agrotika-2901.jpg

 

Έδαφος: «Μέσα από βιωματικά εργαστήρια που βασίζονται στη μεθοδολογία της εκπαίδευσης για την αειφορία, εκπαιδεύουμε, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε μαθητές της πόλης, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν το έδαφος ως έναν ζωντανό οργανισμό. Να μπορέσουν να το αγγίξουν, να μπορέσουν να το αντιληφθούν σαν κάτι από το οποίο προέρχονται όλα τα τρόφιμά μας και πολλές άλλες υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με την επιβίωση του ανθρώπου. Όλος ο πολιτισμός μας βασίζεται στο έδαφος, γι’ αυτό υπάρχει και η ανάγκη να το προστατεύσουμε» (Κοινό Έδαφος, Place Identity, Π. Γεωργιάδης, ert.gr, 6/11/19).

Βιομάζα: Η Αμιένη (Γαλλία) μαζεύει τα νεκρά φύλλα και τα χρησιμοποιεί για τη θέρμανση 4.000 σπιτιών τα τελευταία 6 χρόνια. Τα φύλλα, αφότου μαζευτούν, μεταφέρονται στο εργοστάσιο βιοαερίου (αναερόβια ζύμωση) και μετατρέπονται σε ενέργεια, ενώ αποφεύγεται η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου (creapills.com, menoumethess.gr, greenagenda.gr, 20/11/19).

Ατύχημα: Συνεχίζεται σήμερα η επιχείρηση διάσωσης συνολικά 14.600 προβάτων τα οποία βρίσκονται μέσα σε πλοίο που πήρε κλίση στα ανοιχτά του λιμανιού Μιντία στη Νοτιοανατολική Ρουμανία. Στην επιχείρηση διάσωσης των προβάτων λαμβάνουν μέρος 3 πλοία, 40 ναυτικοί και 8 δύτες, ενώ η δράση συντονίζεται από το Λιμενικό Σώμα με 10 διασώστες, μεταδίδουν τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης (Χ. Βοργιάδης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, imathiotikigi.gr, 25/11/19).

Μπανάνες: Οικολογικά παπούτσια με ίνες μπανάνας σε αγροκτήματα μπανάνας στην Κολομβία από την εταιρία Indianes Footwear (Ισπανία)! Την πρώτη ύλη συλλέγουν 60 αγρότες-συνοριοφύλακες στην περιοχή Hulia. Οι ίνες μπανάνας είναι γεωργικό απόβλητο, που οι καλλιεργητές μπανάνας πρέπει να περισυλλέξουν και να τεμαχίσουν. Ο I. Rochas, συνιδρυτής της εταιρίας, βλέποντας ότι οι ίνες δεν χρησιμοποιούνται από τους αγρότες, οραματίστηκε τη μετατροπή τους σε χρήσιμο υλικό για τη δημιουργία ωραίων υποδημάτων (settle.gr, 27/11/19).

Παραδοσιακοί χοροί: Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας, ενώνουν σε επίπεδο κοινότητας, συνδέουν με τις ρίζες μας, είναι εναλλακτική μορφή άσκησης και… προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γήρανση. Σε έρευνα 60άρηδων-70άρηδων με 3 ομάδες (γρήγορο βάδην, διατάσεις και ισορροπία και παραδοσιακούς χορούς έπειτα από έξι μήνες). «Στον εγκέφαλο όλων των εθελοντών παρατηρήσαμε κάποιες ενδείξεις εκφύλισης της λευκής ουσίας, οι οποίες ήταν μεν περιορισμένες, αλλά και απρόσμενα σημαντικές, αν αναλογιστούμε ότι είχαν περάσει μόλις 6 μήνες. Οι λιγοστοί εθελοντές που γυμνάζονταν είχαν τη μικρότερη εκφύλιση της λευκής ουσίας απ’ όλους και όσοι από αυτούς έκαναν χορό αποκόμισαν κιόλας σημαντικά οφέλη» (δρ Α. Μπουρζίνσκα, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Κολοράντο, Πανεπιστήμιο Ιλινόις, Frontiers in Aging Neuroscience, New York Times, tanea.gr, enallaktikidrasi.com, 24/11/19).

Απλούστερα!: Απλουστεύεται η διαδικασία απονομής Ελληνικού Σήματος σε ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ με το άρθρο 149 του Ν. 4635/2019 (τροποποίηση του Ν. 4072/2012). Συγκεκριμένα: δεν απαιτείται πλέον η έκδοση κανονισμού του άρθρου 187, δεν καταβάλλονται ξανά τέλη στον φορέα απονομής, απαιτείται μόνο υποβολή της αίτησης εκ μέρους του ενδιαφερομένου προς τον φορέα και ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις πιστοποίησης μπορούν να οριστούν ως φορείς απονομής του Σήματος (neapaseges.gr, 28/11/19, σ.σ. να εκτιμήσω ότι μέχρι σήμερα η γραφειοκρατία εμπόδιζε τον εκσυγχρονισμό και ένα πραγματικό εργαλείο marketing για τις ελληνικές επιχειρήσεις).

Ποιος πληρώνει;: Παρανάλωμα του πυρός έγινε πριν από λίγο ποιμνιοστάσιο στο χωριό Ρούσσα (ορεινό Σουφλί Έβρου) από φωτιά που έβαλαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λαθρομετανάστες προκειμένου να ζεσταθούν από το υπερβολικό κρύο που επικρατεί στην περιοχή. Τη φωτιά έτρεξαν και έσβησαν οι συγχωριανοί και η Πυροσβεστική, αφού προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο ποιμνιοστάσιο, χωρίς να καούν ζώα που βρίσκονταν δίπλα. Οι κάτοικοι της Ρούσσας και των άλλων ορεινών χωριών είναι αναστατωμένοι και ζητούν να ληφθούν μέτρα, διότι καθημερινά περνούν εκατοντάδες λαθρομετανάστες από την περιοχή τους και η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη (evros-news.gr, 2/12/19).

Άγιος Βασίλης: Πέρυσι στα ΕΛΤΑ έφτασαν 150.000 γράμματα με παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη και όσα από αυτά είχαν πλήρη στοιχεία αποστολέα έλαβαν απαντητική κάρτα από τον Τομέα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ.

Συγκρίσεις: Το 1990 το αγροτικό πετρέλαιο έκανε 68 δρχ. (δηλ. 0,4 ευρώ), σήμερα κάνει 1,4 ευρώ. Το λίπασμα κόστιζε 13 δρχ. (δηλ. 0,04 ευρώ) και σήμερα κάνει 0,5 ευρώ. Το βαμβάκι το σύσπορο έκανε 330 δρχ. (δηλ. 0,97 ευρώ) και σήμερα πληρώνεται 0,4 ευρώ. Ένα τρακτέρ 145 έκανε 2.800.000 δρχ. (δηλ. 8.235 ευρώ) και σήμερα κάνει πάνω από 120.000 ευρώ. Και βέβαια δεν μιλάμε για το κόστος ζωής. Κάτι πάει πολύ στραβά για τους αγρότες. Ακούστηκε στο 2ο Συνέδριο Εκμηχάνισης της Γεωργίας (2/12/19, Θεσσαλονίκη) από τον κ. Φ. Παπαδόπουλο (Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών, 6937 105773) και δεν άκουσα τον αντίλογο.

Δικαιοσύνη;: Δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής μπήκαν με το αυτοκίνητό τους σε ελαιώνα στον δρόμο Νεοχωρίου-Ξηρονομής κοντά στην Αγία Τριάδα Θήβας για να κλέψουν ελιές. Οι δράστες μπήκαν στο χωράφι, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη, που ειδοποίησε την Αστυνομία και στο σημείο βρέθηκαν άμεσα αστυνομικοί της Ασφάλειας Θηβών και συνέλαβαν τους δράστες, οι οποίοι έδειξαν το σημείο όπου είχαν κρύψει τις ελιές. Σχηματίστηκε δικογραφία (permissos.gr, 4/12/19, σ.σ. οι διαδικασίες του νομικού πολιτισμού μας και η αδυναμία της Δικαιοσύνης να αποφασίζει γρήγορα ισοδυναμούν με «αρνησιδικία» και «πάρτι» των κλεφτών με ταυτόχρονη απερίγραπτη ταλαιπωρία των θυμάτων).

Βλαπτικά: Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο στον οποίο παρέχεται εργασία. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο εσωτερικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους (ανοιχτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και μη στεγασμένοι). Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα Ι.Χ. και Δ.Χ. οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε νυχτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων. Τέλος, δεν επιτρέπεται σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α/βάθμιας, Β/βάθμιας και Γ/βάθμιας εκπαίδευσης, κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο ανοιχτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι.

Δάση / δέντρα: Στη Σουηδία τα δάση απορροφούν το 85% των εκπομπών CO2 (αερίων του θερμοκηπίου, GHG), στη Φιλανδία το 58%, στη Λιθουανία το 44% στη Σλοβενία το 35%, ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 9% και η Ελλάδα απορροφά μόνο το 3% (www.facebook.com/hashtag/protectourforest?epa=HASHTAG)! Πιθανότατα αυτό οφείλεται στην ανοησία των υπευθύνων. Δεν συμπεριέλαβαν στην απορρόφηση του CO2 τις δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, πορτοκαλιές, μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, ροδιές, φιστικιές, αμυγδαλιές), αλλά μόνο τα δάση, διότι οι Βορειοευρωπαίοι έχουν κυρίως δάση. Είναι καθαρή «αναπηρία» της επιστημονικής τεκμηρίωσης των διαπραγματευτών μας και βέβαια κοστίζει στους Έλληνες κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ, διότι δεν συνυπολογίζονται στο ισοζύγιο της ρύπανσης οι κορμοί των δένδρων των καλλιεργειών του Νότου.

Αντι-περιβαλλοντικά: Ποινές ΟΠΕΚΕΠΕ σε 1.000 αγρότες της Λάρισας για το κάψιμο σιτοκαλαμιών κατά 3%. Από το 2015 ο ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιώντας Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τιμωρεί με 3% επί του συνόλου των επιδοτήσεων την παράβαση «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και επιβάλλει κύρωση πολλαπλής συμμόρφωσης. Σε περίπτωση επανάληψης το ποσοστό τριπλασιάζεται. Για να κάψει κάποιος (συνηθίζεται λίγο πριν από τη σπορά), θα πρέπει να αναφέρει στη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας ότι το χωράφι του έχει προσβληθεί από ασθένεια-ζιζάνιο και, αφού λάβει τη σχετική άδεια από την προαναφερόμενη υπηρεσία και την ΠΥΛ, να το κάνει σε προκαθορισμένη ημερομηνία (Γ. Ρούστας, eleftheria.gr, 21/11/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn