Vegan: Επιστήμονες που εξέτασαν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα 9 διαφορετικών ειδών διατροφής σε 140 χώρες υποστηρίζουν πως μια δίαιτα ολικής χορτοφαγίας (vegan) θα ήταν λιγότερο βλαπτική για το περιβάλλον. Εάν και οι 140 χώρες που μελετήθηκαν υιοθετούσαν μια διατροφή παρόμοια με εκείνη των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ, αυξάνοντας δηλαδή σημαντικά την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, το ανθρακικό αποτύπωμα κατά κεφαλήν θα αυξανόταν κατά 135% και το υδατικό αποτύπωμα κατά 47%. Αντιθέτως, μια διατροφή αυστηρής χορτοφαγίας θα μείωνε κατά 70% το ανθρακικό αποτύπωμα ανά κάτοικο και θα ήταν εκείνη με τις λιγότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο 97% των χωρών που μελετήθηκαν. Άλλες δίαιτες που περιλαμβάνουν μικρά ψάρια, μαλάκια ή έντομα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία. Κάθε μερίδα κρέατος βοοειδών έχει 316 φορές μεγαλύτερο αποτύπωμα από τα λαχανικά, 125 φορές μεγαλύτερο από τους ξηρούς καρπούς και τα σιτηρά και 40 φορές από τη σόγια (Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, Global Environmental Change, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ecozen.gr, 20/9/19).
Οικονομική αιμορραγία: Οι περίπου 270 εκατ. πρόσφυγες και µετανάστες που ζουν και εργάζονται µακριά από τις χώρες καταγωγής τους ευθύνονται για τη µεταφορά προς τις οικονοµίες των χωρών τους µέσω εµβασµάτων εξωτερικού συνολικά 689 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι για πρώτη φορά φέτος (2019) µεγαλύτερο σε σχέση µε τις ξένες άµεσες επενδύσεις στις αναπτυσσόµενες χώρες και έτσι τα εµβάσµατα είναι πλέον το κύριο µέσο εισροής ξένων κεφαλαίων. Το ποσό των εµβασµάτων είναι για τους πολίτες των ανεπτυγμένων «σταγόνα στον ωκεανό», αλλά για τις πατρίδες των μεταναστών «σανίδα σωτηρίας». Ο µέσος όρος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ανεπτυγµένες χώρες είναι 43.000 δολ., ενώ ο αντίστοιχος µέσος όρος στις αναπτυσσόµενες χώρες είναι 800 δολ. (ethnos.gr, 7/9/19, σ.σ. το ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι μόνο 18.000 ευρώ και τα λεφτά που «φεύγουν» πηγαίνουν εκτός τραπεζών, αδήλωτα. Έτσι, η Ελλάδα «ταΐζει» όχι 10 εκατ., αλλά 16-25 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη).
Πλαστικά: Περισσότεροι από 100 δημόσιοι και ιδιωτικοί εταίροι θα υπογράψουν τη δήλωση της Συμμαχίας για την Ανακύκλωση των Πλαστικών, η οποία προωθεί εθελοντικές δράσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ανακυκλωμένων πλαστικών στην Ε.Ε. Έχει στόχο 10 εκατ. τόνους νέων προϊόντων ετησίως από ανακυκλωμένα πλαστικά στην Ευρώπη έως το 2025. Παράλληλα ζητά τη μετάβαση σε μηδενικά πλαστικά απόβλητα στη φύση και μηδενική υγειονομική ταφή (ecozen.gr, 20/9/19).
Μέλι: Τα 4 πράγματα που μπορεί να κάνει στο σώμα μας το μέλι το βράδυ είναι: (1) να εξασφαλίσει έναν καλό ύπνο λόγω της ορμόνης τρυπτοφάνη και του γλυκογόνου, (2) να σε βοηθήσει να μειώσεις την αρτηριακή πίεση λόγω αντιοξειδωτικών, (3) να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και (4) να κάνει το σώμα σου να καίει το λίπος γρηγορότερα λόγω αύξησης του μεταβολισμού (womenonly.gr, 5/9/19).
Μέλισσες: Πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών με τίτλο «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες: Προς μια φιλική προς τις μέλισσες γεωργία για ένα υγιές περιβάλλον» καλεί την Ε.Ε. να «προτείνει νομοθετικές πράξεις για τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών παρασιτοκτόνων έως το 2035 για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη στήριξη των γεωργών στη μετάβαση». Μεταξύ άλλων προτείνεται αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος στις γεωργικές περιοχές έτσι ώστε η γεωργία να καταστεί φορέας ανάκτησης της βιοποικιλότητας και να δοθεί προτεραιότητα στη γεωργία μικρής κλίμακας, ποικίλη και αειφόρο, υποστηρίζοντας μια ταχεία αύξηση της αγρο-οικολογικής και βιολογικής πρακτικής και επιτρέποντας την ανεξάρτητη κατάρτιση και την έρευνα σε γεωργούς σχετικά με τη γεωργία απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα και γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (neapaseges.gr, 5/9/19).
Μέλι: Τουρκία: 1. Το μέλι των Ξωτικών ή μέλι Elvish κάνει 5.000 ευρώ/κιλό. Συλλέγεται από σπηλιά σε 1.800 μέτρα στη ΒΑ Τουρκία, στην κοιλάδα Saricayir (Artbin). 2. Μέλι Anzer ή μέλι του Πόντου, 250 ευρώ/κιλό. Σε υψόμετρο 3.000 μ. στο Ανζέρ (Ριζούντα Πόντου) από 500 είδη αλπικών λουλουδιών, εκ των οποίων τα 90 ενδημικά. Ισραήλ: Το μέλι της Ζωής στα 420 ευρώ/κιλό. Παράγεται στην πόλη Kiryat Shmona στα σύνορα με τον Λίβανο με διατροφή από μείγματα βασισμένα σε φαρμακευτικά φυτά. Υεμένη: Βασιλικό μέλι Sidr, 280 ευρώ/κιλό. Συλλέγεται από την κοιλάδα Dhoan, από το δένδρο Sidr (όπως η τζιτζιφιά) στα βραχώδη βουνά της ερήμου Hadramaut. Ρωσία: Μέλι Bashkiria, 200 ευρώ/κιλό. Από μεγάλο υψόμετρο και άγρια μελίσσια σε κουφάλες μεγάλων πεύκων στην περιοχή Burzyan σε θερμοκρασίες -50 β. Κελσίου. Είναι επίσης γνωστό ως μέλι Bortevoy και Χρυσό μέλι Μπασκίρ. Γαλλία: Μέλι από την Paris National Opera, 120 ευρώ/κιλό. Συλλέγεται από τα μελίσσια του J. Paucton, που βρίσκονται στη στέγη της Εθνικής Όπερας του Παρισιού. Υεμένη: Μέλι Socotra ή Balqees honey, 150 ευρώ/κιλό. Το μέλι της Βασίλισσας του Σαβά από τα νησιά Socotra στον ΒΔ Ινδικό Ωκεανό, όπου το 1/3 της χλωρίδας είναι αυτόχθον. Συλλέγεται από άγρια μελίσσια σε σπηλιές στα 1.500 μ. Νεπάλ: Himalayan honey ή Mad honey, 100 ευρώ/κιλό. Το συλλέγουν κυνηγοί του μελιού κρεμασμένοι με σχοινιά σε βράχους, σπηλιές και κλαδιά υψηλών δέντρων από τη γιγάντια μέλισσα Apis Dorsata (μήκους άνω των 2 εκ.). Το Τρελό μέλι το συλλέγουν από δηλητηριώδη άνθη του ροδόδεντρου, που είναι παραισθησιογόνο και ναρκωτικό. Νέα Ζηλανδία: Manuka honey, 100 ευρώ/κιλό. Από το Manuka (Leptospermum scoparium) ή δέντρο τσαγιού με ισχυρή αντιβακτηριδιακή δύναμη. Μαλαισία: Kelulut honey ή Trigona honey, 90 ευρώ/κιλό. Οι Trigona είναι μέλισσες Meliponines (Apidae), δεν έχουν κεντρί, αλλά δαγκώνουν με τα σαγόνια τους. Η σπανιότητά του και τα οφέλη του το καθιστούν τόσο ακριβό (Κ. Μυγδανάλευρος, melissomania.gr, στο Γαλλικό Χρηματιστήριο [2009] 1 κιλό μέλι πουλήθηκε για 45.000 ευρώ, σ.σ. όλα τα πανάκριβα μέλια γίνονται σε υψόμετρο και με πλούσια βιοποικιλότητα. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει πανάκριβα μέλια; Μήπως ο ΕΛΓΟ [εφαρμοσμένη έρευνα] δεν φρόντισε κατάλληλα; Μπορεί τώρα;).
Τοπικοποίηση vs παγκοσμιοποίηση: Οι σοφοί ηγέτες βάζουν πρώτα τον λαό και τη χώρα τους. «Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ενστερνιστεί τα εθνικά του θεμέλια. Δεν πρέπει να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα αντικαταστήσει. Το μέλλον δεν ανήκει στους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον ανήκει στους πατριώτες» (Ντόναλντ Τραμπ, Γενική Συνέλευση OHE, ΑΠΕ-ΜΠΕ, hellasjournal.com, 24/9/19).
Εργάτες γης: Ξέμειναν από εργατικά χέρια στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς ήδη έχει αρχίσει η συγκομιδή των ελαιών και των φρούτων που παράγονται στις γύρω περιοχές. Οι εργάτες γης είναι άφαντοι. Η πλειονότητα των αλλοδαπών που τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν στα κτήματα έχει φύγει. Σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη (πρόεδρος ΕΑΣ Πηλίου), ακόμα και Έλληνες εργάτες γης είναι δυσεύρετοι, αφού, παρότι υπάρχει ανάγκη για εργασία τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της χρονιάς, και πάλι δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του συνεταιρισμού (thessaliatv.gr, 27/9/19).
Δασικά: Οι 4 βασικές προτεραιότητες της δασικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως τις ακούσαμε από τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη στο 19ο Δασολογικό Συνέδριο στο Λιτόχωρο, είναι: η ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, ο αντιπυρικός σχεδιασμός με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, το ζήτημα της δασικής διοίκησης και η κωδικοποίηση δασικής νομοθεσίας (texnologosgeoponos.gr, 29/9/19, σ.σ. Μήπως θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε την πιθανότητα η χρήση-καλλιέργεια της γης να είναι σε ένα υπουργείο, π.χ. το Ανάπτυξης Υπαίθρου, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη δασοπονία και βέβαια το φυσικό περιβάλλον; Μήπως;).
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, «Αγρονέα»