Ποδήλατα: Οι πόλεις που προωθούν το περπάτημα και το ποδήλατο έναντι της μετακίνησης με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα είναι αναμφίβολα πιο ελκυστικές, έχουν λιγότερο κυκλοφοριακό κορεσμό και προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία των πολιτών, οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι ποδηλάτες ζουν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από τους μη ποδηλάτες και καταγράφουν 15% λιγότερες ημέρες ασθένειας ετησίως, ενώ 25 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα αυξάνουν έως και 7 χρόνια τον μέσο όρο ζωής (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, Ε. Μπακογιάννης, ΥΠ.ΕΝ., 16-22/9/19).
Καίγεται ο Αμαζόνιος: Περισσότερες από 80.000 εστίες φωτιάς ξεκίνησαν φέτος (2019), όχι τυχαία το πιθανότερο. Το 60% του Αμαζονίου ανήκει στη Βραζιλία. Το μήκος του ποταμού είναι 6.400 χλμ., με 1.100 παραποτάμους. Εκτείνεται σε 6,7 τ. χλμ., από τα οποία χάθηκαν 0,763 τ. χλμ. Ο Αμαζόνιος λένε ότι είναι ο πνεύμονας του πλανήτη, παράγοντας με τα 400 δισ. δένδρα του το 20% του οξυγόνου της Γης (σ.σ. μήπως θα έπρεπε όλοι οι άνθρωποι να τους πληρώνουμε για να ζουν και αυτοί αξιοπρεπώς και να μη θέλουν να σπείρουν σόγια ή να βοσκήσουν αγελάδες ή να βρουν χρυσό; Καίγεται και η Κεντρική Αφρική, αλλά κανένας δεν μιλά – πρώην αποικίες Ε.Ε. Κάηκε και η Σιβηρία, αλλά κανένας δεν τόλμησε να μιλήσει για τα 20 εκατ. ευρώ βοήθεια).
ΟΤΔ: Πριν από 4 χρόνια μίλησε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής για την ανάγκη να συγκροτηθεί Ομάδα Τοπικής Δράσης από συλλογικότητες «από τα κάτω» στην ύπαιθρο της Αττικής. Έπειτα από 4 χρόνια και υπό την πίεση των γεγονότων, το κράτος –όχι οι πολίτες– δημιουργεί το «Μάτι ξανά» μόνο για το Μάτι. Όπως ακριβώς λέγαμε για όλη την ύπαιθρο της Αττικής. Με μια μεγάλη διαφορά: τώρα το κάνει το κράτος. Πρόκειται για μια συγκεντρωτική δράση της εξουσίας με πολιτική «excuse» τη συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων. Κρίμα. Καλύτερο απ’ το τίποτα έστω κι έτσι (ο γράφων, 4/9/19).
Κλοπές: Μέσα σε διάστημα 10 ημερών «σήκωσαν» σχεδόν 4 τόνους σύκα από τη βόρεια Εύβοια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων πρόλαβαν να πουλήσουν. Δράστες ένας 30χρονος Έλληνας και δύο αλλοδαποί. Οι αστυνομικοί του τμήματος Ιστιαίας εξιχνίασαν 6 κλοπές με λεία 3.950 κιλά σύκα αξίας 13.700 ευρώ (enpeiraiei.gr, 5/9/19).
Δενδροφυτεύσεις: «Είμαστε σε επικοινωνία με το Τμήμα Δασών, το οποίο είναι θετικό, για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια εκτεταμένη δενδροφύτευση στο οδικό δίκτυο εντός και εκτός πόλεων. Μιλάμε για έναν αριθμό έως και 10 εκατ. δέντρα, τα οποία θα φυτευτούν σε μία δεκαετία. Δηλαδή ο στόχος που τέθηκε είναι να φυτεύονται έως και 1 εκατ. δέντρα τον χρόνο. Δεν πιστεύεις ότι πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να καταστρέφουμε το περιβάλλον, που μας δίνει οξυγόνο για να αναπνέουμε;» (A. Papazachariou, studentlife.com.cy, 30/8/19).
Σουσάμι ελληνικό: Η Φωτεινή Δεληγιαννίδου-Χαντζή με τα παιδιά της, τον Θοδωρή και τη Ζωή, εκπροσωπεί ένα μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στον πρωτογενή τομέα και στην ύπαιθρο με πολύ καλές προοπτικές και δυνατότητες επέκτασης. Καλλιεργούν σουσάμι και παράγουν παστέλια, ταχίνι και σησαμέλαιο με την επωνυμία Krios στο χωριό Κριός Τριγώνου Ορεστιάδας Έβρου (25560 51870, www.krios-tahini.gr, voreasmagazin.blogspot.co, 4/9/19).
Συμφωνητικά: «Ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου, που σε λίγο ξεκινά, καλούμε όλους τους συνάδελφους κτηνοτρόφους να μην παίρνουν προκαταβολή χωρίς προηγουμένως να έχουν συμφωνήσει συγκεκριμένη τιμή για το αιγοπρόβειο γάλα μέσω συμφωνητικού. Ξέρουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια περνάμε μια δύσκολη περίοδο, μια περίοδο όπου παλεύουμε για να επιβιώσουμε ως κλάδος. Για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, πρέπει να προχωρήσουμε στη σύναψη συμφωνητικών, που θα μας διασφαλίζουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος για όλη την επόμενη γαλακτική περίοδο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ψιλά γράμματα. Οι συνάδελφοι να μην υπογράφουν ό,τι τους δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκόμοι, γιατί στις λεπτομέρειες κρύβεται ο πονηρός» (Ι. Γκουρομπίνος, Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, 5/9/19).
Αμαζόνιος… αλλιώς: Στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία λένε ότι καταστράφηκε ο πνεύμονας της Γης το 2019, διότι κάηκαν περί τα 40 εκατ. στρέμματα δάσους. Το 2018 κάηκαν 40 εκατ. στρέμματα, το 2017 80, το 2016 60, το 2015 80, το 2014 60, το 2013 30, το 2012 60, το 2011 35, το 2010 110, το 2009 65, το 2008 80, το 2007 155, το 2006 95, το 2005 160, το 2004 155, το 2003 110 και το 2002 75 εκατ. στρέμματα (National Institute for Space Research, BBC, σ.σ. τι άλλαξε σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, και φέτος όλοι ασχολούνται με τη Βραζιλία; Ακόμα και οι G7; Μόνο ο πρόεδρός της Μπολσονάρο. Και βέβαια δεν τόλμησε κανείς να επέμβει στη Σιβηρία ούτε στην Κεντρική Αφρική).
Κοινοτισμός: Ο κοινοτισμός (σ.σ. κάτι σαν άμεση δημοκρατία) είναι ολική συνθετική αντίληψη της ζωής, περιέχει συνεπώς βάσεις οικονομικής ανασυγκρότησης και στοιχεία πολιτισμού, επαληθευμένα από την Ιστορία μας. Αντίθετα, το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης δεν θεωρείται καν δημοκρατία για τον ελληνικό κοινοτισμό, γιατί: α. οι πολίτες είναι απλοί ιδιώτες, παθητικά όντα, και δεν συμμετέχουν θεσμικά στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων και β. κυριαρχούν σε αυτό μεσολαβητικοί μηχανισμοί εξουσίας που ακυρώνουν την οποιαδήποτε απόπειρα των πολιτών να ελέγξουν την πολιτική λειτουργία (analyst.gr, 12/9/19).
Πατάτες: Οι πατάτες, ψητές ή βραστές, όταν μπουν στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες, μετατρέπουν το άμυλό τους σε άμυλο που λέγεται άπεμπτο ή resistance starch type 4, το οποίο παραμένει έστω κι αν ξαναζεσταθούν οι πατάτες. Το άμυλο αυτό δεν απορροφάται και δεν παχαίνει (Dimitris Kouretas, Facebook, 12/9/19, σ.σ. άρα όσοι τρώτε πατάτες θυμηθείτε το).
Παραοικονομία: Οι χώρες της Ε.Ε. απώλεσαν έσοδα 137 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ το 2017. Η Ρουμανία κατέγραψε το μεγαλύτερο εθνικό έλλειμμα ΦΠΑ με απώλεια εσόδων 36% το 2017. Ακολουθούν η Ελλάδα (34%, δηλ. 7,34 δισ. ευρώ) και η Λιθουανία (25%). Τα χαμηλότερα ελλείμματα καταγράφηκαν στη Σουηδία, στο Λουξεμβούργο και στην Κύπρο με μόνο 1%. Σε απόλυτες τιμές το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ σημειώθηκε στην Ιταλία με 33,5 δισ. ευρώ. Ο ΦΠΑ συμβάλλει σημαντικά τόσο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς (http://ec.europa.eu/greece, 5/9/19).
Επιδοτήσεις: «Η επιδότηση για την αλιεία λευκής ρέγκας γίνεται με βάση τον τόνο και είναι ανάλογη της χωρητικότητας του πλοίου, όχι της επιμέλειας ή της επιτυχίας με την οποία αλιεύει το πλοίο. Και φοβάμαι ότι έχει γίνει αρκετά κοινό για τα πλοία να εξοπλίζονται για να πιάνουν όχι ψάρια αλλά την επιδότηση» («The wealth of nations» [«Ο πλούτος των εθνών»], Άνταμ Σμιθ, ο πατέρας της οικονομικής επιστήμης, βιβλίο IV, κεφάλαιο V, σελ. 520, παράγραφος 32, Μάρτιος 1776, σ.σ. από το 1776 καταγράφηκε ότι οι επιδοτήσεις έχουν παρενέργειες, γιατί υιοθετήθηκαν στην ΚΓΠ; Και γιατί συνεχίζουν σήμερα ακόμα να μας ταλαιπωρούν; Μήπως μόνο για να συντηρούν σχέσεις εξάρτησης των αγροτών –που ήταν αυτάρκεις– από την εξουσία, διαλύοντας τους αγρότες;).
Συνεργατικά: Τη μείωση του φόρου 10% για τα συνεργατικά σχήματα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την 84η ΔΕΘ. Η μείωση του φόρου 10% αφορά καινούργια συνεργατικά σχήματα, γιατί, όπως είπε, «απαιτείται συνεργασία για οικονομίες κλίμακας για να μπορέσουν τα προϊόντα μας με πιο ανταγωνιστικό τρόπο να διεισδύσουν σε αγορές εντός και εκτός Ελλάδας», αναγνωρίζοντας ότι «είμαστε πάρα πολύ πίσω ως προς το επίπεδο της αγροτικής συνεργασίας στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή, η μεγαλύτερη τομή την οποία μπορούμε να κάνουμε. Εξ ου και το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σε διαβούλευση για τους συνεταιρισμούς εντός του επόμενου μήνα. Θα είναι και η πρώτη παρέμβασή μας για την οργάνωση του αγροτικού κόσμου. Θα το περιμένετε σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019» (e-ea.gr, 9/9/19).
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»