rodelaio_1401.jpg

 

Χάσμα: Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις Περιφέρειες και τις Πόλεις διοργανώθηκε από τη Γ.Δ. Regio της Ε.Ε. και υποστηρίχθηκε από τη Γ.Δ. Agri μια ενότητα με θέμα «Έξυπνα χωριά: Υπέρβαση του χάσματος μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών». Στόχος να επιτύχει η μετάβαση σε «έξυπνα χωριά» στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας, της ψηφιοποίησης, της κοινωνικής καινοτομίας και της κινητικότητας. Εκπρόσωποι από θεσμικούς και μη θεσμικούς φορείς του αγροτικού χώρου συζήτησαν την εξέλιξη της πολιτικής των έξυπνων χωριών. Η προώθηση των δεσμών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών και η δημιουργία συνεργιών μπορούν να βοηθήσουν την Ε.Ε. να επιτύχει μια πιο συνεκτική και ισορροπημένη ανάπτυξη (https://ead.gr/smart-villages-eu-week-regions-cities/, 12/11/19).

Vegan… δέρμα: Δύο Μεξικανοί δημιούργησαν vegan δέρμα από κάκτο. Το brand Desserto επιδιώκει να αντικαταστήσει το δέρμα σε ρούχα, αξεσουάρ, έπιπλα και αυτοκίνητα. Το προϊόν είναι εν μέρει βιοδιασπώμενο και πληροί όλες τις προδιαγραφές. Ευέλικτο, δροσερό και ανθεκτικό, με προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 10 χρόνια, αναδεικνύεται σε άξιο αντικαταστάτη του ζωικού δέρματος και φυσικά διάφορων συνθετικών υλικών. Επιπλέον, χάρη στη βιολογική σύνθεσή του αναπνέει όπως και το ζωικό δέρμα (López Velarde, Λ. Νικολάου, womantoc.gr, 11/11/19).

Ανίκανοι: Οι χρονοβόρες διαδικασίες στην εξέταση του ασύλου, η αποτυχημένη επιχείρηση μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι ελλείψεις προσωπικού είναι η κριτική του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μετανάστευση σε Ελλάδα και Ιταλία. Η έκθεση λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να επιτύχει τους στόχους της οικονομικής στήριξής της. Τα προγράμματα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν πέτυχαν, ενώ ο κύριος στόχος τους, η ελάττωση της πίεσης που ασκείται στην Ελλάδα και την Ιταλία, επιτεύχθηκε μόνο μερικώς (Μ. Ψαρά, ethnos.gr, 13/11/19, σ.σ. και αφού «έφαγαν» τα λεφτά οι Συριζαίοι με τις ΜΚΟ τους, τους αλληλέγγυους και τις προσλήψεις ημετέρων για την εξυπηρέτηση των εκτάκτων αναγκών της χρηματοδότησης από την Ε.Ε., έρχονται οι ελεγκτές της Ε.Ε. και λένε «δεν πέτυχαν» οι ανίκανοι «καταληψίες»).

Ψώνια = διαταραχή: Ο εθισμός στα ψώνια ίσως πρέπει να αναγνωριστεί ως ψυχική διαταραχή, επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν ανησυχητικά σημάδια εμμονικής συμπεριφοράς λόγω της άνεσης που προσφέρουν οι διαδικτυακές αγορές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημα ταξινομημένη ξεχωριστή διαταραχή για την εμμονική κατανάλωση στο διαδίκτυο, αλλά στην 11η αναθεώρηση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας (ICD) θεωρήθηκε ως μια άλλη ιδιαίτερη μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Βρέθηκε ότι αυτοί που σκόραραν υψηλότερα στην κλίμακα εξάρτησης από τις on-line αγορές παρουσιάζουν μεγαλύτερο άγχος και συχνά συμπτώματα κατάθλιψης (Ιατρική Σχολή του Ανόβερου, Γερμανία, «Comprehensive Psychiatry», ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 15/11/19).

Περιπέτεια: Τρεις αγελάδες που είχαν παρασυρθεί στη θάλασσα όταν φούσκωσαν τα νερά εξαιτίας του τυφώνα «Ντόριαν» (Σεπτ. 2019) στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα) βρέθηκαν ζωντανές σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων να περιφέρονται σε μια αλυσίδα αποτελούμενη από αμμώδη νησιά. Οι αγελάδες κατάφεραν να κολυμπήσουν 6-10 χλμ. στη θάλασσα μέχρι που οι οπλές τους πάτησαν και πάλι σε στέρεο έδαφος: ένα ακατοίκητο νησάκι με αμμόλοφους και αραιή βλάστηση που ανήκει στην αλυσίδα των Άουτερ Μπανκς. Τα νησάκια σχηματίζουν μια αλυσίδα που εκτείνεται σε 300 χλμ. κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Καρολίνας (Charlotte Observer, ΑΠΕ-ΜΠΕ, thermisnews.gr, 11/15/19).

Τι είναι η αγρο-καινοτομία;: Μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Συστήματα Καινοτομίας και Γνώσης στη Γεωργία παρέχει μια γενική εικόνα των δυνατοτήτων γνώσης και καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας. Η συνεργασία διάφορων φορέων στον τομέα της καινοτομίας και της γνώσης στον αγροτικό χώρο έχει αποδειχθεί ωφέλιμη και αποτελεσματική. H έκθεση επισημαίνει ότι τα εθνικά και περιφερειακά AKIS (Agriculture and Knowledge Innovation Systems) προς το παρόν δεν είναι αρκετά ολοκληρωμένα και η απόδοσή τους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο. Αυτό περιορίζει τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων (https://ead.gr/future-of-akis-report/, 12/11/19).

Ροδέλαιο: Το έλαιο από σπόρους ροδιού είναι το νέο χρυσάφι της ελληνικής γης, που παράγεται από τον κ. Σ. Κασσίδη στο Δυτικό Πέλλας από 12.000 στρέμματα ροδιών. «Παράγουμε νωπά ρόδια, χυμό που καταψύχεται και διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του, μαρμελάδα, βαλσάμικο, σος και το έλαιο, το σημαντικότερο προϊόν μας, το οποίο έχει γίνει ανάρπαστο στο εξωτερικό και ειδικά στη Γαλλία για την παραγωγή καλλυντικών. Από 1.000 τόνους ροδιού παράγονται 400 κιλά ελαίου, γι’ αυτό 1 ml ελαίου κοστίζει 1 ευρώ (1.000 ευρώ/κιλό). Η καλλιέργεια ροδιού είναι κερδοφόρα για τον Έλληνα παραγωγό, καθώς η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μόνες χώρες στις οποίες μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη λόγω κλίματος» (Στέφανος Κασσίδης, Δυτικό Πέλλας, Α. Χατζηγεωργίου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.pontos-news.gr, 10/11/19).

Μπράβο: Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας κ. Ν. Κ. Βενετσάνης πρότεινε τη μείωση κατά 50% στους λογαριασμούς του νερού για όσους υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα, που θα ισχύει για όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου. Παράλληλα οι επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις Α.Ε., που θα θελήσουν να υιοθετήσουν έναν σκύλο για φύλαξη θα έχουν επίσης μείωση 40% στους λογαριασμούς του νερού (alfavita.gr, 22/5/16).

Αιμορραγία ή αιμοδοσία: Oι κάτοικοι της Ε.Έ. έστειλαν 36,5 δισ. ευρώ σε κατοίκους τρίτων χωρών το 2018 (32,6 δισ. ευρώ το 2017). Οι προσωπικές μεταβιβάσεις αποτελούνται από ροές χρημάτων που αναστάλθηκαν από μετανάστες στη χώρα καταγωγής τους. Κατά κύριο λόγο πήγαν στην Ασία (21%), τη Βόρεια Αφρική (18%), την Ευρώπη εκτός Ε.Ε. (16%), την Κεντρική και τη Νότια Αφρική (14%) και την Αμερική (13%) (ASD, Eurostat, newmoney.gr, 15/11/19, σ.σ. και αυτά είναι μόνο τα επισήμως διακινούμενα μέσω τραπεζών και money transfer. Ίσως πολλαπλάσια είναι όσα διακινούνται από μη καταγεγραμμένες οδούς. Και βέβαια με αυτά τα ευρώ οι Ασιάτες, οι Αφρικανοί και άλλοι αγοράζουν προϊόντα από τη Γερμανία κυρίως, όχι από την Ελλάδα).

Αντι-πλαστικά: Δημιουργήθηκε βακτήριο που επιτίθεται στα πλαστικά τα οποία βουλιάζουν στους ωκεανούς και τα διαλύει μετατρέποντάς τα σε νερό. Οι δύο νεαρές ερευνήτριες έχουν ήδη κερδίσει 5 βραβεία και το ερευνητικό βραβείο Perlman Science Prize. Οι μελέτες συνεχίζονται προκειμένου να τελειοποιηθεί η διαδικασία ώστε να είναι σύντομα σε θέση να λειτουργήσει εκτός εργαστηρίου, στις πραγματικές υγρές συνθήκες της θάλασσας (J. Yao & M. Wang, Μ. Παπαχρήστου, womantoc.gr, 12/9/19).

Μοναχικό πλήθος: «Όταν παραδίδουμε όλες τις ευθύνες στο κράτος, κάτι τέτοιο σκληραίνει τις καρδιές μας: φτάνουμε να πιστεύουμε πως, έχοντας πληρώσει τους φόρους μας, έχουμε ξεπληρώσει το χρέος μας στην κοινωνία. Όταν έχουμε ξοδέψει σχεδόν τον μισό μας χρόνο δουλεύοντας για το κράτος (όπως κάνουμε ακόμα κι εμείς που δουλεύουμε στον ιδιωτικό τομέα), έπειτα δεν νιώθουμε ιδιαίτερη διάθεση να βοηθήσουμε ακόμα κι αυτούς που βρίσκονται κοντά μας. Όταν το κράτος φροντίζει για όλους μας, αυτό έχει ως συνέπεια να απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλον. Στο όνομα της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταβληθήκαμε σε ένα μοναχικό πλήθος» (T. Darlymple, «Μεγάλο κράτος», Τ. Χορμοβίτης, blemilo.com, 19/4/11).

Signed by Nature: Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία προβάλλουν από κοινού (2,58 εκατ. ευρώ) το αιγοπρόβειο κρέας για τρία χρόνια (2020, 2021 και 2022) με το πρόγραμμα Signed by Nature (Με την Υπογραφή της Φύσης). Το πρόγραμμα προβάλλει την αειφόρο κρεοπαραγωγική αιγοπροβατοτροφία, τον θετικό αντίκτυπο της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, ενώ θα στοχεύσει ιδιαίτερα στη νέα ευαισθητοποιημένη γενιά καταναλωτών (ΕΔΟΚ, meatnews.gr, 13/11/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn