας (υγεία, εργασία, βελτίωση των υποδομών, μακροχρόνια φροντίδα, δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου). Η αναγνώριση των δυνατοτήτων των 60+, η δημιουργία συνθηκών αξιοποίησης στο έπακρο αυτών των ικανοτήτων και ευρύτερα η απο-περιθωριοποίησή τους, θα είναι «κλειδί» για τους ίδιους προσωπικά αλλά και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία (www.todiktio.eu, 26/2/2020).

Ζωοκλέφτες. Από μια περιοχή της Βέροιας εξορμούσαν με τουλάχιστον δύο οχήματα τα μέλη μιας οικογενειακής σπείρας ζωοκλεφτών και «κυνηγών» χαλκού, που χτυπούσαν από τον Οκτώβριο 2018 σε σπίτια, επιχειρήσεις, αγροκτήματα και αποθήκες στις περιοχές Ιωαννίνων, Άρτας, Τρικάλων, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης! Η Ασφάλεια Ιωαννίνων εξιχνίασε 11 κλοπές από τις οποίες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος άνω των 210.000 ευρώ! Τα 7 μέλη της σπείρας διαπιστώθηκε ότι έκλεψαν μεταξύ άλλων 25 οικόσιτα ζώα, 40 ζώα από δύο αγροκτήματα και άλλα 40 ζώα. Επίσης έκλεψαν από δύο πτηνοτροφικές μονάδες 354 ζώα (protothema.gr, vimapress.gr, 26/2/2020).

Αγροτικό ατύχημα. Τραγική κατάληξη είχε δυστυχώς το ατύχημα με τρακτέρ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (29/2/2020) στο Κεφαλάδω του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Ο 75 ετών άνδρας που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του δυστυχώς δεν τα κατάφερε (Cretalive.gr, 29/2/2020, σ.σ. σημεία προσοχής: Σάββατο, 75 χρονών, αγρότης).

Κινέζοι επενδυτές. Στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στρέφονται Kινέζοι επενδυτές μετά τα ακίνητα στην Ελλάδα. «Οι άνθρωποι της επαρχίας πολιορκούνται από μεσίτες να πουλήσουν τη γη τους σε Κινέζους που ζητούν μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα. Στο στόχαστρο είναι η Λακωνία, με τους μεσίτες να οργώνουν την περιοχή αναζητώντας σημαντικές εκτάσεις για τις αγοράσουν. Πρόσφατα πουλήθηκε έκταση 2.000 στρεμμάτων με ελαιόδεντρα που ανήκε σε πέντε αδέρφια. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των Κινέζων και άλλων εταιριών πιθανόν να συμβάλλει στην απορρύθμιση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, καθώς οι πωλητές ή πιστωτές θα κατανοήσουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον διαμορφώνει νέες συμφέρουσες λύσεις για τους πιστωτές που θα φροντίσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, ενώ οι δανειολήπτες οδηγούνται σε αδιέξοδο (Π. Πεβερέτος, ΣΕΚ, ΜέΡΑ25, Ν. Θεοδωρόπουλος, euractiv.gr, 25/2/2020).

Λαθροθηρία. Το πρωινό της 21/2/2017, θηροφύλακες σταμάτησαν για έλεγχο ένα αυτοκίνητο κοντά στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, μετά από πυροβολισμούς που άκουσαν κατά την περιπολία τους. Οι τρεις επιβάτες συνελήφθησαν. Παράλληλα, έγινε και η ταυτοποίηση του DNA των έξι θηραμάτων-αγριόγιδων, από τα οποία τα πέντε κυοφορούσαν. Η δίκη ήταν να γίνει στις 28/2/2020 στα Ιωάννινα. Στη θέση της Πολιτικής Αγωγής θα βρίσκεται μόνο η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, διότι δεν δέχθηκε το δικαστήριο τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πίνδου και τον Σύλλογο «Αγριόγιδο στο Βουνό». Έπρεπε να δικαστούν όχι μόνο για λαθροθηρία αλλά και για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, με το δεδομένο ότι το αγριόγιδο είναι ένα είδος που απειλείται και για το οποίο προβλέπεται αυστηρή προστασία (Β. Αγγελή, typos-i.gr, dasarxeio.gr, 27/02/2020).

Κορονoϊός. «Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και η υγρασία μειώνεται η επιβίωση του κορονοϊού», Α. Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ. Το κλίμα της Ελλάδας θα μας «σώσει» από τον κορονοϊό. Γενικά οι κορονοϊοί, ευνοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Ο κρύος αέρας προκαλεί ερεθισμό στις ρινικές κοιλότητες και τους αεραγωγούς και αυξάνει την ευαισθησία στις ιογενείς λοιμώξεις. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξάνονται επίσης οι συναθροίσεις και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης μιας οποιασδήποτε ιογενούς λοίμωξης. Οι εκτιμήσεις αυτές δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό τους θερινούς μήνες (Iefimerida, Hellenic Weather, ecozen.gr, 28/2/2020).

Τιμές παραγωγού. Σημαντική αύξηση που ξεπέρασε το 11% σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO τον Ιανουάριο του 2020 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019. Στα φυτικά έλαια ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, τη μεγαλύτερη αύξηση την τελευταία τριετία, καθώς οι τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο αυξήθηκαν. Ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 5,5%, λόγω των προβλέψεων για μειωμένη παραγωγή στις σημαντικότερες χώρες καλλιέργειας. Ο δείκτης τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 2,9%, λόγω κυρίως των υψηλών τιμών στο σιτάρι. Αντίθετα, μείωση σημειώθηκε στον Δείκτη Τιμών Κρέατος κατά 4%, μετά από συνεχή αύξηση 11 μηνών, λόγω μείωσης της ζήτησης σε Κίνα και Άπω Ανατολή, καθώς και μεγάλων διαθέσιμων εξαγωγών μοσχαρίσιου και χοιρινού (ellinikigeorgia.gr, 7/2/2020).

Τουρισμός. Ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσαν το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, φτάνοντας στα 18,15 δισ. ευρώ, έναντι 16,08 δισ. το 2018 και 14,63 δισ. το 2017 (money-tourism.gr, 20/2/2020).

Συνεταιρισμοί. Ψηφίστηκε (5/3/2020) από την περιστασιακή πλειοψηφία στη Βουλή ο νόμος που βάζει ταφόπλακα στους συνεταιρισμούς. Και αφού με μια «στημένη» καλοπληρωμένη ημερίδα (31/1/2020, Θεσσαλονίκη), με άφθονο χρήμα, όπως φαινόταν, δοξάστηκε το μοντέλο (!) των τάχα «νέων» συνεταιρισμών, που δεν έχουν καμιά σχέση με την κοινωνική οικονομία. Διαβάζουμε (4/3/2020) ύμνους για τους συνεταιρισμούς, που πλέον έχουν τη μορφή «μνημόσυνων» («τι καλός ήταν ο εκλιπών») από τους θύτες (5/3/2020).

Δασικοί-ΟΣΔΕ. Το ΥπΑΑΤ μαζί με το ΥΠΕν προχωρούν στη μερική αναστολή της αποδεικτικής ισχύος που έχουν οι δασικοί χάρτες όταν πρόκειται για αγρούς που βεβαιώνεται ότι βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν απωλέσει το δασικό τους χαρακτήρα σύμφωνα με τα στοιχεία του μηχανογραφικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ρύθμιση βρίσκεται στο υπό διαβούλευση (μέχρι 18-3-2020) νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και διασφαλίζει τους καλλιεργητές των εκτάσεων αυτών, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις προβλεπόμενες ενισχύσεις (ΥπΑΑΤ, 5/3/2020).

Οι λαθρο-εργάτες γης. Δουλειές στα χωράφια σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες περιλαμβάνει σχέδιο επιτροπής της κυβέρνησης. Στις πρώτες συναντήσεις καταγράφηκαν τα αιτήματα για εργατικά χέρια από όλη τη χώρα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του νέου σχεδίου πιθανότατα στον νομό Ημαθίας. Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό εργαζομένων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τους κατά τόπους ΟΑΕΔ. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας «ΟΑΕΔ μεταναστών» που θα έχει αντίστοιχη λίστα με εργαζομένους που θα μπορούν να μεταβούν στις αγροτικές περιοχές όπου απαιτούνται εργατικά χέρια. Η ιδέα είναι απλή και μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού όσο και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και της αγροτικής οικονομίας. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 66.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι καταγεγραμμένοι, νόμιμοι, διαθέτουν ΑΜΚΑ και ΕΦΚΑ. Από αυτή τη «δεξαμενή» θα απασχολούνται όσοι χρειάζονται για τις αγροτικές εργασίες. Το πλεονέκτημα είναι ότι είναι καταγεγραμμένοι και ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και τα μεροκάματα μπορούν να περάσουν ως έξοδα από τους παραγωγούς (Τα Νέα, newsit.gr, technologosgeoponos.gr, 18/2/2020).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn